451

Re: Nemocnice-2

Martine, asi nedostaneš žádnou přesnou informaci, protože výsledky ošetření se dají těžko v domácích podmínkách ověřit. Některé přípravky mají koncetraci napsanou v příslušném návodu. Pokud použiješ koncentraci několikanásobně silnější, rostlině to neuškodí. Dokonce jsme tady na fóru zkoušeli rozmíchat přípravek na kašičku a tou potírat postižená místa na cibuli. Acrobat jsem na moření také používal, může být i teplá voda. Dvě hodiny s ponořením až po krček by mělo stačit. 2g na 1l , je to stejné jako při postřiku.

eda

452

Re: Nemocnice-2

Děkuji ti za informaci, přeju hodně úspěchů
Martin

453

Re: Nemocnice-2

Nevím,jestli se to hodí do nemocnice, ale nevíte , jak dlouho může cibule žít? Možná, že se to už probíralo někde jinde,ale já nic nenašla. Včera jsem některé přesazovala a narazila jsem na Christmas Gift a nějak se mi nezdá. Mám ji ze všech nejdéle, takových 6 let a letos poprvé je po zimování divná. Suché slupky jsem oloupala a seřízla jsem i podpučí, tak uvidím, jestli se vzpamatuje. Asi před třemi lety jsem ji použila jako matku na pokusy s opylováním a semeník jsem nechala dozrát na cibuli až do jeho samovolného prasknutí, tak mám obavy, jestli se tak vysílila, že se z toho dosud nevzpamatovala. A to jsem ji hnojila v dalších sezonách o to poctivěji. No, uvidím co se stane.
M.

454

Re: Nemocnice-2

Škoda, že jsem si nevedl evidenci cibulek již dříve. Můžu odhadovad, že některým je i 40 let. Staré odrůdy jsou určitě odolnější. Někdy s tím hnojením, hlavně když se to přežene to má na růst cibulky negativní vliv. Ty méně odolné cibule nestačí veškeré hnojivo spotřebovat a růst kořenů se spíše zastaví. Nevím co na to řeknou ostatní, je to jen můj názor.

eda

455 Naposledy upravil: karelex (03-03-2013 09:57:18)

Re: Nemocnice-2

Těžko říct, ale 6 let určitě není nijak moc.Na druhé straně  to co popisuješ  se mi ukázalo taky i bez dozrávání semen, jen u těch mých netuším věk. V mém případě se jedná o staré cibule co jsem původně na nich začínala  a už dospělé dostala od sousedky. Cibule dneska vypadají  velice neduživě takové scvrklé,ale ne měkké.U jedné vím, že ani nijak loni nerostla.Ten semeník bych za vinu neviděla.Vždyť je to pro ni přirozené. U těch mých od sousedky -jsou to takové ty babičkovské a už sousedka ji měla od své mainky. No a jak se o ně starali?  Že by se měly přesazovat to se moc divila, nějaké to hnojení???ani nevím, v létě někde venku na verandě  a v květináči narváno mnoha dětmi.  Když stará odumřela  její místo zaplnila některá z dcer,a ani to nikdo nepostřehl. Tak jak vlastně mohla být stará???

456

Re: Nemocnice-2

To je vždy záhada, mě tahle špatně roste Pasadena a některé ostaní. U Pasadeny vyrostou jen tři listy a potom uschnou, nemůžu docílit aby jich vyrostlo více. Už jsem vyzkoušel všechno možné.

eda

457

Re: Nemocnice-2

a co Edo přihnojení lignohumátem a nebo Vitality complexem?

458

Re: Nemocnice-2

Jeden čas jsem hnojil lignohumátem celý rok a žádné výsledky jsem nepozoroval. O tom jsme již kdysi psali. Maslím si, že hnojivem to nebude, ale člověk nikdy neví.

eda

459

Re: Nemocnice-2

Mirku, ještě jsem dal Lignohumatu šanci. Zkusím každých 10 dnů zalít ředěným  roztokem Lignohumátu Pasadenu a ještě některé jiné problematické hvězdníky a uvídím jestli alespoň některým pomůže.

eda

460

Re: Nemocnice-2

Jinak já jsem nadšen z hnojiva Hycol, je to listové hnojivo, lze i v zálivce a cena je třetinová... (navíc český výrobek, žádný Rusko)

461

Re: Nemocnice-2

máš jej vyzkoušené na amarylky?

462

Re: Nemocnice-2

Doma mám zbytky různých z loňska, tak vyzkouším to tvé, jestli teda u nás budou vůbec vědět na co se ptám ab  ab

463 Naposledy upravil: Miroslav (23-03-2013 10:13:33)

Re: Nemocnice-2

nejenom na amarylky..
takhle vypadá... https://www.google.cz/search?q=hycol%20 … 4ASE0IC4BQ
on je teda ještě jeden Hycol i na révu, to aby Tě to nemátlo...
a má jednu výhodu-když jím postříkáš na listy, zbavíš se prachu, takže pro mě dost velké plus, v tom našem množství přece jen každý list otírat nelze  ab

464 Naposledy upravil: karelex (23-03-2013 10:36:30)

Re: Nemocnice-2

dík za info, poptám se tady.

Jinak jsem nepochodila v léčení .H.yungacense.Přez snahu už znovu nevyrazila . na pohmat se mi zdálo že měkne tak jsem ji vyndala, a znovu očistila. Vypadálo to,že na povrchu hnla  a uvnitř  se střídaly světlé a tmavé vrstvy. 
Myslím,že už nebylo proč čekat  a rozkrájela jsem ji
  na druhém snímku je vidět jak to vypadalo  uvnitř. Neměla jsem výsevní substrát  tak jsou kousky zasazené do substrátu co požívám právě pro tento typ amek
http://img.janforman.com/th/IMG4526n9mx.JPG http://img.janforman.com/th/IMG45281ojx.JPG http://img.janforman.com/th/IMG4543gelv.JPG  http://img.janforman.com/th/IMG4547f63a.JPG

465

Re: Nemocnice-2

Dnes jsem definitvně přišel o Night Star od Ivana.Byla sině zavirována a naprosto jí neprospěla změna prostředí.Nejdřív vůbec nerostla,ke konci sezóny 3 lístky ale zdeformované a po letošním prvním zalití zhnila.Moc mě to mrzí,tu zde snad už nikdo jiný nemá.

466

Re: Nemocnice-2

Já si ji kupovala v r.2010, ale dopadla podobně, kvetla, ale nezakořenila. Ovšem měla jedno mini miminko, až do loňského podzimu jsem jej opečovávala.Na začátku to byl jen vlásek o jediném lístečku .Moc se mu nechtělo, nakonec si přece jen dalo říct,když jsem jej loni v říjnu sklízela ze zahrady, fotila jsem jej ,cibulka měla tak 1 cm a jediný ale dlouhatánský list. To je poslední fotka. Dále mohu jen doufat, že se  zamíchala do ztracených. Najednou jsem sebrala ze země ceduličku.  Jistě si umíš představit ,jak mě to namichlo. Snad se jednou někde ukáže.  ac  ac  ac

467 Naposledy upravil: Pavel (27-03-2013 17:35:02)

Re: Nemocnice-2

No ja som zas prišiel o Maguire´s Envy čo ma obrovsky štve. Vlani krásne rástla a kvitla dvomi stvolmi so spústov kvetov. Túto cibuľku som mal u rodičov a zimovala asi s 8 ďalšími cibuľami v pivnici v suchu. Všetky sú v absolutnom poriadku idú aj na kvet a táto jediná totálne zhnila v priebehu posledného 1 a 1/2 mesiaca  ac  Mám ešte jednu cibuľu u svokry a tak dúfam že táto je v poriadku.
  Celkovo zimovanie u mňa nebolo dobré - o dosť semenáčkov som prišiel - bohužiaľ aj botanických. Neviem či má na to vplyv už naozaj dlhá zima a slabé osvetlenie, alebo možno aj nedostatočná starostlivosť cez minulé leto kedy som nebol schopný zabezpečiť dobrú starostlivodť o amky počas mojej dlhej PN.

468

Re: Nemocnice-2

Já mám od tebe cibulku.Poprve zimuje v novinách v říjnu, když šla spát měla cibulku o průměru 3,2 cm. Zatím jsem ji nesázela, tak momentálně nevím jak vypadá.

469

Re: Nemocnice-2

Taky bojuji  an

470

Re: Nemocnice-2

Tak už sem nikdo dlouho nic nenapsal ,tak  to změním . Koncem min. roku jsem sázela Magic green. Kvetla dvěma stvoly, ale nezakořenila. To vypadala takto, podpučí i suknice hnily.
http://img.janforman.com/th/092201205...stalenerostoukorenysemenikoddelenbuc9.jpg
Několikrát jsem ji přesazovala nakonec po použití česneku na ohnivajicí časti a potření Maximem šla do Perlitu . To bylo 1.1. letos.Od té doby se nic nedělo, po třech měsících bylo vidět kořínky (je v petce) a před měsícem vyrazil první lísteček. Dneska jsem sloupla tvrdou suchou vrchní suknici-to dělá Maxim.Dočista ji spálil. Teď už si myslím, že je ze všeho venku.
http://img.janforman.com/th/092201308...kfox.JPG  http://img.janforman.com/th/092201310...1myf.JPG

Kořínky má docela silné je zasazená do směsi zeminy s pískem  a doufám že už jen poroste.

http://img.janforman.com/th/092201311.....qwkx.JPG

471

Re: Nemocnice-2

Podobně na tom byl i Emerald. Nádherně bohatě kvetl, ale nezakořenil  a suknice i podpučí hnilo.
http://img.janforman.com/th/093201301...povrchovepostizenihniloboubgn9.jpg
Ba ještě víc do hloubky  a tak po vykrojení zhnilého zbyla v podpučí díra.
http://img.janforman.com/th/093201302...mistnihlubokahnilobaql2h.jpg
Použila jsem také česnek,kterým jsem tu díru zaplnila a po suknicích rozetřela Maxim.
Dospělá cibule měla založené miminko-cibuličku .Byla malá nedospělá a nechtěně se mi odlomila. Mrzelo mě to moc. Nechtělo se mi věřit,že by se udržela. Také jsem ji potřela Maximem,ve snaze ,zabránit šíření hniloby. Po zaschnutí jsem zasadila  obě cibulky do Perlitu  a DOUFALA, že porostou. To bylo 15.4. k mému velkému překvapení  roste nejen velká cibule ,ale i ten prcek.
http://img.janforman.com/th/093201306...7h0e.JPG http://img.janforman.com/th/093201307...qhni.JPG http://img.janforman.com/th/106D201304...osll.JPG
Mladá cibulka má docela silné kořínky  a jeden lístek.
http://img.janforman.com/th/106D201305...wkf7.JPG http://img.janforman.com/th/106D201306...fown.JPG

472

Re: Nemocnice-2

Karen, u tebe se amarylkám daří. Je vidět, že se trpělivost vyplácí.   an   an   an

eda

473

Re: Nemocnice-2

Trvalo měsíc nežli mladé cibulce Emeraldu začal růst druhý list.Ten první se ještě tak o polovinu prodloužil. Zárove%n s touto malou cibulkou začaly růst listy i u mateřského Emeraldu.Ten má nyní ale 5 malých listů.Po té hrůze na začátku je to úspěch z kterého se raduji. On ten Emerald tak nádherně kvetl a pak vypadal tak uboze.  an

474 Naposledy upravil: karelex (16-08-2013 12:38:46)

Re: Nemocnice-2

Ještě doplním jak se vede cibulím, které na jaře,po odkvětu nezakořenily.Pokračování k příspěvku č.470 Magic Green
http://img.janforman.com/th/magikgreentgqh.jpg

Ještě lepe vypadá dnes Emerald.příspěvek  č.471 
http://img.janforman.com/th/emeraldp0rf.jpg mimčo od Emeraldu nasadilo druhý lísteček
http://img.janforman.com/th/mimiemeraldrmc5.jpg

475 Naposledy upravil: karelex (03-01-2014 18:36:28)

Re: Nemocnice-2

Tak zase po dlouhé době mám cibulku do nemocnice. Když jsem na podzim sklízela cibule ze zahrady našla jsem jednu co ji něco do polovičky okousalo. Už to bylo někdy dřív, cibule se sama zacelovala,ale moc dobře to nevypadalo.
http://img.janforman.com/th/29D201303...konecletnenicibulejeokousanard3a.jpg
Celý spodek už byl rozpadlý, ale z krčku vyrůstaslo několik tenoučkých lístečků Je to mladá cibulka od Mirka Exotic Star. Takovou jsem z ní měla radost  ac  ac

Zasadila jsem ji do květináče a dala bokem . Dneska jsem se na ní znovu dívala. Myslela jsem si, že když už napodzim byla skoro spící, že udělám dobře ji tak nechat. No nevím snad jsem ji měla raději nechat v pokoji.
Dneska vypadá na pohled stejně jako v říjnu ale na pohmat je dočista zpráchnivělá.   http://img.janforman.com/th/29201401...rasi9827.JPG

Tak jsem ji trochu zavlažila  a uvidím co udělá.Už jsem se těšila ,že by mohla letos kvést a stalo se mi tohle  ac  Mám ještě jednu o hodně mladší od Evči. Ta je zdravá.

476

Re: Nemocnice-2

Karen, určite ju vyber, očisti a uvidíš v akom je stave. Ak je ešte nádej na jej záchranu nenechávaj ju v kvetináči s vlhkou zemou - to ju určite dorazí a zhnije celá. K tejto odrode sa treba správať trochu odlišne ako k ostatným bežným amkám. Viac by som poedal že je bližšie k botanickým druhom (je to vybraný kríženec H.neopardinum x H.papilio), čo sú botanické druhy. Zalievanie v raste listov normálne, no počas obdobia odpočinku počas roka aj s listami (podobne ako papilio) by malo byť zalievanie obmedzené na minimum. V tejto fáze odpočinku je cibuľa viac náchylná na hnilobu.
  Ja túto odrodu ani nedávam zimovať do pivnice, pretože listy sú stále zelené a to aj pri minimálnej zálievke (od spodu kvetináča raz do mesiaca počas zimy).

Určite ti držím palce a ešte stále dúfam v záchranu tvojej cibuľky.  an

477 Naposledy upravil: karelex (03-01-2014 20:22:14)

Re: Nemocnice-2

Tak dobře, jdu ji vyndat a očistím, ale asi z ní nic moc nezbyde  a pak co dál?dát ji do Perlitu?

478

Re: Nemocnice-2

Tak hotovo, to co zbylo z loňské cibulky jsem obrala  a k mému překvapení bylo uvnitř několik nových mini cibulek . Drží spojené zbytkem původní cibule. Tak to jsem tam nechala. Nyní jsem jej dala do koupele z Previcuru( už se zase prodává )mám tento nový poprve. Na fotce jsou cibuličky brané z obouch stran jsou myslím  4.
http://img.janforman.com/th/29vu8z.JPG http://img.janforman.com/th/29IMG0935z7vt.JPG

479

Re: Nemocnice-2

Pôvovdná cibuľka sa síce rozpadla ale aspoň ti zanechala malé. Myslím, že je jedno či sa zasadia do perlitu alebo substrátu. S vodou však opatrne teraz na začiatku. Je  zimné obdobie cibuľky môžu byť v polospánku aj keď sú v teple. Korene by mali začať rásť po prebudení cibuliek aj keď substrát bude len jemne vlhký. Po osobných skúsenostiach už viem že cibuľky mi skôr zhnili od preliatia ako by uschli na nedostatok vlahy.

480 Naposledy upravil: karelex (04-01-2014 18:55:51)

Re: Nemocnice-2

JJ jasně taky mi ještě žádná amka neuschla  ab  .zasadila jsem ji do perlitu se zeminou ..

http://img.janforman.com/th/29l7iw.JPG