451

Re: narcisová moucha

Jirko, jestli na jaře při přesazování nebude žádná cibule napadená, tak začnu věřit, že přípravek opravdu funguje. Bylo by to třetí rok bez cibulovky.

eda

452

Re: narcisová moucha

moc děkuji oběma za poučení. an

453

Re: narcisová moucha

Jestli je to Calipso skutečně tak účinné jak se zdá,pak by to snad bylo i lepší než ta textílie. Ale textilka má ještě tu výhodu  že rostliny chrání i před povětrnostními vlivy. Zase ale zhoršuje přístup k rostlinám.Minulý rok když jesm ji měla v pořádku  rostliny byly krásně vzrostlé, neměly popálené listy od slunce,ale já si připadala jak špion, když jsem někde poodhrnutým otvůrkem nakukovala dovnitř.
Letos mi je moc zdevastovali ti krtci. Zatím se pořád ty co byly několikrát podryté  z toho vzpamatovávají.Listy jim rostou ale jsou kratší. Jestli je napadla moucha poznám až časem, zatím žádná neodchází.

454

Re: narcisová moucha

Kare, já pěstuji hvězdníky jen v květináčích, kde  může být účinnější. Není to pořádně vyzkoušené.

eda

455

Re: narcisová moucha

Ja mám celkom dobrú skúsenosť s Dursbanom. Minulý rok mali rodičia amky von celé leto (ošetrené Dursbanom) a nebol s cibuľovkou žiadny problém. Škoda že som to nemohol kvoli úrazu vyskúšať aj tento rok. Pre istotu zostali vo vnútri domu.

456

Re: narcisová moucha

Edo, je toto ono?  http://www.agrona.sk/calypso-480sc-10ml … skypasavky

457

Re: narcisová moucha

Pavle je to ono. Nevím jaký je rozdíl mezi EC a SC asi žádný, možná nové značení. Je  to dost hustá tekutina. Já jsem si jí přelil do malé lahvičky s kapátkem po očních kapkách a je to lepší než používat kapátko skleněné. To moc nefunguje.

eda

458

Re: narcisová moucha

Edo, pořád nad tím Calipsem uvažuji, kolikrát za rok cibule stříkáš?  Ty je máš v květináčích, já jen ze začítku. Dalo by se to Calipso  použít i na moření cibule před zasazením?  Víš napadlo mě, dyž začne cibulka rašit  a já se chystám ji zasadit, mohla bych rozdělat roztok, a tu suchou cibuli nechat nasáknout toho roztoku. Když ten roztok působí tak, že se stanou veškerá pletiva jedovata, mohlo by to tímto způsobem se urychlit?  :cool:

459

Re: narcisová moucha

Karen, účinky Calypsa nebudou tak dlouhé a moření by asi nemělo žádný význam. Cibule sázíme brzo na jaře.  Moucha začíná létat někdy v druhé polovině května. Rostliny stříkám 3x vždy 15tého června, července a srpna. Neměl jsem odvahu postřik snížit na 2x jak jsem psal dříve, že to vyzkouším. Dříve byl dobrý Sumithion ale ten se už nyní nevyrábí. Nevím jaký další přípravek by mohl být vhodný. zatím jsem jiný nehledal.

eda

460

Re: narcisová moucha

Edo dík za další informace.Budu nad tím přemejšlet. Do jara mám času dost  ab

461

Re: narcisová moucha

Pepča je od včera v nemocnici a tak mám notebook jen sama pro sebe,využívám toho a probírám se ve starých fotkách .A tak jsem teprve dneska zjistila,že jsem před třemi lety potkala narcisovku. Tenkrát Džesinka vyhrabala malého čmeláčka.
http://img.janforman.com/th/C08200901...cmelak..mzjx.jpg

Těch mám tady dost ,nejspíš asi proto jsem tu druhou "mouchu" považovala za to samé.Fotka je nekvalitní proto jsem ji ani nezařadila http://img.janforman.com/th/C09200902...c77w.jpg
Podle data mi tady lítala už na začátku května.Aspoň si myslím,že je to ona.

462

Re: narcisová moucha

Tak letos hlásím jediném napadení touto potvorou,bohužel však na jedné botanické a to H.mandonii.Zprvu žloutly listy jako při ukládání ke spánku,později však začal vadnout list vrcholový a to jsem věděl že je zle.Nenašel jsem však larvu,substrát jsem i tak vydensifikoval v ,,krbu,,.Zachránil jsem jen torzo,začalo hnít i podpučí,přitom kořeny byli bílé a zdravé.Naštěstí mám ještě jednu pidicibulku,tak snad doroste.

http://img.janforman.com/th/P81300041nt2.JPG

463 Naposledy upravil: Pavel (08-12-2012 17:57:41)

Re: narcisová moucha

Tak to nie, zrovna H.mandonii.  ac   Jirko, myslíš že sa naozaj jednalo o narcisovku?  Pri týchto botanických je pestovanie o dosť zložitejšie čo sa hniloby týka. Hlavne druh H.mandoni je veľmi na hnilobu (resp.viac vody extrémne citlivý). Takisto aj H.calyptratum.
Držím ti palce aby sa ti tieto kúsky podarilo zakoreniť.  an  Je to naozaj veľká škoda. A tak pekne rástlo.

464

Re: narcisová moucha

To je velká škoda,  je to tak pokaždý, že si ta  potvora vybere to nejcenější.Tak držím palce aby dorostla aspoň ta malá. A třebe zachráníš i tuhle .

465

Re: narcisová moucha

Pavle,substrát jsem nezalil už měsíc a hlavně v ní byla v podpučí díra.Ale zaráží mě,že tam už larva nebyla.A nikde nic nelétá,teda alespoň doufám.Je pravda,že jsem kvůli zavlečení vlnatky už 3 x stříkal a pořád ji mám.Tak to mohlo mouchu zabít.

466

Re: narcisová moucha

Jirko to je obrovská škoda  :o  Zrovna u tohoto kousku...

467 Naposledy upravil: Pavel (09-12-2012 12:32:20)

Re: narcisová moucha

Keď tam bola diera v podpučí, tak tam narcisovka bola.  ac

468

Re: narcisová moucha

tak jeste to neni definitivni, ale zda se, ze mulč na Hymenocallisech je opravdu zachranuje-vloni se to povedlo, letos se zda, ze je to potvrzené..moucha se asi pres vrstvu mulče nedostane  an

469

Re: narcisová moucha

Tak to je Miry bezva,moc ti to přeji.Jestlipak by to fungovalo i na amky,asi ne ,že  amka má tu cibulku vysoko.To by ta vrstva musela bejt mooooc vysoká.

470

Re: narcisová moucha

myslim, že by to šlo, jen s jednim ale-podminkou urcite musi byt sussi oblast ČR a take zahon by mel byt na svahu, jinak muze byt problem s hnitim-coz u me jen tak nenastane, sucho je vždy

471

Re: narcisová moucha

Taky jsem letos mulčovala. Napadení jen několik, určitě méně než loni, ale přece jenom několik jich to překonalo.

472

Re: narcisová moucha

Já měla jen textilii a když jsem o něj v létě přišla používala jsem postřik který hmyz odpuzoval  DECIS MEGA.Ten postřik byl jen východiskem z nouze,ale fungoval, kolem rostlin nebylo vidět dočista žádný  hmyz. 
NEMÁM NAPADENOU ANI JEDNU CIBULKU. Teď už to vím jistě, tak že textílie vede.

473

Re: narcisová moucha

no co se tyce mulce tak to byla velmi vysoka vrstva, proto Ismenie OK  an

474

Re: narcisová moucha

Jasně ,tak hlavně když ten mulč zabírá, taky samosebou nelze textilku použít na pořádnej lán Ismenií tak jako jsi to měl ty. V tom pořípadě je mulč nejspíš jediné řešení.Taky ta Ismenie se sází celá do země kdežto amky ne a to by možná dělalo komplikaci. K cibuli by nešel vzduch.

475

Re: narcisová moucha

ale chtelo by to stejne vyzkouset, samozrejme nejdriv na nejakych pokusnych ne zrovna peknych amkach a jeste nutnosti to mit nasazene na svahu

476

Re: narcisová moucha

svah  bych já  měla, jen neseženu tolik travního mulče.  Trávu sekám jen srpem nebo motorovou sekačkou strunovkou. Jiného nic nemám.A to stačí zlikvidovat slepice

477

Re: narcisová moucha

ja to prave nastylam ze sekacky, no co se da delat  :cool:

478

Re: narcisová moucha

no jo, ale ty máš takovou tu co tu trávu naseká na drobno,si myslím.já to mám useklý dlouhý.slípkám to pak ještě stříhám na kratší.POkaždý sedíme se sousedkou  na lavičce  kecáme a já přitom šmikám nůžkama ab  ab  ab  ab

479

Re: narcisová moucha

aha..jedine mit treba starou slamu..pak uz teda nevim

480

Re: narcisová moucha

Tak musím i letos nahlásit nějaké drobné ztráty připsané na vrub Lampetia equestris.Přišel jsem o Magic Green,loni jsem měl 3,dva daroval a teď mě potká toto(cibulku jsem okrájel a budu doufat,jediná má alespoň šanci na přežití).Další byl Green Goddes,taky jsem si nenechal potomka, Popov(obě cibulky),Elvas,Faro(opět bohužel obě),Madonna a Rembrandt van Rijn(ta mě trápí převelice,ještě nekvetla a sehnal jsem ji jen náhodou) .Koukal jsem na fotky rozmístění ve foliovníku a je mi jasné proč zrovna tyto.Byly všechny zasazeny v těsném sousedství a to v 1/3 nejblíže ke vstupu.No ta mrcha tam musela nepozorovaně vletět,naklást a zmizet.

Tímto apeluji na všechny spolupěstitele.Pokud někdo z Vás bude mít volou cibulku těchto kultivarů,velice rád vyměním.