361

Re: Zazimování hvězdníků

To jsme ale trochu odbočili od tematu.Tak se vrátím .Letošní semenáčky jsem přesazovala do truhlíků (také volně rostly na zahradě) 13.10. Na jaře při vysazení těch loňských jsem všem zastříhla lístečky,protože mi to nešlo sázet.Stejně pokaždy při přesazení všechno listí zhodily.Tentokrát jsem ale poprve odstřihla listí i při přesazování těch malých do truhlíků.
Je to až k neuvěření jakou rychlostí se znovu olistily.Na fotkách je to dobře vidět. Všimněte si dat.Truhlíky jsou to ty same  - je na nich číslo.
http://img.janforman.com/th/truhlikc.7xdne.jpg http://img.janforman.com/th/truhlikc.8tyxv.jpg http://img.janforman.com/th/IMG0001rh34.JPG  http://img.janforman.com/th/IMG0002q86w.JPG

362

Karen, užasně ti rostou. Zastřihnutí jim prospělo.

eda

363

Právě ,že si to taky myslím.Kdysi mi jeden zahradník,u kterého jsem kupovala sadbu zeleniny radil,abych sazenicím cerelu před zasazením odstřihla lístečky.Na dotaz proč mně vysvětlil,že sazenička má porušené kořínky tím přesazením a když jí zbavím listí snížím odpařivání vody ze sazenice  a ona se snadněji aklimatizuje. Tak si říkám,že je to u amarylek nejspíš stejné  a to odlistění jim prospívá.

364

jsou nadherne Karen, jsi vskutku dobra velkoproducentka!  an

365

Dneska jsem kontrolovala zabalené cibule. Nestihla jsem přebalit všechny ,Pepča dojel z ryb příliš brzy,ale z těch prvních  co jsem stihla mají tři nasazeno na květ.Nechci je sázet, ještě je budu chvíli přemlouvat  ab  .Jsou to oba mojí Elvasové jeden dokonce má hned nasazeno na dva a pak Purple .Ten už se žene nahoru .Měl nasazeno už když jsem jej ukládala.Myslela jsem že jej to přejde a on dareba ne a ne.
http://img.janforman.com/th/05Elvas2bma.JPG http://img.janforman.com/th/05bElvasogk7.JPG http://img.janforman.com/th/IMG00118mwu.JPG

366

Nechce se jim spát. Alespoň bude na co koukat.
PS " Když přesazuji sazenice salátu, taky orvu vše, kromě 2 prostředních lístků, aby se líp ujaly. Ale u amarylek mě to nenapadlo.

367

Původně jsem je ostřihovala na jaře při sázení ven proto,že byly přerostlé a nestály.Jak se pletl jeden přez druhého stěžovalo to práci a vypadalo moc škaredě. Tak se to osvědčilo,že už to dělám pořád. Ala ta rychlost jak teď obrostly mě udivilo.

368

a cibulky vypadaji velmi zdrave, super Karen!

369

Myslím ,že tuto sezonu jsem se zimováním skončila. Tři jsem dnes přenesla do tepla, ostatní jsou ještě na chodbě, ale asi jim moc dlouho nebude trvat, než se probudí. Že by to způsobil relativně teplý podzim?? Na květy se už těším!!!
M.

370

Já je kontrolovala včera a všem rostou nové listy. Nechám je ale na skříni, třeba pustí květy..

371

Mě se také začínají amky pomalu probouzet,zatím se na květ chystají tyto:Rio Negro,Magic Green,Exotic Star,Bogota,Lady Jane,Splash,Fairy Tale,Charisma,Nymph,Misty,Aphrodite,Donau,Dancing Queen,Amigo,Apple Blossom,Alfresco,Chico,Purple Breeze a Růžová(dárek,ještě nekvetla,na podzim jsem rozesílal cibulky).Některé ale ještě nechávám spát,sázím je až je puk celý ven z cibule.

372

Teda to bude nával. Taky je hned nesázím, jen předám do jiné krabice kde jsou všechny už narašené. Zatím pokvete ale 6  - teda postupně.A jedna mezi nimi je ten můj nový kříženec. Z těch tvých jen Donau.

373

mi povidejte... já je sázim az kdyz maji asi 10cm stvol  ab

374

mě jen pokvete La paz ,zatím ostatní spí  ab

375

teprve teď jsem si udělala sumář  toho co nepřežilo zimu .- teda jen u semenáčků. Tak jsem přišla jen o tři  druhy a to 1)..Giraffe x Neon od Jirky
                          2)..Novella x Sweet Nymph  od Pavla 
                          3)..Estrela x Grandeur  moje

To není špatný,že.!!   an  an  an

376

to teda jo, an

377

Karen, Novella x Sweet Nymph mám, takže na jeseň ti ju pošlem.  an  Alebo ju chceš poslať hneď? Je už zasdená v bedni na letnenie.

378

To jsi hodný Pavle, je to na tobě já bych ji přesadila ven do foliaku  k ostatním.  an

379

Pošlem ti ju v pondelok.  an   ad

380

To jsi moc hodný, ale já se ti tím moc prodražím.

381

ab  To nerieš

382

U mne zatím příznaky dobrovolného zazimování pozoruji,vše je svěží a zelené.Teď co dva dny pršelo mám vše pod igelitem, ale zrovna svítí slunko,to by zakrytým tunýlkům bylo horko. v foliaku je to dobrý - čela jsou otevřená.Semenáče z tohoto roku  a malé cibulky i semenáče co nenaroszly přesadím do truhlíku  a někdy kolem půlky října dám na okna v pokoji. Ovšem tyhle cibulky mají v zimě růst,  tak že není cílem zazimování v bytě .Proto ani nebudou v zimě v chladnu, vpokoji máme normální teplotu pro nás.

383

Tak jsem dneska odnesla prvních 5 cibulek do sklepa, vím je to docela brzy,ale jak je spálilo sluníčko sežloutly a uschly nechtěla jsem aby znovu začaly obrůstat a cibulky se před dlouhou zimou nevysílily. Ostatní co nejsou na přímém slunci jsou krásně zelené a mohutné už jsem je přestala zalévat a budu je pomalu připravovat na dlouhý zimní spánek  ab

384 Naposledy upravil: janka (10-09-2012 16:56:51)

Ilonko taky už jsem jich pár zazimovala.Většinou to bylyzimní nákupy. an

385

Tak  to u mne ještě žádná  z volně zasazených na zahradě neusíná,ale první příznaky už taky pozoruji.Listy už tak strmě nestojí,a začínají klesat. Tak to loni taky začínalo.

386

Když jsem měla jen pár cibulí  a zimovala je v květnících  prostě jsem je odstavila z oken  a dala do koupelny .Tam je větší šero. Pak za pár dnůuž šly přímo do špajzu kde je mám přez zimu i dnes. Ale to všechno sem dělala až za měsíc. v půlce října.  Nyní když rostou přímo v zemi, není jiná možnost, nežli je v půli října vyrýt listy stáhnu gumkou s cedulkou. U semenáčů stáhnu gumkou celou skupinku. Pak je rozložím na zahradě na igelit a nechám oschnout. Listyneořezávám, ale čekám až uschnou. Celou tu haldu přenesu do koupelny kde se v tu dobu už topí  a tam to rychleji zaschne.

387

Já zatím hvězdníky nezalévám  , semenáčky jsem včera schovávala alespoň pod stůl na dvorečku , byla u nás velká bouřka a krupobití. Pršelo asi 4 hodiny v jednom kuse. Pod střechou mám zahradní kaly a boubelky  a také velké hvězdníky. Počkám až zaschnou a pak je po jednom zabalím do novin a složím do krabic .
                                                                                      Myška

388

Já zatím ještě počkám.Uvidím jaké bude počasí.Pokud bude pěkně,tak je zatím nechám v zemi.Zatím je ještě pořád teplo.

389

Já taky určitě nic neurychluji. Čím déle vydrží, tím déle budou pak příští rok spát.Jen podle předpovědi nejspíš natáhnu na zejtra igelit aby nemokly.

390

Taky jsem schovávala truhlíky se semenáčkama.. hlásí u nás na ráno bouřky tak raději...  ad