31

Re: Benfica

http://img.janforman.com/th/Snimek058uchr.jpg
Dnešní rozkvetlá Benfika

32

Re: Benfica

kAREN, ta tedy je! mám po ní nějaké semenáčky, snad něco po mamině zdědí  an

33

Re: Benfica

jj taky mám nějaké semenáčky po ní.Letos jsem ji už neopylila.

34

Re: Benfica

http://obrazku.cz/t674083_IMG05822.JPGhttp://obrazku.cz/t674084_IMG0580.JPG






moje Benfica  ad

35

Re: Benfica

Moni, je parádní, gratuluji.

36

Re: Benfica

Mě Benfica z nějakého důvodu vždy po několika dnech kvetení začne dělat skvrny na okvětních plátcích.Sluncem to určitě není.Nevíte někdo proč?
http://obrazku.cz/t684365_benficafleky.jpg

37

Re: Benfica

Krásný  an

38 Naposledy upravil: helena (29-12-2011 16:38:12)

Re: Benfica

http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/5/5374/5374808_ce4ea7b9611097e1bdf6553e6d918a90/images/li_428.jpg

39

Re: Benfica

http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/5/5374/5374808_ce4ea7b9611097e1bdf6553e6d918a90/images/li_457.jpg

40

Re: Benfica

krásná fotografie a hvězdník taky.   an   an   an

eda

41

Re: Benfica

Veľmi pekná farba kvetu  an  Vydarila sa.

42

Re: Benfica

http://img.janforman.com/th/22v40z.JPG

Benfica má letos potíže.Nasadila hned na dva stvoly, ale nekoření.První dva květy se jen pootevřely a zůstaly tak  a zaschly.

43

Re: Benfica

tohle mi Karen udelala ta neznama cervena...!

44

Re: Benfica

Miry,mně jich to letos udělalo hned ale 6. Myslím,si že je to snad tím nedostetečným dohnojením před zazimováním,( už jsme to tady probírali).A nebo jsem je moc prudce budila při sázení - tím jak je namáčím.Další dávku cibulí jsem sázela suché  a poslední  jsem namočila jen kořínky.  A uvidím.

45

Re: Benfica

Karen, tato cibule byla vsak nove koupena..takze zivin mela urcite dost  :cool:

46

Re: Benfica

Ty moje jsou u mne už minimálně od loňska,ale i 3 roky.

47

Re: Benfica

Ke konci vegetačního období dohnojovat s převahou draslíku. Jestli nestačí cibule vyzrát může být náchylná na nemoci a špatně přezimovat. Karen, možná měly příliš dusíku, ale to už jsme tady probírali.  Jakmile cibule špatně zakořeňuje, to je lepší nehnojit vůbec.

eda

48

Re: Benfica

jj já vím, už jsme to tady řešili.Já se pokusím s tím letos něco udělat. Uvidím ,jewtli pomůže to sázení suchých cibulí nenavlhčených.

49

Re: Benfica

Karen, také je nenamáčím, vyklepnu z květináče hlínu oklepu a znovu zasadím a zaliji třeba až za dva dny.

eda

50

Re: Benfica

Mě vždy naopak neochotně koření čerstvě zakoupené cibule.A také u většiny z nich raší nejdříve stvoly,pak dlouho trvá než zakoření,někdy i 2 měsíce a pak teprve raší listy.Moje cibule,které mám minimálně sezónu doma rasí velice rychle a to tak,že rostou zároveň stvoly s listy a koření do 14 dní od styku se zeminou.

51

Re: Benfica

Jirko, přesně jak píšeš, nově koupené jsou téměř vždy špatně zakořeňující a někdy jim trvá hodně dlouho než se srovnají.

eda

52

Re: Benfica

Já tenhle fenomén přisuzuji naopak jejich přehnojení a vysokým obsahem vody,cibule jsou nafutované tak,aby vykvetly i bez zeminy,což je moderní trend.A hlavně se nějak nepočítá s jejich dalším pěstováním,záměrem je,aby fungovaly jako spotřební zboží.A skladování u distributorů asi taky nebude zrovna ideální.

53

Re: Benfica

Edo, já je mám zazimované zabalené v novinách.Jakmile se ukáže rašení - většinou na květ - tak jsem postupovala jako u koupených a to, že jsem je nechala namočený do Previcuru. Jen byl problém v tom, že jsem jej tady nedostala.Měla jsem něco jinýho co mi nabídli v obchodě jednou to bylo Kocide a to se ukázalo jako nefunkční. Vyzkoušela jsem jich víc. Včera jsem zase Previcur sehnala.
No a po namočení jsem odloupala suché suknice  .Žádná nebyla poškozená. Po zaschnutí jsem tebrve sázela.  Všechny pak hnaly do stvolu rychle nahoru....pak se teprve ukázalo že nekoření  ... začaly se kácet. To jsem teprve pochopila že je tam průser.
Ani v jednom případě nešly listy zároveň s květy  Jirko.  Jsem ráda když se ukážou dodatečně. Zároveň když se vyvracely ukázalo se že hnijou.Tak že následovalo několik sušení a podobně. 

Myslím si že jsem to zavinila tím namočením, i když jsem to dělala i loni.

54

Re: Benfica

Já nevím Karen, přisuzoval by to spíše přehnojením dusíkem v pozdější vegetaci, nebo přiliš vyhnojenou zeminou při sázení a nebo brzkém přihnojování po zasazení.  Třeba nemám pravdu, neber to zas tak moc vážně.

eda

55

Re: Benfica

Zeminu mám kupovanou,a později ,až sázím na zahradu přihnojovala jsem pouze tím Cereritem.Nijak moc jen tak rozhodit. Předešlý podzim, když jsem ryla záhon tak jsem tam zarývala něco  jako kompost. Trochu. Moc jsem jej neměla. Já se v těch hnojivech moc nevyznám, jen jsem byla poučena,že cibuloviny nesmí přímej hnůj.Jinak s nim hnojím záhony ostatní.

56

Re: Benfica

Nadměrná vlhkost a chlad může být také problém.

eda

57

Re: Benfica

No právě myslela jsem na tu vlhkost. CHlad by to být neměl. Po zasazení nejsou na okně, ale na stolku, od okna za rohem. Teprve až se dost rozbíhají jde na okno. To víš není místo  a pak  jsi jednou říkal, že bez listů moc světlo nevyužijí.

58

Re: Benfica

Je pravda,že cibule hůř koření ve více vyhnojeném substrátu,ale jelikož mám letos pro všechny stejný,je jasné,že chyba je v cibulích.Teda u mě,u kupovaných.U tebe Karen to může být,jak říká Eda,tím přehnojením dusíkem loni.A to hnití je jasně důsledek nedostatku kořenů a vlhkostí substrátu.Já měl první rok také docela problém s odhadem vody při sázení,pořád mi připadalo,že je substrát suchý a tak jsem zalil a hniloba se objevovala častěji.Až po čase jsem zjistil,že méně je někdy více a u Amarylek to platí dvojnásob.

59

Re: Benfica

Jirko, a to přehnojením dusíkem loni způsobuje co?  teda jako co ten dusík obsahuje nejvíc?

60

Re: Benfica

Karen,všechna hnojiva jak přírodní tak umělá obsahují dusík.Je potřeba si hlídat při hnojení,aby si ke konci vegetačního období nehnojila s hnojivem s vyšším obsahem dusíku(např. Kristalon Start),to je potřeba pro růst.Pro vyzrání a tvorbu květů je ho potřeba méně,a je spíše nutné zvýšit dávku draslíku(např. Kristalon Plod a Květ).Pokud používáš Agro Cererit,tak ten má hodnoty všech živin (dusík,fosfor,draslík)v poměru 8 ku 8 ku 8,což je takový nějaký základ a vhodný spíše na start vegetace.Pro pozdější přihnojení je potřeba si vyhledat nějaké hnojivo s nižžším obsahem dusíku a vyšším draslíku.Je možné,že jsi prostě použila moc hnojiva,doporučená dávka pro okrasné rostliny/cibuloviny je 200 - 400 gramů na 10 m2. Pokud si hnojila více může být problém právě tady.