421 Naposledy upravil: Pavel (13-11-2012 19:52:33)

Re: Zazimování hvězdníků

Nie, zemiaky by vadiť nemali. Už som o tomto probléme dávnejšie počul, ale akosi som na to pozabudol. Problém s kvitnutím by sa vraj mohol prejaviť už pri krátkodobom skladovaní pri tomto ovocí (hlavne jablká). Ja osobne tento problém pri skladovaní zatiaľ nemám(skladujem mimo ovocia), takže neviem posúdiť či to tak naozaj je. Ale zas množstvo článkov na nete o tejto problematike hovorí za svoje.
No u nás bol teda rok na jablká neskutočne dobrý. Kde sa pozrieš vidíš jablko.  ab a to už sú pooberané.  ab   Uvidíme čo bude na rok.

422

Re: Zazimování hvězdníků

Ještě se jednou vrátím k tematu, Pavle myslíš, že by to mohlo ovlivnit i růst kořenů???  Sice ovoce jsme neměli, ale uvědomila jsem si, že když jsem koupila sáček jablek a nebylo místo v ledničce, dávala jsem je tam na pár dnů taky.Letos jsem  měla na jaře problém,že cibule sice na květ šly, ale špatně pouštěly kořeny.Nemohlo to být tím?  No letos už  tam jabka nedám ani na chvíli.!! Pro jistotu.

423

Re: Zazimování hvězdníků

Když jsem začala pěstovat amarylky , přesadila jsem je na podzim a uložila do sklepa  kde byly brambory i jablka  a kvetly další rok dobře.Pravda je , že jablek bylo asi jen 30 kg , Amarylky v tom chladu ale trpěly  a tak je další roky balím do novin  a uskladnuji do krabic a ta nechávám raději v bytě , kde je tepleji . Letos se ale ne a ne uspat. Velká část raší znovu i když je mám bez zeminy v krabicích. Asi je zabalím narašené a uvidím po vánocích.
                                                                                              Myška

424

Re: Zazimování hvězdníků

Myško mám stejný problém. Cibule jsem dávala do krabic v září a minulý týden při kontrole jsem zjistila, že listy, které na některých cibulkách zbyly jsou stále zelené a ne a ne zavadnout.......

425

Re: Zazimování hvězdníků

Tak jsem včera zazimovala vše. Zabalila jsem opatrně cibule do novin a dala do krabice . Mám 4 plné krabice . Zazimovala jsem i cibuli , která začala hnít , protože jsem jí zabalila moc brzy. Už asi před 6 týdny jsem napadenou část vyřízla a zasypala živočišným uhlím - práškové. A celou dobu to bylo odkryté. Zatím to vypadá dobře. Tak uvidím při příští kontrole.
Zatím mám krabice v ložnici a nevím kam je umístit. Ve sklepě mi přijde že je chladno a hlavně vlhko a papíry by mohli začít plesnivět a od nich cibule. 
                                                                                             Myška

426

Re: Zazimování hvězdníků

Myško, já jsem cibule měla nejdřív na zatažení na slunku, pak už bez listí doma  .Nakonec v sítěných sáčcích nad topením. Přesto, jak jsem je postupně balila do novin a skládala do špajzu,byly noviny po týdnu zvlhlý.Píšu ti to Myško  aby jsi je kontrolovala raději častěji.Některé noviny byly docela vlhké a to až tak že ani nešuštily. Přebalovala jsem ty první už po tejdnu. Zítra mám v plánu se zase na ně kouknout. Cibule která je na pohled docela suchá  ještě je schopná vylučovat docela dost vlhkosti.  Zvláště jsem to pozorovala u semenáčků.

427

Re: Zazimování hvězdníků

Díky Karen , už jsi mi nedávno dobře poradila a musila jsem je všechny rozbalit. Podívám se na ně koncem týdne. Nerada bych o ně přišla.
                                                                         Myška

428

Re: Zazimování hvězdníků

Karen má pravdu,lehce by mohli chytit plíseň  an

429

Re: Zazimování hvězdníků

Prosím o radu. Letos poprvé zazimovávám amky a dvoum krásně zežloutli listy a dali se do spánku ( byli celou dobu v tom kokosovém vláknu nebo v čem se to prodává) ale dařilo se jim v tom náramně, ale poslední kterou jsem dostala od známých ta byla zasazená normálně v hlíně tak ta né a né se uložit k zimování. Všechny byli vedle sebe a starala sem se o ně stejně.ty dvě  už jsem zabalila do novin a dala do garáže a přidala sem k nim i tu s těma zelenejma listama ale pořád se má bohužel čile k světu.Doufala sem že by jí to mohlo donutit k zimování. Ale bohužel asi ne, tak prosím o radu Vás zkušenější co s ní mám udělat.Předem děkuji za odpověď

430

Re: Zazimování hvězdníků

A přestala jsi zalévat?  Taky mi některé ještě nespí. Mám je pryč ze světla, jinak ale všechny mám už ve špajzu.  Myslím,že je klidně můžeš nechat postavené v nevytápěné místnosti a ve tmě.Máš tam tmu.?  Jo a ty co je zelená  kvetla ti? víš co je to za amarylku? Třeba fotku někde  nemáš.?

431

Re: Zazimování hvězdníků

přestala jsem ji zalévat ve stejnou dobu jako ty dvě. Nee nekvetla mi ale měla by bejt čistě bílá přesnou odrudu nevim. Mno tma tam vcelku je no.

432

Re: Zazimování hvězdníků

Tak ji nech stát  a netrap se tím.  Na druh jsem se ptala proto, jestli by to nemohlo být třeba Papilko nebo něco podobného co nezimuje a odpočívá v létě.  Bílé  spát mají.

433

Re: Zazimování hvězdníků

Můžete mi někdo poradit jak uchovat amku po odkvětu? Během měsíce odkvetlo pět kalichů, ted vyráží šest listů, zatím jsem nezalévala, mám ji v paneláku na světle u tepla, v umělém květináči.  Nemám žádné zkušenosti s kvetoucími květinami.  Díky za případnou odpověd.

434

Re: Zazimování hvězdníků

Ahoj. Pzri sa tu aby si to nemusela hľadať.   http://www.amarylis.estranky.cz/clanky/ … strum.html
V tvojom prípade je to teraz trošku odlišné. Nechaj ju už rásť bez zimovania v teple a aj ju zalievaj. Ďalšie zaliatie je vhodné keď zem v kvetináči preschne. Veľa vlhkosti škodí. Až budúci rok na jeseň pre teba platí návod uvedený vyššie.

435

Re: Zazimování hvězdníků

Ahoj Pavle,  díky, že jsi mi ušetřil hledání, at se Ti daří. Hezký sváteční večer.

436

Re: Zazimování hvězdníků

Nieje za čo. Rád som ti pomohol.  an

437

Re: Zazimování hvězdníků

V říjnu jsem tady psala, že mám zazimováno, včera jsem brala do tepla Jungle Star, celé poupě má venku, tak jsem to vzdala. Faktem je, že zrovna tahle shodila listy už v září, takže jí to asi vyhovuje. Aspoň budou nějaké květy na vánoce. Elvas má taky špičku poupěte venku, ale chci ho nechat ještě v chladu.
M.

438

Re: Zazimování hvězdníků

Já jsem dneska donesla z komory Philadelphii a Dancing queen  ab

439

Re: Zazimování hvězdníků

Evčo, co ta objednávka, ozvali se?

440

Re: Zazimování hvězdníků

Tedy... tak už se Vám probouzejí. U nás zatím všechny cibule spí  ag  ac . Zatím z těch co mám z minulých let nenasadila ani jediná. Naštěstí mám několik nových cibulí, takže kvetení nějaká budou ab

441

Re: Zazimování hvězdníků

Karen, už jsem poslala peníze. Jakmile cibule dorazí tak ti je dovezu. Teď má náš malej neštovice tak jsem si vzala v práci dovolenou a jsem s ním  :cool:  Snad se brzy uzdraví  :cool:

442 Naposledy upravil: karelex (03-12-2012 21:54:34)

Re: Zazimování hvězdníků

Faj  těším se na tebe. an
Celkem to bude překvápko, už jsem zapoměla co jsem to chtěla ab  ab  ab

443

Re: Zazimování hvězdníků

no jestli to půjde takhle dal tak hjvezdniky budu moci nechavat venku-ted je 10st!

444

Re: Zazimování hvězdníků

Miry  u nás je taky nad nulou, ale příšerná ledovka. Zatím taje, ráno ještě padal sníh a docela dost.
Amky zatím spí  a doufám,že to tak ještě dlouho bude.  Stačí ty nově koupené těch už mám plné okno. ab  ab

445

Re: Zazimování hvězdníků

budu to tu muset prolest, nebyl cas..musim uznat, ze jste udelali veliky pokrok - ve slechteni a take v mnozstvi novych sort, obzvlast botanickych!

446

Re: Zazimování hvězdníků

Ty botanické jsou zajímavé,  ale mně se moc nedaří.Ještě tak křížené  ty mi jdou,ale čisté ... ac
Ty nemáš čas viď ,a co mečíky jak se jim letos vedlo?  Počkej chtěla jsem se zeptat na Izmenie, máš nějakou zasazenou na rychlení?  Já teda ne, ale ještě tu mám pyl z loňska od tebe. Zkoučela jsem to zrovna zase včera tak nevím. Zkusila jsem to s tím okyselením blizny  jestli to nezabere.

447

Re: Zazimování hvězdníků

meciky byly krasne, ale jak jsem vysazoval vinici, musel jsem je sazet pozde, proto kvetly hlavne v zari..
cibule Ismenii mam, chces neco poslat?
akorad mi prijde, ze rychleni Ismenii trva velice dlouho, strasne dlouho trva nez se cibule probudi-ackoliv zjara vysazene kvetou do 1mesice po vysadbe!

448

Re: Zazimování hvězdníků

no pyl bych uvítala.Cibulky mám jen je nemohu zasadit, nemám je kam dát, leda že by rašily .Pořád bych ještě chtěla zkoušet to křížení.  Ty dvě kříženky co mám z loňska ještě asi nepokvetou. Cibulky mají průměr 3,6  a druhá 2,6 cm.Mám je zazimované letos už na sucho v novinách. Až budu v lednu zase všechny kontrolovat, asi je zasadím  mám tu ještě kousek místa v jednom truhlíku.

449 Naposledy upravil: karelex (23-12-2012 21:15:49)

Re: Zazimování hvězdníků

mečíky jsem zasadila včas ale málo kvetly, na jaře je dám jinam asi měli málo slunce. cibulky mečíků mám narostlé krásně.Asi proto ,že nekvetly tak všechna síla šla do cibulek.

450

Re: Zazimování hvězdníků

je pravda, ze pokud nekvetou nebo se klas brzy odstrani, sila jde rychle do hlíz a jsou velke a meciky snesou opravdu poradny upal
ja pyl bohuzel Ismenii nemam...  :cool: