91

Re: H.reticulatum

nádhera!!!jestlipak se taky někdy takového něčeho dočkám  an ?? an  an

92

Re: H.reticulatum

Pavle,jestli budeš mít chuť a čas,tak mi prosím napiš složení substrátu,jak hnojíš a zaléváš ap.Moc děkuju.

93

Re: H.reticulatum

Jirko, ja mám H.reticulatum (Bangkok Rose) zasadené v čistom lignoceli a na spodku kvetináča je keramzit. Umiestnené je celoročne na východnej strane v byte - slnko dostane iba doobeda, teplota ako v paneláku v rozmedzí 20 - 23C v lete viac. Je ale na parapete, čiže v zime je teplota aj nižšia - od okna predsa len chladí. Vo foliáku sa mu vôbec nedarilo. V druhom kvetináči (reticulatum neviem aké  an  cibuľky sú napadnuté virózou) je čistý keramzit 4-8mm veľkosť. Takisto rastie, ale slabšie (možno kôli viróze). V lete som mal jednu cibuľku reticulatum (z tých troch, z ktorých som poslal jednu tebe a jednu mi zjedla mucha, tiež neviem aká bude) v mulčovacej kôre a vyvinuli sa jej pekné korene, ale listy mala len dva - momentálne je bez listu a oddychuje - zasadená je teraz v Lignoceli. Stále hľadám pre ne nejaké optimálne zloženie substrátu v ktorom by sa im darilo viac. Pravdupovediac Lignocel sa mi moc nepozdáva, pri zaliatí v ňom ostáva dosť vody a pre tento druh to nieje dobré. Preto zalievam naozaj minimálne (až keď substrát úplne vyschne) a pri tomto druhu VÝLUČNE ODSPODU!!! vlažnou vodou tak, že ponorím kvetináč (1/3 asi na 10-15 sekúnd do vedra s vodou). Substrát sa trochu nasiakne a zbytková voda odtečie. Samozrejme je rozdiel zalievania pri raste listov (raz za týždeň) alebo keď listy nerastú - tu je interval dlhší. Hnojím viacerými hnojivami - striedam ich (Kristalony, Univerzálne hnojivá, čo je práve doma) Nič špeciálne. Teraz by som chcel vyskúšať nové zloženie substrátu - Píniovú kôru 6-15mm - 2diely, perlit - 1diel, keramzit - 1diel. Zasadil som doň niektoré botanické druhy (napr.calyptratum), ale aj bežné amky a teraz som presadil doň aj reticulatum (Garfield) ktoré stále trucuje a je bez korienka, tak uvidím aké budú výsledky. Po zaliatí voda hneď pretečie, je maximálne vzdušný a rýchlejšie aj presychá. Myslím si, že dosť záleží aj od konkrétnych podmienkach u každého doma.

94

Re: H.reticulatum

tak takhle vypadá ten můj miláček  ab
http://img11.rajce.idnes.cz/d1103/5/5949/5949875_d2807487228475b76f4734d96fe0f2c2/images/chlupatice_343.jpg

95

Re: H.reticulatum

no vypadá jak kaudex!

96

Re: H.reticulatum

Reticulatum dnes:http://img.janforman.com/th/P1270012qwib.JPG

97

Re: H.reticulatum

Pěkně ti to roste  an

98

Re: H.reticulatum

Jirko,tobě tada pěkně roste.Ten můj popolezl tak o centimetr  ab

99

Re: H.reticulatum

Pavle myslím že jsem za vodou http://img.janforman.com/th/DSCF0001mexi.JPG už jen aby vydržel. an  an

100

Re: H.reticulatum

Tak to ti gratulujem a som rád, že sa cibuľka dala do poriadku. Začali rásť korene a to je veľmi dobre. Ten môj nič, ani korienok nemá žiadny, musím stále čakať.

101

Re: H.reticulatum

U mne je to taky pořád mrtvé.

102

Re: H.reticulatum

Po tý hnilobě jsem měla strach že to nezvládne. :cool:

103

Re: H.reticulatum

http://img.janforman.com/th/DSCF00130vi8.JPG
Pavle myslím žeto zvládla ,první lístek :rolleyes:

104

Re: H.reticulatum

gratuluji  to je ohromné an  ,já nic ac

105

Re: H.reticulatum

Tak mně velké reticulatum zrovna shazuje listy. Tak jsem přestala zalévat, dokud se opět neprobudí.

106 Naposledy upravil: Pavel (25-05-2012 17:50:51)

Re: H.reticulatum

No u môjho H.reticulatum (Garfield) zožltol aj ten jeden lístok ktorý narástol. Koreň stále žiadny, takže posun k horšiemu.
  U H.reticulatum cibuľkách napadnutých virózou zožltli všetky listy, takže práve skúšam pokus so zahriatím cibuliek.

107

Re: H.reticulatum

Pavle tu virozu máš na cibulce nebo listech?  Já měla na obyč. cibuli povrchově a potřela jsem to strouhaným česnekem, povrh po něm zčernal,uschl a  časem se sloupe ale cibule začala růst.Už má plno listů a je na zahradě.
Zkoušela jsem to i u té kupované cibule H.reticulatum .Mně u ní se pořád svrchní suknice  rozbředávala. Bylo to po celém povrchu cibulky .Vznikla z vrchní suknice uplná kaše,kterou jsem lehce setřela ubrouskem,ale za pár dnů to potkalo další vrstvu. Po nanesení vrstvy česneku ,jsem ji nechala chvíli na stole (dost to lepí,tak aby to zaschlo a pak zasadila do Perlitu.
Od té doby je cibulka suchá už se nerozpouší,ale teda neroste pořád. Stejně to považuji za jakýsi úspěch.Myslím,že bych ji jinak už ani neměla.

108

Re: H.reticulatum

Viroza bola na listoch - všetky cibuľky sú z jednej várky od jedného predajcu. Zatiaľ listy rástli tak som nemohol vyskúšať pokus so zahriatím cibúľ. Už to majú za sebou a už sú aj zasadené, tak sa uvidí čo bude nasledovať.  an
  Cesnakovú liečbu som vyskúšal a je to naozaj dobré, odporúčam.  an

109

Re: H.reticulatum

U mne pěkně roste maličká darovaná cibulka.Tím že ji mám v průhledném kelímku  mám doloženo i fotkou ,že kořínky sílí.
http://img.janforman.com/th/75Dqwgr.JPG http://img.janforman.com/th/IMG002620o4.JPG

Ta první kupovaná cibule  je na tom stejně. Viditelně nehnije,ale neroste.

110

Re: H.reticulatum

Bangkok Rose má velký listek a jsem transplantovány do organickeho substrátu s perlitem. Ale Garfield byla transplantována příliš brzy, a znovu zhodil všechny kořeny a listy. A nyní opět sedí v perlitu.
Poučení: musíme počkat, dokud se úplně dospělý dobré kořeny.

111

Re: H.reticulatum

Včera jsem si povšimla , že u mojí mladé cibulky začal žloutnout ten první-původní lísteček.Novej je dobrej  a taky kořeny rostou ,přez průhledný kelímek to sleduji.
Teprve dneska jsem zjistila, že žloutnoucí lísteček je dole u krčku poraněný a vtom místě odumírá.  Tak jen doufám,že to nebude mít nějaké následky.
http://img.janforman.com/th/IMG0049clq4.JPG http://img.janforman.com/th/IMG0048wbyb.JPG http://img.janforman.com/th/IMG00478go7.JPG

112

Re: H.reticulatum

http://img.janforman.com/th/DSCF04266vcd.JPG
Pavle tak jsme to zvládli mám ohromnou radost.

113

Re: H.reticulatum

Gratuluji ti, moje sazenička se taky snaží a jde jí to  ab  ab  list má jeden, ale kořínky už vystrkuje spodem ven.

114

Re: H.reticulatum

Jani to mám radosť s tebou.  an  To je cibuľka čo ti zahnívala však? (Mr.Garfield). Moja sa ešte neprebrala  :lol:  , trvá jej to. Musím byť trpezlivý.
  Karen - to tvoje malé je H.reticulatum Bangkok Rose. U mňa po presadení materskej cibule a oddelení mladých vôbec nerastie, tak dúfam že bude O.K. Ale na malej cibuľke čo som si nechal už mám dva malé listy. Naozaj neviem čo ich núti rásť resp. čo je príčinou že nerastú. Žijú si svojím životom.  ab 
  A ako sa má tvoje H.reticulatum Mr.Garfield? Už si dalo povedať a rastie? Alebo stále trucuje ako to moje?  ab

115

Re: H.reticulatum

Pavle je to tak je to ten zahnívající Garfield. an

116

Re: H.reticulatum

Hlavne že už je v poriadku. Určite mu nemeň miesto a maj ho stále tam kde je. (Predpokladám že je umiestnený niekde v byte kde moc naň slnko nesvieti) Zistil som že svetlé miesto je dobré, ale nie priame slnečné svetlo. Nižšie teploty okolo 20 - 22C max do 25-26C, viac už mu nevyhovuje. To sú pozorovania u mňa, u Vás to môže byť iné. Každú informáciu o pestovaní tohto druhu rád privítam.  an

117 Naposledy upravil: karelex (27-06-2012 17:29:26)

Re: H.reticulatum

Ano Pavle to malé od tebe H.reticulatum Bangkok Rose. mi roste .Původní lísteček odešel byl možná nalomený  u krčku po cestě, nebo nevím tam se udělal takový zoubek a lísteček začal žloutnout.Je to na fotce vidět tady na této straně nahoře. V tu dobu mu už ale rostl novej a ten má nyní tak 8 cm. Myslím ,že se teďka zastavil u růstu, ale kořínky rostou pořád. Vidím to přez průhledný obal.
  Ta původní kupovaná cibulka, je to to  H.reticulatum Mr.Garfield? tak ta se nehejbe, ani kořeny nejsou vidět.  Už fakt moc nevěřím. Jak pořád ohnívala od povrchu  je už z ní skutečně moc malej mrňousek. Tohle je poslední fotka a určitě se nezlepšila .http://img.janforman.com/th/76201236...pozaschnuticesnekuzasazena689j.JPG

A když už jsme u těch marodů tak přidám ještě Purple Rain   už mu několikrát vykouk llísteček  a pokaždý uschl.Teď má třetí, za to má slušné kořeny,aspoň se to zdá přez petku.
http://img.janforman.com/th/85201213...minulylistekzaschlrostedalsiaf0c.JPG

118 Naposledy upravil: dj.joop (27-06-2012 17:43:53)

Re: H.reticulatum

Karen,ten už má to zlé za sebou,myslím,že teď už půjde.

Jinak u mě je to co do H.Reticulatum takové všelijaké,to nové ze společné objednávky má narašený už 5 list a kořeny mu prorůstají květináčem ven,původní od Pavla je sice zdravá cibulka,ale vždy naznačí kořínky a zase se zatáhne.Prostředí,substrát i vodní cyklus mají naprosto totožný.Další H.Ret Bangkok Rose od Pavla z letošních mi shnilo po 10 ti dnech,ačkoliv narašily nové bílé kořeny.Myslím,že mu bylo nedobře při cestování a po zasazení se to projevilo.No a poslední nově nabitá Reticulata od Evičky z eBay katastrofa,nic nebylo tak moc znát zvenčí,ale jedno bylo uvnitř sežrané spálou a při prvním kontaktu s vodou ihned zmokvalo a shnilo,a to druhé jsem již podruhé ořezal a ošetřil po zahnívání v místě spály zvenčí.No prostě co kus to originál.Mě připadá,že se v Thajsku ap. takto zbavují zmetků.


Jinak se mi velice dobře daří dostávat pod kontrolu všechny cibule napadené virozou,je až k nevíře,že ty co měli loni listy flekaté jak dalmatin,letos na sobě nemají ani památku.
Jak jsem už někde psal,tak byly loni cibulky v plné vegetaci vystaveny teplotám až někde k 60 st,byly na terase na plném slunci a když jsem na cibulky k odpoledni sáhl,tak byly vaříčí.Ale nijak se to neprojevovalo,jen jsem musel denně zalít,protože až lehali listy jaký měli odpar.

119

Re: H.reticulatum

Taky doufám  ab

120

Re: H.reticulatum

Pavle je na vychodní straně ale né na okně .Je na polici takže spíš v polostínu.Zalévám tak  za 10 dní a přidávala jsem do vody tekutý stimulátor.