241

Re: Botanická hippeastra

'Biritiba' je lokalita kde Mauro zbieral semienka, resp. odkiaľ je materská rastlina (ak ju pestuje už doma) Myslím že to je blízko Sao Paula, cca 20km východne od mesta.

242

Re: Botanická hippeastra

Pavle dík za upřesnění  a vysvětlení .

243

Re: Botanická hippeastra

tak to sem se domnival pekne spatne ab diky Pavle, nicmene to znaceni jak to uvedli na jejich webu, tak takto se to tedy neoznacuje..ale hl.,zes to pavle vedel an

244

Re: Botanická hippeastra

A tak jak by mělo být správně to označení??? an

245

Re: Botanická hippeastra

jak j to tam oznacene tak by mel vypadat nazev vcetne kultivaru, obvykle se za lat.nazev i synonymum,tez se uvadi jmeno nálezce daneho druhu, pripadne pojmenovatele vubec daneho rodu, napr Hymenocallis Salisb.(syn.Ismene Salisb., Elisena Herbert)

246 Naposledy upravil: karelex (20-01-2011 20:19:02)

Re: Botanická hippeastra

to jsem už teda pochopila, ale myslela jsem si že to slovo KULTIVAR  označuje přírodní frmu  teda to co roste volně v přírodě a vzniklo samovolným výběrem .Teď jsem to hledala ve slovníku  a tam píšou : vyšlechtěná odrůda užitkové rostliny .Tak zase nevím. To se ten výraz používá pro oboje?  Myslím jak pro přírodní formu  tak pro člověkem vyšlechtěnou rostlinu?

247

Re: Botanická hippeastra

Ne Kultivar je pouze pro hybrid.Přírodní druh je Species nebo druh.

248

Re: Botanická hippeastra

Dík za dovysvětlení. Zase jsem o něco chytřejší.

249

Re: Botanická hippeastra

tak calyp.Biritiba uz vsechna vyklicila nad zem-vsech 10ks, no ztraty asi budou,ale jsem pripraven na vse, i ostatni se aspon nadzvedavaj, uvidime tedy

250

Re: Botanická hippeastra

Puniceum zatím ani klíček.Heleno co tobě,klíčí?

251

Re: Botanická hippeastra

Mně zatím kompletně vyklíčila semínka h. aulicum a calyptratum, u ostatních tak 1-2 klíčky, někde taky vůbec nic. Asi potřebují více času.

252

Re: Botanická hippeastra

Leni, Puniceum pouze dva klíčky.
Vše celkem klíčí jen Calyptratum x auliceum Corupá všechny měli klíček,ale uhnil.Tak nevím kde je chyba.A to všechna semínka plavala.
Jak měli klíčky začala jsem je sázet.Některé se už pěkně zvedají a mají lístečky jen všechna papilátka (ať čistá nebo křížení) nechcou polézt ven.

253

Re: Botanická hippeastra

Já mám teda jen 4 semena : Hippeastrum calyptratum,Hippeastrum aulicum 'Corupá',Hippeastrum aulicum 'Pedra do Garrafăo .Tahle troje mně vzešla všechna(5)  ,Poslední Hippeastrum papilio, to bylo opožděné .Všechny jsem je dala plavat.Hippeastrum papilio mělo jen kořínek u všech  a náznak lístečku u jednoho. Teď už jsem je všechny přesadila  a vypadají zatím nadějně.U Papiláčků  se zatím ukázal druhý lísteček.

254

Re: Botanická hippeastra

U mých papiláčků zatím lístečky nerostou.Dva druhy mám u topení a dva u okna a výsledek je zatím stejný.

255

Re: Botanická hippeastra

tak zatim pouze H.morelianum klici nejhure ze vsech, asi tak 50%, ostatní 100% a jedno 9ks z 10ti...i tak dobrý an

256

Re: Botanická hippeastra

Karen, jak ty to děláš že ti semínka rostou dřív než ostatním? ab  Prvnímu papilátku už roste lísteček.
Jinak  Calyptratom x Auliceum Corupá  -všechna semínka na vyhození,uhnili jim kořínky. ac

257 Naposledy upravil: karelex (27-01-2011 19:55:04)

Re: Botanická hippeastra

Já ale měla jen nekřížená,třeba je to tím. Normálně jsem je měla plavat a sázela jak se začaly ukazovat u prvních lísteček. Měla jsem málo vody a ten kořínek jak dosáhl dna začal semínko potápět, proto jsem sázela i bez lístečků,jen ta Papilátka jsou pozdější,ale taky rostou a to mě těší moc.

258

Re: Botanická hippeastra

tak uz se zda, ze vyklicilo vse, co melo....takze u jednoho 5 z 5ti, 10 z 10ti, a dvakrat 10semen a vyklicilo jich 9, takze mimoradne dobre osivo...

259

Re: Botanická hippeastra

Ahojte, chcel by som sa s Vami všetkými podeliť o jednu udalosť. Ako viete viacerí sme si pomocou Janky (Japy) objednávali semienka od Maura. Bohužiaľ do dnes mi neprišli. Ale nejde o to, stáva sa. No čo som naozaj nečakal ani vo sne, Janka spolu s Helenkou sa mi rozhodli poslať zo svojich už naklíčených semienok. Balíčky mi tentoraz prišli, takže sa môžem radovať a byť im za tento skutok naozaj zaviazaný.
Myslím, že sa tu vytvorila parta skvelých ľudí na čele s Edom, ktorí si medzi sebou pomáhajú v každej oblasti a ja som nesmierne rád že som jej "členom". Ešte raz ďakujem. 
                                                                    Pavel

260

Re: Botanická hippeastra

Pavle nejsi mi za nic zavázaný - ty bysi to taky pro mě udělal  ab

261

Re: Botanická hippeastra

Pavle tahle akce ,že ti holky posílaly semenáčky mně nějak ušla , já mám teda jen 4 druhy ale vzcházely mně semena taky dobře. K dnešnímu dnu mám minimálně 4 rostlinky z pěti semen. Koukni se do předu, co jsem si objednávala já  a jestli by jsi o ně měl zájem  ráda tě podaruji taky. Dneska jsem se radovala nak Papilátkama ,už jich je všech 5 venku. Ráda ti ze svých taky pošlu, ale až příjde jaro a s ním oteplení. Ještě mám trs rostlinek vypěstovaných z jedné sazeničky od Evči .Je to  Hippeastrum striatum. Zrovna dneska ráno jsem se na ně koukala jak velice rostou. A tak jsem je i vyblejskla. Z nich ti taky ráda přenechám ,kdyby jsi chtěl.

http://img.janforman.com/th/05201101...izsw.jpg http://img.janforman.com/th/05D201102...rwsu.jpg

262

Re: Botanická hippeastra

i mne tato akce unikla.. ja teda narozdil od holek vysevam primo do vysevniho substratu - a jak pekne vzesly an

263

Re: Botanická hippeastra

Nic vám neuniklo. Obrátila jsem se o pomoc jen na ty, kteří si objednávali více druhů. A taky jsem samozřejmě tušila, že ochotně Pavlovi nabídnete své přebytky třeba později.  Jsem stejně jako Pavel ráda, že i když se neznáme osobně, jsme kamarádi ochotní si pomoct. Jana

264

Re: Botanická hippeastra

Karen, nádherně ti to roste

265

Re: Botanická hippeastra

Jani, já jsem ráda že to hlavně došlo.
Paní mi to na poště slibovala, tak jsem si říkala-běda tobě.Ikdyž ona to neovlivní ab
A teď jsem zvědavá jak Pavlovi porostou.Aspoň uvidím jestli někde nedělám chybu.

266

Re: Botanická hippeastra

Helenka, ja tiež neviem ako ich pestovať. Je to o skúšaní. Dnes som ich sadil, tak uvidíme ako sa im bude dariť. V každom prípade ak by ti niečo náhodou komplet zlyhalo u mňa máš zálohu svojich semienok (rastliniek) an (ak teda nezájdu časom aj mne)
Je to na porazenie, keď zásielka nepríde a zrovna takáto. Je to prvá a dúfam aj posledná čo mi neprišla. Zatiaľ vždy všetko došlo aj zo zahraničia. Nevyšla len zásielka odo mňa pre Evču minulý rok keď som jej posielal semienka asi z 15 krížení. No čo už, stáva sa.

267

Re: Botanická hippeastra

Třeba tam máš Pavle nějakého milovníka semen, kterej zásilku zabalí pro sebe..

268

Re: Botanická hippeastra

To je možné, třeba nás někdo prokouk co posíláme a dělá si svou zbírku ab

269

Re: Botanická hippeastra

Psala mně Evča, že jí vykvetlo  Hippeastrum striatum, které dostala loni jako malou cibulku. Je to "maminka" těch mých co jsem dávala nahoru. Vzhledem k tomu, že na podzim to byla docela malá cibulka  nedala ji spát ale nechala v truhlíku  a ejhle  i bez zimního odpočinku  teďka takto vykvetla.
http://img.janforman.com/th/HipeastrumstriatumodEvcihpaj.jpg http://img.janforman.com/th/Snimek012ozc6.jpg

Evča souhlasila abych to sem napsala , protože  nemá čas.

270

Re: Botanická hippeastra

mozna tyhle nektery druhy nemusi mit tak vyhraneny zimni klid-podobne jako Papilio...ale to hadam