391

Re: Nemocnice-2

Druhá uzdravená je Ambience. Letos v  březnu neraší, ale hnije, očistění a koupel nepomohly.
http://img.janforman.com/th/32201201...cibulenezakorenilaahnijej23z.jpg
To same i v dubnu.To již bylo třeba cibuli pořádně vykrájet. V podpučí mám díry koupel a sušení zase nezavraly.Až v květnu další čistění, vykrájené díry se prohloubily a poprve dávám česnek. Díru jsem jim vyplnila.Cibule je zasazená do Perlitu.
Dnešní kontrola: http://img.janforman.com/th/32201212...cibulejezdravahokf.JPG 
bohatý kořenový systém, a listy narostly. Zasadila jsem cibulku do zeminy http://img.janforman.com/th/32201213...x15z.JPG

392

Re: Nemocnice-2

Další marod je  Purple Rain od Royal colors, a už jsem o této cibuli  psala v předu.Vykrájené díry v cibuly jsem při předešlých kontrolách plnila česnekem několikrát. Tentokrát už ne. Vše je suché, kořeny pěkně rostou, přesto si stále ještě netroufám zasadit ji do zeminy celou. Zasadila jsem do zeminy pouze kořeny  a spodek cibule jsem znovu zahrnula Perlitem.Doufám že to bude vyhovovat.
http://img.janforman.com/th/85201213...vetsizedvouchvykrojenychmistbs5r.JPG http://img.janforman.com/th/85201214...mensivykrojtakezaschl0dzt.JPG http://img.janforman.com/th/85201215...korenyjsemzahrnulazeminouposkozenacastcibuleznovuvperlitu.Jizbezcesneku.15ca.JPG

393

Re: Nemocnice-2

Další je Bogota od Royal colors.V červnu odkvetla a nic. Kořeny neměla, podpučí zhnilo.Očistila jsem co šlo  a podpučí seřízla a dala na celou plochu česnek.Po měsíci - dneska zbytek podpučí zmizel a v prostředku chybějícího podpučí se tvoří cosi divného. Listy suknic se rozestoupily .Není tam -v té dutince žádná hniloba.  Po očistění jsem všechno znovu potřela česnekem.  Na druhé fotce teprve po zvětšení jsem si všimla ,že se nad a pod prostřední viditelnou dutinkou  tvoří nejspíš další stejné útvary. Už jsem něco takového viděla a tenkrát šlo o cibulku semenáče, kterému jsem loni nechtěně utrhla celé podpučí. Snímky jsou nahoře. Tam začala v tom útvaru růst nová cibulka uvnitř.  Že by to bylo tady taky tak???!
http://img.janforman.com/th/86201201...BogotaodRoyalcolorscibulenezakorenilaahnijepoobvodupodpuci7y9r.jpg http://img.janforman.com/th/86201210...podpuciodhnilovprostredkusenecotvori5rst.JPG http://img.janforman.com/th/86201213...zebydalsiprohlubendole9q6k.JPG

Cibuli jsem i dneska potřela česnekem  a zasadila do Perlitu
http://img.janforman.com/th/86201214...znovucesnekazasazenadoperlitur1u0.JPG

394

Re: Nemocnice-2

Další marod je Templation.Po dozrání semen zjišťuji, žádné kořeny, vše ohnilé...stejně jako u minulých,jen po seříznutí, není hniloba tak hluboko.To bylo 1.7. potřela jsem celé podpučí zase česnekem.Časem vyrazily lístečky ale pokryla je červená spála - jsou flekaté .Dneska jsem stáhla poškozenou suknici, podpučí vypadá celkem slušně, hniloba nepokročila, podpučí tam zůstalo.
http://img.janforman.com/th/87201201...cibulepodozranisemenikuhnijebdee.jpg http://img.janforman.com/th/87201207...semenadozralacibulevypadaspatne.h2xp.JPG http://img.janforman.com/th/87201208...poocistenipodpucitamje0kqg.JPG
Znovu jsem použila česnek a tentokrát jsem šťávou z něho potřela i lístek a krček cibule.Pak jsem zasadila cibuli do Perlitu.
http://img.janforman.com/th/87201209...jepostizenyikrceknalistkujsoucerveneflekydz0g.JPG http://img.janforman.com/th/87201210...znovucesnekinalistecekakrcekazasazenadoperlitue775.JPG

395

Re: Nemocnice-2

Poslední je Popov.Odkvetl, dozrála semínka .Už v červnu jsem poprve vykrajovala hnijící spodek podpučí  a cibuli ošetřila česnekem. Nyní vyrazily kořínky kolem vykrájené díry,hniloba zcela nezanikla ,ale je jen na povrchu. Vše jsem očistila a při sloupnutí vrchních několika suknic - chtěla jsem odstranit zbytek květního stvolu,abych zamezila případnému ohnisku hniloby.
http://img.janforman.com/th/88201206...hnilobajenapovrchuzdhf.JPG http://img.janforman.com/th/88201207...poocisteniasloupnutipostizenychsuknicybrg.JPG http://img.janforman.com/th/88201208...dlxg.JPG
Přitom jsem zjistila zajímavou věc.Pod několika suknicemi vyrazily kořeny, které ale zůstaly uvnitř a rostly směrem nahoru.Je to označené na snímku šipkou. Cibuli jsem zasadila do Perlitu.
http://img.janforman.com/th/88201209...mezisuknicemibylydvakorenyrostoucismeremnahoru76t4.JPG http://img.janforman.com/th/88201210...znovucesnekazasazenadoperlitu5pk4.JPG

396

Re: Nemocnice-2

Tak to už je pro dnešek všechno, snad se moje zkušenosti budou hodit i ostatním. an

397

Re: Nemocnice-2

Karen, je vidno, že ošetrenie cesnakom a následné zasadenie do perlitu je dobrá voľba. Držím ti palce pri uzdravovaní cibuliek.

398

Re: Nemocnice-2

Karen, obdivuhodné jakou si daváš cibulkami práci, držím ti také palce.

eda

399

Re: Nemocnice-2

Děkuji  taky doufám že to zvládnou.
Dobře si vede i vykrajovaná PurpleRain   .Za necelý měsíc od posledního přesazení  jí narostly slušné listy. Zasadila jsem jí tak , aby kořeny měla v  zemině ,ale poškozenou  část cibule znovu v perlitu. Již bez česneku..
http://img.janforman.com/th/85201215...korenyjsemzahrnulazeminouposkozenacastcibuleznovuvperlitu.Jizbezcesneku.691k.JPG  http://img.janforman.com/th/85201216...bary.JPG
v těchto dnech jsem si všimla zajímavé věci.Když jsem trochu odhrnula perlit od vykrojené části ukázal se bílej kořen, který vyrůstá právě z té poškozené části. Přišlo mně to zajímavé.
http://img.janforman.com/th/85201217...mqoz.JPG

Předpokládala jsem ,že časem ,až cibule zesílí a od prostředka vyroste, budou se ty poničené suknice odlupovat.  Tohle mě nenapadlo.

400

Re: Nemocnice-2

Možno tam začne rásť nová malá cibuľka.  ad

401

Re: Nemocnice-2

ab ani tohle mě nenapadlo  ab
Dáme se překvapit,zatím vidím jen čouhat kořínek z vyřazené čísti.

402

Re: Nemocnice-2

Karen,to je stejné jako u cibulek se seřízlím podpučím,kořeny se po čase začnou tvořit s té vnitní části podpučí,tím se cibulka omlazuje i sama.Všimni si,že u některých cibulí je na spodní straně podpučí takový suchý žmolek pletiva.Mě takhle uhnilo podpučí celé u Jewelu a kořeny vyrazily z prostřed cibule a roste dál.

403

Re: Nemocnice-2

zdravím vás, rád bych vás požádal o radu. zjistil jsem nyní u několika rostlin červenou spálu. trochu na listech i na cibuli, jak to vypadá pod zemí netuším. Jde mi o to, jak nyní léčit, když jsou rostliny v plném růstu a moření mě v tomto období nepřipadá nejvhodnější. Dá se s tím počkat až všechno zaschne nebo dokonce až na konec zimy? Nebo je potřeba všechny listy ořezat a napadéné části odstranit? Děkuji Martin

404

Re: Nemocnice-2

Karen a jak to s tím česnekem děláš ? Rozetřeš ho na kašičku a naneseš na cibuli ? Děkuji Myška

405 Naposledy upravil: karelex (27-08-2012 08:17:17)

Re: Nemocnice-2

Já jej nastrouhám na jemné nudličky, nanesu na postižená místa a nechám na podložce zaschnout. Ono to hodně lepí. Teprve až to zaschne, vložím cibuli do průhledného kelímku - používám seříznuté petky  s proděravělou dolní částí.Pak zasypu prelitem.Nezalévám vůbec. Jen jednou týdně dno kelímku s perlitem a cibulkou namočím vo vody jen na pár vteřin. Stavím je na světlo ale do stínu.
Jestli že má cibule kořeny  tak těm se vyhýbám.

Porphyrion  - Martine,  jednou se mi červené skvrny ukázaly na listech vzrostlé cibule. Nedělala jsem s tím nic  bylo to ještě v zimě  a listy samyuschly. Jakmile přišly ven, vybírám pro podezřelé cibule místa s celodenním sluncem. Sluníčko je vysuší.  U lehčího postižení  červené skvrny do zimy zmizely.  Ta co jsem se o ní zmínila - Elvas v dalším roce měl už listy čisté.
Tady na Rajčeti najdeš moje pokusy úspěchy i neúspěchy  s léčením  http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … nemocneni/
Elvas je hnedka jako první. Mám jej dodnes  a příznaky  na listech nemá. Cibuli jsem  potírala česnekem, když jej použiješ na listy, spílí je to, a uschnou.

406

Re: Nemocnice-2

Děkuji za radu, zkusím to zatím jen přemístěním na celodenní slunce. Asi to přes léto moc zalévám. Ještě bych se chtěl zeptat. Někde jsem četl, že pokud jsou cibulky mladé, je lepší pro jejich růst, když jsou celé pod zemí. Mám nyní asi 30 rostlin z loňských semínek, jejichž cibule jsou celé pod zemí. Mám je odhrábnout nebo při pesařzení posadit již nad povrch?
Děkuji M

407

Re: Nemocnice-2

Malé cibulky jsou lepší nechat pod povrchem, jinak zatvrdnou a pomaleji rostou. Asi tak první dva roky. S tím zaléváním opatrně, nechávat zeminu téměř vyschnout. Zalévat se dá jednou za dva dny, jen když jsou na plném slunci a je horký den. Rostlina stačí spotřebovat vodu. Ve stálém mokru bude trpět červenou spálou a hnilobou kořenů.

eda

408

Re: Nemocnice-2

Martine, ty loňské semenáčky nech určitě pod zemí, u mne budou růst celou zimu.Ony se časem jak mohutní začnou samy vynořovat nad zemí.Určitě jsem nikdy nesázela nad zem víc, než jak rostly loni. Nechej to na nich.

409

Re: Nemocnice-2

Zdravím vás všechny a ještě bych poprosil o nějaké rady. Protože se mi to letos nelíbí, tak jsem něco dnes vyklepnul z květníků a bohužel to vypadá dost špatně. Tam, kde jsou cibule dobré, jsou některé kořeny červené, tam, kde bylo víc mokro jsou cibule na vyhození. Chtěl bych se tedy zeptat na substrát. Někde tady jsem četl, že lze požít substrát pro orchideje. Sám jsem v mnoha případech zkusil lesní hrabanku ale když byla víc suchá, nedalo se to zalévat do misky a mnohokrát jsem to musel prolévat vrchem, než to něco málo nasálo, tak nevím, jestli s tímto substrátem to taky nebude stejné. Asi to taky příliš hnojím krystalonem. Loni i předloni jsem to ale taky hnojil při každém zalití a cibule byly nádherný. Doposud jsem je zimoval v květináči v zemi a na jaře přesadil, tady jsem četl, že to ze země vyndáváte a balíte do novin. Tak prosím ještě o zmínku o tomto. Děkuju moc, Martin

410

Re: Nemocnice-2

Ahoj Martine,
Myslím si že tvoje cibule majú príliš veľa vlhkosti. Nadmerná vlhkosť má za následok uhnívanie koreňov. Rozširujú sa aj choroby (červená spála)a hniloba, ktorá môže totálne zlikvidovať cibuľu.
  Čo sa týka substrátu každý z nás používa vačšinou klasické substráty pre izbové rastliny. Dôležité je amky neprelievať, ďalšie zaliatie až vtedy keď substrát preschne. Niekedy sa môže substrát zmiešať s perlitom na jeho odľahčenie. Treba mať však na pamati že perlit aj rýchlo nasakuje vodu. U amiek platí pravidlo - niekedy je menej viac - aspoň čo sa vody týka. 
  Substrát na orchideje používame na pestovanie niektorých botanických druhov (Papilio), ktoré rastie aj ako epifyt. Tieto niektoré bot.druhy potrebujú vzdušnejší substrát kde sa nedrží voda. Dajú sa v ňom pestovať aj obyčajné amky.
  V zásade je ale jedno pri tých bežnejších amkách v čom ich máš zasadené. Dôležité je pravidelné hnojenie, rast listov - ktoré sú nevyhnutné pre kvitnutie v nasledujúcom roku a samozrejme aj odpočinok cibule  pri nižšej teplote (cca 8-12C). Niekto zimuje v kvetináčoch, niekto ich vyberá von a balí do novín. Je to aj o tom že keď niekto nemá miesto na kvetináče cez zimu v dome, či byte , jednoduchšie je uskladnenie cibúľ v bedničke. Jedna aj druhá metóda má svoje pre aj proti. Trošku sa pohrab na fóre, sú tu témy ktoré ti dajú všetky odpovede. Stačí si vybrať tú správnu tému (témy sú napísané výstižne) a potom len čítať a čítať. Ale v zásade platí pri oboch variantoch že zimovanie na sucho v suchej miestnosti a chlade.
   No a samozrejme záleží aj na tom v akých podmienkach máš amky - teplota, vlhkosť... - všetko ich ovplyvňuje a len ty musíš prísť na svoj vlastný systém zalievania, taký aby im to vyhovovalo. Plastové kvetináče držia vodu dlhšie, hlinené menej. Niekedy záleží aj od odrody amarylky - niektoré sú náchylnejšie k hnitiu. Je to taká malá veda a niekedy každá amka potrebuje osobitný prístup - ale to hlavne platí pri tých botanických druhoch.

411

Re: Nemocnice-2

Martine,vlhkost, substrátu dobře poznáš prstem, když ucítíš že hlína je vlhká nezaléváš. Docela jednoduchý a poměrně spolehlivý způsob. Já pěstuji amky v obyčejným substrátu a přidávám jen trochu říčního písku. Papiliu jsem dal navíc trochu kokosového vlákna a roste velice pěkně.

eda

412

Re: Nemocnice-2

Ahoj všem, děkuji za rady, přesadím to. Zkoušeli jste pěstovat rostliny v průhlrdných květináčích? Napadlo mě, že bych tak mohl stále sledovat zdraví kořenů a vlhkost substrátu. Máte zjištěno, zda je vhodné vystavit kořeny světlu, nebo je to spíš na škodu? Když sázíte rostliny ven, do volné půdy, jakým způsobem zaléváte? Na půdu, nebo nějakým husím krkem pod cibule?
Díky
M

413

Re: Nemocnice-2

Tak jo,Martine,napíšu ti svoje zkušenosti-jak to dělám já,jiní mohou ale mít jiný způsob.
V průhledných kelímcích - nic kupovaného jsem si zatím nepořídila. Používám spodní část z petky a propaluji do spodní části spoustu dírek. Sázím do nich ty které stůňou právě pro to,abych viděla jestli rostou kořený  a jak vypadají. Co na světlo říkají kořeny?Já nad tím neuvažovala.Tyto cibule mám sice na okně, ale ne na slunci.  Časem se mi v perlitu ukazuje zelená řasa.Nezdá se mi,že by jim světlo vadilo,ale ani nepozoruji, že by se nějak k němu tlačily.Tlačí se k vlhkosti.
Amky které mám ve volné půdě zalévám klidně na list i na ně prší.V době sucha zalévám i hadicí.
Normálně je mám překryté netkanou textilií.Osvědčila se mi nejvíc. Jsou tak chráněné jak proti mouše,tak i mají ochranu před prudkým sluncem.Proti přemíře deště je překryji igelitem

414

Re: Nemocnice-2

Zdraví všechny,
ještě vás prosím o informaci, jestliže jsou cibule místy červené, nebo mají drobná ložiska hniloby, mám to ošetřit nějakou chemií a kdy, za pár týdnů, až to bubu uklízet nebo až před výsadbou. Moc děkuju - ahoj Martin

415

Re: Nemocnice-2

No rozhodně bych nenechala hnilobu i jen v malém ložisku  jen tak  to by se ti do jara  pěkně rozjelo.No a červené skvrny  jeslti jsou jen na povrchu a suché,by mohly snad do jara vydržet, Kdybych ale na té samé cibuli měla hnilobu i spálu, natřela bych česnek na obě poškození.
Já teda už chemii nepoužívám. Jen u nově koupených ještě používám u suchých cibulí Previcur  do koupele.

416 Naposledy upravil: karelex (13-09-2012 16:49:45)

Re: Nemocnice-2

Tak jsem  se dneska rozloučila s  RETICULATUM ze společné objednávky. Dočista se rozpadlo, jako by se seschlo. Jsem z too smutná, ale nedá se nic dělat.

Docela by mě zajímalo, jak vypadají cibule ze společné objednávky od ROYAL COLORS u ostatních.
Brala jsem PurpleRain( to bylo léčené a je nyní ze všech jediné co roste),.Temptation ,.Popov,a Bogota. Tyto tři sice kvetly,ale bez kořenů a nerostou dodneska .Dneska jsem vyřadila Bogotu - přez všechnu moji snahu je v koncích.Vzhledem k tomu že nemá podpučí  asi nemá smysl se pokoušet o řízkování. Myslela jsem že to zvládne a najednou se rozjela hniloba. Všimla jsem si pozdě i když nevím ale   koukám na ně pořád  a hnilobu jsem neviděla až dneska.

417

Re: Nemocnice-2

Karen ja som to svoje dnes pozeral a nič nerobí - nemá korene ani nerastie. Presadil som ho nového substrátu - borovicová kôra + perlit. Uvidím čo bude ďalej.

418

Re: Nemocnice-2

Karen to neuhlídáš,já brala minulý týden ze zahrady Novelu.Vypadala na narcisovku,dělala malé kolem.Kořeny žádné,listy nula a ožrání taky nikde jen v prostřed spála.Takže jsem zvědavá jak to dopadne.A to mi taklhe skolabovali 3cibule.A nevím proč.Zalévám jen já,jsou přikryté.Ale je fakt že vrchem,jestli to jim vadí.

419

Re: Nemocnice-2

No Heli,já mám letos se zálivkou vrchem docela špatné zkušenosti,hodně cibulí je napadeno spálou,ale většinou jen povrchově.Začal jsem díky brutálnímu ochlazení a dešti letos o měsíc dříve zazimovávat tak se snad už nebude mít šanci nějak více projevit.

420

Re: Nemocnice-2

Pavle  a to mluvíš o RETICULATUM  nebo o čem?..

Heli já si myslím že když jsou amky venku i třeba zakryté tou textílií ,tak že jim voda na list neublíží. Aspoň u mne jsem nepozorovala žádné poškození.Semenáče jsou zasazené po krček a pod textilkou pořád. Běžně je zalívám když je sucho vodou z hadice.A ty dospělé vlastně taky.I na ně prší. Od včera je mám teda pod igelitem ,ale v létě ? Loni jsem nic nepozorovala.