121

Re: Pokec o všem-15

To máš pravdu. Zavařeniny jim vyhovují, zato řepa  a brambory  už nikoliv.   To je dobré si pamatovat. To převážení ti teda nezávidím, ale když máš někoho kdo ti s tím pomůže  jde to. Já je do otravy převážela jen z bytu na zahradu  a to jsou nejdřív schody pak ulička do kopce  a teprve jsem byla v cíli. To teda první část jsem nosila po jednom květináči  a teprve v širší části uličky jsem je dávala na kolečku. No byla to docela makačka  ale já se na ni pokaždé už těšila jak malá. Nyní je přenést jen na dvorek  to je již  legrace.  To období od květu do letnění  to řešíme všichni s potíží.  Já mám naštěstí okení parapety široké, ale zase je manžel nechce na okně v kochuni prý by neviděl ven a ani do jeho pokoje na okno nesmějí. Tak mi zbejvá jen ten obyvák se dvěma okny  a všechny skříňky v pokoji. A to ještě v pokoji se mnou mám pejsky  a když jsou zrovna štěňátka  tak ještě i ty.  Ale všechno jde  nic bych neměnila.  Je to moje radost.

122

Re: Pokec o všem-15

Tak to sis při tom stěhování opravdu mákla. Já mám cibulek zatím jen jednu přepravku - asi 10 květináčů. Tak to vždycky jen seskládám a pak přide na řadu můj osobní nosič. ab Už loni jsem si dala zákaz kupovat další cibulky, když se mi z Papilka vyklubala Minerva. Jenže jak mí drazí bližní zjistili, že pěstuju amarylky a že se mi docela daří, tak je dostávám darem... aspoň jednu ročně, loni to bylo 6 miminek čehosi, prý možná Papilio, uvidíme. Zatím žijou. ab
Člověk prostě musí mít nějakou radost, jinak bysme se zbláznili...

123

Re: Pokec o všem-15

Také dostávám cibulky většinou  od starší dcery  , ale to jsou jen kupované v obchoďácích . Manžela mám na vozíčku  tak ten mi nepomůže, ale holky  ano, ovšem žádná nebydlí s námi  a vzpomenout si když se tu některá staví ,ale i tak chtít po nich něco někam přenášet na zahradu  to jsem teda nedělala. Chovám pražské krysaříky  mám chovnou stanici  tohle zvládám sama ale na výstavy mi musí jezdit  dcera.  Naštěstí  tohle problem není dcera je chová taky. 
Ale co k tomu dodat. Člověk nějakou tu radost potřebuje

124

Re: Pokec o všem-15

Děvčata, chtěla bych reagovat na spoustu postřehů... V zimě mám cibule ve sklepě. Je to další místnost v paneláku pod bytem, poměrně suchá a teplota kolem +14ti st. Cibulky mám umístěné nejblíž malému oknu. Kolem mám taky zavařeniny, poblíž regálu jsou zase bedny s begoniemi...
K plastovým oknům v bytě - na jednu stranu jsem za ně ráda. Daleko snazší mytí, žádné pořezané ruce. Ale ta plíseň - to je něco neskutečné! Navíc mám za to, že po utrženém okapu (ucpaném listí z blízkých stromů) teče voda a vsáká se do panelů a jde to všechno do bytu! Musím plíseň mořit savem několikrát za zimu!
Dnes jdu ale s dotazem. Byly jsme dnes ve městě. Zašla jsem do květinářství pozeptat se na Previcur. Nabídla mi vyučená zahradnice SULKU K a k tomu ROVRAL. Prý to lidi berou na moření amarylek. Tak se ptám, jestli s tím má někdo zkušenost nebo zda mám přípravky nechat na postřik na zahradě (rybíz, angrešt a broskvoně)???
Předem díky za rady.  bk

125 Naposledy upravil: karelex (22-02-2018 18:25:43)

Re: Pokec o všem-15

No vidíš  já zrovna se dneska taky sháněla po tom čím nahradit moje původně používané prostředky -Previcu, pak Merpan. Oba výrobky již stáhli z prodeje.  Doporučili mně   Dithane.  Tady na přední straně doporučuje Eda Dithan taky  Merpan, nebo Rovral.

126 Naposledy upravil: jork123 (23-02-2018 12:24:57)

Re: Pokec o všem-15

Ahoj Jani, vlnatku jsem si přinesla s orchideí na podzim. Postříkala jsem už nevím čím a zazimovala . Na jaře jsem použila ve spray přípravek Substral a pak při dalším objevení potírala naředěným lihem a stříkala a stříkala. Další podzim mi příšlo, že jsem zvítězila a v klidu cibulky zazimovala na chodbě domu v květináčích narovnaných v polici jak jsem byla zvyklá. Po silvestru jsem šla prohlížet jestli nějaká amka neraší. Byla to pohroma, nejvíc byli postiženy v hliněných květináčích a dále jich bylo víc při prohlídce police směrem dolů. Tak jsem je přesadila a celý rok ošetřovala stejně. Opět to při letnění vypadalo, že je vyhráno...
Na konci léta jsem zjistila, že není vyhráno a byla jsem rozhodnutá, že to vzdám. Pak jsem objevila tento přípravek:

http://img.janforman.com/th/IMG20180222145638uivo.jpg http://img.janforman.com/th/IMG20180222145924uadn.jpg


Opět jsem všechny amky vyklepala ze zeminy všechny jsem oloupala, některým seřízla podpučí a všechny šli i s lupením do koupele na 24hodin. Po koupeli šli do květináčů a zimovala na zasklené lodžii. Smilovala jsem se nad ními jen když hlásili, že i v Praze má být pod -10°C, ale hned potom se šli dál otužovat bt

To že se mi pomíchali s cedulkama a že to některé vzdali to ani nemusím psát, ale tento přípravek se nakonec osvědčil. Stojí hodně, ale když se rostlina ponoří a nasaje ho, tak je naděje. Později jsem pro jistotu ještě přimíchala podle návodu do zeminy.

127

Re: Pokec o všem-15

Taky jsem se jednou s touto potvorou potkala. Už nevím co to bylo za cibulku a kde byla koupená ale napadená byla. Všimla jsem si napadení  ve chvíli kdy se ukázaly první listy  a hned jsem ji strčila komplet celou do roztoku  na mšici a mandelinku .To jediné bylo doma.  No zabralo to jen že s potvorama zašla i cibule, ale vlastně i to byla výhra  . Potvory se mi nerozšířily.  Další nepříjemnost jsem měla i  s třásněnkou ještě v době, kdy jsem měla cibule na léto na zahradě. Napadené byly hlavně květy ale na listech to bylo taky.  Stejně jako poprve jsem použila postřik na hmyz a i tentokrát to zabralo. Cibuli mám dokonce dodnes, a přežila i otravu.

128

Re: Pokec o všem-15

Dříve jsem psala, že poslední roky zimuji na zasklené lodžii. Nyní při takovém poklesu teploty pod bod mrazu jsem se smilovala....a šli než se zase oteplí do kuchyně be  bt

http://img.janforman.com/th/IMG20180226190744xhm2.jpg http://img.janforman.com/th/IMG20180226190811t9ut.jpg

129

Re: Pokec o všem-15

No mám to doma stejně, když jsem zjistila jak jde teplota v komoře kde jsem zimovala poslední 4bedničky s cibulkama které zatím neraší ,musela jsem je přestěhovat do koupelny. Zatím stále je venku -10C v noci a přez den to moc nestoupá. Tak už jsem je i zavlažila  a nedá se nic dělat nejspíš se začnou budit  a bude v pokoji ještě větší tlačenice.  Nic nenaděláme  když už jsem se s  nimi začali kamarídit  přece je nenecháme  namrznout.

130

Re: Pokec o všem-15

Jork, obdivuji odvahu mám také zasklený balkon, ale zdá se mi tam zima na to abych je tam nechávala celou zimu, proto je každý podzim odnáším do sklepa. Možná by to stálo za zkoušku nějakou tam nechat, myslím takovou tu obyč. a sledovat jak to zvládne.
Pravda je v těhle mrazech posledních dnů by to byla záhuba, to musí pěkně do teploučka a co až mrazy poleví to je opět vyšoupneš z kuchyně na balkon? Nedostanou šok?

131

Re: Pokec o všem-15

Jo jo trochu nervozní jsem...ale pouštím tam teplo(psala jsem již dříve) kvůli plísni v jednom ze sousedních pokojů. Truhlíky a květináče mívám co nejblíže ke zdi s pootevřenýma ventilačkama. Taky hřeším, že v Praze nebývá tak velká zima... bd  Teď už je příliš zima, tak šli domů, ale hned jak se oteplí, tak zase půjdou....

Dříve jsem amky zimovala v domě na chodbě. Když to porovnávám, tak to taky nebylo tak špatné, ale daleko více byly seschlé a dříve se objevovala poupata během zimování.

132

Re: Pokec o všem-15

Tak to jo i tak bych měla strach. Také jsem uvažovala o zimování na chodbě, ale to víš panelák asi by tam dlouho nevydržely, nenechaví sousedi by se o ně postarali a nebo by byla závist a začalo by to lidem vadit, tak žádná lenost a pěkně běhám do sklepa, ještě že jich tolik nemám a seběhnu to tak 3x, to se dá.

133

Re: Pokec o všem-15

Taky cestuju po schodech dolů/nahoru zjara a na podzim vícekrát. Teď v zimě i denně zajdu vše omrknout! Ještě tak kdyby se tím nějaké deko dalo shodit!  ag

134

Re: Pokec o všem-15

To je pravda, nevím proč se deka drží jako klíšťata ag když o ně nikdo nestojí  ag

135

Re: Pokec o všem-15

Ilonko to jsi uvažovala o zimování va veřejné chodbě?  Já dřív bydlela v Brně v paneláku  a tam taková  společná chodba byla v každém patře. Někde květiny měli  jinde ne. Ta chodba končila  takovou verandou kde se dalo sušit prádlo. No moc jsem to nevyužívala  ale někdo ano.  Já na té chodbě mívala tak nějaký potos, ale jednou mi dala dcera   obrovskou Klivii . Když říkám že byla obrovská  tak to nepřehánám . Byla zasazená do pro ten účel vyrobené dřešvěné bedny  o rozměrech každé strany tak  75 cm a na výšku 70 cm  Přitom se bedna směrem nahoru rozšiřovala stejně jako běžný květináč. Rostlina mívala kolem 60 květních výhonů když teda kvetla.  Zuzce už se tam u nich nevešla  a tak když jsem řekla že na chodbě u nás by měla místa dost přivezli ji autem a 4 chlapi ji přitáhli do baráku na chodbu k oknu. Byla tam skutečně nádherná  a to ani nekvetla.  Co bys řekla co se s ní stalo. ??? Nevydržela tam ani 3 dny  a někdo ji ukradl.  Tak teda nevím  jak to ten NĚKDO dokázal  ale já bych na volně přístupnou chodbu nic nedala. a amarylku už vůbec ne.   ab  ab  ab

136

Re: Pokec o všem-15

jo jo Karen přesně takovou veřejnou panelákovou chodbu jsem měla na mysli. Vidíš, tak se krade všude a člověk by řekl, že se nikdo s tak těžkým lupem nebude dřít a opak je pravdou.
Je to už pár let zpátky jsem měla na chodbě hodně kytiček. Nemáme výtah a tak ten prostor kde jinde je výtah je volný i s oknem, takže dostatek světla a tam jsem udělala jak říkal soused malou botanickou zahrádku, vše krásně rostlo, kvetlo i ty druhy které mi v bytě nikdy nekvetly nikomu to nevadilo, nepřekáželo naopak plno sousedů mi říkalo jak to máme na našem poschodí pěkné. Až jednoho dne přišla delegátka a že prý musí všechno pryč, prý hasiči měli připomínky kvůli přístupu k oknu, kdyby vypukl požár.
Snažila jsem se jí to vysvětlit a najít nějaký kompromis, ale byla neoblomná. To si neumíš představit jaký vztek do mě vjel vše jsem úplně bez rozmyslu naházela do popelnice a bylo po krásném prostředí na společné chodbě a od té doby se ničeho na chodbě nevšimnu, kdyby tam bylo bůhví co tak mě to nezajímá. Já už tam nedám ani plevel  ab

137

Re: Pokec o všem-15

Konečně jsem vyndala cibulky ze sklepa. Neraší zatím ani poupátko, ani lísteček. Tak jsem jim aspoň vyměnila vrchní třetinu substrátu, přesazovat se mi je nechtělo. Jen jedna cibulka měla z jedné strany trošku ohnilé vrchní suknice. Tak si myslím, že přezimovaly dobře, jsem zvědavá kolik jich pokvete. ab

138

Re: Pokec o všem-15

Mráz mě s kytičkama zahnal do kuchyně...v teple se hned probouzí, ale bohůžel lístkama. Už je nechám v teple bv

139

Re: Pokec o všem-15

Já si myslím, že by to nebylo nic dobrého zase je chudinky vyšoupnout, vždyť nebude dlouho trvat a půjdou ven. Také mi raší lístečky, ale už Lemon Star kvete a u druhé vykukuje poupátko, to je můj kříženeček, který kvete pravidelně každý rok, už se na něj těším a to je zatím vše.

140

Re: Pokec o všem-15

Přeci jen po zimování na lodžii ve  větší zimě příchází i "medvědí " spánek. Na chodbě jsem objevovala poupátka už od prostředka ledna bj  bp
Tak teď si musím počkat ah  bk

141

Re: Pokec o všem-15

Taky mám všechny zimované cibule již přenesené do koupelny. Vynesla jsem je  ve chvíli když mi v zimování šla teúlota k 0 C .Je tam teda teplo, ale přímé slunko k nim nedosáhne. Pčítám, že tam budou stát  dokut nezačnou pořádně rašit. Pak půjdou do pokoje nejspíš na skříňky  nebo kam se vejdou.  bw

142

Re: Pokec o všem-15

Tak ty moje amky už byly tak natěšené na odzimování, že v sobotu jsem je vyndala, očistila, dosypala substrát, nikde se nic nedělo... A včera jsem po příchodu z práce našla vykukovat první poupátko. bp A zrovna u amky, kterou kdysi od kohosi dostala babička, pak se jí léta snažila umořit, ale cibulka se nedala. Tak se konečně dozvím, co je zač... nejspíš něco úplně obyčejného, ale kdo ví. Jsem napjatá jak kšandy. bq

143

Re: Pokec o všem-15

Ona i obyč amka udělá hodně parády a radosti, obzvlášť když je "památečná"! Taky jsem dnes dělala "škatulata hejbejte se"! Na okně je devět poupat a ve sklepě čekají další. To jsou vše cibule hlavně z nákupů. Ráda bych ale, kdyby mi konečně vykvetly taky nějaké podarované. Vím, že si třeba ještě počkám, ale bude to stát za to! bo  bq  bp

144

Re: Pokec o všem-15

Mám dotaz na odborníky.
V podzimní objednávce přes fb jsem si koupila Pink Garden. V nabídce byly asi čtyři druhy této "Garden". Přišly mi tři cibule vyklopené i s balem z nižšího květníku i s mladými cibulkami.
Chtěla bych se zeptat, do které skupinky si je zde řadíme a hlavně na odlišnosti v pěstování proti ostatním Hippeastrum.
Za sdělené poznatky a rady děkuji předem. J.
bv
http://img.janforman.com/th/IMG3054jdf5.JPG http://img.janforman.com/th/IMG3055pnt6.JPG http://img.janforman.com/th/IMG3056hef1.JPG

145

Re: Pokec o všem-15

Pink Garden je kolibřík.  br

eda

146

Re: Pokec o všem-15

Když jsme tak u těch kolibříků... Jak je nejlepší je pěstovat? Dostala se mi do rukou cibulka, kterou jsem léčila z hniloby, povedla se zachránit, ale je prťavá. Nicméně už loni měla jedno mimčo a sotva jsem jí odzimovala, tak lezou lístečky dalším dvěma miminům. Takže mám v květináčku 4 maličké cibulky. Tak mě napadlo, že je to asi společenský druh a že bych je časem nerozsazovala, ale nechala je v nějaké širší misce nebo květináči... myslíte, že jim to bude vyhovovat?

147

Re: Pokec o všem-15

Výborně! Děkuji za bližší určení.
Ještě jsem koupila Yellow Garden. Tu mám jen jednu mladou cibulku.
Znamená to, že se pěstují obdobně a jsou jen drobnějšího vzrůstu...?
Anor, měla jsem je ze společné objednávky přes fb. Přišly mi 3 cibulky i s mladými - vše vyklopené i se zeminou z misky. Tak asi mají raději společnost, nechtějí být samy. Vypadá to, že se snad budou i líp rozrůstat.
Třeba nám ještě někdo poradí víc z vlastní zkušenosti. Jdu si pročíst úvodní článek na titulní straně, jestli něco vyčtu...
br

148

Re: Pokec o všem-15

Z kolibřích jsem mělá ....mám...jen Fanfáre a je fakt, že dělala hodně malých cibulek, které jako hodně mrňavé kvetly. Bohůžel ty květy o dost dříve odkvétaly než-li ostatní amky.

Moc, moc pěkná...tedy, která by se mi nelíbila ap

149 Naposledy upravil: jork123 (13-03-2018 12:08:25)

Re: Pokec o všem-15

Nechci míchat temáty, ale nedá mi to a přidám foto milého záškodníka z naší lodžie.
Slečna Aragoponise růžovohrdlého:

http://img.janforman.com/th/IMG20170827WA00009tia.jpg

150

Re: Pokec o všem-15

No tak to je fešanda.  ay Tetě její opeřenec oštípal všechny listy z voskovky, pěkně jeden po druhém.  ag