61

Re: Hniloba cibule

Také se přikláním  k tomu chladu od okna. Mně sice listy nežloutnou, ale u jednoho stvolu se 4 květy se dva sklonily k zemi.Po odtažení od skla se ten později rozkvetlý ještě zvedl, druhý zůstal již dole. Tak nyní je již všechny jak kvetou odtahuji. an

62

Karen musím oponovat já Aphrodite nemám u okna je normálně v pokoji a odešly oba stvoly a už jeden list žežloutl a nevím co s ní? cibule je zdravá a není ani suchá ani přemokřená fotka je na zahradě jsem ji sem chtěl dát ale je to nějaké pošahané

63

Myslím si, že to bude hodně dělat nedostatek sluníčka. Včera jsem také musela přemístit právě kvetoucí hvězdníček, protože mu začaly žloutnout listy. Stalo se to, když jsem ho z okna přemístila do mísnosti kde neměl tolik světla. :lol:

64

Děkuji vám všem za rady , opravdu nemám hvězdník na okně po odkvětu jsem ho umístila od okna dále. Jen nevím co dělat , když mi zežloutnou a odejdou všechny listy. Všechny vás moc zdraví Myška

65

Myško, když odejdou listy, omezte zaléváni, (stačí jednou tydně) nepřihnojujte. Můžete ale také nemusíte hvězdník přesadit a přitom zkontrolovat jeho zdravotní stav. Nechte rostlinu tam kde je stálá teplota kolem 22 stupňů, světlo mít nemusí a pak už jen trpělivě čekejte až začnou nové listy opět růst. Někdy to trvá i několik měsíců.  an

eda

66

Děkuji za radu a udělám to tak. Tenhle hvězdník jsem zakoupila v LIDL loni na podzim a měl 3 stvoly , každý po 4 květech. Musila jsem ho velmi brzy přesadit a využila jsem rady z tohoto fora moc mi pomohly. Nerada bych o něl přišla. Květy jsem postupně ořezávala do vázy a snažila jsem se šetřit cibuli.   Ještě jednou děkuji. Myška

67

Nevím, jestli to patří sem, ale volám SOS.....včera jsem se pokoušela o záchranu jedné cibule, protože se hniloba zase vesele rozjela , přestože to přes zimu  vypadalo slibně. Ale mám z toho takový ten pocit "operace se povedla, pacient umřel".
Cibuli jsem doslova okrouhala...takže svrchu snad zlikvidováno(i když moc nevěřím), ale uvnitř díra jak vrata do garáže, ale vše suché, co mě překvapilo to množství zdravých kořenů.Takže jde dnes do Previkuru a do země.
O co mi ale jde...musela jsem od ní dostat cibulky...samo, že některé nemají kořínky..tak se ptám...podaří se mi je vypěstovat?Nebo jsem udělala totální kravinu?Měly asi zůstat u té původní co nejdýl, ale tam by je ta hniloba asi zlikvidovala.Jinak všechny ty prťavky mají červenou spálu!!!

68

ja se spalou vubec nezapasim-teda jen, kdyz si cerstve koupim cibuli z obchodu... behem leta si svy stary davam ven na plne slunce a ocividne spala dostane na frak a uz se neobjevi...

69

Já jsem musila rozřezat cibule 2 měla jsem je napadené cibulovkou. Vykrájela jsem je a namočila do 0,4% previcuru . Po oschnutí jsem je ještě namočila do práškového stimulátoru růstu . zasadila a zalila ještě previcurem. Také se mi odlomila 1 cibulka a neměla kořínky pokusila jsem se jí namočit do práškového stimulátoru a zasadila jsem jí společně se zbytky cibule. Sazím do košíčků od kiwi a přetáhla jsem to igelitem asi po týdnu se mi objevily na zbytcích cibulí snad to budou nové cibulky . Ta cibulka bez kořínků je zatím zelená. Neprodyšný igelit jsem mahradila igelit. sáčkaem s několika malými otvory kvůli větrání.  Ještě ke spále já jsem loni pekla své cibule na slunci celé léto a spála se objevila u 3 cibulí    myska

70

Jeny, taky jsem letos dostala dvě cibule pořádně napadený hnilobou.  ac   U obouch jsem značně vykrajovala podpučí.U první asi čtvrtinu, a u druhé zbyla necelá půlka. Ta co na tom byla na začátku hůř, nakonec dopadá lepší. Měla výhodu v tom, že na straně, kdy jí chybělo podpučí vyhnila postupně celá část i s květem a dalo se to vcelku odstranit.Zdravější část pustila kořínky. A teď jde do květu,ovšem listy zatím nerostou, tak vyhráno ještě nemáme.  ad   Druhá cibule přez moji snahu stále hnila dál a nakonec jsem ji rozkrájela a kousky nastrkala do substrátu, jestli si poradí a založí nové cibulky.  an 
Tady jsem ten celý postup dost podrobně nafotila, třeba ti to k něčemu bude. Mrkni se:
http://karelex1.rajce.idnes.cz/31e_Amar … by_cibule/

71

si ted rikam Karen, zda se nechces stat clenem meciku-Gladiris, kdyz bohuzel v čr neexistuje spolek pro pestitele hvezdniku...?? :-)

72

No nějak se mě na ní s tím nožem nechce  ac  , ale asi nebude zbytí. I když po tom oloupání nevypadá zle, jen mě děsí ta díra dovnitř, je sice suchá, ale....
Můžu teda na ty malé cibulky bez kořínků použít růstový stimulátor?

73

Jenny, ta díra se tam vzala kde? To je vyhnilý nebo  už jednou vykrajovaný? U mne byla díra v tom prvním velká hodně, původně to nebylo tak zlý ale při namáčení to v tom výkroji ještě puklo.Asi tam nebylo už něco v pořádku předtím.Celou tu puklinu jsem vykrajovala a ona se do hloubky nekazila dál, ale po jednom listu se šířila hniloba po obvodu a vytvořilo to tam kapsu a to byl pro ni konec. Taky nerada krájím a věř tomu ,že při prvním  se mi třásly ruce  a kor,když se objevovaly stále další fleky ve spodu.
Na ty malé cibulky bych taky použila stimulátor.Mám za to ,že i kdyby nepomohl a cibulky se nechytly - neublíží . :rolleyes:

74

Miroslav napsal:

si ted rikam Karen, zda se nechces stat clenem meciku-Gladiris, kdyz bohuzel v čr neexistuje spolek pro pestitele hvezdniku...?? :-)

Si děláš ze mě srandu!  ab   ab   ab  mečík nemám ani jeden já tak na zahradě nejvíc petržel a tak nějak.

75

nebo treba lilie ci jirinky....  ag

76

Mirku, ani tyhle krásky nemám, zato koukni co se mi oběvilo na fialkách   ac   ac   ac
Halo, halo, SOS, vleze mi to i na amarylky? A čím to zabiju!!!Já si nejdřív myslela že je to jen nějaké smetíčko, nebo nějaký odpad z květů, ale dneska jsem to vyfotila a při zvětšenítam vidím asi nožičky. Lupou jsem je neviděla ale nijak se to nehejbe.
KDO MI PORADÍ!!!!
http://sklad.obrazku.cz/t316378_Snmek012.jpg  http://sklad.obrazku.cz/t316379_Snmek014.jpg

77

Právě jsem byla obdarována obrovskou amarylkou  an  Obvod má 38 cm, má nasazené dva květní stvoly, byla prodávaná bez substrátu, tudíž není nahnilá, takže spokojenost obrovská. Mělo by se jednat o odrůdu Allure  an  Vrchní slupku jsem odstranila, protože měla malinko náznaky červené spály, a pod ní je cibule krásně tvrdá, zdravá, bez semebenší chybičky. Ale !!!!!! Kolem těch vykukujících stvolů je z jedné strany patrná hniloba, jakoby z vnitřku cibule. Ale je to pouze z jedné strany toho květního stvolu, cibule je jak jsem psala krásně tvrdá a na první pohled zdravá... A tudíž teď nevím jestli to tak mám nechat, co to bude dělat dál a nebo jestli mám hned konat  ac  Co myslíte?? Já osobně bych to tak nechala pokud se to nebude rozšiřovat... nechci takovou krásnou cibuli hned řezat  ac  A navíc má krásné mimčo, o to bych řezáním nejspíš přišla  :o  Vše je na fotkách, prosím o jakékoliv rady  an  Jen tak mimochodem je tato amarylka z Baumaxu ve Znojmě a stála 189 Kč  an
http://sklad.obrazku.cz/t316445_DSC03813.JPG http://sklad.obrazku.cz/t316447_DSC03814.JPG http://sklad.obrazku.cz/t316449_DSC03815.JPG http://sklad.obrazku.cz/t316450_DSC03816.JPG http://sklad.obrazku.cz/t316454_DSC03811.JPG

78

Karen, řekla bych že jsou to molice.

79

Evi mne na hnilobu pomohol Endiex-tabletky z lekárne  na prujem-dúfam , že je to dobre napísané, je to novší liek po Endiaronu, :cool:
čo sa dalo ošúpať som dala preč , namočila do pervikuru a potom posypala endiexom a posadila, cibula je o.k.

80

Tak jsem to stejně nevydržela, a od místa kde je vidět ta hniloba jsem celou cibuli po obvodu asi 1 cm na výšku ořezala a zděsila jsem se  ac   ac   ac  Cibule je celá uvnitř černá, přesně jak to tu už několikrát bylo popsáno, zdravá suknice, nemocná suknice... a takhle je to v celé cibuli  ac   ac   ac  A teď babo raď  ac  Celé rozřezat na kousíčky, nebo oloupat co to půjde??? Jsem šíleně naštvaná  ac  Kdyby ten obchod byl tady tak tam hned jdu, ale máme to tam skoro 40 km, takže to co by mi vrátili dám do benzínu  ac   ac

81

to je blby s tema molicema...hl.protoze se fialky nemuzou smrchovat, ja bych asi dal nejakou mucholapku kolem a hejbal casto s rostlinama....nebo se popidit na netu, zda nejsou nejaci parazite, kteri ziji na molicich....

82

Evča napsal:

Tak jsem to stejně nevydržela, a od místa kde je vidět ta hniloba jsem celou cibuli po obvodu asi 1 cm na výšku ořezala a zděsila jsem se  ac   ac   ac  Cibule je celá uvnitř černá, přesně jak to tu už několikrát bylo popsáno, zdravá suknice, nemocná suknice... a takhle je to v celé cibuli  ac   ac   ac  A teď babo raď  ac  Celé rozřezat na kousíčky, nebo oloupat co to půjde??? Jsem šíleně naštvaná  ac  Kdyby ten obchod byl tady tak tam hned jdu, ale máme to tam skoro 40 km, takže to co by mi vrátili dám do benzínu  ac   ac

Evi to je zlé , je mi to lúto, ale poradiť zo skúsenosti neviem

83

Mě je to Milko taky hrozně líto  ac  Je to krásná obrovská cibule, má pěkné mimčo, a vevnitř vypadá hrozně  ac  Nejvíc se bojím toho abych nepřišla o to mimčo  ac  Ještě nemá kořínky, a když ji budu ořezávat tak nevím nevím  ac  Na první pohled ta cibule vypadá zdravě, je tvrdá, krásná... ale co je to platný  ac

84

Evčo ,já bych to mimčo dala pryč. Myslím si, že časem bude nuceno pustit kořeny .Když píšeš ,že cibule je na tom špatně asi bych to riskla a nechala ji ať si poradí sama.Pokud je špatná stejně oni asi přijdeš a pokud ne tak se spraví.Je to jen můj názor.Skus se zeptat  Edy. helena

85

Karen...http://www.chemicor.cz/poradna/molice-1
a nebo zkus ty žluté lepové desky.Já používám na všechno ten Perfect Plant........a co takhle pelectrantus-máš ne  an
Ten plno hajzlíků odrazuje

86

Eví miminko by mohlo pustit kořínky,riskla bych to a cibuli bych loupala a loupala
http://www.celysvet.cz/skin/smile/s3870.gif

87

Právě mi teď spíš víc záleží na tom mimču, to je krásné, zdravé, ale žádné kořínky.. Mám strach když ho oddělím aby neodešlo..

88

Evo a co když bys s malou cibulkou odřízla i kousek té velké jak to množí kousek i s mimčem jinak jen koukám jak je velká

89

Dík za rady s tím hmyzákem, je zvláštní,že je tam vidívám jen asi mrtvé nikdy se žádný nehýbe,proto jsem taky nepoznala,že je to dareba hmyzák  :lol:

90

Evi, já jsem zachraňovala už dvakrát malou vzácnou cibulku amarylky bez kořínků. Dala jsem ji do kaktusového substrátu a tepla a opatrně zalívala a hezky zakořenila. Jana