Re: Pěstování ze semínek-2
Moc děkuji za zkušenosti.
Udělala jsem pokus . Část jsem jich vysadila do volné půdy na přímé slunce. 3 jsem nechala na slunci v květináčcích. A zbytek mám na dvou místech pod stromy
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Pěstování ze semínek-2
Stránky Předchozí 1 … 7 8 9 10 11 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Moc děkuji za zkušenosti.
Udělala jsem pokus . Část jsem jich vysadila do volné půdy na přímé slunce. 3 jsem nechala na slunci v květináčcích. A zbytek mám na dvou místech pod stromy
Andi, ty co jsi nechala v květináčcích na slunku jsi ponořila do země? Víš ty co mám zatím v petkách na slunku hrozně rychle vysychají.Musíš to hlídat a pořád zalejvat. Víš loni jsem měla jen dvě cibule a na leto jsem je zasadila ven i s květináčem ponořila do země. To byly už velké cibule a kěvtináč byl hodně plnej,listy byly velké.No prostě ačkoliv jsem je skoro každej den zalejvala, asi tak po měsíci mně došlo, že rostliny vadnou.Když jsem květináče vytáhla ze země ukázalo se že jsou docela vyschlé.Ten prostor mezi cibulí a okrajem květináče byl malej na to ,aby se dost vody vsáklo. Doma jsem zalejvala i do misky. Já vím semenáčkům se tohle nestane, ale vysychají taky rychleji nežli ty co jsou v zemi a taky se mi zdá, že ty ve volné půdě rostou nesrovnatelně rychleji.No ale pokud mám v petce jen 1-3 rostlinky tak je tam asi taky nechám a nebudu je sázet na volno do země.Leda na doplnění řádku.
Karen, já zalívám míň.Jak pořád pršelo (já je neměla zakryté), tak chytali spálu a teď co jsou na suchu spála je pryč a listy jsou krásně zelené.Zalévám tak každý 2 až 3 den.Podle počasí.Když sprchne tak vůbec nezalívám.
To sucho jim svědčí více.
Karen, já jsem je nechala na slunku, ale spíše jsou dost často přemokřené, než suché. Ale i tak, přes to,že jim listy dorůstají a žloutnou a pak přirůstají nové, jsem je včera zhodnotila, že pořádně vyrostly. Jsem zvědavá jak příští jaro pokvetou..... Myslím si, že většinou jsou spokojenější v tom polostínu...
Dospělé cibule a dorost z cibulek mám pod textílií a ty jsou na slunku od rána do západu. ,ale ta textílie mírní odpar vody,tak když neprší zalívám tak jednou týdně nebo pak důkladně ,když už je tam moc plevelu a potřebují vyplet a to musím textílii sundat. Amkám to taky prospívá.Některé byly po zimě vytáhlé a slabé padavé listy. Teˇka všechny krásně stojí a zdá se mi ,že i barva listů je světlejší.Zalívám je normálně hadicí, nebo při sundaném krytu konví.Při vytrvalém dešti jsem na ně dala igelit .Semenáčky jsou bez zakrytí a slunko k nim přichází až po poledni až do západu. Ty jsou teda na slunku kratší dobua přitom jsou pořád vyschlé. Zalívám každý den,ale když se blížila ta bouřka jak několik dnů pršelo tak je překryji igelitem. Ohrádka je chrání před kočkama a ptákama, kdyby je napadlo si do nich lehnout,či je rozhrabovat a pak mám na co položit ten igelit.
Karen, tvoje hvězdníky vypadají pěkně, mají pěknou barvu a hodně nových listů, daří se jim.
mojim sa akosi nedarí...nový list lezie pomaly..akurát tie 2 zachránené sa majú k svetu
jj taky z nich mám radost!
Karen máš moc krásné hvězdníky. Ty listy jsou přímo výstavní!!!! Je zřejmě poznat, že jsou kryté před deštěm.....
Jen tak dál..... :D:D
Karen, mě se Sprekélie vůbec nedaří, nevím proč Amarylky rostou krásně ale ona nic Vyklíčili mi jen čtyři semínka a mají jenom jeden jediný slaboučký lísteček
Mě Sprekelie něco rozhrabalo,ale podařilo se mi znovu zasadit 5 cibulek,tak se snad něco uchytí.Lístky jsou sice polámané ale pořád zelené.
No tak já mám sprekelie myslím si vpořádku,tak se rozdělím ,mám jich 11.
J8 mám sprekelii jen jednu a taky to nevypadá moc dobře, zdá se mi že neroste
Mě ta sprekélie taky nechce růst.Mají 1 nitkovitý lísteček, na konci žlutý.Ale žijí,takže uvidíme časem.
A jak dopadl můj pokus opylovat amarylku Hymenocallisem?Ze semeníku jsem vybrala asi 10 semínek,co měli náznak zárodku,ostatní byly prázdné.Ve vodě klíčí 2,z ostatních se stala ve vodě břečka.Obávám se,že ty 2 jsou asi ze samoopylení,ale budu se snažit dopěstovat,uvidíme.
Moje Sprekelie taky stávkuje.
Lenko s těmi Sprekaliemi jsem na tom docela stejně.Měla jsem je doma v sadbovači ,krásně rostly, pak jsem je dala ven,tam po nějaké době jsem si povšimla že stejně jako u tvých mají 1 nitkovitý lísteček,ale u většiny 2-3 na konci žlutý. V tomhle stavu jsem je šla vysadit do volné půdy. Nejdřív to nevypadalo nijak dobře, ale dneska jsem je prohlížela a zdá se mi ,že až na jeden - který zežloutl celý se už vzpamatovaly a mají nové lístečky.Uvidím v příštích dnech zatím to co považuji za nové výhonky je moc malé.
A Hymenocallis? Já je nekřížila ale dostala jsem 2 semena ze Slovenska. Jí se opylení povedlo ,ale celkově jí dozrála jen 3!!! semena Dvě poslala mně já dala jedno plavat a druhé přímo do země. Rostou obě. Teda doufám že to jsou skutečně kříženci a že se jí to nepovedlo opylit samo sebou.Beatě to její jedno semínko taky roste. Tady jsou ty moje dvě už jsou dávno na zahradě. takto vypadají dneska
Jakou máš amku při křížení? U toho mého je to červenýkolibřík.
To bude zajímavá kombinace kolibřík a sprekalie
Heli, jen aby to taky nebyl omyl a důsledek samoopylení,ale na druhé strabńě zase ,že se jich chytlo tak málo....jinak jsem taky moc zvědavá co z toho bude .
Klíčení semen hippeastrum - hypogeicky. Ni jednoho semene mohou hnít, a ne plesnivý.
Plaváčci, resp. potápky pustili kromě kořínku už i lístečky. Předpokládám, že je správný čas je zasadit do nějakého substrátu..ale jakého? Poradíte?
K sázení plaváčků používám výhradně výsevní substrát.Já jej již ničím neředím. Jsem s ním uplně spokojená.
Tychi, gratuluji k prvnímu výsevu! určitě máš velikou radost, tak ať se daří a brzy tě odmění květy
Tychi, gratului to samo. Použijte směs perlitu, vermikulitu a rašeliny.
asi budu muset poslat nejaka semenka pan z vesnice mi je nabidl, jsou letosni a lonske, akorad se ho jeste zeptam jak aspon kvetla... bude mit o tyto nekdo zajem?
Dneska jsem si najednou vzpoměla na jednu rostlinku, která se ze začátku vyvíjela docela podivně. Nebylo to žádné zvláštní křížení
a přesto semena nedopadla nijak dobře. Semeník byl na pohled normální jen snad trochu menší, zaso vlastní semínka ? Nejdřív jsem si myslela, že bude nejlepší je zrovna vyhodit,ale nakonec jsem je přece jen hodila do vody.Semena nebyla černá ale taková stříbřitá,tvar slzičky.Ale plavala aspoň ze začátku. Asi po týdnu koukám, že přece jen jedno žije a tohle jediné se mi začalo potápět. Přichytávala jsem jej na dřívko aby bylo na povrchu vody. Ostatní jsem vyhodila.
Pořád se mi zdálo na zasazení příliš drobné, přisadila jsem jej k jiné skupince - na obrázku to samo
Na zahradě jsem jej nechala v kelímku a později přesazila do truhlíku Bojuje statečně, a stále roste.
Teď už je doma v truhlíku na okně a stále žije i když má stále jen jeden lísteček - dnešní foto:
Jak už sem říkala letos jsem se dala do pěstování amarylek. Viděla jsem tuto nádhernou květinu v jedné kavárně a prostě sem ji musela mít. Jenže v řetězcích maj jen 3 druhy a já pořád schánim krásnou tmavě červenou až fialovou na internetu jsem jí našla pod názvem BENFICA. Neměl by někdo pár semínek?? nechystám se zakládat velkopěstírnu stačí 2 (nevím jaká je u této rostliny klíčivost) ráda zaplatím. Původně jsem chtěla jen tuto nádhernou barvu ale už mám doma 3 jiné a tato pořád schází. pokud ji neseženu asi se mi sbírka bude pořád rozrůstat o jiné a to naši asi nepřežijou předem velmi děkuji
Stránky Předchozí 1 … 7 8 9 10 11 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Pěstování ze semínek-2