421

Re: Nemocnice-2

Karen - jasne, o reticulatum (Garfield zo spoločnej objednávky)

422

Re: Nemocnice-2

jj tak to já už nemám. ac  ac  ac

423 Naposledy upravil: karelex (21-09-2012 16:21:43)

Re: Nemocnice-2

Dva moje letošní úspěchy v léčení nemocných cibulí.
První je Passadena - na Rajčeti mám celý průběh hniloby od zakoupení .Cibule teda zatím nekvetla tak jestli to je opravdu ona  se teprve snad ukáže. Zimovat ji nechám v květináči. Cibulku má krásně hladkou ,sama bych nevěřila, že to tak dobře může dopadnout po tom čím prošla.
http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … sadena.jpg
a takto vypadá dneska , když jsem ji vzala ze zahrady dom  http://img.janforman.com/th/06mg8e.JPG

Druhá cibule je Ambience. Ta je koupená v r.2010 a dřív kvetla. Letos se jí nedařilo, neměla kořeny a jen jí hnilo podpučí. Nevím proč k tomu u ní došlo, ale nebyla sama.
http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … ky_cz..jpg
Dnes je už taky zdravá http://img.janforman.com/th/3224b9.JPG

424

Re: Nemocnice-2

Začala jsem sklízet první cibulky  a zrovna jsem narazila na nemocnou dva roky léčenou  Novellu.

Docela jsem na ni zapoměla  a hned ani nevěděla co to vlastně  jsem vyryla. 
Dám sem takový krátký souhrn ve fotkách:
Takto vypadala když došla jako úplná zhnilotina  a tohle jen z ní zbylo.http://img.janforman.com/th/64201107...qaqt.jpg
Během prvního roku to dotáhla až takto  a já si myslela, že cibule postupně odroste. Zazimovala jsem ji na sucho, proto,že začala zhazovat listy.  http://img.janforman.com/th/64201116...prerostlepodpucisebudemusetseriznout2pe2.jpg
Takhle nevábně vypadala letos, když jsem ji sázela na zahradu  http://img.janforman.com/th/64201207...lr2dt.jpg

No a tohle jsem vyryla dneska . Dvě samostatné docela už odrostlé cibulky. Ta co je vpředu, byla přirostlá k tomu zbytku  a vůbec jsem Novelu nepoznala .Možná jsem ten spodek neměla odlomit,ale poznala  jsem jí pozdě.

http://img.janforman.com/th/64201209...29ww.JPG http://img.janforman.com/th/64201210...jgyr.JPG

425

Re: Nemocnice-2

Chcem sa s vami podeliť o nesmiernu radosť ktorú mám. H.bukasovii ktorého cibuľka vypadala 23.9.2012 takto :

http://img.janforman.com/th/H.bukasoviiforum23.9.jnmi.jpg  http://img.janforman.com/th/H.bukasoviiforum23.9.1p3bt.jpg

dnes jej už začína rásť nový lístok.

http://img.janforman.com/th/H.bukasoviiforum4nl3.jpg

Rozhodol som sa ju dnes presadiť do vačšieho kvetináča, ale ešte znova do perlitu. Korene začali  rásť.  Snáď to najhoršie už má za sebou.

http://img.janforman.com/th/H.bukasoviiforum13z9i.jpghttp://img.janforman.com/th/H.bukasoviiforum2ux7u.jpg

426

Re: Nemocnice-2

Moc ti to přeji  a  raduji se s tebou.U mne to Reticulatum od tebe zhodilo i poslední list.Tak jsem jej sundala z okna a dala bokem.Snad dělám dobře. Nechce se mi věřit,že by mohlo být zle. Vždyť listy začalo zhazovat samo od sebe a po přesazení jsem celý kořenový bal jen zahrnovala.
Celkem dobře se daří  Purple Rain. Má 3 velké listy ale nyní stojí. Tak s nim nic nedělám kořeny vypadají  dobře.  Z posledních dvou marodů  se lepší Popov,ale  Templation  vypadá špatně .U Popova jsou vidět rašící kořínky .

427

Re: Nemocnice-2

Karen, skús cibuľku iba posadiť na perlit. Cibuľka takto omnoho lepšie osychá. Ak má začať púšťať korene a koreniť, bude to robiť aj takýmto spôsobom. Navlhčenie perlitu iba zo spodu. Takto som to urobil aj na H.bukasovii. Po orezaní bolo v kúpeli voda+Merpan. Cesnak predtým nepomohol. Nechal som cibuľku poriadne obschnúť 3dni. Potom som kúpeľ zopakoval a po vyschnutí cca 1 deň som cibuľku položil na vlhký perlit.

428

Re: Nemocnice-2

To mi radíš k Templationu? Retikulátum  si myslím že začne samo, mělo pořádný kořenový bal když jsem jej přesazovala.

429

Re: Nemocnice-2

Ano, k Temptation.  an

430

Re: Nemocnice-2

No tak ten kvetl dvěma stvoly krásně  i semena dochoval, ale nekořenil nikdy. .1.7.dozrála semena a mám tam poznámku že cibule hnije .Česnek  hnilobu zastavil, ale nic víc se neděje. Zasazenou ji v Perlitu mám .Naposledy jsem ji kontrolovala 20.9. pořád je to stejný. Nezalévám vůbec jen spodek kelímku 1x za týdem trochu namočím. Tak to mohu zkusit jak radíš. Zítra dopoledne .A to tu cibuli vůbec nijak nepřihrneš? Nebude se kácet.?

431 Naposledy upravil: Pavel (17-10-2012 19:33:58)

Re: Nemocnice-2

Keď ju vyberieš tak ju odfoť ak môžeš (hlavne spodok kde je podpučie).  :cool:  Nech sa na ňu pozrieme.  ab  Je to veľmi pekná odroda. Bola by jej škoda.
Ja som tú svoju vôbec neprihŕňal, iba som ju na perlit položil. Samozrejme takto je cibuľka veľmi labilná, ale stále je celá takmer v suchu iba spodná časť je v kontakte s vlhkým perlitom. Ja som ju mal položenú v poličke kde bol ku nej dobrý prístup. Ako píšeš aj ty, vodu som dával iba do misky pod kvetináčikom cca 1x za týždeň striekačkou tak, aby som sa kvetináčiku ani nedotkol.  ab Ale pre záchranu tejto odrody urobím aj nemožné.

432

Re: Nemocnice-2

Tak jsem ji šla vytáhnout ještě včera večer. Nedalo mně to, když  jsme o ní mluvili. Cibule byla na první pohled zelená,jen krček  docela dost byl zčernalý. Když jsem ji ale vytáhla z Perlitu  koukala jsem jak vejr. Má docela solidní kořeny,ale na boku rozjetou  hnilobu.A to je právě ta věc za kterou ti musím poděkovat  an  an  an ,kdybys o tom nezačal, nenapadlo  by mě  ji vytahovat.Vypadala pořád stejně  a hniloba by si vesele pokračovala.
http://img.janforman.com/th/1..KopieSnimek090mgw6.jpg

Vykrajovat to nebylo třeba, stáhla jsem postižené části vcelku .
http://img.janforman.com/th/2...KopieSnimek091xwrs.jpg  http://img.janforman.com/th/3..KopieSnimek0927dne.jpg

Dala jsem jí nyní vyšší  průhledný  kelímek  a vrátila do Perlitu
http://img.janforman.com/th/4...KopieSnimek0990bhi.jpg

433 Naposledy upravil: karelex (18-10-2012 10:32:53)

Re: Nemocnice-2

Zasadila jsem ji teda  docela napovrch aby čistěná část byla celá nad povrchem.

434

Re: Nemocnice-2

No uvidíme,  ag  ale myslím si že by mala byť v poriadku. Korene jej už začali rásť a to je dobre. S tou vodou opatrne a len zo spodu, nech sa perlit napije a potom až keď bude takmer suchý. Ten začervenalý spodok na cibuľke si už asi nedávala preč, však? Niekedy je tento povlak dobré dať preč, pretože ak je aj trochu zatvrdnutý nové korene majú problém rásť.  Tu však cibuľka už korene má takže by som to nechal tak. Uvidíme za nejaký čas. Myslím si že takto ju budeš mať pod kontrolou (čo sa hniloby týka).

435

Re: Nemocnice-2

Potřebuji poradit. Mám v truhlíku zasázené tři amarylky - všechno to jsou H. Yungacense a u jedné jsou na listech světlé flíčky. Ostatní dvě jsou naprosto v pořádku... nevím jestli tu "nemocnou" raději izolovat od ostatních a nebo co s ní mám dělat? Listy jsou jinak zdravé, krásně rostlé.

http://img.janforman.com/th/007u2a6.JPG http://img.janforman.com/th/00906w3.JPG

436

Re: Nemocnice-2

Evi,chtělo by to detailní pohled.

437

Re: Nemocnice-2

Evi, to naozaj netuším. Aj keď by to mohlo byť z vlnatky. Keď sa vyliahne je veľmi malá, takmer nezachytiteľná voľným okom. Neviem ako sa správa a čím sa živí, ale ak by napichla list a sala z neho šťavu, neskôr by sa mohli na listoch vyskytnúť takéto škvrny. Nemajú tieto tmavšie škvrny v sebe bledšiu malú škvrnku? (po vpichu do listu by to mohlo byť). Tým ako listy rastú sa aj škvrna zvačšuje - pletivo rastliny je po vpichu narušené a tým pádom je aj tmavšie.  Nie som odborník, je to len moja teória, možno celá zlá.  :o

438

Re: Nemocnice-2

Taky jsem to ještě neviděla.  Ani u vlnatky.

439

Re: Nemocnice-2

Chodím domů z práce až po tmě tak se to moc špatně fotí  :cool:  Není patrné napadení nějakým škůdcem. Spíš to vypadá jako tmavší barvivo... fakt nevím  :cool: Ještě mě napadlo jestli to nemůže být důsledek postřiku Mospilanem... ale stříkala jsem všechny amarylky a tohle se vytvořilo jen na této  :cool:

http://img.janforman.com/th/0058y8c.JPG http://img.janforman.com/th/008gz1m.JPG

440 Naposledy upravil: karelex (31-12-2012 19:08:34)

Re: Nemocnice-2

Zajímalo by mě jaké máte zkušenosti se zakořeňováním  u cybisterů.Já teda velice špatné. Zakoupené nové cibule vykvetou bez problémů ale aby rostly kořeny to je teda bída.
Postupně jsem koupila Evergreen,Night Star,Bogota,ty se nedaly dohromady vůbec.Všechna moje snaha nebyla k ničemu nezakořenily  a nakonec odumřely. Sumatra  a Rosado  ty jediný po delší době nakonec žijí  i když teda nekvetly letos ,ale cibule mám zazimovaný  tak doufám..
Nyní  mi kvetl  novej  Magic Green  a je to zase to samé.Včera jsem se na něj dívala cibule měkne,to by nebylo nic divnýho, ale kořínek žádnej a  ty co měla  hnijou. Tak jsem stvol odřízla  uvidím jestli nějaké semínko dozraje . Mám jej v té cukrové převařené vodě, a cibule po očistění  je v lázni -teda nyní se již suší. Stvol jsem odřízla brzo, u těch odumřelých jsem nechávala stvoly dýl.
http://img.janforman.com/th/092201207...l3sle.JPG http://img.janforman.com/th/092201208...jafl.JPG http://img.janforman.com/th/092201209...exyv.JPG

441

Re: Nemocnice-2

Teda vím ,že  Magic Green není cybister,já to blbě napsala. Jen že zkouším odříznout stvol takto brzo,třeba  tím cibuli zachráním. an

442

Re: Nemocnice-2

Karen to že uhnívají kořínky je vysokou vlhkostí,ale cybistery obecně koření opravdu zle,moje první Rio Negro až po roce .

443

Re: Nemocnice-2

Je to problém u cybisterov. Sám sa toho hrozím, mám Evergreen, Emerald, Rio Negro, Santiago a zrejme nekorenia. Všetky kvitli, kvitnú teraz alebo v najbližších dňoch. Samozrejme budem opeľovať ale po opelení pár dní stvoly odrežem a pôjdu do vázy - ak majú dozrieť semienka tak dozrú aj takto. Nepolieval som ich od zasadenia (iba raz pri zasadení). Čítal som že ďalšie zaliatie je dobré až keď začnú z cibule rásť listy. No neviem...  nie je to nijak overené. Cybistery začínajú ľahko hniť - sú veľmi citlivé - ja som to vidím na svojej Jungle Star - skoro mi zhnila. Ale zachránil som ju. Teraz však nebude kvitnúť, možno o rok.

444

Re: Nemocnice-2

A s tou zálivkou to tak opravdu je,o Jungle Star jsem také téměř přišel jako o druh,mám jen 2 dceřinné cibulky z řízků,jedna už vypadá velice dobře,má průměr cca 2 cm a druhá vyrašila z řízku až teď po více než roce, s tou bude ještě práce.Jinak Emerald zakořeníl po 4 měsících,Rosado po 2,Rio Negro po 3 resp,po roce,La Paz ihned,Sumatra ihned,Chico měsíc,Lima se mi trápila přes dva roky a začala růst teprve teď na podzim,konečně má více jak 3 listy,Machala,Santa Rosa,Night Star a Reggae mám dceřinné a ty kořenily dobře,Santiago ,Sao Paulo,Evergreen,Bogota a Evergreen  mám teprve od letošního podzimu tak uvidíme jak budou kořenit.

445

Re: Nemocnice-2

Tak ,že je to problem u cybisterů všeobecně. Trochu mě to potěšilo, že to není jen moje hloupost. V poslední době protože je po nákupu pro jistotu koupu ,říkám si že vodu nabere jsem je přestala zalévat i při prvním zasazení. Zemina bejvá vlhká tak jsem toho nechavela.
Evergreen už mám novej od Evči ,ale zazimovaný je taky jen v novinách snad nebudou potíže při sázení.Ten teda zakořeněný už byl.Bogotu mám objednanou znovu tak si dám pozor .
No a tu nešťastnou Night Star,jsem tenkrát z úplného zoufalství  zkoušela nařízkovat.  Nakonec to už vypadalo, že snad to i bude  jedna maličká cibulka se ukazovala.Jen se jí moc  vlastně vůbec nechtělo. Lístček byl jako vlásek a na zahradě se mi pak nějak ztratil.Tak nevím jestli je ještě mezi živými.

446

Re: Nemocnice-2

Jo ještě jsem si všimla, že ty problemy s růstem kořenů jsem měla jen u kupovaných cibul. Ty co mi někdo podaroval jako mimi  rostly bez problemů.

447

Re: Nemocnice-2

Dostala jsem k narozeninám amarylku. Měla to být tmavě červená, odrůda Bonfire. Na povrchu vypadala docela normálně, dva květní puky. Tím ale moje radost skončila, dál už to bylo jenom pro zlost. Když jsem jí chěla přesadit, byly kořeny dole úplně odumřelé a pod nimi černá rozmokvaná shnilotina. Odkrájela jsem to důkladně a oloupala všechny rozmokvalé slupky až na čistě bílou. Pak mi ale připadalo, že skrz bílou v části cibule prosvítá šedá. Tak jsem to odkrojila a pod tím byla znova shnilá slupka. Květní puky byly také uvnitř cibule uhnilé. Nakonec zbyl jen malý kousek. Potřela jsem to kašičkou z česneku, radila to tady myslím Karen. Ale stejně si myslím, že to dopadne špatně. Je to hrozné, že v obchodech prodávají takovéhle shnilotiny.

448

Re: Nemocnice-2

Souhlasím, neměli by to vůbec prodávat, taky jsem si koupila zasazenou a cibuli jsem mohla vyhodit :-(

449

Re: Nemocnice-2

Vrátím se k cybisterům, zalívám je zásadně spodem max co tři týdny, snad jedině ve velkém vedru častěji. Santiagu vyhovuje spíš sucho, to se mi potvrdilo, kořeny se při prvním zasazení objevily zhruba do měsíce. Evergreen koření celkem dobře (aspoň mi to tak připadá), ale je taky citlivý na vlhko, tak na to pozor.
M.

450

Re: Nemocnice-2

Zdravím všechny,
rád bych Vás požádal o radu. Jakou koncentraci přípravku používáte při moření. Stejnou jako je doporučená pro postřik nebo silnější? Dáváte to do teplé vody? Mám doma akrobat, tak ho chci použít.
Děkuji za informaci Martin