121

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Ještě jsem se chtěla zeptat co budeš s kříženci tohoto typu dělat přez zimu, Mohou jít do chladna??  Loni jsem je ještě pěstovala v truhlíku v pokoji, letos by již měly být dost staří i velcí na zimování v chladnu.Mužou??

122

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Jirko, to sú dobré správy. Určite by som mal do budúcna záujem o jednu rastlinku.
Myslím že vy dvaja ste jediný, ktorý majú toto kríženie. Mne pár semenáčkov ktoré vyklíčili, umrelo hneď na začiatku pestovania, škoda. Teším sa však z vašich úspechov.  an

123

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Já si myslím,že bych tam nějaké to mládě asi taky měla mít, když se podíváš na foto co jsem dávala tu jarní, tak je tam vidět založené miminko.

124

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Karen, tuším že H.reticulatum patrí medzi "evergreen" druhy tak isto ako aj papilio, čiže sa pestuje stále. Cibuľka si sama určí kedy bude oddychovať. Ja svoje reticulata nechávam rásť stále cez zimu. A navyše ak majú stále zelené listy - bol by hriech im ich odstrihnúť a dať cibuľku zimovať. Je to môj názor, možno niekto má na to iný názor.

125

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

jj je tam. Len ho nechaj pekne rásť spolu s matkou, aby pekne zosilnelo.  an  Tieto rastlinky sú poklad, treba si ich pekne opatrovať.  ab

126

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Množenie zdedili zrejme po H.reticulatum Bangkok Rose, ktoré je neskutočne množivé. Ono na druhú stranu aj papilio rado robí odnože. Je to dobre a mňa to veľmi teší. Kvety budú určite stáť za to!  an

127

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

TAk jo, Pavle, až je budu sklíázet ze zahrady půjdou do květináče a dom, a co ty kříženci po  H.Yungacense? Těch mám několik různých ,ty  také patří mezi stálozelené? A vůbec kříženci po Papilku ty by měli asi také zůstat v bytě. No to je teda nadělení, to jich budu mít už od podzimka spoustu.

128

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Jirko, dneska jsem se zase dala do pletí a vyhledala jsem ty moje dva pruhované křížence. Musím říct že vyrostly uplně přenádherně. Už ani nevypadají jako semenáčci. A jedna má také miminko. Teda jen jediné a jen jeden lísteček. Je na fotce trochu vidět .Je u zadnější rostliny
http://img.janforman.com/th/sprouzkemw6kw.jpg

129

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Tak včera jsem  začala vyrývat ze zahrady starší semenáče.Mám je sesazené do společných bedniček a nyní je dopravím do sklepa. Všechny rostlinky vypadaly náramě ani se mi nezdá že by se jim chtělo jít spát,http://img.janforman.com/th/IMG9228hblq.JPG Tak nyní jsem všechny zakrátila ,vyplela  a nechám je zaschnout.Pak půjdou do sklepa.  http://img.janforman.com/th/IMG9229h7fz.JPG Od soboty budu muset být s naší Džesinkou - bude mít štěňátka  a je jako soudeček. Na zahradu už ji raději neberu, musí se tam šplhat po žebříku a i když ji tam zvednu většínou ji nestačím dolu sundat a ona seskakuje z výšky tak 1 metru. To již nechci a tak je doma s Pepčou. Proto  potřebuji sklidit aspoň část amek do dvora v předstihu.
Mezi prvními jsem našla sazenice křížence Papilio + Reticulatum .Cibule narostly u obouch rostlinek náramná .Bohužel mi zrovna v tu chvíli klekl foťák  - baterie Tak je mám vyfocené až po zasazení. http://img.janforman.com/th/249IMG9233cikc.JPGJakmile ztratily listy oporu okolních rostlin spadly a rozevíraly krček, proto jsem je pozdeji zastřihla. Nyní jsou v pokoji zasazené jednotlivě .Mláďata tam jsou nasazené dvě, ale maličké= jako nitky. Cubulka ta větší měla odhadem tak 1/1 cm. Tak zatím jsou u mateřské cibule Obě u jedné.A uvidíme co udělají do jara.
Teď si nejsem jistá ale asi je nechám v pokoji, nebo je mám dát spát? Budou patřit mezi stálozelené????

130 Naposledy upravil: Pavel (02-10-2013 15:52:19)

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Karen, sú nádherné. Určite ich treba nechať rásť. Aj papilio aj reticulatum začínajú viac rásť v tomto období. Ich kríženec nebude výnimkou.

131 Naposledy upravil: karelex (02-10-2013 16:07:21)

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

No jo Pavle pak mi to došlo, že oba rodiče jsou stalezelení. Jsem trouba tak blbě se ptát. :mad:  Obě rostliny jsou na okně . an

132

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

No krása Karen, mám radost, že Tě hvězdníky takhle chytly.

133 Naposledy upravil: karelex (03-10-2013 11:16:25)

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Tak jsem včera snesla všechny semenáče co byly v tunýlcích. Dneska mě čeká přenášení do sklepa.
http://img.janforman.com/th/IMG9237sibz.JPG
Co jsem se jen tak dívala vypadá to, že rostlo všechno mimo dvouch rostlinek. Tak se dá říct že se jim v bedničkách líbylo, i když byly tak hustě zasazené. Teď ještě aby jim vyhovoval sklep přez zimu. Počítám ,že jakmile se u nějaké ukáže květ vytáhnu  rostlinku a zasadím zvlášť. Docela to šlo dobře, jak je zemina tak suchá, nechá se cibule vytáhnout docela dobře.

134

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

No Karen máš to moc pěkné. Zítra ti zabalím amky, tak se připrav na balíček  ab  neboj moc toho není většinu jsem poslala Helence  an

135

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

To už je pestovanie ako v Holandsku.  ab  Paráda.

136

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Přátelé,ale řeknu vám jsem nadřená jako kůň. Ze zahrady do dvora to ještě šlo, vozila jsem je po jednom na kolečku,ale do sklepa to bylo horší. Přístup dolů je moc nízkej a já musela lozit po čtyřech. Děda kterej ten přístup kopal byl  malej .Já se tam nevejdu jinak jak na kolenou.Zítra se c hystám na foliak. Všechno to vyryju a další práce -sázení už chci dělat na dvoře.kvůli Džesince, kdyby začala rodit tak abych to měla blízko.Tak nám držde palce aby to dobře dopadlo.  an

137

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Jo Karen, to mas az letos v bednach nebo jsi to mela uz vloni?

138

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Miry až letos. Minulou zimu jsem všechny amky zimovala na sucho v novinách. Pak když šly v květnu na zahradu, sázela jsem do bedniček ty semenáče co ještě nekvetly a v tu dobu nebyly narašené. To co už během předjaří rašilo bylo zasazené do květináčků nebo petek. Ty jsem pak přesadila do volné půdy.Bedničky jsem měla zapůštěné do země,ale jen proto,že tunýlky které byly nad nimi nejsou moc vysoké. Cibule prorostly těmi bedničkami - no ony to jsou spíš koše. - do země, ale celkem snadno se daly vytáhnout pomoci rýče. Ty bedničky prodávají po 10 Kč u nás v zelenině.Minulou zimu jsem je zkupovala.
Chci tuhle zimu vyzkoušet jestli nebude pro cibule výhodnější zimovat je zasazené.Proto je dávám do sklepa jinde by se nevešly.

139 Naposledy upravil: Pavel (12-10-2013 18:26:56)

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Dnes po skoro 2.mesiacoch mi pukol semeník na papiliu. Kvet bol opelený peľom od Karen - krížencom 06a - Sydney x Sydney.
Chcem Vám ukazať to na čo som poukazoval už skôr. Pri krížení diploidnej amky (papilio) s tetraploidnými (bežnými krížencami v predaji) sa pri dozretí semeníka naskytne nemilý pohľad na semená ktoré sú všetky "pooznačované" bielou škvrnou. Je to znak nezlúčiteľnosti medzi nimi. Avšak pri veľkom šťastí sa medzi nimi nájde pár semien, ktoré toto biele "označenie" nemá. Tu je malá šanca na to, aby týchto pár vyvolených semien vyklíčilo a rástlo. Z týchto semien neskôr môžu vyrásť  rastliny so zaujímavými kvetmi nesúce znaky po oboch svojich rodičoch. Ja som pár takýchto semien našiel (z 136 semien je 9 čiernych, tak dúfam v zázrak že niečo z nich vyklíči a bude rásť). Držte mi palce. Pre mňa je to 9 malých pokladov.  ab
http://img.janforman.com/th/papilioxsydneyxsydneyw6ge.jpg   http://img.janforman.com/th/papilioxsydneyxsydney2jl0c.jpg

140

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Tak to ti teda budu moc a moc držet palce. Taková to skvrnitá semínka jsem už taky někde viděla u sebe. Myslela jsem si, že nejsou dozrálá.Už si ale nevzpomínám u jakého křížení to bylo.

141

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

JJ, určite Karen si to už mala. Pri toľkých kríženiach ktoré sme robili... Preto sa odporúča krížiť tie čo idú k sebe, ale keď človeka láka práve to čo ide ťažšie.  ab  ... a už aj miesto na pestovanie je cez limit.  ab

142

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Určitě, při prvních  mých pokusech s křížením, jsem flákala dohromady co zrovna kvetlo a nebo jaký jsem sehnala pyl. Dneska když se těmito kříženci probírám říkám si ,jak jsem plejtvala místem. Ukazuje se ,že jakmile je jeden z rodičů červenej budou potomci červení...ale stejně jsou pro radost. dneska už si vybírám a dávám k sobě nejradji cybistery a něco a pak amky ze skupiny papilka. Však jestli ti z těch tvých 9 pokladů vyroste jen polovina bude to úžasná výhra. A pak to očekávání !!!!!

143

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Jo Pavle u jednoho z kříženců Papilio + Reticulatum  mám malou rostlinku jako dceřinou cibulku je viditelně po mamince pruhovaná, ale je maličká, nicméně na jaře bych ti ji poslala - máš ji u mne zamluvenou. Obě mateřské rostliny semenáčci jsem po přesazení ze zahrady zastříhla - to už jsem se někde zmiňovala, ale obě rostliny už vyrazily a mají nový list.

144

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Karen, to vôbec neponáhľa, ja si rád počkám. Uvidíš ako sa cibuľkám bude dariť. Ak budú v raste nové listy práve na jar, určite mi ju neposielaj, nechaj ju ďalej rásť spolu s matkou. Najlepšie je zasahovať do cibuliek počas ich odpočinku. V každom prípade sa veľmi na ňu teším a veľmi ti ďakujem.

145

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Pavle to je velmi zajímavé také jsem to už viděla a jako Karen jsem si myslela, že nejsou dozrálé, vidíš člověk se celý život učí  ab  také
držím palce ať se zadaří a nějaký vyklíčí a krásně roste  an   an   an

146

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Mám dotaz na všechny,kterým jsem posílal semínka křížení po Chico,jak jsete na tom a jestli by do budoucna nebyla nejaká rostlinka?Mě sice u všech něco vyklíčilo,ale nedopatřením jsem si je postříkal herbicidem a vše je ztraceno.Zůstala mi jediná mizerná rostlinka Chico x Purple Breeze.

147 Naposledy upravil: karelex (14-10-2013 06:59:11)

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Teda ac  ac chybička se vloudila!!!!! ac  ac Myslím,že bych tam něco měla mít.Odpoledne se kouknu. Mám truhlíky v pokoji  a tam spinká Pepča. Ale i tak myslím,že cestování už necháme až na jaro?

Tady najdeš v této skupině svoje semenáčky jak si vedly po namočení a vysazení rostlinek do truhlíku. http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31c_cas … c.331-340/

148

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Jirko, mám od tebe křížení Chico x Papilio , 5 cibulek  , tak jestli bys měl zájem, mohu na jaře poslat.
M.

149

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Tyhle mám,to je z loňska,já myslel letošní křížení.Ale dík.

150

Re: Opylování,šlechtění,semena-2

Jirko ja som si ťa už poznačil. Nemám ich veľa, ale čosi mám. Takže na jar ak v zdraví dožijú, ti samozrejme niečo pošlem.