181

Re: letnění hvězdníků r.2011

Mirku mám ji také doma, tu samou ze stejného roku, je dobrá. Dneska v knihách nadělají spousty obrázků a nic moc se člověk nedoví.

eda

182

Re: letnění hvězdníků r.2011

pokud budes pouzivat klas.hnojiva asi bych zvolil zasaditejsi verzi, pokud prihnojujes lignohumatem, rozhodne kyselejsi verzi...

183

Re: letnění hvězdníků r.2011

Když zaléváš dešťovou, tak by hlína mohla mít těch 6,5. Rostlinky budou lepší přijímat živiny. 5.5 se mě zdá také málo.

eda

184

Re: letnění hvězdníků r.2011

ty hnojiva jsem zminil, proto klasicka způsobuji lehke okyseleji (navic soli-to ale asi vis) a lihnohumat zas je zasadity, takzte treba na azalky aspol.se nema vubec pouzivat

185 Naposledy upravil: Pavel (15-10-2011 08:22:47)

Re: letnění hvězdníků r.2011

Jirko myslím že tvoj pripravovaný substrát ešte s úpravou Ph na 6-6,5 bude ideálny. Ph sa ti bude určite počas doby trochu meniť, podľa toho akou vodou budeš zalievať.  Vypozoroval som však, že nie všetky amky, hlavne tie botanické potrebujú rovnaký substrát. Niektoré ako napr. H.calyptratum sa mi zatiaľ najviac osvedčilo pestovanie v hrubom substráte na orchideje, pri nižšej teplote - je to však už skoro 2 roky stará rastlina. Tie mladšie mám zasadené v mulčovacej kôre! a darí sa im fantasticky. H.psittacinum zase bol zasadený v odrezanej plastovej pet fľaši (tak ako to máva Karen) naplnenou z 2/3 keramzitom dole a 1/3 Lignocel substrátom na vrchu. Nárast cibuliek bol neuveriteľný. Tento druh však je špecifický, pretože neznáša premokrenie a vačší prístup vzduchu ku koreňom je len vítaný.
Chcem tým len poukázať na to, že niektoré amky proste potrebujú osobitný prístup, čo sa aj zloženia substrátu týka. Všetko je však ovplyvnené množstvom hnojiva, teplotou, svetelnými podmienkami, ako často zalievame vodou atď. U každého to bude individuálne.
V každom prípade si myslím že na bežné hybridné amky bude tento substrát perfektný.  ag

186

Re: letnění hvězdníků r.2011

Karle,k tomu fixu,já používám olejový fix ALTECO PAINT MARKER na olejové bázi a spokojenost.Nevybledne a ani nejde smít acetonem z plastových květníků,zůstává na nich jakoby zažraný.Cena je kolem 60 Kč,a včera jsem ho viděl v Hornbachu.

187

Re: letnění hvězdníků r.2011

Pavel, Ktorý z podkladu používate pre retikulatum a akej teplote?

188 Naposledy upravil: Pavel (15-10-2011 13:10:32)

Re: letnění hvězdníků r.2011

Oliq, pre H.reticulatum používam lignocel substrát. Zalievanie zásadne odspodu, veľmi málo, substrát sa totižto nasaje a zostáva dlhšie premokrený, čo by pri dlhšej dobe mohol byť problém, takže navlhčenie maximum 1/2 substrátu. Myslím si že to postačuje. Prikladám foto jedného z mojich H.reticulatum v plastovej fľaši. Je tu pekne vidno rozvinutý koreňový systém. Pri nadmernej vlhkosti korene hnijú a následne odumierajú.
Skúšal som rôzne substráty pre H.reticulatum, ale tento je pre môj spôsob pestovania  najlepší.
Čo sa týka teploty nemôžem potvrdiť že má rád vyššie teploty, skôr naopak - vyhovujúce teploty u mňa sú okolo 20 - 25C. Vo foliáčku som ho mal tiež, ale tu sa mu nedarilo. Tu však teploty cez deň boli určite vyššie.

http://img.janforman.com/th/reticulatumkoreneuoae.jpg http://img.janforman.com/th/reticulatumkorene1aoie.jpg http://img.janforman.com/th/reticulatumkorene2csvx.jpg

189

Re: letnění hvězdníků r.2011

Jirko, díky za další typ, myslím , že nebudu sám, kdo si některý z uvedených koupí.

190

Re: letnění hvězdníků r.2011

Pavle,a čo lignocel? Z čoho sa skladá zo?

191

Re: letnění hvězdníků r.2011

Oliq,lignocel je čistá kokosová drť.

192

Re: letnění hvězdníků r.2011

Nevýhodou lignocelu je že sa rýchlo nasaje vodu a dosť dlho ju aj drží. Tým pádom treba opatrnejšie zalievať a tak, aby substrát okolo cibuľky zostal suchý. Vhodné je na spodok kvetináča dať ešte vrstvu keramzitu ako drenáž. Každý určite stále skúša niečo nové. Ja som sa tento rok zameral práve na lignocel a musím povedať, že zatiaľ som nadmieru spokojný. Je pravda, že je lepšia pri tomto substráte zálievka od spodu. Cibuľka tak zostáva v suchu a nečelí tak rôznym nepriaznivým vlyvom. A hlavne opatrne zalievať!!!