61

Re: Benfica

Dík Jirko,  v tom by snad problém být mohl. Nemyslím si ,že bych dávala něčeho tedy toho Cereritu moc, ale může  to být spíš tím,že jsem nedala nic s vyšším obsahem  draslíku. Ten draslík jim asi chyběl.

62

Re: Benfica

takže kdo vi, jak mi ji nahnjili Holanďané  :mad:

63

Re: Benfica

Karen, já když zjistím že cibule raší vemu ji ze sklepa a dám do kotelny(nesážu ji)a nechám ji aby si zvykla na teplotu,třeba i týden.Podle toho jak rychlo letí stvol a listy.Pak zasázím a ještě klidně týden,nebo 2 nezalejvám.Záleží na cibuli.
Teď už mám 2 týdny Emerald v kotelně(je tam asi 20C).Teprve teď ho budu sázet.Nemá listy takže nebudu ještě zalejvat,cibule by mi začala hnít.Dokud nemá listy nemá to smysl,stejně to všechno berou z cibule a to neovlivním.

64

Re: Benfica

Helenko, tvůj způsob mi připadá jako moc dobrej. Ještě mi řekni, ty zimuješ cibule jak? Víš, já je namáčela hlavně kvůli kořenům, po vybalení jsou suché a určitě by se lámaly. Po namočení ty odumřelé odstraním. Tak nevím co v tomto případě .
A ještě, v té kotelně máš asi tmu,že.My kotelnu nemáme, jedině je mohu nechat v tom aklimatizačním období v pokoji pod oknem.Ta teplota tam bude,ale taky světlo.

65

Re: Benfica

V kotelně je světlo.Je tam 20C a mám tam velké okno,takže taková normální místnost.Zimuji cibule bez zeminy,mám cibule v miskách na volno.Ve sklepě je 10 až 5C.Takže kotelnu využívám  k aklimatitaci.Aby mi nehnili,tak je nesážu.Lepší způsob jsem zatím nenašla.

66

Re: Benfica

Heli  a až se aklimatizují, sázíš je i s těmi loňskými suchými kořeny?

67

Re: Benfica

Karen, suché otrhám a zbytek nechávám .

68

Re: Benfica

Heli dík, budu dále postupovat podle tebe. Žádnou ze starých cibulí jsem nenašla nemocnou, tak to koupání ani není nutný. Dneska jsem zase nějaké vybalila, tak už jsou v pokoji na aklimatizaci.  ab   ab   ab

69

Re: Benfica

Původní Benfica mi zašla, tuhle jsem dostala loni od Evči.Stejně jako loni, má i letos jen dva květy,za to pořádně veliké  17 cm.
http://img.janforman.com/th/222fsvl.JPG

70

Re: Benfica

Včerá jsem dostala cibulku Benfici od kamarádky. Chudák byla dost seschlá a hlavně měla snad tří centimetrové podpučí :lol:.  Jinak se mi zdálo, že cibule je zdravá, tak jsem ji zasadila. Teď mi dělá, ale starost jestli jsem udělala dobře. Vrtá mi v hlavě jestli jí zase nemám vyndat a seříznout podpučí..... :mad:

71

Re: Benfica

Já bych teda třícentimetrové podpučí seřízla. Sázím pak  po koupeli v Previkuru  ne do zeminy  ale do Perlitu.  Tady jsem ti našla fotky
jak to probíhalo u mne.   http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … Hadeco.jpg

Je tam dost fotek abys viděla postup regenerace.

72

Re: Benfica

A mám to udělat i když tlačí dvě poupata?

73 Naposledy upravil: karelex (07-01-2015 10:57:21)

Re: Benfica

Tak to bych teda počkala až odkvete. Většinou ani kořeny moc nenarostou  z takového vysokého podpučí. Nebo ji máš zakořeněnou? Několikrát se mi stalo ,že zůstala cibule bez kořenů a při kvetení se pak vyvracela, jak byl vrcholek těžký. Pomůže vyvázat k opoře.

74

Re: Benfica

To byla cibule asi od Jošta. Holá cibule po zimování v teplém obchodě. Seschlá, ale přišlo mi, že kořeny, tedy aspoň jejich části byly živé.

75

Re: Benfica

No uvidíš, jestl že jde do květu tak ji nech  tak  a po odkvětu se podívej na kořeny. Kdyby byla silně zakořeněná  tak bych ji nechala tak, ale většinou vyroste jen pár kořínků po obvodu podpučí a ty se teprve větví. Jestli to bude vypadat tak seřízla bych to potom. Dokonce jsem měla jednou na vysokém podpučí vyrostlý jediný kořen který se pak větvil  a to je slabota.

76

Re: Benfica

Karen, moc děkuji za rady. Prohlížela jsem si Tvou fotodokumentaci. Máš to suprově udělaný. LK

77

Re: Benfica

Jsem ráda jestli ti moje zkušenosti k něčemu budou. Taky mi na začátku ti zkušenější radili. an

78 Naposledy upravil: Pavel (08-01-2015 15:14:08)

Re: Benfica

Keď ti ide kvitnúť cibuľka bez koreňov? a ešte k tomu dvoma stvolmi, radil by som ti po narastení stvolov ich odrezanie. Kvety ti budú krásne kvitnúť aj vo váze a cibuľke tým veľmi uľavíš. Všetku energiu teraz smeruje do stvolov, ich rastu. Keby si ich neodrezala cibuľa by si vyčerpala všetku silu a ľahko by si o ňu mohla prísť. Jednoduchšie sa jej bude zakoreňovať s trochou sily navyše. S polievaním teraz pozor! Stačí veľmi málo a cibuľa ti začne hniť.
  To čo napísala Karen ti doporučujem aj ja - po odkvete, resp. po odrezaní stvolov cibuľu vyber a zrež podpučie. Ak aj bude mať nejaké korene. 3cm je veľmi vysoké podpučie. Po odrezaní a ošetrení nechaj cibuľu obschnúť 1-2 dni, potom zasaď. S vlhkosťou veľmi opatrne pokiaľ cibuľa nezakorení.
    Ja zvyčajne nechávam cca 0,5 cm starého podpučia. (pozri si foto)

http://img.janforman.com/th/zrezanepodpucieidg6.jpg  http://img.janforman.com/th/zrezanepodpucie1eg50.jpg

79

Re: Benfica

Děkuji za rady. Určitě to tak udělám. Nechám v zemi než začnou stvoly kvést a pak je dám do vázy. Pak seříznu podpůrčí. 
Už mám další adeptku na stejný zákrok. 
Rodina pochopila,  že mé nadšení pro tyto fešandy je velké a taky zjistili, že  mám seznam který můžou využívat jako zdroj dárků pro mě. ab

80

Re: Benfica

je to nákazlivé, daj pozor. (Viem o čom hovorím, vlastná skúsenosť).  ab

81

Re: Benfica

jj o tom by nás tady mohlo vykládat víc.   ab  ab  ab