Re: Benfica
Dík Jirko, v tom by snad problém být mohl. Nemyslím si ,že bych dávala něčeho tedy toho Cereritu moc, ale může to být spíš tím,že jsem nedala nic s vyšším obsahem draslíku. Ten draslík jim asi chyběl.
Na FreeHostingu Endora běží desítky tisíc webů. Přidejte se ještě dnes!
Vytvořit web zdarmaNa FreeHostingu Endora běží desítky tisíc webů. Přidejte se ještě dnes!
Vytvořit web zdarmaNejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » jednoduchý » Benfica
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Dík Jirko, v tom by snad problém být mohl. Nemyslím si ,že bych dávala něčeho tedy toho Cereritu moc, ale může to být spíš tím,že jsem nedala nic s vyšším obsahem draslíku. Ten draslík jim asi chyběl.
takže kdo vi, jak mi ji nahnjili Holanďané :mad:
Karen, já když zjistím že cibule raší vemu ji ze sklepa a dám do kotelny(nesážu ji)a nechám ji aby si zvykla na teplotu,třeba i týden.Podle toho jak rychlo letí stvol a listy.Pak zasázím a ještě klidně týden,nebo 2 nezalejvám.Záleží na cibuli.
Teď už mám 2 týdny Emerald v kotelně(je tam asi 20C).Teprve teď ho budu sázet.Nemá listy takže nebudu ještě zalejvat,cibule by mi začala hnít.Dokud nemá listy nemá to smysl,stejně to všechno berou z cibule a to neovlivním.
Helenko, tvůj způsob mi připadá jako moc dobrej. Ještě mi řekni, ty zimuješ cibule jak? Víš, já je namáčela hlavně kvůli kořenům, po vybalení jsou suché a určitě by se lámaly. Po namočení ty odumřelé odstraním. Tak nevím co v tomto případě .
A ještě, v té kotelně máš asi tmu,že.My kotelnu nemáme, jedině je mohu nechat v tom aklimatizačním období v pokoji pod oknem.Ta teplota tam bude,ale taky světlo.
V kotelně je světlo.Je tam 20C a mám tam velké okno,takže taková normální místnost.Zimuji cibule bez zeminy,mám cibule v miskách na volno.Ve sklepě je 10 až 5C.Takže kotelnu využívám k aklimatitaci.Aby mi nehnili,tak je nesážu.Lepší způsob jsem zatím nenašla.
Heli a až se aklimatizují, sázíš je i s těmi loňskými suchými kořeny?
Karen, suché otrhám a zbytek nechávám .
Heli dík, budu dále postupovat podle tebe. Žádnou ze starých cibulí jsem nenašla nemocnou, tak to koupání ani není nutný. Dneska jsem zase nějaké vybalila, tak už jsou v pokoji na aklimatizaci.

Včerá jsem dostala cibulku Benfici od kamarádky. Chudák byla dost seschlá a hlavně měla snad tří centimetrové podpučí :lol:. Jinak se mi zdálo, že cibule je zdravá, tak jsem ji zasadila. Teď mi dělá, ale starost jestli jsem udělala dobře. Vrtá mi v hlavě jestli jí zase nemám vyndat a seříznout podpučí..... :mad:
Já bych teda třícentimetrové podpučí seřízla. Sázím pak po koupeli v Previkuru ne do zeminy ale do Perlitu. Tady jsem ti našla fotky
jak to probíhalo u mne. http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … Hadeco.jpg
Je tam dost fotek abys viděla postup regenerace.
A mám to udělat i když tlačí dvě poupata?
Tak to bych teda počkala až odkvete. Většinou ani kořeny moc nenarostou z takového vysokého podpučí. Nebo ji máš zakořeněnou? Několikrát se mi stalo ,že zůstala cibule bez kořenů a při kvetení se pak vyvracela, jak byl vrcholek těžký. Pomůže vyvázat k opoře.
To byla cibule asi od Jošta. Holá cibule po zimování v teplém obchodě. Seschlá, ale přišlo mi, že kořeny, tedy aspoň jejich části byly živé.
No uvidíš, jestl že jde do květu tak ji nech tak a po odkvětu se podívej na kořeny. Kdyby byla silně zakořeněná tak bych ji nechala tak, ale většinou vyroste jen pár kořínků po obvodu podpučí a ty se teprve větví. Jestli to bude vypadat tak seřízla bych to potom. Dokonce jsem měla jednou na vysokém podpučí vyrostlý jediný kořen který se pak větvil a to je slabota.
Karen, moc děkuji za rady. Prohlížela jsem si Tvou fotodokumentaci. Máš to suprově udělaný. LK
Jsem ráda jestli ti moje zkušenosti k něčemu budou. Taky mi na začátku ti zkušenější radili. 
Keď ti ide kvitnúť cibuľka bez koreňov? a ešte k tomu dvoma stvolmi, radil by som ti po narastení stvolov ich odrezanie. Kvety ti budú krásne kvitnúť aj vo váze a cibuľke tým veľmi uľavíš. Všetku energiu teraz smeruje do stvolov, ich rastu. Keby si ich neodrezala cibuľa by si vyčerpala všetku silu a ľahko by si o ňu mohla prísť. Jednoduchšie sa jej bude zakoreňovať s trochou sily navyše. S polievaním teraz pozor! Stačí veľmi málo a cibuľa ti začne hniť.
To čo napísala Karen ti doporučujem aj ja - po odkvete, resp. po odrezaní stvolov cibuľu vyber a zrež podpučie. Ak aj bude mať nejaké korene. 3cm je veľmi vysoké podpučie. Po odrezaní a ošetrení nechaj cibuľu obschnúť 1-2 dni, potom zasaď. S vlhkosťou veľmi opatrne pokiaľ cibuľa nezakorení.
Ja zvyčajne nechávam cca 0,5 cm starého podpučia. (pozri si foto)
Děkuji za rady. Určitě to tak udělám. Nechám v zemi než začnou stvoly kvést a pak je dám do vázy. Pak seříznu podpůrčí.
Už mám další adeptku na stejný zákrok.
Rodina pochopila, že mé nadšení pro tyto fešandy je velké a taky zjistili, že mám seznam který můžou využívat jako zdroj dárků pro mě. 
je to nákazlivé, daj pozor. (Viem o čom hovorím, vlastná skúsenosť). 
jj o tom by nás tady mohlo vykládat víc.

Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » jednoduchý » Benfica