151

Re: narcisová moucha

No jo no, já měla letos s okurkama smůlu.Vysela jsem jich méně nežli dřív-já používala místo tunelů taková pařeniště ze dřeva jako bednu nahoře se skleněným nebo igelitovým víkem a už mi po těch 10ti letech zhnily. Pepča už mi dokázal vyrobit jen dvě a v kombinaci se srncem to dopadlo tak bídně. Mívala jsem těch beden 6.

152

Re: narcisová moucha

kolik ses mnm? my 340 a vysevame primo do pudy a vzdy s uspechem...zalezi na te vysce,jestli jsi vys tak muze byt problem

153

Re: narcisová moucha

To ne, do jedné bedny jsem dávala takových 10 semen. Spíš jsem počítala flašky naložených okurek a když jsem zavařila kolem 90-100( ale ta stovka se mi povedla jen jednou )byla jsem maximálně  spokojená. Ale já mám nejraději salátovky. Ivančice jsou kousek od Brna.

154

Re: narcisová moucha

ted sem se dival na google earth - snad znas...? a Ivancice jsou 205-240mnm takze by Ti jit mely...ale jak se porad opakuju, my tu mame absurdni klima, ktere zatim nikdo neobjasnil...podivam se na Ivančice na te mape zblizka,mozna najdu Tvuj dvorek .-)))

155

Re: narcisová moucha

nasel jsem Tvou ulici :-)) http://sklad.obrazku.cz/t546675_Obrzek1.png

156

Re: narcisová moucha

Míro, to je sranda, já jsem zrovna před několika dny na to taky koukala... Karen je kousek doleva ab

157

Re: narcisová moucha

takze uz mimo mapu? je to dobry merčit sousedy-aspon clovek zjisti, ze maji bazen  ab ab ab

158

Re: narcisová moucha

já se v mapách moc nevyznám, ale souhlasím s komulkou , obrázek je třeba šoupnout doleva .Tam jak je to malinký modrý čísílko. Je třeba najít vchod na hřbitov.

159

Re: narcisová moucha

tak Karen rozhodně bazén nemá, zato hooodně dlouhý lán zahrady - a jak sama již několikrát zmínila - asi pěkně do kopce

160

Re: narcisová moucha

jj komulka to říká správně. já to najít neumím, náš barák jsou ve skutečnosti dva malinký a spojený právě tou síní-chodbou která byla původně průchod mezi domky,později ji zastřešily a spojili tak oba domky dohromady. Jednou jsem měla pohlednici takové mapy a tam to bylo vidět jak je náš dům dvojitě rohový. Bývali tam vrata my je loni nechávaly odstranit a nahradit dveřmi.zahrada je do kopce a neurodná je tam jen nízká vrstva zeminy. jen dole za domemm se dá obdělávat. bazen má soused břez jeden barák směrem ke hřbitovu.

161

Re: narcisová moucha

ukážu vám svůj dnešní úlovek. náhodně jsem osahávala tuto cibuli - vlastně ani nevím, jestli je to Lady Jane nebo Unique. nějak se mně při letnění jedna z nich zatoulala. říkala jsem si, jaká je pěkná, nahmatávala jsem při podpučí výstupky, tak uvažuju, že má asi založeno na miminka. a v tom mně to začalo v jednom místě vyloženě "čvachtat". tak jí projedu znovu celou dokola a skutečně! vyklepla jsem ji tedy z květináče a začala loupat. fotografie mluví za vše

http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/3/3161/3161786_902f39f43cd6ef5c6523cdf60a7bdde1/images/DSC08322.jpg

omlouvám se, fotila jsem ji vzhůru nohama. těmi drobnými dírečkami se tam vloudilo ještě cosi dalšího - zřejmě mravenec, který na mě mával nožičkami z podpučí, ale to hlavní mě teprve čekalo:

http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/3/3161/3161786_902f39f43cd6ef5c6523cdf60a7bdde1/images/DSC08323.jpg

a takhle dopadla, přestože napadená ze strany, byla prožraná téměř až do středu. po koupeli a oschnutí ji asi zasadím - celou nad substrát a uvidím, jak to dopadne. aspoň mimi , které má už vlastní kořínek, se snad zachrání

http://img5.rajce.idnes.cz/d0507/3/3161/3161786_902f39f43cd6ef5c6523cdf60a7bdde1/images/DSC08325.jpg

162

Re: narcisová moucha

Teda to je hnus,pěkný potvory takhle zničit cibuly.  Snad to přežije.   an   an

163

Re: narcisová moucha

komulko snad to přežije.Taky jsem při balení na zazimování znovu všechny prohlížela  ale nic se neukázala mimo té jediné  co jsem našla ještě při rytí zahrady v cibulce okrasného česneku.Tak držím palce.

164

Re: narcisová moucha

dnes sem je taky zas videl-v onech Ismene .-( myslim, ze mimco bude ok, a ta velka se rozpadne a udela mimca

165

Re: narcisová moucha

to už je letos třetí cibule, u které jsem larvu objevila. Susan, Night Star a tahle, co nevím přesně, která je... nejvíc je mi líto Night Star, ale měla dvě mimi, tak aspoň něco... původní cibule jsem zkusila rozřezat a už z nich i cosi raší. je to fakt humus, docela mě to odrazuje od letnění v příští sezoně

166

Re: narcisová moucha

komulko stačí je překrýt netkanou textilií, já něměla pod zakrytím ani jednu napadenou a venku česnek okrasný ano.

167

Re: narcisová moucha

snad to Karen pomůže, taky už přemýšlím, z čeho to stluču... ale stoprocentní to asi nebude. letos jsem textilii zkoušela na zelí (měla jsem velkovýrobnu - asi 7 hlávek ab ). v minulých dvou letech mně  bělásci těch pár hlávek totál zlikvidovali a všechno putovalo na kompost. letos jsem to tedy utemovala textilií jak nejvíc to šlo a dostali se tam stejně...

168

Re: narcisová moucha

já prvně dávala textilii na poru. Měla jsem krásný záhon,asi tak 60 rostlin a všechny šly do popelnice. Dokonale to bylo přožrasný vrtalkou. Příští rok jsem je zakryla. Bylo to nešikovný, protože porek mi hodně zarůstal plevelem a muselo se to sundávat a plet, ale pomohlo to skoro na 100% vyhodila jsem jen 2 rostliny.Asi se to tam dostalo právě při pletí.U amek jsem to měla na 100%. Měla jsem kovovou konstrukci od souseda. Nevýhodou bylo, že jsem se nedostala nijak dovnitř, mohla jsem jen koukat.Protože celou tu stavbu sundat a plet ,to byla fakt nepříjemná práce. Proto mám naplánovaný ty tunely. Soused v nich pěstuje okurky  - teda pod igelitem už řadu roků. Já tam dám tu netkanou. Základ je rámeček z prkýnek,dýlku podle záhomu a šířku má tak 60 cm Po celé dýlce delších stran má naproti sobě vyvrtané dírky a v nich je nasazený drát, který nahoře tvoří oblouk. Výšku oblouku budu dělat trochu vyšší nežli má on, aby se tam vešla i vysoká amka..No a přez oblouky  má ještě protažený měkký drát, který oblouky zpevňují..Vidím to tak, že přez to natáhnu netkanou a zahrnu pod rámeček. Bude se s tím dát snadněji manipulovat oproti té mojí velké stavbě.

169

Re: narcisová moucha

Karen ma pravdu, to letneni je docela dulezite a kvuli mouse to zahazovat nechcem, ja tam dam s tou textilii i igelit-prece jen, kdyz hodne prsi tak aby nechytly spalu...ale myslim, ze to bude v pohode

170

Re: narcisová moucha

Komulko to je tedy opravdu hnusná moucha tak zničit amku ab a ta hnusná housenka
brrrrr ac ac snad se ti jí podaří zachránit držím palce an

171

Re: narcisová moucha

Karen, já mám přesně takhle udělaný tunel - používala jsem ho na papriky, protože u nás volně nevypěstuješ ani feferonku. ale dělal mi ho truhlář, takže rám je silný, místo drátu je tam do oblouku naohýbaný  roxor síly 4 nebo 6 mm a celé je to těžké jako p... a já s tím nehnu. maximálně se mi to podaří po delší straně podepřít, aby to větralo, ale to je tak všechno. takže mi je to na dvě věci... právě už letos jsem si říkala, že by se mi hodil v nějaké odlehčené formě na hvězdníky, ale že si ho budu asi muset udělat sama. moc se mi líbil ten Jirkův, z plastových trubek, ale to nevím, jestli bych zvládla, tak vezmu taky laťky a hřebíky a bude.

Míro, že je důležité letnění jsem poznala letos sama, u některých cibulí jsem měla docela slušné nárůsty. ovšem zatím nemám s čím srovnávat, protože v předchozích třech letech jsem si takovou podrobnou evidenci bohužel nevedla.

Ilonko díky, co nadělám. jen doufám, že to byla poslední.

172

Re: narcisová moucha

Komulko, tohle to co má můj soused a já chci dělat není vůbec těžké, unesu v každé ruce jeden.Teda ten sousedův. Měl jej tam už 10 roků a teprve letos na jaře musel vyměnit nějaká vyhnilá prkýnka.To je má na zahradě celoročně. Tak to i dost vydrží. A když si na výrobu troufnu já tak to taky zvládneš. Jen ti to musí všude pak u zěmě těsnit. Na tom mém letošním byla konstrukce dost už zrezivělá  a jak byl vítr začala se mi textílie prodírat.Tak jsem dala ještě jednu vrstvu. Ležela jen volně na první jen ji hodně překrývala. Mockrát jsem viděla nějaké muchy po ní lozit a hledat dírku dovnitř. Hodně jich našlo cestičku mezi jednotlivé vrstvy,ale tam zahynuly.  ab :rolleyes:
Miro, já tam měla na tom velkým letos, nataženou textílii celoročně, i když už moucha nehrozila tak jsem ji tam nechala  a otevřela jen oba vchody.Když pršelo jen mírně nechala jsem je zavlažit deštíčkem a když přišel pořádnej slejvák nechala jsem je moknout jeden den. Pak jsem na ně natáhla přez tu textílii igelit.Jediný problém se ukázal až na podzim jak tak hodně pršelo. U horní části  - vzhledem k tomu že záhon je do kopce zatíkala voda ze svahu  a první amky byly přemokřené. V průběhu léta se nic takového nedělo, teď ale byly namoklé a jednu nebo dvě suknice jsem při sklizni musela sundat. To ještě musím nějak vyřešit.Celoročně bych tam igelit teda ale nenechala jednak chci aby na ně mohlo slunce a pak je pod ním velké vedro. Mockrát jsem se dívala ,když jsem sundala igelit, vyvalila se oblaka páry,ale asi jim to nijak nevadilo.

173

Re: narcisová moucha

asi udelam tunel tak, ze zacatek a konec necham z textilie a jinak cely vrsek bude z folie, takze diky textilii to bude vetrat, jeste ale uvidim ... mam ted konstrukci na trvalky se stinovkou... tak snad to nejak pujde vyresit

174

Re: narcisová moucha

co je to ta  stinovka? Je to snažší nežli stále hlídat počasí a zakrývat a odkrývat .Ten můj velký letošní měl ještě jednu nevýhodu proč jsem tam ten igelit neměla ráda  příliž dlouho. Byl to vítr. Bála jsem se že to neudrží při pořádném fučáku.Textílie odolávala velice dobře. Každé ráno jsem tam při větru šla se strachem co mi to tam asi zbylo. Pokaždý bylo vše v pořádku.Igelit se mi nafukoval ,ale při otevřených bočnicích to bylo lepší i když se to taky pěkně napínalo. Ovšem při malém tunelu to bude docela o něčem jiném.

175 Naposledy upravil: Miroslav (16-11-2010 18:15:24)

Re: narcisová moucha

jeste mame mensi tunel, tenhle je vetsi, sice cilem byla vyfocena Metasequoia, ale tunel je aspon trosku videt... http://sklad.obrazku.cz/t547809_Metasequoia010.jpeg  a ta stinovka je v tomto pripade to zelene..

176 Naposledy upravil: karelex (16-11-2010 18:20:28)

Re: narcisová moucha

to je nějaká zelená síťovina? To si myslím by mohlo být taky dobrý. Ta textílie udržuje i vlhkost tohle asi ne? ale to múže být tady vedlejší. To je teda hotovej hangár ab ab ab

177

Re: narcisová moucha

jj presne-jako byva pytel na brambory ci cibuli tak toto se prodava v roli a na metry i šíři, urcite to vsude prodavaji, v tech trvalkach to bylo dobry-nevysychalo to tam tak,byly lehce pristineny a nelitaly tam semena plevelu-coz byl hl.duvod proc se to na ty trvalky zridilo

178

Re: narcisová moucha

Ještě mě napadlo  není ta tvoje pkanina víc propustná nežli to co jsem měla já? Myslím jestli je to něco jak jemného jako třeba síťovina do oken proti muchám?že by tím prošlo víc slunečních paprsků?

179

Re: narcisová moucha

se prodavaji i podle velikosti ok, jen si vybrat :-)

180

Re: narcisová moucha

dík an