181

Re: Pěstování ze semínek-2

No nejsem Evča ale mně vždy praskl nevím jak jinejm  ab

182

Radku děkuji ag nevadí, že nejsi Evča ab
Tak počkám jak to dopadne. Jsem totiž pěstitelka začátečnice. Dochování semeníčku je pro mne nové, tak se raději ptám, abych ho pak násilím neotevřela a nebylo třeba brzy.... ab

183

No já sice moc semínek nedělal ale právě proto jsem vždy počkal až praskne ale i v prasklém co jsem posílal Evě nebo Karen jsem našel pár nedozrálích které jsem vyhodil

184

Radku, to je dobře že jsi mě zastoupil ab ab Andi, semeník nech na cibuli tak dlouho, dokud sám nepraskne a neuvidíš semínka an Od opýlení to trvá asi šest týdnů an

185

Děkuji za radu, tak budu čekat. On totiž ten semeník začal žloutnout, tak nevím jestli odumírá, a nebo jestli už zraje ab

186

Jani, jestli je už dlouho opýlený, tak to nejspíš dozrává an Vždycky ke konci začne jakoby žloutnout, sesychat. Potom je to otázka pár dní a praskne an

187

Hlásím, že můj včerejší dotaz byl zbytečný, když jsem se vrátila domů, byl už semeníček prasklý, takže mám první svoje dochovaná semínka. ab  Kdyby měl někdo zájem o naprosté NO NAME - ať se ozve. Mám cca 10 semínek navíc  (maminka je červená a tatínek nevím - buď malý bílý a nebo také červený - opylovával totiž náš malý, tak vůbec nevím, jaká barva bude. Jisté je jen to, že je to hvězdník  ag  a ještě zrajou další ag

188

Tak ti Andi blahopřeji k prvním semínkům an Mě prosím už semínka neposílej ab ab Mám jich až dost ab

189

Že jich máš dost - to ví každý ab ab ab
Ale kdyby sis to rozmyslela - tak dej vědět ab ab ab
Takový neznámý červený ještě určitě nemáš ab ab ab

190

také Andi gratuluji k úspěchu  an:|

191

Je opravdu krásné a zajímavé pozorovat, jak se z takových plátečků lehčích než papír začíná rodit nová rostlinka. To je první radost, kterou nám amky dělají, pak když dorůstají do květuschopné velikosti a na závěr když nám vykvetou. Myslím, že je nás takových, kteří si sami vypěstovali od semínka až do kvetoucí rostliny daleko míń, než těch, co už tento proces zažili. Přeji všem i sobě, co se o tu první variantu pokoušejí, aby měli maximální úspěch a dočkali se zatím nikdy neviděných krásných květů. Jak to všechno začíná je vidět na fotce.  Karel
          http://sklad.obrazku.cz/t421182_Klen.jpg

192

Andi, mě můžeš poslat.Klidně to pošli až z těma co ti dozrají.helena

193

Roztrhla jsem nedozrálé semeníky a našla v nich nedozrálá semena.  I tak jsem je pokusně hodila do vody, ať si plavou, třeba se omylem něco podaří(o:

194

Taky jsem tohle v začátcích zkusila.Semeník byl ve vodě s krátkou stopkou,která ještě uhnívala. Nakonec nezbylo nic a semeník měl semena sice tmavo šedá,ale lepkavá. Dosušila jsem je .Barvu bych popsala jako světle černá - nevzešlo ani jedno.

195

Dostala jsem semínko křížence  matka amaryllys  červený kolibřík + otec Hymenokalis 
dala jsem jedno do vody a druhé zasadila. To ve vodě dneska vyklíčilo!!! an :|U Beaty co mi jej poslala taky už jedno klíčí. Dozrála totiž jen tři semena. Tak mám radost.Tohle jsou rodiče:

http://sklad.obrazku.cz/t423556_114201001...matkaervenkolibkodBeatyzeSRotecHymenokalisodBeatyzeSR.jpg

196

Karen, jsem velice zvědav co z tohoto křížení vznikne.

eda

197

Taky jsme zvědavé, jenže to si ještě počkáme ab ab ab

198

Karen , ty křížíš isménii a amarylky?
Jedna mi kvetla na zahradě,pokud ještě nějaká bude kvést vyzkouším to taky.

Jinak k těm experimentům (víc druhů pylu na jednom semeníku- dva pokuse asi dozrají,otázka je jak budou klíčit a co z toho vznikne).

199

Heli,ani nevím jak ismenie vypahá. Tohle je amarylka + otec Hymenokalis  .Nahoře je fotka rodičů. Já teďka už mám sazeničku  Hymenokalisu, ale tohle křížení provedla známá ze Slovenska .Zkoušela to i obráceně,ale Hymenokalis  jí neudržel semeník.,ale amka ano i když dostala jen 3 semena.Zatím máme dvě naklíčená to třetí ještě nevím, dala jsem jej přímo do země.
A co se týká toho druhého jak píšeš, dvojí pyl na blizně? Dobře nechápu co si od toho tvůrce slibuje. Dostane semeník se semínky u kterého nebude vědět po kterém jsou otci. Když by každým otcem opylil jeden květ ze stejné amky bude na tom stejně a aspoň bude otec známý.

200

Já taky křížila Hymenocallis s Amarylkou.3 týdny semeníky rostly a byly tmavě zelené, teď začaly uvadat a žloutnout. A 1 bílý květ amarylky jsem opylovala Hymen., ten zatím drží.Ale přenášela jsem ho, takže se mohl opylovat i sám sebou.100% jistá si nejsem.
Sranda musí být.Taky chci příští rok něco opylovat vším, co mám.Nechám si je všechny, schválně, co vyroste za směsku.Stejně předpokládám, že i u toho, co znám oba rodiče, bude různá směs. ab :cool:

201

Leni, já teda když mám v úmyslu květ opylit, hned jen co se květ otevírá prašníky vystihám,aby nedošlo k samoopylení. Tak mám jistotu. To je pravda že i u známého opylení nebudou potomci stejní,ale když chci vypozorovat něco o přenášení barev a typu rozložení barev, při více otcích bychom nic nemohly určit.

202

Chtěl jsem se zeptat, kdy je nejvhodnější doba pro vzešlá semínka plaváčků pro přesazení do zeminy. Jak vysoký má být lístek, tak aby v zemině rostly a dělaly mi radost. http://www.celysvet.cz/skin/smile/s10459.gif

203

Martine, já je sázela když měly ty největší lísteček tak 1 cm.a začal se jeden z nich potápět. Mimo těch s lístečky byla ještě ale 3 jen s kořínkem ale pak vyrostl lísteček taky,už zasazený.
Možná mají jiní zase jinou zkušenost. Tohle byla první co jsem dala nejdřív do vody.

204

Martin, ja presádzam až keď má lístok aj 2-3cm. Pravdupovediac si myslím že to je jedno - sadil som aj menšie ako píše Karen ale aj také čo mali 4-5cm a problém nebol. To že sú lístočky ponorené vo vode absolutne nevadí. Len s korienkom som nikdy nesadil (chcem predsa vidieť ako rasú ab ) To že jedno semienko má vačší lístok ako druhé, poprípade ešte nemá lístok ale iba korienok nevadí, počkaj týždeň nech narastie aj tomu druhému a saď naraz. Nič sa im vo vode nestane. (pokiaľ tam nieje pleseň - potom by som radil presádzať hneď)

205

Tak ještě chvilku vydržím. Nyní už však mohu říci, že metoda plavání má u mě letos podstatně větší úspěšnost co se týče klíčivosti.

206

Tak jsem se dneska věnovala sazeničkám, co mám už na zahradě a ty největší a co jich tam bylo nejvíc.Když mně dozrála uplně první semínka z ohromného nadšení  že se mi to podařilo, zasadila jsem jich příliš moc a ony ještě navíc i všechny vzešly. Teď už se v tý petce opravdu tlačily.
Udivilo mě jak už mají velké cibulky a některé rostlinky mají tu cibulku taky načervenalou.Přitom rostlinky vypadají ,zdravě a jsou docela silné.Tak nevím
http://sklad.obrazku.cz/t426861_Snmek299.jpg

A ještě vám musím poreferovat jak se vede kříženým semenům matka červený kolibřík + otec Hymenokalis.Hned první den jsem jedno vložila do zeminy a druhé dala plavat to bylo 10 6.Asi tak po týdnu  pustilo kořínek to co bylo ve vodě. U druhého nebylo nic vidět až včera, zasazené semínko vystrčilo lísteček. U plovoucího se jen zvětšuje kořínek.
http://sklad.obrazku.cz/t426870_114201003b...semnkovevodmzatmjenkonek.jpg   http://sklad.obrazku.cz/t426869_114201003a...semnkovzeminvede.jpg

207

Karen klobouk dolů sazeničky jsou opravdu nádherné  an   ab

208

Karen, jsi dobrá pěstitelka, ty semenáčky mají kořeny dlouhé jako listy, určitě máš dobré hnojivo.  Karel

209

Kájo, s tím hnojivem, semenáčky žádné jen použitá kupovaná zemina pro výsev semen,ale trochu jsem způsob sázení semen pozměnila. Protože je sázím do petek a tam je dost vysoká vrstva zeminy,začala jsem dávat z celkové vrstvy zeminy co se tam vejde asi tak 2/3 vrstvy zeminu pro pokojovky tu červenou - kdysi ji doporučoval Eda tak se toho držím .A teprve na povrchu asi tak tu 1/3 z celkové vrstvy v petce ,dávám tu na výsev semen. Dělám to proto, že nepředpokládám že je budu přesazovat,.Když to ale dopadne tak, že vzejdou všechna (ty jsem ještě dávala přímo do zeminy), už se tam nevešly i tak. No a na hnojení záhonků, nebo i květináčů používám je Cererit.

210

Tak takto nejako to zatiaľ vypadá v mojom semienkovom skleníčku. ab
Kopec petiek mám ešte doma na parapetoch, ktoré čakajú na presun ad a kopec semienok ešte klíčí. ag

http://sklad.obrazku.cz/t429620_pestzosemienok1.jpg

http://sklad.obrazku.cz/t429619_pestzosemienok.jpg