91

Re: Pěstování ze semínek-2

Leni můžu ti poslat Prelude x Suzan a ještě tu mám nějaké křížence ze semínek  od Helenky.Pošli adresu. :cool:

92

Re: Pěstování ze semínek-2

Mě se lidi to pěstování ze semen nějak nedaří.Polovina druhů mi nevzešla buď vůbec,nebo jen s bídou jedno nebo dvě semínka.Ale třeba semínka od Ilonky (Červený x San remo,Čěrvený x Minerva ),Autrey a Sprekelie vzešla téměř všechna.A přitom používám stále stejnou zeminu a stále stejný postup.Některé květináčky jsem už po 5 ti týdnech vyřadil,prohlédl a zjistil,že z některých semínek jsou jen prázdné obaly,pár jich bylo shnilých,ale většinu jsem samozřejmě ani nenašel.Asi 4 semínka byla jakoby popraskaná,červená a křehká,že se i po lehkém doteku rozpadala,tříštila se jako sklo.Asi přejdu na metodu plavení,když vidím,jaký to má například u Karla úspěch.Zatím jsem jen nechával semínka cca 3 dny bobtnat ve vodě a pak zasadil.A bohužel už všechna.Jo a na některých lístečcích se oběvují červené skvrnky připomínající spálu,no to snad tak brzo ne?

Re: Pěstování ze semínek-2

Dj- mě se taky nedaří ze semínek pěstovat

94

Re: Pěstování ze semínek-2

To nechápu v čem je problém? Taky mně jich pár nevzešlo, ale tak zlé to teda není. To plavení teď skouším poprve,ale přímo do zeminy jsem je dávala do teďka a jsem spokojená. Se ví nejvíc jich vzejde z vlastních -asi proto, že jsou uplně čerstvá,ale i u těch darovaných si nemohu stěžovat. Zatím mám vyřazené jen 2 petky.Dávám je na vásevní substrát ,rozložím a lehce zasypu. Pak postřikovačem promáčím co to jde  a přiklopím vrchem z petky.a je to nic víc. Já mám ty petky -dolní díl propalované i po bocích ,atk se mi zdá že je lepší promáčet při sázení celou vrstvu zeminy,nechám okapat a pak nemusím do vzejítí víc zalévat teda rosit. Zůstane to zavřený. Jakmile vidím že první klíčí oddělám vršek a dám spátky .Teprve teď skoro každý den rosím.Všecko roste jak blby. Jeden čas jsem dělala chybu a moc zasypávala zeminou a to špatně klíčily.

95

Re: Pěstování ze semínek-2

Je to divné také mám některé semenáčky už asi 4cm a koukám lezou další s té samé várky a sázená byla 23.4.už jsem si myslela,že jich víc nebude a lezou po takové době od těch prvních ag

96

Re: Pěstování ze semínek-2

Leni mám tu nějaké malé semenáčky,nebo naklíčená semínka jestli chceš napiš,pošlu ab

97 Naposledy upravil: karelex (27-05-2010 16:50:00)

Re: Pěstování ze semínek-2

di.joop tobě vzešla   Autrey a Sprekelie   to chce velkou gratulaci, zatím se nikdo nezmínil že by tohle křížení vzešlo. Já jej teda nemám jen  Sprekelie čistý. Nějak jsem tu nabídku přehlédla? !!?? ac ac

98

Re: Pěstování ze semínek-2

teď mi to došlo já tě špatně pochopila nejde o křížení ale dvoje čistá  ab ab ab

99

Re: Pěstování ze semínek-2

Onko, to samé taky pozoruji, mám tu semenáčky se dvěma lístky a včera ještě jedno vyrazilo. ab

100

Re: Pěstování ze semínek-2

Já je dávám jen plavat a zatím mám téměř 100% uspěchy an

101 Naposledy upravil: janka (27-05-2010 18:24:10)

Re: Pěstování ze semínek-2

http://sklad.obrazku.cz/t403550_009.JPG potřebovala bych širší parapet  ab   ab něco od Eviny něco moje výpěstky  :cool:

102

Re: Pěstování ze semínek-2

Janko máš to pěkné,tak podobně to vypadá i u nás doma také bych brala širší parapet ab ab ab

103

Re: Pěstování ze semínek-2

Širší parapet to nevyřeší já jej mám a pořád to nestaší. My už jsme takto trhlé, jen jich tam napereme o pár sadbovačů víc.
Tady mám ty nejmenší  http://sklad.obrazku.cz/t404043_Snmek025.jpg
tyhle jsou starší  http://sklad.obrazku.cz/t404045_Snmek030.jpg  a tyto už se tam nevešly  http://sklad.obrazku.cz/t404044_Snmek028.jpg  nejstarší jsou na zahradě.
A jak se zlepší počasí přesunu na zahradu ty co půjdou a hned se zase porozhlédnu kde co kdo hezkého nabídne a bude to zase vypadat stejně ab ab ab

104

Re: Pěstování ze semínek-2

Děkuji všem za nabídky a podporu. Ale  mám ještě 4 truhlíky kříženců ze semínek od vás všech. Jen mě hrozně naštvalo a mrzelo, když se mi s něma něco stalo. člověk to každý den obhlíží, ňufňá, zkoumá, obskakuje, a pak mu to někdo shodí, nebo sežere blbej slimák(v zemi zůtaly cibulky s kořínkem, tak doufám, že obrazí).Ale je fakt, že podle fotek se mi zdají ty moje menší- asi je tady na Vysočině fakt chladněji-už netopíme a celý květen jen lije, nebo je alespoň tma a šedo.A na letnění se asi letos vykašlu.
Teď mi vykvetl hymenocallis- taky příbuzný amarylkám, tak sbírám pyl a chci zkusit zkřížit. Ještě mi pokvete 1 stvol u benfiky a  1 u bíle am.
Jinak všichni píšete,že semeníky zrají asi měsíc a týden. Já opylovala žíhanou v týdnu o velikonocích a stále není zralý. kruci, jak to ?
A abych nepsala pořád negativní, u nejstarších semenáčků se objevují špičky 2.lístku. jupí

105

Re: Pěstování ze semínek-2

Leni ten tvuj  hymenocallis  to je tady tohle??  http://sklad.obrazku.cz/t404051_Hymenoca.29.4.101628odBeatyzeSRvkastvolu105cmvrazncitronovvnkvtu.jpg
Fotka není moje mám ji od Beaty ze Slovenska, mám u ní slíbenou cibulku, moc se mi to líbí. Ona se taky pokusila o opylení, ale nevyšlo.Semeníky začaly růst a pak odešly. Opyluj to hodně brzy jen co se dostaneš do květu a opakuj to aspoň dva dny . To by bylo bezva kdyby jsi měla úsoěch  hlásím se o semínko jakékoli o čisté.  an an držím palce.

106

Re: Pěstování ze semínek-2

Tosca sa mi nechytila ac semienka odišli

107

Re: Pěstování ze semínek-2

Karen tak na tohle nemám slov,kolik máš oken? Já mám jedno,potřebovalo by umejt ale nechce se mi to sundavat ,ty si na to sjednáváš nééé???????  ab   ab  ab

108

Re: Pěstování ze semínek-2

Oken máme celkem 5 i s koupelnou, ale nesmím mít kytky jinde nežli na těchto dvouch oknech.Tatka nadává i tak že je všude hlína. V kuchyni jsem je měla původně a doslova na mě řval, že nevidí na ulicu. Asi mu chybí ten výhled na smuteční hosty(jsme u hřbitova a před našema se to pokaždý houfuje).Mívám ještě z venku truhlíky ,ale s tou nedodělanou fasádou letos nebudou.Tatkovi se nelíbí a žádá aby to přetřely - tu fasádu, že jsou tam místy fleky .Tak  tam truhlíky letos nebudou. Udělala jsem místo nich na zahradě osázené barely. Až to vyroste  tak ukážu. Okna taky mám problém umejt.Pokaždý jsem to spojovala se sundáváním těch truhlíku,teď počkám až to bude vše na zahradě.

109

Re: Pěstování ze semínek-2

to máš to samé jako já jen ve větším já mám jen jeden parapet na amar. v ložnici jsou ostatní kvítka a s tou kuchyní máš pravdu.Všude pořád hlína protože všechno dělám tam,léčbu,přesazování atd.  ab   ab

110

Re: Pěstování ze semínek-2

Karen tak to je paráda. K tomu niet čo dodať. an

111

Re: Pěstování ze semínek-2

Přesazuji taky v kuchyni, ale tu hlínu si dělám v pokoji jak otevřu petku se sazeničkama. Pokaždý je ten vršek zabořený dovnitř a můžu se snažit jak chci pokaždý trošku vyskočí.
Když sázím nebo přesazuji, tak Pepča ještě spí. On nejde spát před 2 hod po půlnoci a nevztane před polednem.Tak mám na sázení dost času dopoledne. an

112

Re: Pěstování ze semínek-2

V pokoji mám nastěhované už přesazené a ostatní květiny celkem asi 43 květináčů  ad    zbytek v ložnici   ad  a letošní sazeničky v kuchyni.   ab     an     ab

113

Re: Pěstování ze semínek-2

Jste tu zkušení, tak se jdu poptat, co si myslíte, že vyroste z této matkyhttp://img231.imageshack.us/img231/1597/amarylky58resize.jpg a tohoto otcehttp://img401.imageshack.us/img401/4207/amarylky50resize.jpg.

114

Re: Pěstování ze semínek-2

Tychi, v první řadě tě vítám mezi námi an Jinak si myslím, že většina z nás tu není zkušenější než ty, když už jsi se pustil/a do opylování a křížení ab Co z toho tvého křížení vznikne ti neřekne nikdo, budeš se muset nechat překvapit a počkat si na květ an Pokud by jsi měl/a zájem o jiné křížence, tak sleduj nabídku.. každou chvíli tu někdo nabízí buď semínka nebo semenáčky. Určitě se s tebou rádi podělíme an

115

Re: Pěstování ze semínek-2

Ahoj Tychi (tipla bych ženský rod, ale nechám se překvapit)
Taky tě vítám.Krásné fotky. Co se týká potomků, to ti nikdo neřekne. Zkus vysadit a pár let počkat. Nejspíš směs různých barev.

116 Naposledy upravil: lenkak (02-06-2010 13:34:01)

Re: Pěstování ze semínek-2

Karen-hymenocallis jsem opylovala jako divá, tak uvidíme.Snad něco vyjde.Má jen mrňavou blizničku, nečleněnou, obalovala jsem to pylem co to šlo.

117

Re: Pěstování ze semínek-2

Evčo, zkušená nejsem. Vždyť máme pouhé čtyři cibule a jednu dceřinou cibulku(o:

118

Re: Pěstování ze semínek-2

Tychi také tě vítám mezi náma a nemám strach že se nenakazíš  an

119

Re: Pěstování ze semínek-2

Tychi, každý jsme nějak začínali ab Teď jsou z nás blázni, kteří nemyslí na nic jiného než na amarylisy ab Pokud budeš mít zájem, ráda tvoji sbírku rozšířím o další cibulky ad

120

Re: Pěstování ze semínek-2

Taky tě Tychi vítám mezi tzv. blázny pěstitelů amarylisů. Manželka se mnou pomalu nemluví, protože mám radši kytky než ji.Prý se o ně starám víc jak oni.  ab  =) Ale když vykvetou tak jenom kouká. :rolleyes: