Téma: Shnilé kořeny

hledám tu nějaký příspěvek jak léčit shnilé kořeny a nic jsem nenašla jen se tu píše o mouše

2

Re: Shnilé kořeny

Nejčastější příčinou shnilých kořenů je přemokření nebo přehnojení. Nezbývá než přesazení do nového vzdušného substrátu. Důkladné očištění cibule a možné moření Previcurem. Zalévat málo a nepřihnojovat.

eda

Re: Shnilé kořeny

Edo cibule sem přesadila naštěstí nebyli moje byli kamarádky řekla mi,že když ji je přesadim můžu si 3 vzít a koukni se na moje rajče sou krásný velký

4

Re: Shnilé kořeny

Ahoj Jani a Edo,přivezl sem z Třeboně krásný cibule,nyní kvetou, ale jsou jako houba měkký,z cibule se tlačí tři stvoly květu,ale listy se netlačí a tak jak čtu a jak sem už učinil a přesadil je do jiné půdy a když sem tak činil byla přemokřená, ale když vim že když amka kvete tak ji zalévam a ono je přemokřeno.Já totiž pořidil jak je tu doporučeno substrát z hrubozrnné rašeliny a tak sem si myslel že sem vítěz ale opak je pravdou hnije to a snad se dočkám alespoň semen  když mi cibule asi schnije.Znam jak hnije obyčejná cibule a tu když pak oloupu jak je mazlavá, tak podobně to asi bude s Amkama z Třeboně.Někde sem tu četl asi od Evy jak oloupala a mořila ale pak stejně ji rozzeřala a měla malý cibulky.Ono jistě záleží na zemi do jaké se sázejí nové cibule bez kořenů na počátku Jaké zkušenosti s tou zeminou máš Edo Ty?Můžeš prozradit?

5

Re: Shnilé kořeny

Já sázím do obyčejné pokojovky,s hnilobou už mám klid a že jich taky pár uhnívalo.Oloupat,ořezat do zdravého.Namočit do Previcuru a zasadit do sucháho substrátu,zalévat velice opatrně a nechat vyschnout.

6

Re: Shnilé kořeny

Hmm já mám 250l zahradnickýho substrátu a přidával sem do něj zem a vůbec se v tom nevyznám.A Ty Marcelko dáváš samotnou pokojovku nebo do ní taky dáváš ještě zem.????

7

Re: Shnilé kořeny

Já používám na nově koupené amarylky substrát pro pokojové květiny od fi. Agro an Nic do něj nepřidávám. Pokud potřebuju nasadit nějakou nemocnou cibuli, tak do substrátu přimíchám trochu polystyrenu, nic víc. Zatím se mi to tak osvědčilo, takže raději neexperimentuji ab

8

Re: Shnilé kořeny

Maximálně trochu perlitu

9

Re: Shnilé kořeny

Ahoj Zdeňku, Když je cibule hvězdníku hodně nemocná, tak ji sázím do řízkovacího substrátu a použiji menší květináč než obyčejně, hliněný.  Řízkovací substrát má málo hnojiva což podporuje růst kořenů a je dobře propustný. Jinak používám substrát pro pokojové rostliny a přidávám asi 20 % říčního, hrubého písku. Nevím, kde je napsaná hrubozrná rašelína, ale já jsem to určitě nepsal. Hvězdníky nikdy nezálévám, tak aby byly přemokřené. Jakmile je hlína po zkoušce prstem mokrá, nezalévám. Při růstu stvolu bez listů, je potřeba zalévat obzvlášť opatrně. Mělo by stačit max. 2x týdně a určitě nepřihnojovat. Cibule bez listů i stvolu zalévám jen jednou týdně. Do té doby stačí hlína docela dobře vyschnout. U cibulí bez kořenů použiji také menší květináč, ve velkém se drží voda podstatně déle a špatně se potom odhaduje podíl vody v substrátu. Nerostoucí hvězdníky nikdy nedávám na sluníčko, lepší je když mají stálou teplotu. Nepotřebují světlo.

eda