151

Re: Seříznutí podpučí

Jak píše Eda. Ze začátku jsem měl taky trochu strachu ze seříznutí podpučí, ale v poslední době ho provádím pravidelně a vždy se cibule zatím srovnala a začala růst. Poprvé jsem podpučí ořezal šetrně, ale v poslední době ho odřezávám až u cibule a nic se neděje a myslím, že je to i lepší pro následné další seříznutí, kdy se prodlouží a oddálí tato doba.

152

Re: Seříznutí podpučí

Jsem se inspirovala. Několik mých starších amek letos přezimovalo nic moc. Některé se zmenšily a měly třeba jen jeden rozvětvený kořen. Rilonu mám tedy od loňska a nekvetla, ta měla za ten jeden rok podpučí asi 6cm.  Tak jsem prvně. ale rovnou sedmi cibulím seřízla podpučí. Řez lehce zasypala práškovým stimulátorem. Zatím se tváří, že to přežijou. Mám ve zvyku je na podzim zazimovat v květináčích a pak je beru až na jaře domů když vystrčí poupě. Teď nevím jestli to nebude vadit těm co to poupě přeci jen strkají. Určitě je to musí zbrzdit???

153

Re: Seříznutí podpučí

Mockrát jsem seřezávala přerostlé podpučí.Cibulce to pokaždé prospělo. Rozumím dobře, že jsi zákrok dělala již na podzim, po zasypání zasadila  a nechala spát. ??  Tak to dělám taky. Nic je to nebrzdilo, spíš naopak. Cibule se seříznutím omladí a pustí množství kořínků po celém obvodu podpučí. Když se normálně budí nevidím důvod k obavám. Snad jedině, kdyby byla cibule na pohmat měká? Opatrně zalévám....

154

Re: Seříznutí podpučí

Právě, že až teď na jaře. Asi budu muset to dělat jinak.

155

Re: Seříznutí podpučí

Aha, tak v tuto vegetační dobu jsem to ještě nedělala.Za vegetace ano bylo to u cibule která byla po odkvětu, nezakořenila  a vysoký stvol ji vyvracel. Pořád jsem ji uvazovala  a nakonec vytáhla z květináče a hledala důvod. Po seříznutí hned rostla lépe  a půstila kořínky. Tohle při nasazeném rašícím stvolu  nevím jistě co se stane. V nejhorším případě poupě zaschne. Ona ta cibule nasadila na květ  a neměla žádné kořeny? To se stává hlavně u nově zakoupených narychlených cibulí. Jestli měla aspoň nějaký kořínek měla jsi ji nechat odkvést  a teprve pak seříznout. Aspoň tak bych to udělala. Takové to ,že se cibulka drží jen jediným rozvětveným kořenem jsem už taky měla  a seříznutí považuji v takovém případě za správné.

156

Re: Seříznutí podpučí

Rilona je loni na jaře koupená a ostatní jsou už letité. Na podzim, když jsem je dávala zimovat, tak se mi zdály, že jsou v pořádku.

157

Re: Seříznutí podpučí

Zrezanie podpučia určite odporúčam - je to pre cibule určite prospešné.
  Ja si myslím že to nevadí aj ked si podpučie zrezala teraz. Cibuľa ktorá ide kvitnúť , vykvitne aj tak - energiu na rast si zoberie z cibule. Ja by som však hneď po rozkvete stvol odrezal a dal ho do vázy. Cibuľa by sa enormne vyčerpávala a mohla by ti zájsť. Pravdepodobne najskôr vykvitne a až po zrenaní stvolu svoju silu nasmeruje na tvorbu koreňov. Stvol kvetu uviaž o nejaký podporný kolík aby ti nevyvrátil cibuľu z kvetináča.
  Tiež si myslím že je celkom dobré po zrezaní podpučia, dezinfekcii a zasypaní stimulátorom nechať ešte aspoň deň na suchu, aby zrezané podpučie trochu oschlo. Tiež by som to so stimulátorom moc nepreháňal, pretože na cibuli pri vačšom nánose urobí vrstvičku (po zaliatí spolu s vodou) cez ktorú majú potom korene problém s rastom. Aspoň ja som to tak vypozoroval u seba. Ja to teraz robím tak, že miesto v kvetináči kde budem sadiť cibuľu posypem stimulátorom a trochu zmiešam so zeminou. Potom vložím cibuľu a zasypem zemou okolo.

158

Re: Seříznutí podpučí

jj dobrý nápad a ještě ti poradím, když budeš květní stvol odřezávat nachystej si k ruce smotek papírového kapesníčku. Stvol je dutý a velice roní šťávu,která hned zatíka do cibule. Ten smotek ihnet zasuń dovnitř, aby tam tekutina nezatekla .Cibule by zahníévala.

159

Re: Seříznutí podpučí

Děkuji za rady určitě je využiju. Příště asi přesadím před zazimováním.

160

Re: Seříznutí podpučí

Tak teda nevim, ale letošek není pro mě zrovna moc dobrý. Jak už jsem psala, tak letos mi cibule blbě koření a to né jen ty nové. Dokonce ty moje starší ne a ne zakořenit. Neochotně vystrčí poupě a pak zastaví růst. Při přesazování se mi zdály kořeny třeba i v slušném stavu. Teď jedna má neznáma první stvol vyrostl v pořádku. Ukázaly se listy a druhé poupě a stop stav. Cibule na pohled i na hmat moc pěkná. Ani se mi nezdá, že bych ji přelila, to spíš opak. Ještě mi to udělala Samba, ta je ale nová. Té, ale aspoň narostly pěkně listy. Potom ještě další oslabily.

Byla jsem zvyklá, že zazimuji a na jaře když cibule ukáže poupě, tak ji za odměnu přesadím a začnu zalévat. Jak jsem četla zde na fóru, tak přesazujete na podzim. Pokud nezimujete v novinách... Takže cibule přesadíte a pokud má málo kořenů, nebo je nějak divná, tak seříznete podpučí a co potom? Dát do země se stimulátorem a dál pěstovat? Nebo prostě dát zimovat?

161 Naposledy upravil: karelex (25-04-2014 10:28:58)

Re: Seříznutí podpučí

Podpučí seříznu jen když je přerostlé. Mívám jej i víc jak cm. Vypadá jako špalek pod cibulí. Seříznu, nechám zaschnout.Pak stimulátor a zasadím jen do vlhké zeminy nezalejvám. Až za několik dnů nebo tejden. Už nezimuji .Jestli že má listy už rostoucí dámvám na okno. Když nerostly ani nejde na květ nechávám mimo okno ale na světle.
Letos mi kvetlo méně cibulí nežli minulé roky, ale jinak potíže nemám. Že by zakořeněné cibule už z loňska nekořenily jsem si nevšimla.
Já ale nepřesazuji každej rok, jen když to vyžaduje již malej květináč. Přihnojím jen něčím na cibuloviny . Já používám nejšastěji Cererit .Teď ,když je dávám ven ke každé rostlině trochu přisypu jen tak od oka ,posypu na povrch. JInak když odkvete, ještě doma ,osvědčilo se mi dát lžici do podmisky .Postupně se zozpouští při zalití spodem.