331

Re: Nemocnice-2

Karen, myslím si že pokiaľ majú amky v perlite už narastené korene, nevidím dôvod prečo by sa nemohli presadiť do substrátu. V prípade Passadeny ti poradiť neviem, pretože je to zrejme veľmi špecifická odroda, ktorá sa pestuje ťažšie a veľmi rýchlo začne hniť a robiť problémy. Pri nej by som zvolil možno nejaký kompromis v substráte - jeho zložení - do substrátu primiešať perlit, prípadne drobný keramzit na dokonalé prevzdušnenie.
  Moje H.reticulatum (Garfield) stále nič nerobí. Má od začiatku jeden list dlhý asi 20cm. Nehnije ani nerastie, takže som v kľude. Som zvedavý kedy ho to trucovanie prestane baviť.  ab a konečne porastie.

332

Re: Nemocnice-2

Pavle,Mrs.Garfield konečně začíná pouštět kořínek.

333 Naposledy upravil: Pavel (23-03-2012 18:44:29)

Re: Nemocnice-2

Ako už písala Karen, aj mne už asi 2-3 krát začal rásť korienok, no po čase uschol? odumrel? proste zmizol. Teraz si ho ani nevšímam  ab  v domnienke že mi to robí asi naschvál  ab  ,keď som ho tak stále obkukoval.
Zaujímavé je ale sledovať ako sa správajú ostatné cibuľky H.reticulatum. Pri tých nakazených virózou začínajú žltnúť listy ako keby išli cibuľky na odpočinok. Niečo podobné začína u Bangkok Rose, ale tu zároveň začína rásť nový lístok. Niektoré mimčá žltnú úplne. Pri ďalšej cibuľke (z tých troch, z ktorých máš jednu aj ty a jednu mi zjedla cibuľovka) sa prebúdza, začína rásť list a ďalšia má 4 listy a momentálne sa u nej nič nedeje. Takže si robia čo chcú a naozaj neviem odhadovať ich ďalšie správanie. Prinajmenšom to je zaujímavý druh, hoci náročnejší na pestovanie.

334

Re: Nemocnice-2

Jasně, Passadenu nechám jak je.Na kořeny přímo nevidím ale jsou tam, když rozhrnu Perlit. Ven nepůjde cibule není celistvá. Přesadím ji asi až tak za 2 měsíce,prostě až se to tu trochu uvolní.Zeminu namíchám s Perlitem .
U Reticuláta se mi neděje nic.Cibule je už dost malá, několikrát se vrchní suknice rozmokvaly i když už byla v Perlitu,ale jakési zlepšení jsem po česneku pozorovala. Jak jsem použila česnek přestalo to povrchové mokvání.Ani jsem si to hned neuvědomila až když jsem včera prohlížela minulé fotky. Neroste,ale aspoň se nezhoršila. Tak čekám dál. Druhým dvěma prospěl. U obouch povrch zaschl a i listy se ukázaly,ale to jsem už psala včera. Dneska jsem všechno zalévala a tak jsem měla všechny v rukách

335

Re: Nemocnice-2

02-02-2012  v  příspěvku   269  jsem psala o svojí nešikovnosti, jak jsem urvala na podzim u semenáčku celé podpučí i s kořeny  a jak si cibule přez zimu vedla dál.

Zasazená cibule se olistila ale dneska, když jsem na ni sáhla přišla mi dočista dutá.Měla jsem strach že zhnila a proto jsem ji vytáhla ze zeminy.  Čekalo mě docela překvapení.  Cibule se skutečně snaží.  Připadá mi jako kdyby navíc rostla nová ještě uvnitř té staré. I na listech je to nějaké podivné. Uvnitř dvouch najednou vyrostl další list ale širokej a kratší.  Kořeny vyrůstají bohatě po obvodu chybějícího podpučí.  Jedna nová cibulka roste i z venku.  Regenerační schopnost je skutečně obdivuhodná. 
To, že se mi zdála na hmat že zhnila  pravda nebyla,to jen čerpala sílu z několika svrchních suknic.
Těch vyčerpaných bylo  5!!!!.
http://img.janforman.com/th/138rizkyuw7j.JPG http://img.janforman.com/th/IMG0013j48u.JPG http://img.janforman.com/th/IMG001869x8.JPG

336

Re: Nemocnice-2

Karen,tady asi platí terapie šokem.

337

Re: Nemocnice-2

Je vidět,že pokud opravdu není úplně špatná,tak si pomůže sama.Pěkně se snaží  an

338

Re: Nemocnice-2

Je velký rozdíl, jestli se jedná o onemocnění ,nebo o poškození mechanické.
Takové ukopnutí, přerytí,....a podobně se regenuruje velice rychle. Vzpomínám jak mi nějaká bestie užrala na zahradě  v zemi  maličkou cibulku Lemen Lime.Skoro žádné podpučí nezbylo, jen tak 2 x 2 mm. Ustála to, doslova obrostla mimčama.

339 Naposledy upravil: Pavel (30-03-2012 18:00:55)

Re: Nemocnice-2

Je vidno že si amky vedia poradiť s každým problémom.  an 
Od koho máš toto kríženie? Cibuľka je už celkom veľká. Pýtam sa preto, lebo ja som robil toto kríženie v roku 2010 a takéto veľké cibuľky asi nemám. Krížence sú pestované v 60cm truhlíkoch - problém je asi tu. Tento rok pôjdu všetky amky pekne do "amarylkovníku"  ab  Staviam nový, trošku vačší, tak 3x3m.  ab
Chcel by som sa opýtať na vaše názory na zasadenie semenáčov nie priamo do zeme, ale do prepraviek 60x40 OZ výška 20cm - klasické staré prepravky na zeleninu. Myslím že by sa im takto zasadeným mohlo dariť.

340

Re: Nemocnice-2

Pavle  i tato sazenička je z r.2010 ,dostala jsem jen tuto jedinou,proto mě to taky tak mrzelo.
Tady se můžeš kouknout jak si vedla do loňského podzimu, než jsem ji přetrhla.
http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31c_cas … Lenkak.jpg
Já si myslím, že ty přepravky by jim určitě na letnění prospěly,víc nežli květináče.Já je teda sázím do volné půdy, a můžu ti říct,že ty kořeny se tak daleko rozrostou ,určitě sahají do dálky aspoň metru,kolem rostliny. Navzájem se proplétají, vidím to při vyrývání na podzim.Většina jich zůstává v zemi.

341

Re: Nemocnice-2

To máš Karen pravdu.
Já nechala jeden truhlík s rok starýma cibulkama doma (na huře) a nevedly si taky špatně.Spíš mi připadne že těm ve volné půdě více trvá než nastartují a pak až jsou v plné síle,tak je kopeme ven.V tom truhlíku se kořenový systém nepřeruší a mohou pokračovat dál.
Tak nevím co bude lepší.Možná skusím půl doma, půl venku.Ono totiž taky hodně záleží na počasí.Já pod tou plechovou střechou mám jak v sauně a to se jim asi líbí.Jen nesmím zapomenout zalívat  ab

342

Re: Nemocnice-2

Já teda nějaký pomalý start na zahradě nikdy nepozorovala. Když je tam přesazuji, mají  listy dlouhé a jak se opíraly o okno, nestojí. I když jsem se snažila, nešlo zasadit je tak, aby stály. Nakonec jsem lístečky zakrátila a to hodmě. Celé to pak vypadalo jako strniště  ab  Bylo úžasné jak rychle to dorostlo.
Při sázení zakrácené rostlinky  http://img.janforman.com/th/02201102...vysazenesazenickyxzwd.jpg
a o dvacet dnů později  http://img.janforman.com/th/02201103...apomesicisput.jpg

Spíš si myslím, že to mikroklíma, které se pod textilií  jim vytvoří, působí moc dobře. Může k nim slunko i déšť. Jen když prší moc  dávám ještě igelit. Ta tvoje plechová střecha asi působí podobně. Na druhou stranu  žádná bednička  ani ta největší ,  neposkytne kořenům tu volnost.
Ale provést ten pokus,že bys dala půlku a půlku, by mohlo být zajímavé  a hlavně si ušetříš práci.Jen by jsi musela půužít rostlinky stejně velké v obouch skupinách.

343

Re: Nemocnice-2

Tak to je z môjho kríženia.  an  Tebe som neposielal semienka??? Asi nie.
O tých bedničkách rozmýšľam preto, lebo by sa vo foliáku dalo využiť miesto tak, že bedničky by mohli byť nad sebou. Foliák chcem totiž urobiť vysoký cca 2metre. No neviem si predstaviť to presádzanie semenáčkov. Bude to fuška.  ab

344

Re: Nemocnice-2

Určitě neposílal, protože tuhle jedinou sazeničku mám od  Lenky, ale musela jsem to vědět, protože fotky rodičů jsou tvoje. Teď jsem si to kontrolovala.  ab

Přesazování  je skutečně fuška, ale mě to baví.Mám dost času  a pak když ono jim to na tom záhoně tak sluší   ab  ab  ab  ab  a krásně rostou  an

345

Re: Nemocnice-2

Pri dnešnej prehliadke amiek mi padol pohľad na H.calyptratum (z roku 2010 to najstaršie). Po presadení pekne začalo rásť, cibuľka sa zvačšila a narástli aj nové listy. Podivne sa však posledné dni začalo nakláňať na jednu stranu. Preto som sa rozhodol ho skontrolovať. Nemám sa teda čím chváliť, práve naopak. Korene boli od cibuľky odhnité a hnilobou bolo vo veľmi značnej miere postihnuté aj podpučie. Zaujímavé však je, že korene hlbšie v kvetináči boli ešte zdravé, biele. Takže vinu si dávam sám sebe a mám naozaj nervy. Pravdepodobne to vidím na preliatie, hoci druhé (mladšie) v inom kvetináči sú v poriadku.
Takže dajte si naozaj pozor pri tomto druhu na nadmernú vlhkosť! Jedna vačšia zálievka môže zničiť vašu robotu za dva roky! Všetko zlé som povykrajoval, očistil, vydezinfikoval. Tak uvidím čo bude ďalej. Ak mi táto cibuľka zájde budem si to vyčítať pekne dlho, hoci mám ešte ďalšie cibuľky. Vlastne si to vyčítam už teraz.
http://img.janforman.com/th/calyptratumad4c9.jpg  http://img.janforman.com/th/calyptratum2z2e1.jpg

346

Re: Nemocnice-2

Pavle,někdy to ale neovlivníš,stačí hlístice,které naruší podpučí,a je po cibuli i bez sebeobviňování.A dokonce i housenky smutnic mohou cibulku zabít.

347

Re: Nemocnice-2

Ja viem, ale pekne to naštve. Larvy smutnic v tom tentokrát nie sú. Darí sa mi ich dobre eliminovať.
Ako substrát mám pri tomto druhu hrubú kôru, aby bol prístup vzduchu ku koreňom zabezpečený, ale predsa, aj kôra sa napije a je vlhká. A možno keď sa k tomu pridá aj nejaký iný faktor, takto to dopadne.

348

Re: Nemocnice-2

Pavle jmenuješ různé vlivy a chci se tě ve smyslu probůlému zeptat v jaké okolní teplotě jsi tu cibulku měl a s jakou vodou jsi ji zaléval.Víš sám se těším na deštovou vodu a té už mám nyní dost, ale vodou z kohoutky pitnou bych na zálivku nepočítal nebo ty ano?

349

Re: Nemocnice-2

Zdeňku, teplota okolo 21 C. Čo sa týka vody, v priebehu dvoch rokov som vyskúšal snáď už všetko - cez dažďovú vodu, vodu z reverznej osmózy, vodu z vodovodu čerstvú,odstátu aj prevarenú, aj ich kombinácie v rôznych pomeroch.  Nijaký rozdiel som nepozoroval, ale sám radšej používam makšiu vodu, pretože naša pitná voda v oblasti Martina je kvalitná, ale strašne tvrdá, čo by z hľadiska dlhodobého používania nemuselo byť dobré.
  Na druhú stranu na klíčenie semienok vo vode používam iba túto vodu z vodovodu a musím jednoznačne potvrdiť, že na klíčenie semienok je jednoznačne najlepšia.

350

Re: Nemocnice-2

Pavle děkuju za vysvětlení vodních poměrů, nedávno sem ze společného truhlíku také rozebíral semenáčky z balu a dával je samostatně do květináčů a tak sem si jaksi přehrál to co mohla prožívat Tvá amka a jen tak mě napadlo, že se chyba mohla stát i u mě když jsem do květníku dal tak centimetr základního substrátu na něj položil kořenový bal ze kterého přirozeně opadal bal substrátu z truhlíku a novým substrátem jsem pak ty kořeny zasypával a pouštěl sem do substrátu i cibulku a tu jsem pak vytahoval ze substrátu do obvyklé výšky 1/3 pod povrchem.No a včera sem kolem semenáčků procházel a vidim že ze substrátu kouká málem celá cibule.Stalo se mi že pak když sem vše zalil a zřejmě se substrát smrštil(nebo opačně nabobtnal vodou a to cibulku vytlačilo ven ze substrátu), napadlo mě do substrátu cibulku přimáčknout,ale to bylo jak mačkat cibulku do betonu, ten substrát se asi tou vodou zhutnil nasákl ji a tlak jímž sem tlačil na cibuli proti substrátu nemusely vydržet kořeny které ze substrátu do cibulky míří a jejich křehkost je příslovečná a jistě i Tobě známá.Pak v případných prasklinách v kořenech se mohou namnožit půdní plísně a je to co Ty popisuješ,rozpad který zřejmě postoupí i tam kde dnes není jak zmirňuješ dále jsou kořeny ještě bílé. Jen se společně s Tebou nad možnou problematikou zamýšlím, jinak přiznávám, že mám k Tvým amkám a k Tvé práci s nimi úctu, máš nádherné květy a je i poznat že si za amkymi umíš najít svou cestu i do světa, moc Tě obdivuju. Ahoj Zdeněk

351

Re: Nemocnice-2

Dneska jsem dokončila léčbu mojí Passadeny .Už delší dobu se nemění, má tři velké listy a tak jsem se rozhodla přesadit z Perlitu naspět do substrátu.
Vím,že jsem sem už dřív dávala na ukázku fotky z průběhu léčení. Nyní to shrnu a na dokreslení dám vybrané fotky.
Cibule při dodání http://img.janforman.com/th/06201101...prumercibule74cmobvod2324cm9gzh.jpg  poprve čistím pro hnilobu  http://img.janforman.com/th/06201105...hnilobasesiri0244.jpg  druhé čistění  http://img.janforman.com/th/06201110...hnilobapokracujec5qd.jpg
nové vykrájeni a koupel v Previcuru  http://img.janforman.com/th/06201112...novevykrajenikoupeldkmn.jpg

352

Re: Nemocnice-2

.dalsi_cisteni  http://img.janforman.com/th/06201115...dalsicisteni2x5z.jpg

Stále žádné zlepšení  POKUS - potreno česnekem:
http://img.janforman.com/th/06201116...POKUSpotrenocesnekemxgrm.jpg
Po použítí česneku cibule přestala hnít,  http://img.janforman.com/th/06201201...qxir.jpg
a po měsíci bez dalšího ošetření se ukázal lísteček  ab  ab  ab http://img.janforman.com/th/06201202...RASILISTECKYzn4m.jpg   http://img.janforman.com/th/06201203...s9c5.jpg

Dnešní přesazení ukázalo nádherný kořenový systém  HURÁÁÁÁÁ  mám velkou radost.   an   

http://img.janforman.com/th/06201206...ig9b.JPG http://img.janforman.com/th/06201207...i85h.JPG http://img.janforman.com/th/06201208...v6ue.JPG

353

Re: Nemocnice-2

Něco ten česnek bude mít do sebe  an  Taky to příště vyzkouším  an

354

Re: Nemocnice-2

Myslím, že to je jistý - použila jsem jej v případě,kdy mě stále  a opakovaně mokvala povrchově suknice .Ani to nevypadalo moc jako hniloba  spíš se jaksi suknice rozpouštěla, byla z ní uplná kaše, která šla utřít,další vrstva byla zdravá,ale za tejden se zase rozmokvala.Jednou jsem to potřela strouhaným česnekem a od té doby je cibule suchá, povrch má zelenou barvu bez skvrn.Jen zatím stále nerostou listy- teda čekám. Jestli - že mám cibuli s dírou - po výkroji, tak jsem tu díru  zaplnila česnekem . I tohle bylo úspěšné.

355

Re: Nemocnice-2

Tak Passadena mě překvapila.Cibuli má uzavřenou celistvou. Původně jsem ji nechtěla dávat ven, ale když viděla jak má cibulku pěknou,dala jsem ji ven taky.Jen jsem ji nechala v květináči a řekla jsem si ,že ji taknechám i zimovat.

Teď mám ale jiný problém.A to  jepodivně flekatá Grand Crue.
http://img.janforman.com/th/IMG0216kn0y.JPG http://img.janforman.com/th/IMG0218p7n1.JPG

Co mě to zase potkalo??  Není to nakažlivý?? nemám ji raději vyhodit.??

356

Re: Nemocnice-2

Pasadena mě drásá nervy, zatím má jen jeden lístek. Jak je možné, že Jirkovi kvete a u mě tak živoří.
Karen, listy má také skvrnitý? Je to špatně vidět. Aby to nebylo virové onemocnění, potom by bylo lepší amarylku dát někde zvlášť do karantény.
Dneska a zítra do večera mám pauzu, snad se nic nepřihodí.

eda

357

Re: Nemocnice-2

Vím, že ty fotky za moc nestály  teď jsou lepší. Ta možnost ,že byšlo o virozu mě taky leká, ale mně to nápadně připomíná cosi co mě loni okusovalo mečíly.Fotku poškozeného mečíku lepší nemám.
http://img.janforman.com/th/Snimek318hynm.jpg http://img.janforman.com/th/Snimek320s089.jpg http://img.janforman.com/th/39201121...Pousovakp2x5.jpg
Jenže Mirek loni říkal, že to na nic jiného nejde.

Miry jsi tady co ty na to říkáš?. Třeba ta potvora přelezla z cibulí mečíků na tuhle  chudinku.  Zimovali jak amky  tak ty mečíky společně, i  když  každá cibule byla zvlášť zabalená v novinách.Pak už ale leželi v společné bedýnce.

358

Re: Nemocnice-2

Myslím,že jsem problem vyřešila. LUPOU!!!! TO CO JSEM NAŠLA BYLO PODOBNÉ MOC,MOC MALINKÝM ČERVÍČKŮM. Nejdřív jsem nemohla uvěřit ,že to je živé.Nakonec jsem ale jednoho darebu viděla utíkat. ...Doma mám pouze postřik na blechy a pro slípky na muňky. Amku jsem tim postříkala na dvoře a nechala tam.  V bytě nechci žádnou chemikalii používat kvůli Džesince.Měla by mít štěňata.

359

Re: Nemocnice-2

Karen já Tě obdivuju, lupou? Tak že paraziti co vyžírají pletivo.nejsou to třásněnky???????????????????

360

Re: Nemocnice-2

Karen, jsem rád že jsi na ně přišla. Řešení je na světě, nějaký ten postřik to srovná.  Možná by stálo za úvahu, přesadit rostlinu do nové hlíny.

eda