Re: Zazimování hvězdníků
Natali,pokud je dost místa,doporučuji zazimovávat i s květníkem,kořeny se tak tolik nevysuší a na jaře není rostlina nucena vytvářet tolik nových.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Zazimování hvězdníků
Stránky Předchozí 1 … 5 6 7 8 9 … 19 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Natali,pokud je dost místa,doporučuji zazimovávat i s květníkem,kořeny se tak tolik nevysuší a na jaře není rostlina nucena vytvářet tolik nových.
no zjistil jsem, tusim pred tremi roky-to jsem zimoval v kontejnerech. Ze tesne pred vyrasenim poupete-nekdy v breznu jsem si rek, ze by potrebovaly presadit, vyklepl jsem je a o to vetsi prekvapeni bylo to, ze koreny hodne seschly, nakonec jsem usoudil, ze je budu vyndavat, vysledek byl stejny jako se zimovanim v kontejneru, navic jim bylo potreba dodat novy substrat,aby vubc cibule mohly narustat..ted je vyjimam radeji z duvodu kontroly na spalu a mouchu narcisovou
Jirko když zůstanou v květináči jak často zalévát pokud vubec?
Ahoj vespolek,k Jirkovo zkušenosti se zimovanim v květníku mam podobnou zkušenost jako Miroslav. Jednak sem koupil ty amky v Třeboni a byly nadherně veliký ale když sem je jen zaléval deštovou vodou tak mírně zeštíhlely z průměru 10cm na asi 7cm a byly pripraveny v zemi novém kompostu aby se na jaře měly dobře, A L E když sem je šel kontrolovat jedna v zalité zemi měla plíseň a protože si myslim že ji podporuje ta vlhkost v zemi a cibule stagnují tak si myslim že by se útoku nebránily, proto sem všechny cibule vyjmul ze země a čekají na vzdušném stanovišti blízko brambor a jablek v kolem 10°C.Myslim si že ta vzdušnost je potřebná i když možná ta zakořeněná amka je schopná vegetovat ale na světle a to já nemám při zimování.
Nevím jestli ti dobře rozumím, ale když jsem měla amek jen pár a zimovala je v květináči zasazené, přesadila jsem je až když začaly v zimě rašit,ale předtím zalévané nebyly. Od srpna jsem začala omezovat zalévání tak září už vůbec,a až zhodily listí odnesla jsem je do špajzu a tam je nechala jen tak stát .Jestli nebylo ještě všechno listí dole, tam pak už doschlo.
Nikdy mi nic neplesnivělo,ovšem kořeny uplně zaschly jak už psal Mirek
Teď jich mám už na zimování v květináčích moc a jsou všechny cibule zamotané do novin a v bedničce zase ve špajzu.
Hodně záleží na podmínkách skladování.Pokud je substrát pořádně proschlý a teploty neklesají pod 10- 12 stupňů,tak se plísní a hnilob není třeba bát.Samozřejmě pokud se skladují v suchém prostředí.Můj sklep je naprosto nevhodný,vlhkost okolo 85 procent a teploty 6 až 10 stupňů.Loni jsem přišel o 8 cibulek,byly úplně prolezlé spálou.Na povrchu to nebylo znát,ale vše co bylo pod úrovní zeminy bylo zasažené.Letos jich mám tolik,a navíc byly zasázeny na volno v záhonu,že skladování v květnících nepřipadalo v úvahu,ale pokud bych to šlo,tak bych je měl i přes vegetační klid dál v květináčích.Pěstoval jsem je takto jako kluk,na jaře jsem je jen přesadil,většinou jsem vyměnil jen asi třetinu substrátu a vedlo se jim náramě.Cibule při kvetení nezměkly,mohli si totiž ztracenou vláhu nabrat zpět ze substrátu bez vytváření nového kořenového systému.Je sice pravda,že kořínky byly dehydrovány,ale po obnovení zálivky opět zbytněly a většinou vyrašily nově jen postraní vlásečnicové kořinky,tedy pokud jsem kořenový bal příliš nepoškodil.Skladoval jsem je v paneláku ve špajzu a tam se teploty pohybovaly kolem 15 stupnů ale hlavně tam bylo sucho.Je ale pravda,že ty starší odrůdy byly daleko méně vnímavé k nemocem,dnešní rychlené a přehnojované cibule mají nekvalitní pletivo,obsahují daleko větší množství vody a také s ohledem na velikost jejich květů se daleko častěji stává,že cibule praskají při rašení poupat. Vzniklá poškození jsou ideální živnou půdou pro plísně,spálu a hnilobu.To je prostě cena za to,že máme 3,4 stvoly a na nich 5 až 6 květů.
Zatím je nechávám v květináči a občas jim dám pár kapek vody a zatím mi žádná neplesnivý a jsou suché.Časem ale budu muset asi taky vyndavat z květináče .Nebude místo pod postelí.Akorát nevím kam s nima sklep je hodně studenej v mrazech tam je pod nulou.
A navíc spála je jejich moderní choroba způsobená nevhodným pěstováním.Pěstují se v oblastech s větší vlhkostí a nižšimi a kolísavými teplotami,přehání se zálivka i hnojení pro maximalizaci přírůstků.A to jakým způsobem se předkládají nám koncovým spotřebitelům v plastovách květináčích naplněných kokosovou drtí zalité hektolitry vody jim na zdraví také moc nepřidá.No co naplat,vždyť jejich účelem je oblažit zákazníka záplavou květů a pak přece to zelené roští patří na kompost.Kdo by si tím chtěl hyzdit byt.
No jo tak to je, my si nakoupíme narychlené cibule a pak už je to na nás jestli zvládneme nebo ne je dostat do takové formy aby byly schopné dalšího růstu v těch dalších vegetačních obdobích.Věřím,že se nám to nakonec podaří.
Já je mám stále krásně zelené, už mě štvou, nechtějí zaschnout, i když už od září nedostaly ani kapku vody.
A budeš zimovat v květináčích? Jestli máš v úmyslu dávat je spát bez zeminy, tak je klidně vysypej a nechej uschnout tak. Já je měla na volno v zemi, tak jsem je vyrývala a přenášela dom jen s ceduličkou v novinách. V koupelně jsem je pak nechávala zavadnout u topení.
Prosím o radu...
Mám hvězdníček koupený v srpnu. Zrovna odkvetl a tak jsem ho chtěla nechat přes zimu růst, aby nabral sílu, ale začaly mu žloutnout listy zřejmě na něho působí počasí a chce spinkat. Nevím jestli mu tím, že jej zazimuju neublížím???
karelex, zimovat budou bez země. Dva jsou vysypané a jsou stále krásně zelené, dva v zemi a jsou stejně zelené. Prostě se jim vadnout nechce(o:
Tychi já bych vysyoala všechny ,když je stejně budeš zimovat nasucho a vyklepej jim zeminu z balu,nejspíš to půjde samo, když je nemáš už zalévané. Polož je na noviny někam k topení.Já je vyrývala začátkem října a trvalo jim to měsíc nežli i poslední zvadl. Pokládala jsem je i na těleso topení po vypnutí.
Andi, není o čem uvažovat když se sám hlásí, nechej jej zaschnout bez zalévání nebo taky vysypej z hlíny. Rust přez zimu necháváme jen semenáčky a dceřiné cibuličky v prvním roce. Jestli je dost místa tak i další zimu,ale já dávala už spát všechny cibulky po prvním zimování v truhlíku - druhou zimu měly už 3,5 - 4 cm obvod cibulky tak ty jsem už jsem dala zimovat všechny nasucho. Amarylka která kvetla potřebuje odpočívat. Když jsi ji koupil v srpnu musela už být stejně nějaký čas zasazená min.1 měsíc ale spíš už od jara. Bez zimního spánku by příští rok nekvetla.
Karen to skvele popsala:-)
jak uz sem tu snad nekde zminoval, v Holandsku se pestuji v hydroponii,v tzv.Mineralni plsti, takze jsou opravdu maximalne zhyckane, pocitac jim naprogramuje kolik smi dostat vody a hnojiva, hlida zasoleni roztoku apod.. nekdy je pak tezke ji u nas doma prinutit k necemu lepsimu
Když jim věnují takovou péči proč je mají tam často doslova prolezlé spálou?
Že mají strukturů neodolnou a doslova jsou vyhnaný tak to už vyplývá z toho jak jsou pěstovaný.
prijde mi, ze se zkratka jen pestuji na mnozstvi a nejake krizeni na odolnost, na to kazdy kasle... byl jsem predloni v Holandsku a tam mely vsechny cibule zdravi...! tak mi prijde, ze nez se k nam dostanou tak asi nemaji optimalni skladovaci pomery
Jirka, již napsal jak jsou prolité vodou u našich prodejců. To může způsobit onemocnění červenou spálou. Ještě se mě nestalo, že bych někde koupil rostlou amarylku, která by nebyla namočena. Vždycky sem ji musel co nejdříve přesadit, aby to vůbec přežila.
ja jsem Edo po zjisteni, ze je prelita dal okamzite na parapet - v tomto pripade sem byl rad, jak moc se u nas topi, vyschlo to okamzite a cibule rostla dal
U nás v Tesku to bejvalo taky ale tak dlouho jsem děvčata buzerovala že jsou opatrnější.Když jsou přelitý tak prostě nezalejvaj.
Jak říkáte distributorům je to jedno hlavně když je udají.
J8 stou poslední šla jak vodník tekla za mnou voda z květináče
jj to je pravda a zasazený jsou taky do všeho možnýho jen ne do zeminy.,Ale tu spálu přece mají i ty suchý cibule .Například ty krabičkový co se prodávaly loni v únoru jako dárkový, ty byly prolezlý spálou dokonale, aspoň ty co byly v prodeji u nás. Já ty krabičky otevírala.Nenašla jsem žádnou nepostiženou.
pokud to maji nekde v hale kde je chladneji tak ta vlhkost se tam vzdycky dostane
Karen děkuji za radu. Dám ho tedy spinkat, stejně mu listy odcházejí a uvidíme příští rok jestli pokvete nebo ne. Chtěla jsem ho nechat nějaký dva měsíce růst a dát spinkat potom, aby se zmotořil po tom kvetení, ale příroda je asi silnější a nemá cenu jít proti ní...
Andi
Automaticky:
Mi radil, abych se dívat na cibuli , protože země (hlinkou)
mohou hnít, a korinky stejné. Obvykle po odkvětu rostou nové listy. Protože se tyto listy žloutnou - něco v nepořádku s kořeny nebo s cibulí. Všechny čerstvě nabizene před prováděcí moči za půl hodiny fungicidů (Fundazol). Po odkvětu se musí stát minimálně 4 nové listy, aniž by se to nebude kvést na jaře, že by nebylo suché. Tak dlouho, že nehoří.
Co se tyka nove zakoupenych cibuli v kvetinaci, je to jak pise Eda. Totalne podmacene v nejake te drti. Prvni co delam je, ze je presazuju- a to i kdyz maji uz kvetni puk..! Zatim se mi ani jednou nestalo, ze by po me presazeni nevykvetla z duvodu zaschnuti puku. I kdybych nechala kvetinac vyschnout, tak ta drt stejne neni pro dalsi pestovani to nejlepsi, takze kdyz uz tak rovnou nova zemina...a se vsim vsudy. Spala se da hezky poresit pres leto...Lecila jsem letos takhle 3 amarylky pobytem na slunicku v kvetinaci a doposud jsou fit a ve skvele kondici !!!
a jak Ti narustaji cibulky? ja mel kdysi s timhle pestovanim problemy...
Já dostala loni na Vánoce od dcery CHristmas Gift .Byl už napolo rozkvetlý, taky zasazený v té drti a dokonale promáčený.Ale dcera měla šťastnou ruku, cibule byla nějaká odolná. Ani náznak spály či hniloby ,měla plno krásných bílých kořenů. Přesazovala jsem jí s jedním právě rozkvétajícím stvolem a druhý začal příští den. Byla nádherná, a to mokro přežila bez následků. Měla jsem štěstí. Při uskladnění má cibule obvod 19,78 cm.Těším se snad pokvete zase.
takhle sem kdysi koupil Lemon Lime - extremne promaceny, nastesti se vysusil samovolne-v nasem pretopenem dome i musel nastesti to zvladl... jenze moucha udelala sve..
Mirku, myslis ty co hned takto presadim po koupi ? Jak ktere....Treba Double Record jede jako blazen, vyhodil i mladou, krasne mi kvetl-3 stvoly, naopak Mambo nic moc-ale u nej se domnivam podle stavu jak vypadal, ze byl v tom kvetinaci podmaceny delsi dobu....ale zbrchal se.
Stránky Předchozí 1 … 5 6 7 8 9 … 19 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Zazimování hvězdníků