211

Re: letnění hvězdníků r.2012

No možná právě proto stačilo tak rozkvést.Minulý týden nebo tak nějak jsem prohlížela spoustu amarylek zasazených do květináčů v Penny u nás. Říkala jsem si že počkám až rozkvetou aspoň tak aby bylo poznat jo jsou zač. Bylo jich tam opravdu hodně,všechny narašený na květ.Asi tak za týden už byly jen dva květináče.Květní stvol se už povytáhl, ale ani nestačil puknout.Dneska tam nebyl ani ten jeden poslední.Podle obrázků nic moc.

212

Re: letnění hvězdníků r.2012

Ještě ani nezačala pořádně zima  a já už přemejšlím nad letněním příští rok. To co mi letos prováděli krtci  bych nechtěla zkusit znovu a vzhledem k tomu jak to na zahradě vypadá nyní  mě nejspíš nečeká nic jiného. Co teda s tím??  Z chemie se mi lépe osvěcčila látka na zapuzení,nežli pasta která je hubila.To za 1-2 dny došel další.
Tak přemýšlím nad tím, že bych semenáče  a malé cibulky sázela do bedniček.Krtek by je nejspíš podryl taky, ale dovnitř by snad nelezl.Mosela bych je teda zapustit do země.Používala bych umělohmotné bedničky ze zeleniny.Ty u nás prodávají po 5 Kč. Nyní mám v ních zabalené cibule na zimu.http://img.janforman.com/th/IMG2241odgr.JPG http://img.janforman.com/th/IMG2240vlp3.JPG
Jsou děrované, amky by určitě prorostly kořenama ven, ale to by snad nevadilo.Naopak bych mohla sázet do lepší půdy nebo přímo do kompostu.

Máte někdo s tímto zkušenosti??  Vím že někdo sází na léto cibule do bedniček na verandu.
A když by tam ty cibulky už rostly  co kdyby se tam nechali i přez zimu. Mohla bych je odnést do sklepa  a zakrýt. Jen nevím jestli by jim tam nebylo příliš chladno,ale na druhou stranu, mívali jsme tam brambory  a řepu.Nikdy nenamrzla..

Zajímal by mě váš názor a zkušenosti. jako ochrana před krtkem  mně to připadá jako dobré řešení.

213

Re: letnění hvězdníků r.2012

Karen,mám  v plánu vyzkoušet stejnou metodu.Mám totiž na zahradě hrůzu hrabošů.

214

Re: letnění hvězdníků r.2012

Na cibuloviny proti hrabošům prodávájí drahé košíčky, ty tvoje bedynky je skvělé řešení a ta cena, to je zadarmo.

eda

215

Re: letnění hvězdníků r.2012

Myslím si že by to mohlo byť dobré. Jediný problém by sa mohol vyskytnúť keby ti krtko vliezol do bedničky vrchom.  ab
Ta cena 5KČ to myslíš vážne?  :rolleyes:  U nás predávajú tie velké zelené po 4 Euro/ks najmenej. Mne sa podarilo kúpiť použité za 2Euro/ks a to som bol šťastný ako blcha.  ab

216

Re: letnění hvězdníků r.2012

Karen cena super,to není ani u nás   ab
Taky jsem už nad tím přemýšlela.Mám ty plastové košíky na narcise a tulipány,nejsou špatné.Cibulky jsem v nich našla  ab

217

Re: letnění hvězdníků r.2012

Myslím,že plastové košíčky by krtek pozvyhazoval společně s cibulkou   a pak takovou spoustu košíčků?? :rolleyes:
Za 5 Kč jsem v letě kupovala ten menší ma pravé fotce. K tomuhle účelu si myslím,že je vhodnější,protože je sice kratší, ale hlubší.Že by mohl krtek vlézt dovnitř  no to by teda bylo něco,  to by nevěděl kudy ven ab .Taky jsem nad tím přemýšlela. Nejdřív jsem si říkala,že bych jej musela zanořit jen po tu nižší část, ale pak mě napadlo,že bych mohla nastavit tu nižší část pletivem tím s malýma okama - to je králičí. Mám nějaké doma pozůstatky z králíkáren. Ty zelené jsou větší ,mám je už dlouho a  kupovala jsem je za 10 Kč.

218

Re: letnění hvězdníků r.2012

Já už se v poslední době po těch bedýnkách nedívala.Mívají je vyhozené před obchodem.Myslím že těch pár korun za co to prodávají jde do kapes prodavaček. Mám na to čas do jara, tak se teď po nich budu koukat.

219

Re: letnění hvězdníků r.2012

U nás je taky strkají před krám nebo za krám, podle toho, kde maj zrovna místo. Ale mizí rychle, hodí se hodně lidem(o:

220

Re: letnění hvězdníků r.2012

Čtu jak plánujete letnění s cílem soužití s hraboši a tak mi napadá Vám povyprávět z mých mladých let zážitek, kdy jsem se nadchl pro gladioly a přes inzerát potkal skušeného pěstitele této nádherné květiny. Představte si meandry vlnícího se potoka nad Bechyní, písčitou provlhlou půdu kde se gladiolům určtě dařilo a cibulky nádherně kvetoucích sem si přivezl ale to co jsem tam viděl vám chci povyprávět.Do písku byly vyhloubeny jámy, kterých leželo králičí pletivo a to bylo napnuté na kůlech do písku zatlučených a tvořilo tak pletivy jakousi stříšku.Jistě se tak vodní myši nemohli ke gladiolům ani prohrabat a že jich v tom prosluněném údolí bylo mnoho bylo poznat,jak podminovaný to tam vypadlo, ale gladiolům se tam taky dařilo.

221

Re: letnění hvězdníků r.2012

Zdenku, vodní myší myslíš ondatrý?  Já je mám u chaty ve břehu u řeky. Kolem chajdy zrovna protéká potok a ustí do řeky před naší chtou. Tam je břeh taky dokonale podrrytý.Pokaždé když seču tento břeh mám obavu že někam zahučím. Kdysi mi pes jednu chytil. Až k chatě ale naštěsí nelezou ,jen potokem k lavce.

222

Re: letnění hvězdníků r.2012

Víš Karen já se v myších nevyznám a tenkrát,to je asi 35let mě to vůbec nezajímalo jaký sou tam vodní myši.Mě pohladilo, kolik práce si pan učitel Jiří Výstup dal s obstaráním proti škůdcům z podzemí.Bylo to z králičího pletiva dlouhý ale jak rozkvetlý tulipán.a ty gladioly byly taky nádherný a měl v tom podobný pořádek v popiskách jako máš Ty Karen, já se opičil a do proužků měděnýho plechu sem razil názvy, převážně anglický a ve váze to byla nádhera.A gladioly mám dosud.

223

Re: letnění hvězdníků r.2012

No ondatra je daleko větší nežli obyčejná myš,ale to máš jedno. Nejsi sám kdo se v myších nevyzná, to nic. Napíši vám příběh z naší chajdy, třeba vás aspoň pobavím.

Na chatu k nám přijela na návštěvu manželova sestra se synem a jeho dívkou.Všichni jsou muzikanti i ta dívka na něco hrála v orchestru. Postávali jsme na verandě, když jsem si všimla, že ve skalce pobíhá myška.  Povídám  aby se koukli  ,že je tam myška. Všichni se zadívali se zájmem do skalky, když mě ta dívka velice překvapila větou : teto  to ale není myš!
Opravdu mě to překvapilo, já věděla ,že to není myš ale myšice.Rozdíl je na první pohled docela malej a že zrovna ona  - muzikantka z Bratislavy pozná že to myš není,jsem teda opravdu nečekala. Můj obdiv k ní stoupl do obrovské výšky  a nechtěla jsem teď zase já vypadat vedle ní jako úplné trdlo. Povídam teda přímo k ní, jak mě překvapují její znalosti, že vím že je to myšice ale
že to pozna i ona ,jsem netušila.
S vážnou tváří  pokývala hlavou koukla se na mě a pronesla tuto větu:  MYŠ JÁ POZNÁM  TA JE BÍLÁ!!!
Co k tomu dodat   já se smála ! ab  ab  ab  ab  ab  ab

224

Re: letnění hvězdníků r.2012

ab  ab  ab  Karen - děkuji za krásnou historku - fakt jsi mne po ránu zvedla náladu  ab

225

Re: letnění hvězdníků r.2012

tak aspoň někomu  an

226

Re: letnění hvězdníků r.2012

Taky se mi moooc líbila  ab

227

Re: letnění hvězdníků r.2012

Děkuji  an  an  an