91

Re: Pokec o všem-15

Dám vše "na jednu hromadu". Momentálně jsme ve fázi poupěte. Hlavně si chci ale postesknout, co mi provedlo Papilio... Obal dočista zaschl a takhle to dopadlo. Asi se ho vůbec nedočkám!
http://img.janforman.com/th/IMG2611fadr.JPG http://img.janforman.com/th/IMG2613qly2.JPG http://img.janforman.com/th/IMG26230imk.JPG

92 Naposledy upravil: Pavel (14-01-2018 16:02:22)

Re: Pokec o všem-15

To ma veľmi mrzí čo sa ti stalo. Fotka je trochu rozmazaná a nieje dobre vidieť sfarbenie kvetu) Dúfam že to je papilio!?

93

Re: Pokec o všem-15

Nikdy to nedělám. Tentokrát jsem květ trochu rozebrala, stejně už nic víc neudělá. Myslím, že tam barvy Papilia jsou. Přemýšlím, jestli stvol nemám odstranit (a řez zajistit savým ubrouskem). Stejně už nevykvete, ubírá cibulce sílu a jestli je napaden, aby se nic nešířilo dál. Co bystě udělali vy?
http://img.janforman.com/th/IMG2630bq88.JPG http://img.janforman.com/th/IMG2631cwvm.JPG http://img.janforman.com/th/IMG2632f4po.JPG

94

Re: Pokec o všem-15

Nešel by odlomit jen ten zbytek květu? Normálně nechávám stvol po odkvětu zavadnout a teprve pak jej oddělím  od cibule. Ale jestli se ti zdá že hnije?  tak pak by to asi bylo lepší.

95

Re: Pokec o všem-15

Určite odrezať, nechaj tak 10 cm. Po úplnom zvadnutí a usušení ho potom pohodlne vytiahneš z cibule.
Uvidíš, o to krajšie ti rozkvitne druhý stvol.  ad

96

Re: Pokec o všem-15

Druhý stvol tvarem odpovídá na Papilio.  Věřím že vykvete, vypadá  zdravě. Držím palce.

eda

97

Re: Pokec o všem-15

Dnes jsem i druhé Papilio (kde bylo to nerozvinuté poupě) přemístila na okno na jižní stranu, kde je i trvale trochu vyšší teplota.
http://img.janforman.com/th/IMG2657q48q.JPG

98 Naposledy upravil: Pavel (18-01-2018 21:29:49)

Re: Pokec o všem-15

Podľa fotky mám pocit ako keby to prvé palilio nevládalo roztvoriť obal v ktorom sú puky s kvetmi. Ak sa kvety už krčia a roztvárajú ,skús roztvoriť tento obal nasilu. Môžeš ho úple stiahnuť z pukov. Nič tým nepokazíš. Pomôžeš týmto úkonom kvetom. Ak tak neurobíš kvety sa úplne pokrčia v obale a žiadne kvety neuvidíš. Neviem prečo, ale niekedy sa to stáva - ako keby cibuľka nemala dostatok sily.

99

Re: Pokec o všem-15

Dala jsem na radu a zlehoučka jsem vrchní obal popotáhla. Šlo to velice lehce. Od rána se poupata už takhle pěkně rozložila...
http://img.janforman.com/th/IMG26601s9k.JPG http://img.janforman.com/th/IMG2661bvoc.JPG

100

Re: Pokec o všem-15

Nádhera .Dobrá rada nad zlato!!!! bo  bi  bi  bi

101 Naposledy upravil: Onka (19-01-2018 15:37:49)

Re: Pokec o všem-15

Krása, Papilko zkrátka nemá chybu, gratuluji  bi   bi    bp

102

Re: Pokec o všem-15

No tak hurá! Konečně jsi se toho papilka dočkala, gratuluju! Je krásný... bf

103

Re: Pokec o všem-15

Je to zaujímavé, ale papilio má vždy po kúpe také "rozcuchané" kvety.Zrejme potrebuje rok na akúsi aklimatizáciu v
novom prostredí aby vykvitol už proporčne dokonalým kvetom.
Prikladám starú fotku.

http://img.janforman.com/th/H.papilioforfp9d.JPG

104

Re: Pokec o všem-15

Krasna velka cibule Vosicko, musis mit ohromnou radost! Urcite Ti priste vykvete bez zaseknuti. Souhlasim s Pavlem, moje Papilko melo take problemy dostat se z pouzdra pri prvnim kveteni po nakupu. Myslim, ze je to tim, jak je cibule cela vysusena skladovanim a transportem. Hybridni amky to snasi lepe, protoze se zimuji bez listu a kolikrat i bez substratu, ale papilko se klasicky nezimuje, tak je jasne, ze ho podobna situace rozhodi. Moje papilko od te doby kvete kazdym rokem, nekdy i dvakrat. Letos ovsem trucuje, protoze jsem ho presadila a sebrala mu miminka. Eda to nekde psal, ze nemaj radi presazovani a zasahy do korenoveho balu.
Mel pravdu.  ab

105 Naposledy upravil: Pavel (20-01-2018 18:37:34)

Re: Pokec o všem-15

Kamča to veľmi dobre napísala. Je to proste stresom cibule z týchto všetkých okolností. Papilio má rado svoj vlastný kľud ab a
keď mu dáš čo potrebuje (niekedy je to problém a trucuje ab ), tak ti bude pekne kvitnúť každý rok. Papilko má viac klonov čo znamená že každý klon sa môže správať trochu odlišne (v podmienkach pestovania). Niektoré kvitnú pravidelne, iné zas trucujú aj pár rokov kým vykvitnú. Niektoré sa dajú opeliť vlastným peľom, ale práve u nás v Európe predavané Papilká su "self"(vlastné opelenie) sterilné.

106

Re: Pokec o všem-15

Přátelé, dnes jsem opatrně pomohla z obalu i květu na cibuli Papilia, jehož první poupě zůstalo nerozbalené a obal zaschl.
Fotky jsem si dovolila dát na vlákno "Papilio". Moc vám děkuji za rady! Jak už napsala Karen - dobrá rada nad zlato!!! Ještě jednou děkuji. JV br  ay

107

Re: Pokec o všem-15

JJ to co napsal Pavel, že Papilko vlastně ani zimovat nemá  a to jak je uměle zasušené před prodejem to může být tím problémem . Vůbec mě to nenapadlo. To moje jediné  co na podzim umřelo po koupi při prvním kvetení taky na tom bylo podobně  a nedokázalo se ze zeleného obalu vysvobodit. i když v mémn případě bylo nahoře asi ukousnuté nebo odříznuté zároveń s listy pčřed zasušením.  Papilku zřejmě tento způsob prodeje nevyhiovuje.

108

Re: Pokec o všem-15

Byla jsem se podívat ve sklepě na amky a našla jsem tam Lemon Star s 15cm stvolem, jak je tam tma, tak je celý světloučký až světlolince žlutý, pomalu průhledný, vzala jsem ho do bytu, jsem zvědavá jestli nebudou nějaké následky na barvě květu a za jak dlouho zezelená.
http://img.janforman.com/th/1004654vtze.JPG http://img.janforman.com/th/1004655xxr2.JPG

109

Re: Pokec o všem-15

Moje rašící takto žluté lístečky  když je přenáším ze zimování se dobarvují velice rychle  druhý den jsou již skoro docela zelené. Další den pak již není mezi nimi žádný rozdíl. Ovšem jedná se jen o listy ne o stvol...

110

Re: Pokec o všem-15

Na farbe stvolu vôbec nezáleží. Sytosť je ovplyvnená prostredím. Kvitnúť bude normálne. Možno tým že bol v chladnejšom prostredí, bude mať kvet sýtejšiu farbu.

111

Re: Pokec o všem-15

Mám takový dotaz, doma mám amarylky Melusine a Rembrandt van Rijn. Řekla bych, že kvetou úplně stejně a i tady ze zveřejněných obrázků to tak vypadá. Že by šlo o jednu sortu se dvěma jmény? Co myslíte?

112

Re: Pokec o všem-15

Já teda nemám a ani jsem  nikdy neviděla na živo žádnou z nich ,ale koukla jsem se tady sem na ukázku  druhů květů co tu zveřejnil Eda  a rozdíl tam je docela jasný,  tak se koukni přidávám ti je sem .Ten druhý má určitě v předcích Papilko.


http://img.janforman.com/th/meluzinemr0z.jpg http://img.janforman.com/th/remrandtvanrijns819.jpg

113

Re: Pokec o všem-15

Karen mě předběhla. Jsem na tom stejně, neviděla jsem je, ale podle netu mi to příjde stejně. Možná že u Rembrandt van Rijn to vybarvení může být potlačené chladem či teplem při zimování, jak se tu probíralo už dříve???
Nemám ale na tyhle detaily z fotek zrovna oko...Jsou pěkné obě bf

114

Re: Pokec o všem-15

Já vám tak závidím, že vám už amarylky kvetou. Moje ještě spinkají u babičky ve sklepě. Chtěla jsem si je už o víkendu přivézt, budím je každý rok koncem února. Ale skolila nás chřipka, tak to musím letos odložit na březen. Jsem ráda, že se můžu potěšit aspoň s těmi vašimi na dálku. ab

115

Re: Pokec o všem-15

Tak pěkně šup pod peřinu!!! S chřipkou to není žádná legrace! Kytičky těch pár dní počkají... ak

116

Re: Pokec o všem-15

Anor tak to teda koukám, já zkoušela zimovat ve sklepě jen jedinkrát a moc jich to tenkrát nepřežilo. Pak mi to došlo  nemáme tam dostatečné větrání  , ale i tak  že je tam můžeš nechat tak dlouho a to ani se samy nebudí?  Já je mám narovnané v koších v komoře teplota je tam do +5C a mají uplnou tmu a přesto jich většina již vyrazila.  Nyní již vynáším i ty co jdou jen na listy.

117

Re: Pokec o všem-15

Karen, my tomu říkáme sklep, protože tam vždycky byly uskladněné zavařeniny a cibule. Ale je to spíš nevytápěný přístavek k obytné části, ke kterému je zase přistavěný nevytápěný skleník. Jsou tam dvě malá okénka, která vedou do skleníku. Není tam úplná tma, spíš šero, je tam dost vlhko, ale zase je to dobře odvětrávané. Teplota se tam pohybuje kolem 8 stupňů. Amarylky tam zimujeme odjakživa a líbí se jim to. Jen se tam prostě nebudí, je to záhada. Vlastně první amarylka, která se mi v tomhle sklepě vzbudila sama je jedna mamčina, která začala tlačit poupě minulý víkend. ab Pojedeme k babičce první víkend v březnu, tak mě třeba překvapí a budou na mě čekat poupátka.  bs

118

Re: Pokec o všem-15

To je terno, když máme na své kytičky dobré zimní uskladnění...na chatě mám výborný sklep na brambory, ale na kytičky je moc vlhký. Kdysi jsem to parkrát zkusila, ale vše jsem vyndavala pak plesnivé. Jakž takž mi tam přežívají jiřiny....a lekníny ag

Doma jsem nechala zasklít lodžii, která je směrovaná na sever a na rušnou silnici. Později v zimě jsme zjistili, že jak se to tam zateplilo, přestal nám vlhnout kout v sousedním pokoji. Z toho důvodu tam teď v zimě  pouštím teplo a temperuji to, aby tam neklesla teplota pod nulu. Proč toho nevyužít...myslím, že se to tam amkám a dalším kytičkám docela líbí. Asi kdybych   neměla tento prostor....vlnatka by byla  aq daleko úzpěšnější be

119

Re: Pokec o všem-15

Anor - tak to s tím sklepem  to je skutečně rozdíl. Ten náš  kde jsem tenkrát mým rostlinám tak ublížila   tak ten sklep je skutečný sklep pod koupelnou  bez okna a vchod je  po žebříčku do hloubky.  Přitom brambory  a řepa  tam přezimovaly krásně.  Když jsem zjistila  co se tam amarylkám děje  a pochopila o co jde  přitáhla jsem tam ventilátor  a každé ráno na pár hodin  jej poštěla.  Pomohlo jím to aspoň větší část  to přežila.  Nyní je mám v komoře kde  máme uskladněné zavařeniny  . Tam jedno malé okénko je a vede do uzavřené uličky mezi baráky.  Tam jim to vyhovuje  a teplotu teda hlídám. V těchto dnech jak hlásí ty velké mrazy, tak jsem si už přinesla teploměr.  Mám tam ještě 4  koše  se spícími cibulkami.
Jak píše jorky  svoji zkušenosti  se zasklením lodžije  a že od té doby nevlhne sousední místnost., stalo se nám něco podobného v kuchyni. Celá  léta tam byl vlhký roh . Když jsme plánovali výměnu oken na plastová  všichni nás varovali , že nám budou pak vlhnout zdí.  Je to zvláštní ale výsledek je opačný. Ten roh která desetiletí vlhnul je nyní suchý.

120

Re: Pokec o všem-15

Co se zimování kytiček týče, tak místo není problém. U babičky je prostoru spousta. Jen je vždycky bojovka všechny amarylky narovnat do přepravky a převézt přes půl republiky. Ale přítel už si zvykl a kupodivu má tyhle cibule rád. Když kvetou, tak vždycky říká, že je mám na okně líp srovnat, aby byly od vchodu vidět, ať sousedi čumí.  ag
Problém s místem mám spíš na jaře, když ještě nemůžu dát amky ven. Parapety mám malé, oken málo a na zemi se mi prohání mazlík - králík, vražedná kombinace.  ab
Zasklenou lodžii máme taky, ale zimovat tam amky bych se asi bála. Když jsou zimy takhle mírné, tak by to asi šlo, ale jak víc mrzne... no nevím. Dokud mám k dispozici babičky sklep, tak není co řešit. Ale připomněla jsi mi, že bych měla poprosit babičku, aby zkontrolovala ve sklepě teplotu, až přijdou ty mrazy.
Karen, proč mám pocit, že se amarylkám prostě líbí ve společnosti kompotů a jiných zavařenin?  ap