361

Re: narcisová moucha

Mirku, píšeš,že jsi loňské semenáčky zimoval v kotelně a sázel až v  červenci.To jeden z těchto se chystá kvést? Když jsi je sázel až v červenci to budou mít hodně krátkou vegetační dobu. Nejspíš  tak dopadnou u mne taky, aspoň ty co se nebudou chystat  kvést. Myslím,že zasadím jen ty co půjdou na květ  a ostatní počkají až ven.Protože na okno se mi všechno nevejde. No ještě se uvidí.  ab

362

Karen já je měla ve skleníku a ani mě to nenapadlo že se tady objeví.Poučení pro další letnění.

363

pokvete ten starsi ne ty z letosnich semen...
ale i tak se zda, ze letneni melo smysl, vypadaji vsechny skvele

364

Ja je měla taky přikryté,ale nebylo to úpně utěsněno.Byli tam mezery,proto se tam dostala potvora.
Nad těma loňskéma semenáčkama taky přemýšlím,že některé dám do sklepa.Některé mají malé cibulky,skoro nenarostly,tak je dávám do truhlíků.Jen přemýšlím jak vyřešit problém když ujednoho druhu mám třeba 5cibulí pěkných a z toho dvě nebo tři jsou malinké,to zase budu muset dělit-to bude horor.V tom se za chvíli nevyzná ani  ......

365

kazda rostlina musi nest cislo, delam to tak u meciku a jirin a je to zcela vyhovujici  an

366

Taky to tak mám - myslím to číslování.

367

Ahoj vespolek,jsem doma z lazni a tak procitam vase radosti a strasti a jiste prozivam podobne jak Vy kdyz sem vyjmul cibulky ze zeme a byly tam dirky tak uz sem to jaksy vzdal.Tedy me by Karen take zajimalo jak to cislujes.Na nekterych fotkach jsou na listkach cisla videt ale nepochopil sem jejich smysl a potesilo by me neco napovedy.A utrousim trochu zkusenosti s-vzpominam si jak sme jako kluci drive chodili k jatkam na cervy kostnaky a ty se vesely na hacek aby braly a ony braly ryby a ty cervy byly larvy jistych much ktery tam krasne mohly vletet na odomirajici maso na kostech.A proc to tak popisuju?Vlastnici Amarilisek uvazujte,nema nahodou moucha duvod vasi amku navstivit jak odumirajici,zmirajici,zmitajici se mezi zivotem a smrti?Hezky tam nekdo pise jak se starych amek moucha nevsimla.Ono existuje zahradniceni podle kosmickych vlivu,tedy se silami pouzivajicimi a nebo zohlednujicimi polohy planet,je znamo ze na nas a prirodu ma vliv nejen mesic pribivajici a ubivajici ale take je znam mesic stoupajici a klesajici,jsou znamy konstalace planet a trigony.Pro zajimavost cituji zářijové shrnutí-Merkur se jetě tři týdny smí zdržovat v jednom ze svých souhvězdí,ve Lvu,Venue již jen osum dní.Jupiter v Beranu a Pluto ve Střelci,tedy v tepelnych souhvězdích, získájí při své vratnosti více síly než dříve. Přinejmením první tři týdny by nám mohly nadělit teplo (a vy si sami můžete nyní 19.9.2011samy zhodnotit pravdivost tohoto předpokladu který je počítán asi rok dopředu.Já tyto písmenka koupil v listopadu 2010.Ty tři týdny tepla sem prožil v lázních často spocený v lehkém odění)  . Mars který je až do 13. v Blížencích, a Neptun, vratný ve Vodnáři, sem vnášejí živel světla. Od 9. se Venue dostává před chladnou Pannu, což podpoří tvorbu mlh. Merkur ji nasleduje 22. kdy se odebere do oblasti působnosti Saturnu, který stále jestě ovládá studenou zemskou sílu. Noci se ochladí. Uran vratný v Rybách a Mars nacházející se od 14.v Raku se pravděpodobně postarají o srážky.
Jen sem tu chtěl přinést ukázku informací které přinásí kalendář konstalací pro práce na zahradě a na poli a rád bych napověděl, že my můžeme amkám kodit tak že je třeba mocha považuje za zmírající a proto svou populaci do ročního semenáčku naklade a my se snažíme jí to znepříjemnit něčím-jedama,ale ona vyhledádvá slabé rostliny aby sama žila. Silné rostliny jí zajímat nemusí si myslim.A ty silný rostliny si myslim se mohou vypěstovat s kladným působením kosmických vlivů. Tak to jsem Vám chtěl napovědět.A asi chápete že nevím jak, tedy snad vim ale mám amky také s mouchou,ale snad na to někdo přijde kdy a jak a co aby se moucha na amky vykaslala.Držím nám palce s přáním nechť se to najít povede.
A v závěru kalendáře Výsevní dny Marie Thunové 2011 se píse- V uplynulých letech jsme opakovaně představili jednotlivé rostliny a popisovali je včetně tvorby semen.Nasim cílem bylo objasnit zahrádkářům,zahradníkům a zemědělcům množení jednotlivých druhů. Jelikož je ale stále obtížnějsí získat na trhu stará a dobrá osiva,soustředili jsme se v výsevných dnech na pěstování semen  a množení rostlin, přičemž jsme vycházeli z nasí dnes již 58leté výzkumné práce. Vedle každoročně uváděných dnů pro výsev, kultivaci a sklizeň, příznivých termínů pro osetření včel ale i údajů pro konzervaci popisujeme použití biodinamických preparátů a postup při regulaci skůdců.My vichni asi máme problém s osetřením amek a jistě bude mít vliv na jejich kvalitu i to zda je to pacilka nebo semenáček a možná že pacilky napadány mouchou nebudou a semenáčky ano, protože nebyly z dobrého kvalitního semene Kdepak je asi pravda.Zdeněk

368 Naposledy upravil: karelex (19-09-2011 19:55:43)

Ahoj Zdenku, tvůj obšírný výklad je skutečně zajímavý a může být na něm hodně pravdy. Jsem si vědoma  toho jak velice je příroda  a i člověk ovlivňována vším kolem nás a vše je navzájem provázáno tedy i postavením hvězd, určitě má velký vliv.

A pokud jde o moje označování amek ,víš já neměla nikdy nic moc společného s rostlinami, původním povoláním jsem byla veterinární technik tedy spíš to byla zvířátka  co mě zajímalo.
Teprve  tady mezi vámi jsem si pořídila víc amarylek a jak mi jich přibývalo bylo nutno je nějak zařazovat, a při prvních  semenáčcích to bylo nezbytné. Neměla jsem tušení jak by se to mělo dělat,několikrát jsem způsob měnila, jak se s přibívajícím množstvím způsob který jsem si vymyslela ukazoval nedostatečný.  Je docela možný, že ani tohle jak to dělám nyní není nejlepší  a možná to ostatním připadne docela nevhodné.

Tak teda já to dělám takhle. Vycházím ze seznamu všech rostlinek které vlastním 
http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31b_Ama … -_kolekce/
Na přáklad  tohle byla moje první amka  a dostala jsem ji od sousedky má tohle číslo : 01-2009-01)..neznámá...
To první  číslo je její ,které jsem jí přiřadila  a je vlastně pořadové jak jsem amky dostávala,za pomlčkou  je rok kdy jsem ji dostala a poslední je pořadové číslo fotky.  Tohle je označení na fotce v seznamu .

Jinak u každé rostlinky mám cedulku na které mám napsané číslo (totožné se seznamem -to první) a jméno .Na druhé straně je znovu číslo rostliny, původ-od koho ji mám a rok získání.

U semenáčků je to podobně, jen na tabulce u rostlinky jsou za číslem oba rodiče .Na druhé straně zase původ a rok  výsevu. Počítám,že až se dočkám u semenáčků květu ,zařadím je mezi dospělé a dostanou stálé číslo.  Zatím jsou odděleně v evidenci tak v sázení na zahradě.
Semenáčky mám zvlášt ještě i od mladých cibulek číslované jsou stejně .

Nevím jestli je to takto k pochopení, už se mě na to jednou dřív ptal Mireček  a myslím,že můj způsob docela neschválil.  Už to měnit nebudu měla bych v tom zmatek.Mě stačí že se v tom vyznám sama  a můžu kdykoliv najít původ i rodiče.

369

vy jste se teda rozepsali!
teda Zdeňku, uz jsem se lekl kde jsi!
Hl.,ze se v tom karen vyznas, to je to nejdulezitejsi, mne to prislo slozite.
Tobe jsem to Zdenku asi jiz psal jak vse tady znacim..

370

Miry já to třeba jen složitě vysvětluju, taky mám jen u každé rostliny číslo. Akorát že dělím vše na 3 skupinky. Dospělé ,dorost (odebrané cibulky) a semenáče.

371

pokud to tak vyhovuje, jdine dobre, hlavne at tomu rozumis ty, prece nikdo jiny s tim nepracuje nez prave ty, jinak se divim, ze Ismenie jeste nezloutnou,vloni to vypadalo jinak..

372

Já  nevím jestli moje žloutnou pořád jsou zakryté  a nechce se mi to zvedat. Ostatní amarylky pořád vypadají taky stejně.Ona ta textílie co ji mám na nich není moc průhledná tak nevidím pořádně dovnitř,ale že listy stojí to poznat je. Pamatuji si loni,že se někdy začátkem října nebo možná koncem září  trochu jako položily do stran.Celý ten porost byl najednou nižší. To zatím nevidí, tak se nic neděje. Slibují zase oteplení.  an

373

jinak ja jsem Karen spokojen s tou stinovkou ab svedci jim, takze za rok zas

374 Naposledy upravil: karelex (19-09-2011 21:04:54)

přez tu tvoji je lepší vidět že.?!  To by byla  výhoda. Před další sezonou to jneště spolu probereme. 
Jinak jsem s tím co mám taky spokojená.Jen se mi ale taky už stalo, že jsem koupila novou a hned do rána mi na ní někdo udělal pořádnou lochnu. Nevím kdo,ale mohla to být nejspíš kočka.
Už dřív jsem ji měla na porku jako ochranu proti červavění. Moc se mi oavědčila,ale moje zahrada není oplocená  a chodí tam někdy srny. No a tenkrát do ní šlápl srnec  a asi se pěkně splašil musel se celej zamotat. Neviděla jsem to,ale podle rozrytého terénu  to muselo bejt pěkný šou  ab   ab   ab
Porek to teda přežil ale textilka byla na vyhození celá.

375

no to musel byt teda tanec  ab
jj,pres stinovku videt je, modlim se, aby to stihly vykvest pred temy mraziky, pocitam jeste tak mesic venku

376

co čekáš že vykvete?

377

to já mám smůlu na návštěvníky. Loni koncem léta mně tam přišel  zlodějský koník, ale naštěstí jen na jabka přitom rozšlapal záhonek kde jsem měla zasazený tulipány. Asi proto mi letos nekvetly.  ac 
Ještě mám dotaz na ty mečíky  kdy je vyrýváš?

378

cekam na kvet Evergreenu a na prvni me krizeni..
meciky vyryvam v zari, ale pokud se sazely pozdeji tak to necham na rijen, nejdyl do 15.-20.ho

379 Naposledy upravil: karelex (20-09-2011 13:26:25)

Miry dík  an  tak jejich sklizeň vezmu najednou s amkama. ta poslední ještě nekvete - teda ten mečík  K2

380

Myslim si že když sem dal mé amky ven bez ochrany před mouchou do záhonu že jsem je tím rozhodnutím zahubil.Co krásně na jaře kvetlo skončilo a jsou bez natě a jak Jirka prorokoval že porostou i v říjnu tak to jistě ne.Skončily.

381

Zdenku pokud je máš bez natě,tak na 90% tam máš nercisovku.
napiš jak si dopad

382

Víš na ulici kolem mých oken chodí pani důchodkyně a ta hned se chlubila že amky sluní a to já ještě je měl podstivě za oknem v květináčí a s Váma plánoval letnění a přes ulici má amky za oknem sousedka i dnes a má je a já si myslim že jsem letošním sluněním přišel o 98% cibulek.Je mi to líto byly krásný.No nemám žádné ochrany ani semenáčků ve skleníku a tam narcizovky byly jistě a semenáčky jsou ok ale mají tak do 2cm,tak to budou mý jediný amky jinak vše si červy rozebraly. ac

383

ale včera sem vyryl Lilie a tam je krásnej přírůstek a hodně mladýho brutu a jim sem přichystal nové bydliště s novýma tulipánama z Litoměřic,tam sem je dal do igelitáku a čekaly v něm do včera a koukam mají plíseň.Tak pr.ven z igelitaku a zrovna mluvila Dušková o podzimních pracech na zahrádce a pak radila ze své praxe kdy sázet česnek a tedy jistě né teď,ale až ochladne zem na 8stupňu aby už neměly sílu kazící síly česneku a to už není ani třeba česnek mořit proti plísnim říkala a tak sem zbrzdil plánovaný sázení až odejdou tepla na konec října a připadá mi to logický i do ledničky dávám do +8stupnu a čekám konzervaci a tak je to asi i v zemi jak logický. :rolleyes:

384

Včera jsem také našla v jedné veliké amce narcisovku. Vykuchala jsem jí, namořila a pokusím se jí zachránit, nebo alespoň získat malou cibulku. Bohužel ani nevím o co jsem přišla - nemám cibule popsané  ac
Dneska ještě důkladně prohlédnu ostatní - ta potvora moucha dělá tak malé dírky, že se snadno přehlédnou........

385

Já ji našla i v loňských semenáčcích a to nejsou extra velké.

386

Helenko já je měla jen v loňských.

387

Já tu mrchu dneska našla v tulipánech.

388

Včera jsem vybrala ze země všechny dospělé a loňské cibulky z dorostu - ne semenáče.
Nenašla jsem ani jednu napadenou. U všech mám listy bohaté, slaběji olistěné jsou všechny moje cybistery. Přitom Evergreen a Night Star byly bez listů docela, u Cybister Rose a Sumatry zbývá ale jeden list. Cibule jsou hladé pevné a určitě dost narostly. Hledala jsem nějakou známku napadení,ale nic jsem nenašla.  A tak si myslím, že i když u Mirka Evrgreen zrovna kvete, ty moje normálně spí.
A tak jsem s netkanou textílií spokojená, jen nesmí si o ni brousit drápky kočka.  ab   Mně se to stalo  ,opravila jsem díru  pruhem textílie přez otvor.

Loni jsem našla larvu v okrasném česneku  na volném záhonku  a tak v Ismenii.

389

jinak Hymenocallisy zatim stale zelene, i kdyz az po sklizni se teprve uvidi jak uspesny byl nebo nebyl mulč

390

Já je měla Hymenocallisy zasazené mezi amkami tak že jsem je vyryla již taky .Měla jsem jeden od tebe, další ale tři ze Slovenska  a pak ještě pár maličkých od Lenky. Měla jsem je zasazené odděleně, ale teď se jaksi všechny spojily  a už nepoznám která je od koho, ale teda narostly taky pořádně.  http://img.janforman.com/th/31hymenokalisodLenky5cy1.jpg