1 Naposledy upravil: dj.joop (18-05-2010 21:57:23)

Téma: Trocha genetiky u Amaryllisu

Holky,vy si všechny malujete jak budete mít z čistě opylených semínek čisté kultivary,ale pozor,pravděpodobnost,že budou opravdu stejné,je malá.Jsou to totiž kríženci,a tak nemají ustálený genotyp.Vetšina kultivarů je heterozygotní a tak se jejich potomci štěpí v poměru 1:2:1 genotypově ,a to platí pouze pro jeden gen,který má na svědomí jejich zabarvení.A na tvorbě barev se podílí genů několik(přesná čísla neznám).Už při dvou genech je tento poměr  1:2:1:2:4:2:1:2:1. Ve stejném poměru se mohou vyskytovat i barevné variace,to ještě záleží na tom,zda jsou alely v genech úplně či neúplně dominantní/recesivní.Takže pokud by se na tvorbě barvy podílely pouze 2 geny,tak výsledné potomstvo může mít až 9 barevných variant.Mě osobně by opravdu zajímalo kolik a jakých genů se na tvorbě barev podílí,ale kde tyto informace sehnat opravdu netuším.A další zajímavostí je,že pěstované kultivary jsou polyploidní(mají genetické informace znásobené působením kolchicinu),to proto,že se tím zvyšuje jejich barevná variabilita.Kultivary jako takové jsou vlastně klony ,dceřinné cibulky a cibulky ze šupinek.U původních druhů to neplatí,a zatím jsem nikde nevyčetl,které z forem vzniklých křížením jsou  homozygotní(jejich potomci vzniklí pohlavně jsou stejní).

2

Re: Trocha genetiky u Amaryllisu

Já myslím, že si to tady nikdo nemyslí,.Ale stejně bude zajímavé co z toho vyjde. Je škoda, že nikdo z nás není schopen ponechat si všechny rostlinky které z jedné dávky semen vzniknou. Bylo by zajímavé - nebo aspoň mne by to zajímalo, jestli bude mezi nimi nějaká podobnost.
Ty jsi se věnoval genetice?  Já na genetice dělala ,ale na veter.  v Brně tak že se jednalo o křížení  a zušlechťování  zvířat.

3

Já jsem spoustu roků chovala perské kočky a tenkrát jsem se o genetiku zajímala vzhledem k dědičnosti barev. Bylo to moc zajímavé jak se dědí jednotlivé základní barvy a dál krezba ....jak do sebe zapadají, kdo komu je nadřazený i když oba jsou dominantní.Mendlův zákon dědičnosti platí jak u zvířat tak u rostlin ,jenže to bychom právě potřebovali znát to co neznáme jak jsi se zmínil. an

4

Karen,podle některých informací z netu by Odrůda(Variety)měla být barevně stálá i ve filiálních generacích,tudíž homozygotní,ale u Kultivaru to prý není pravidlem.Chtělo by to opravdu informace od zasvěcených.Pokud by Japa nebo Kopci měly kontakt na pana Blažka,tak bych na něj rád pár otázek nasměřoval.

5

Tak se pokus holek zeptat jestli by tě na pana Blažka mohli nasměrovat. an

6

Jirko, nám je to všechno jasné ab Třeba se nám jednou podaří vypěstovat takovou amarylku, že i Holanďani budou valit oči http://www.celysvet.cz/skin/smile/s8718.gif

7

Jediné co doufám bude stejné bude čistá sprekélie.
Jinak doufám za pár let budeme porovnávat, co z jakého křížení vyrostlo.

8

Jirko, trochu jsem hledal (Mendelův zákon) na internetu, tvůj příspěvek mě zaujal, ale je to studování a bádání na dlouhé zimní večery. :rolleyes:

eda

9 Naposledy upravil: dj.joop (18-05-2010 21:56:19)

Dnes jsem panu Blažkovi psal pár otázek ohledně křížení,tak až napíše,o informace se rád podělím.Pro Lenkak,Sprekelie je původní druh a potomstvo je tudíž uniformní.Já jsem zvědav na její křížence,jestli se teda někomu křížení povede a semínka vzejdou.

10

Tak jsem dnes vyčetl,že pokud je Amaryllis nepůvodní druh a je označený jako Hybrid,tak je to většinou hybrid vzniklý v první filiální generaci a potomstvo je vždy proměnlivé.Takže nás čekají samá překvapení.A ještě jsem zjistil,že plnokvětost je náhodná mutace,vzniklá bez chemie či ozařování,a podle některých pramenů by gen za ní zodpovědný měl být dominantní,takže by se měl projevit minimálně u poloviny potomstva v případě 1 alely u rodiče,v případě dvou alel u všech.A teď se musíme dopátrat kolik jich má ten který náš miláček.

11

A ještě jsem zjistil,že některé odrůdy mají problém se samosprašností a tak se nám to opylování nedaří.Jako příklad je uváděný Apple Blossom.Tak už alespoň vím kde byla chyba u opylování mé Giraffe,príšte budu muset sehnat pyl z druhé rostliny,nebo jen křížit.

12

Co se týká té samosprašnosti, prý stačí přenášet pyl z jiného květu téže rostliny. Já to tak teda dělala pokaždý když jsem nekřížila.
U plnokvětých když není blizna, nemůže mít dvě alely, pokaždý je matka s jednoduchým květem a jestliže je ta vloha dominantní, nemůže být jednoduchý květ ani nositel.

Taky jsem nesmírně zvědavá jak budou vypadat naše společné výpěstky.

13

DJ, mně se s Giraffe ujalo jediné křížení, a to je to, co jsem rozesílala - na Evergreenu. jinak všechna ostatní - celkem 7 - šla do pryč

14 Naposledy upravil: dj.joop (19-05-2010 07:48:19)

Karen u vetšiny rostlinek by mělo stačit opylení z jiného květu téže rostliny,ale u některých je lepší z jiného druhu,protože se samoopylení většinou neujme : http://www.gardenguides.com/88525-polli … seeds.html
A k těm alelám,některé plnokvěté formy mívají i funkční bliznu a pokud by Hvězdník rodič vznikl křížením dvou plnokvětých mohl by mít obě alely shodné,ale nevím,jestli některý opravdu takto vznikl nebo ne.

15

Jestli se dobře pamatuji, právě komule někdy na jaře ukazovala foto svého křížence ze semínek, a byl plnokvětý.
/říkala mu marie sajfrtovna??- po Exotic Star x??)
nemá ještě někdo jiný už kvetoucí am. vypěstované ze semínek?
sranda by byla, kdyby byla většina plných, a měli jsme problém vypěstovat jednoduché ze semen

16

Ze semen křížení mezi dvěma jednoduchými hvězdníky bude vždy potomek jednoduchý,teda pokud informace o dominaci genu pro plnokvětost je správná.Budu pátrat dál.

17

Příroda je mocná čarodějka.
Podle fyzikálních zákonů prýý čmelák nemůže létat.Přesto létá.

18

dj.joop - no mně se dvakrát objevila blizna o stejné rostliny - Passadeny ale nebyla funkční. Třeba příště. Víš o případu že by někdo takovou funkční měl? To je jasný pak by byly obě alely shodné.

Já jsem neměla žédný problém při opylování vlastním pylem téže rostliny ,ale snad pokaždý jej beru teda z jiného květu.
Vzhledem k tomu ,že každá amka co ji máme je hybrid, předpokládám ,že při opylení vlastním pylem  bude méně  možností, nežli když tam vložíme dalšího hybrida. A porovnat potomstvo těchto dvouch skupinek by mohlo něco o dominanci barev napovědět. Co ty na to? Při dědičnosti barev u koček jsou dominantní vlohy ještě taky vzájemně mezi sebou nadřazené nebo podřazené. ( třeba bílá i červená jsou dominantní,ale bílá je červené nadřazená, jo - ale ta bílá nesmí být albín) .Zajímalo by mě jestli je to taky nějak tak i u rostlin - amek.

19

Jak bude víc času,tak zkusím něco o těch barvách vypátrat.

20 Naposledy upravil: tommy (20-05-2010 12:45:18)

Co se týká samosprašnosti, pokud je rostlina samosprašná, není nutné brát pyl z jiného květu téže rostliny, ale někdy je to výhoda - pokud pohlavní orgány dozrávají postupně, může být blizna funkční teprve v okamžiku, kdy už má pyl v prašnících téhož květu sníženou životaschopnost nebo je dokonce mrtvý. Takže se doporučuje opylovat bliznu pylem z květu, u kterého se právě otevřely prašníky.
Pokud je Giraffe cizosprašná, nepomůže vzít pyl z jiné rostliny Giraffe - z genetického hlediska je to pořád jedna a tatáž rostlina, protože vznikla vegetativním rozmnožováním. Cizosprašné rostliny musí být opylovány pylem z generativně, tj. z jiného semene, vzniklého jedince - a pak ta druhá není Giraffe.
Jinak osobně se domnívám, že polyploidie má spíš vliv na velikost rostliny než na barevnost květů.
Co se týká dědičnosti barev, myslím, že v případě hvězdníků situaci komplikuje to, že tu budou dvě skupiny genů; jedna zodpovědná za samotné barvy a druhá za rozložení barev v květu (žíhání, picotee proužek, "hvězda" uprostřed květu). Pokud byste chtěli proniknout do genetiky hvězdníků, tak je to asi práce na léta a také činnost dost náročná na prostor - jak už naznačila myslím Karen, je nutné dopěstovat vždycky celý výsev do květu a podle charakteru potomstva usuzovat na genotyp, tj. kombinaci alel, u rodičů. Velkou výhodou je, pokud se podaří najít aspoň jednu rostlinu, která je ve všech genech recesívně homozygotní - ta potom může výzkum velmi urychlit. Králíkáři mají takové plemeno, jmenuje se Český luštič....
T.

21

Tommy...hezky česky..pro b...a...tedy jako mě...Girafe vlastním pylem, ne? Nemám z ní totiž ani ťuk....

22 Naposledy upravil: dj.joop (11-11-2011 19:24:27)

Tommy,Giraffe je sice jeden hybrid,ale nemusí být nutně pravdou,zě je  klonem téže rostliny.Při jejím vzniku mohlo na počátku být i více stejných rostlin vzniklých stejným křížením.Ale to je jen hypotéza.Ale je vlastně jedno,jestli opyluješ vlastním pylem nebo z jiné rostliny,variabilita potomstva je tak i tak zaručena.A ta polyploidie má bezesporu vliv na velikost,jak rostiny,tak květu,ale i při kombinování a rozmisťování barev určitě bude hrát roli.

23

Giraffe prý obecně nerada dělá semena a je jedno, jestli se opyluje vlastním pylem nebo kříží s jiným hybridem. Tolik informace z fóra gardenweb.com. Považuje se za téměř jisté, že tento hybrid je diploidní, a protože většina moderních hybridů je tetraploidních, nejde to sprášit (dobře jde křížit diploidní hybridy navzájem, tetraploidní navzájem taktéž, diploidní matka s tetraploidním otcem velmi často nefunguje, obrácený gard - tetraploidní matka s diploidním otcem - selže vždycky). To jsou zkušenosti německého pěstitele Hanse-Wernera, vystupujícího pod nickem haweha na několika fórech. Jeho příspěvky stojí za přečtení.
Určitou představu o složitosti křížení hvězdníků je možné získat z tohoto článku: http://www.bulbsociety.org/ABOUT_IBS/Pu … ogeny.html
T.

24

Jakou řečí to mezi sebou mluvíte????  ab   ab

25

Našel jsem několik diploidních hybridů,ktré se pro křížení s Giraffe hodí, jsou to:
Amputo ,Pink Floyd ,Emerald ,Chico ,Lima ,La Paz ,Germa,Evergreen,Johnsonii ap.
a dál se dají použít všechny původní druhy,jako Aulicum,Reticulatum,Vittatum,Reginae,Puniceum,Psittacinum,Striatum ap.Tak to na jaře prubnu.

26

A ty nehovoríš rečou nášho kmeňa?

27

Som z ďalekej zeme ja něhovorit vašim hatmatilka   ab

28

Komulko, teprve teďka jsem si přečetla tvůj příspěbek :"mně se s Giraffe ujalo jediné křížení, a to je to, co jsem rozesílala - na Evergreenu. jinak všechna ostatní - celkem 7 - šla do pryč".
Asi tě bude zajímat ,že z něho mám 6 rostlinek asi tak 1cm vysokých o jednom lístečku. Mám radost!!! an an an

29

Karen to ti blahopřeji mě z toho nevzešla ani jedna rostlinka ac     ac

30

Janko dlouho jsi tu nebyla,dneska jsem koukla na toto křížení a je venku 7 semínek huráááá ab tak určitě se nějakého dočkáš zatím jsou jestě malá a cestu by nevydržela,tak až budou mít asi 3 lístečky pošlu ag