1

Téma: Zasazení cibule amarylky

Zajímal by mě váš názor na zasazení cibule amky.Někdo říká že je tam třeba dolu dát kamínky na trativod,já si myslim že když nebudu přelévat tak že tam bude zem potřebná pro dlouhé kořeny a to je potřebnější si myslim než trativod.Co si myslíte vy?

2

Re: Zasazení cibule amarylky

No jen můj názor jsem zastáncem kamínků dávám je už všude ale každej má asi jiné zkušennosti

3

Víš Radku já mám zkušenost že jsem zahodil shnilou cibulku protože sem ji po zasazení hned zalil a to jsem tu už od někoho četl, že zalívat po přesazení až za 14dnů

4

ale eda tu někde psal po zasazení lehce zalít a pak další zálivku vydatnější po 14 dnech snad jsem si vzpomněl dobře ale já to tak dělám

5

koupil sem nějaký substrát a měl by být pro amky vhodný shodou okolností matka prodejce také do něj sází amky a jistě v něm není kůra, a tak jen zasadit.Už dvě nový amky mě tlačí květní stvol a tak je zasadim aby...Nebo Radku zasazuješ amky i když ještě květní stvol netlačí?Ta má třetí koupená cibule je má vytoužená bílá amka ale stále je v zimním spánku i když je u nás v teple už týden asi se jí spinká dobře

6

Já jsem kdysi psal, že po přesazení zalít a další zalití opakovat za týden až 10 dní. Já to tak praktikuji stále. Jak cibulka neroste, zalévám jen jednou týdně a do té doby stačí substrát docela slušně vyschnout. Používám hliněné květináče, v plastových se drží vlhkost déle. Spodní drenáž letos nepoužívám, ale míchám do substrátu říční písek, takže výsledek bude podobný. Lepší vzdušnost kořenů. Cibulky se nechovají pokaždé stejně, proto nemusí být pokaždé úplně shodný návod na zalévání a substrát stejně účinný.

eda

7

já je sázím hned jak je dostanu namořit a šup do hlíny  nečekám na nic   ab  ab

8

Zdeňku, teplo na rašení také pokaždé není nic platné. Některé amarylky vydrží stávkovat mnoho měsíců. Je možné, že byla ve vegetaci přes zimu a nyní si vzpoměla přezimovat a nic jí neprobudí dříve. Stává se to hodně často. Nezbyde nic jiného než čekat a zalévat jen málo.

eda

9

Když sem dřive začal s gladiolama tak sem nakoupil plno mořidla aby se nekazily gladioly a pak sem začal kopáčem provzdušnovat zeminu kam gladioly dávam a je klid žadný nemoci nemám a hned jak je vyjmu ze země je vyloupu ze slupek a a jsou celo zimu obnažené a žádná plíseň tam nemá žádnou možnost se uchytit a pokud jsou prospěšné půdní plísně tak ať pomáhají ty kazit nechci.Ona každá akce má svou reakci.
Edo děkuju za názor a Radku Tobě také.
Zdeněk

Zdravim vás všecky konečně se kvám mohu přidat nešlo mě přihlášení hlásilo mě to že nemam povolený cookies a už se povedlo tak jsem moc ráda.Ráda se s Váma podělim o vaše skušenosti hvězdníky nebo-li amarylisi mam moc ráda mam plné okno maličkatých cibulek než mi vyrostou a vykvetou tak to si ještě počkám.
Nevíte jestli tu někdo nenabízí hvězdník black? je to úžasná barva rudě červená až do černa klidně semínečko budu za něj vděčná.
Máte moc krásný amarylky moc krásný závidim vám jak kvetou ty zvony to je úžasná nádhera an

11

Paní Janino souhlasím s Váma že amarylis jsou krásné an také prožívám ten únos,ale ještě víc sem unešenej zkušenostma které mě stále hlouběji tu na stránkách fascinují do jakých hloubek se tu pěstitelé za mnoho let pěstitelské praxe dostali.nezůstávám ale s rukama v klíněhttp://sklad.obrazku.cz/obr370643_IM000081.JPGByl sem v Třeboni na výstavě amarylis a tam prodávali i zdravé cibule ty mě svedly dvě ale taku tuto raněnou,požádal sem o slevu a tak sem tu z ní udělal manekýnkuhttp://sklad.obrazku.cz/obr370643_IM000081.JPGzámek Třeboň je po zimě vychladlý a tak mě ani nenapadlo že atmosferické plísně a kvasinky a co já vím možná houby se na otevřeném povrchu mé amarylis začaly přiživovat.Když mě tu pak poradili vej cibulky do tepla ať začnou žít stalo se že během několika hodin začaly žít i ti parazité a hned vystrčily své plodnice.V přírodě včely se jim brání svým propolisem a já jej mám vždy při ruce a tak sem jej proti nim použil.Možná že zdejší forum přivedu k údivu, ale mě to hned napadlo oštřit otevřenou ránu mnou milovaným květinám podobně tak jako sobě.Znemožnit jim existence která je asi podmíněna přístupem kyslíkuhttp://sklad.obrazku.cz/obr370649_IM000091.JPGZřejmě motyka zahradníka pronikla několik vrstev a chutné šťávy cibule jsou hostitely všem zlým silám v okažiku poškození a dále.Protože včera byl den výsadby tak sem cibukám přichystal milé lóže a doufám, že jim přírodní lihový bazám pomůže zachovat jejich přirozenou existencihttp://sklad.obrazku.cz/obr370657_IM000102.JPG a když tak sem zase v budoucnu něco přidám.Hezké jaro všem přeju
                                                                                                      Zdeněk

12

To je zajímavý nápad s tím propolisem.Také jej máme doma .To jsi na poraněné místo nakapal koncentrovaný  lihový výluh propolisu nebo jsi jej ředil vodou? To musím taky vyzkoušet.  an   an

13

Propolis je doporučováno vyrábět se 60% lihem ale tam platim vodu kterou se ten 90% ředí, tak jej rovnou kupuju v lekárně a on se časem změní i zeslábne, je to eterycká látka a na konkrétním povrchu zůstane jen žádaný film a desinfikuje to taky.což je taky fain,tam už se tvořila šedá plíseň během noci v teple a propolis to jedním politím vyřešil.

14

Evča mam k tobe dotaz, vis kdyz tak vidim jak jsi očistila svůj nový nákup rad bych se tě zeptal na tvůj názor, zda by jsi výše vyfocenou cibuli taky oholila až na celistvý cibulky jako maš ty Tvé.Možná že přijdu o květ, ona je vidět jeho trubice a špička květu je pokroucená což si myslim že se zraněním souvisí.Až sem dám večer fotku současného stavu je poznat že propolis jistě působí na vše co by cibuli rozkládalo ale když to nevydržim a oholim ji jako ty budu asi ten největší destruktor.Zdeněk

15

Zdeňku, já jsem ty nově koupené ani moc nečistila, jenom jsem odstranila dvě vrchni vrstvy, protože byly měkké jak byly nesprávně zasázené. Když vím, že je nemocná cibule jen z jedné strany, tak ji ořežu. Když je pohnilá, nebo má spálu po obvodu,tak ji oloupu. Těžko radit, u té tvoji bych počkala co bude dělat. Jestli nemá spálu ani hnilobu tak ji nech a uvidíš.

16

Evčo děkuju také to tak pocituju,počkám jak se zachová a i mě to zajímá.Když tu tak čtu Vaše zkušenosti za tu nemocnou sem dal padesát korun.Ale to jsem ještě tyto stránky neznal.A jiná z Třeboně stále spí a spí :/ ani vegetovat nechce.Kdo ví jak byla podchlazená a jestli se vůbec rozjede.Eda radí počkat tak počkám.Měla by být chtěná bílá,tak snad bude Zdeněk

17

Zdeňku, i půl roku čekaní než se cibulka rozdejchá a opět ožije. Je to docela běžné.

eda

18

Edo mě by zajímal Tvůj názor -proč si myslíš že cibulka nereaguje na teplo a stojí, já si myslim že dostala teplotní šok podchlazenim,to je asi do +10°C a nebo tam můžou podle tvýho názoru být i jiný retardéry?Někde si myslim že tady jsem četl že cibulky ohřály na asi 40°C a dlouho je tam držely nebo sem se mohl splést?

19

Zdenku, to nevím, ale na chlad to nebude, Takových cibulek, ktré právě stojí a nic nedělají má několik a v chladu přítom nebyly. Nic je nedonutí aby se brobudily. Kdyby někdo znal metodu jak na ně, byl by to dobrý přínos pro všechny. Už jsem vyzkoušel Stimulax, Lignohumát, Previcur. Koupel s vysokou teplotou bylo kvůli červené spále a možná cibulovce narcisové, ale nikdo nepsal na probuzení.

eda

20

Ahoj Edo,jsou také různé přírodní impulsy jako stoupající a klesající měsíc nebo přibývající a ubývající měsíc.Je kniha neznámé síly luny a na toto téma vyšlo plno jiných a oni se tam dost opakují sem poznal a tam by taky mohla být jistá nápověda.Posofistickými zkušenostmi se v minulým století zabýval Rudolf Schtainer v německu a ony vlivy můžou být různý který ani nemusíme znát.Ona cibule spinká ale nevadí, když vykvete později jistě také svou parádou potěší, mě tedy určitě.Zdeněk

21

Zdenku mně se ten President probouzel od toho co jsem ho koupil nevím přesně kdy ale v zimě nebo kdy a to už ostatní mají odkveteno a to jsem kupoval skoro stejně a kvete a nemá ani jeden list

22

Ahoj Radku, děkuju že jsi mi připoměl že byla řeč o Presidentu a máš pravdu,projevil sem o něj zájem a děkuju Ti za vstřícnost a taky děkuju za možnou akčnost, tedy že bys byl schopen jej sehnat.Víš asi to bylo před 28.4. a já stále žil v nejistotě a vlastně sem nevěděl že jsem si u zahradníka koupil to co jsem sháněl.Ty cibule byly dvě obě utopený pod zemí a tím sem jej usmlouval na 50kč za obě že jsem mu tvrdil že to není v pořádku a tak se mě zbavil a cibulek taky a asi i rád a já vlastně ani nevěřil že na ceduli kde bílá byla vyfocená, že skutečně mi bílá vykvete.Ale ona mi 28.4. opravdu takto krásně vykvetala a tak sem z ní unešenej a to je to co jsem chtěl pro svou malou vnučku,nyní jsou jí 3roky a bílá barva čistoty jí si myslim ještě dlouho bude slušet a že je na Presidentu trochu té rudé barvy asi zatím není třeba manifestovat, pokud si vzpomínáš na poslední vodníky v čechách a na zápletku kdy se poslední vodnice s drahokamem ušpinila tlačenkou atd. tak že jasná řeč o presidenta díky této amce http://sklad.obrazku.cz/obr378304_IM000138.JPG už nemám zájem a děkuju Ti za to že jsi měl zájem vyhovět A děkuju Radku za pochopení a přeju hezké jaro! Zdeněk

23

A následnými obrázky bych rád vyjádřil, že je možné důvěřovat vyjádřením na průvodních "visačkách" http://sklad.obrazku.cz/obr378315_IM000141.JPG a byl bych docela rád pokud by někdo popsal to co je na visačkách vyjádřeno ze svého pohleduhttp://sklad.obrazku.cz/obr378317_IM000142.JPG rozumím té teplotě, taky že amky nemají stát v misce s vodou což jsem u někoho viděl a snad sem dobře pochopil že se mají zalévat z hora, v kropáči s vodou rozumím že by to asi měla být teplota vody jako je v místnosti tedy pokojová teplota, ale co kus slunce a měsíce má vyjádřit se nechám podat. Co myslíte vy?

24

Zdeňku, je to polostín, což samozřejmě neodpovídá tomu, co hvězdníkům svědčí - tedy plné slunce. ne vše, co je psáno, je pravdou...

25

aha to mě nenapadlo

26

Edo,co to Zdenek ma?Green Goddes,nebo neco jineho?

27

dj dík za otázku,taky nevim co to je a na visačce nic napsáno nebylo,ale i tak se mi líbí, toužil sem po bílé.mám ještě jednu cibuli ale ta pokvete asi příští rok je menší

28

Zdenku stejne jsi sikula,jak umis smlouvat,to ja blbec vsechno vzdycky koupim za plnou cenu.A ted nemam ani cas litat po vyprodejich a rad bych.

29

Víš Dj já taky moc nesmlouvam a taky kupuju ale toto byla spíš diskuze, že má utopený cibule a on souhlasil že by měly být víc ze země a tak já měl prostor pro poznámku že to je neodborně pěstováno a kdo ví jaký to bude ve finále.Tak že spochybněno mnohé a tak pro vzájemný pochopení byl prostor a o koruny jde až na prvním místě,tedy nevim jak u koho ale mezi finančně bohatý se jistě neřadim a ještě tam byl v celém konverzačním spádu jeden zajímavý okamžik - vedle mě stála kvetoucí amky za 80kč a držel sem v ruce ty dvě a říkám no dám vám padesát,byla pomlka,za obě a on mi je chtěl dát do tašky a trhl s oběma květináči najednou ale já nepustil a držel.Tak on pustil a šel pro tašku,ale tu neměl a tak sme oba prožívali vítězství, když pak našel spásné pitlíky do kterých obě amky už částečně s listy spustil a já měl svou vytouženou bílou.Bylo to moc krásný.
Také bych rád Edovi navrhl, aby dal šanci takovýmto příběhům i to jsou zkušenosti ala amaryllis ag

30

Dobré ráno všem nespavcům. Líbí se mě, jak jde v tuto dobu pěkně internet.
Zdeňku, také nepoznám co máš za odrůdu. Všechny bílé v poslední době na fóru jsou podobné Green Goddes, jenomže těch bílých je mnoho a nemusí to být pravda. 
Tvůj zážitek s nákupem byl dobrý obchod s pěkným příběhem. Jen kdyby takových nákupů bylo víc.
Já už letos mnoho nových hvězdníků nekupoval, protože mám prostory omezené a do nekonečna nelze doplňovat, za chvilku bych neměl kde bydlet.  Jsou to ale nervy, vidět nové cibulky v obchodě a nekoupit je.  Přesto každý rok tak dvě nebo tři nové si povolím.  ag

eda