Re: Benfica
Dík Jirko, v tom by snad problém být mohl. Nemyslím si ,že bych dávala něčeho tedy toho Cereritu moc, ale může to být spíš tím,že jsem nedala nic s vyšším obsahem draslíku. Ten draslík jim asi chyběl.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » jednoduchý » Benfica
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Dík Jirko, v tom by snad problém být mohl. Nemyslím si ,že bych dávala něčeho tedy toho Cereritu moc, ale může to být spíš tím,že jsem nedala nic s vyšším obsahem draslíku. Ten draslík jim asi chyběl.
takže kdo vi, jak mi ji nahnjili Holanďané :mad:
Karen, já když zjistím že cibule raší vemu ji ze sklepa a dám do kotelny(nesážu ji)a nechám ji aby si zvykla na teplotu,třeba i týden.Podle toho jak rychlo letí stvol a listy.Pak zasázím a ještě klidně týden,nebo 2 nezalejvám.Záleží na cibuli.
Teď už mám 2 týdny Emerald v kotelně(je tam asi 20C).Teprve teď ho budu sázet.Nemá listy takže nebudu ještě zalejvat,cibule by mi začala hnít.Dokud nemá listy nemá to smysl,stejně to všechno berou z cibule a to neovlivním.
Helenko, tvůj způsob mi připadá jako moc dobrej. Ještě mi řekni, ty zimuješ cibule jak? Víš, já je namáčela hlavně kvůli kořenům, po vybalení jsou suché a určitě by se lámaly. Po namočení ty odumřelé odstraním. Tak nevím co v tomto případě .
A ještě, v té kotelně máš asi tmu,že.My kotelnu nemáme, jedině je mohu nechat v tom aklimatizačním období v pokoji pod oknem.Ta teplota tam bude,ale taky světlo.
V kotelně je světlo.Je tam 20C a mám tam velké okno,takže taková normální místnost.Zimuji cibule bez zeminy,mám cibule v miskách na volno.Ve sklepě je 10 až 5C.Takže kotelnu využívám k aklimatitaci.Aby mi nehnili,tak je nesážu.Lepší způsob jsem zatím nenašla.
Heli a až se aklimatizují, sázíš je i s těmi loňskými suchými kořeny?
Karen, suché otrhám a zbytek nechávám .
Heli dík, budu dále postupovat podle tebe. Žádnou ze starých cibulí jsem nenašla nemocnou, tak to koupání ani není nutný. Dneska jsem zase nějaké vybalila, tak už jsou v pokoji na aklimatizaci.
Včerá jsem dostala cibulku Benfici od kamarádky. Chudák byla dost seschlá a hlavně měla snad tří centimetrové podpučí :lol:. Jinak se mi zdálo, že cibule je zdravá, tak jsem ji zasadila. Teď mi dělá, ale starost jestli jsem udělala dobře. Vrtá mi v hlavě jestli jí zase nemám vyndat a seříznout podpučí..... :mad:
Já bych teda třícentimetrové podpučí seřízla. Sázím pak po koupeli v Previkuru ne do zeminy ale do Perlitu. Tady jsem ti našla fotky
jak to probíhalo u mne. http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … Hadeco.jpg
Je tam dost fotek abys viděla postup regenerace.
A mám to udělat i když tlačí dvě poupata?
Tak to bych teda počkala až odkvete. Většinou ani kořeny moc nenarostou z takového vysokého podpučí. Nebo ji máš zakořeněnou? Několikrát se mi stalo ,že zůstala cibule bez kořenů a při kvetení se pak vyvracela, jak byl vrcholek těžký. Pomůže vyvázat k opoře.
To byla cibule asi od Jošta. Holá cibule po zimování v teplém obchodě. Seschlá, ale přišlo mi, že kořeny, tedy aspoň jejich části byly živé.
No uvidíš, jestl že jde do květu tak ji nech tak a po odkvětu se podívej na kořeny. Kdyby byla silně zakořeněná tak bych ji nechala tak, ale většinou vyroste jen pár kořínků po obvodu podpučí a ty se teprve větví. Jestli to bude vypadat tak seřízla bych to potom. Dokonce jsem měla jednou na vysokém podpučí vyrostlý jediný kořen který se pak větvil a to je slabota.
Karen, moc děkuji za rady. Prohlížela jsem si Tvou fotodokumentaci. Máš to suprově udělaný. LK
Jsem ráda jestli ti moje zkušenosti k něčemu budou. Taky mi na začátku ti zkušenější radili.
Keď ti ide kvitnúť cibuľka bez koreňov? a ešte k tomu dvoma stvolmi, radil by som ti po narastení stvolov ich odrezanie. Kvety ti budú krásne kvitnúť aj vo váze a cibuľke tým veľmi uľavíš. Všetku energiu teraz smeruje do stvolov, ich rastu. Keby si ich neodrezala cibuľa by si vyčerpala všetku silu a ľahko by si o ňu mohla prísť. Jednoduchšie sa jej bude zakoreňovať s trochou sily navyše. S polievaním teraz pozor! Stačí veľmi málo a cibuľa ti začne hniť.
To čo napísala Karen ti doporučujem aj ja - po odkvete, resp. po odrezaní stvolov cibuľu vyber a zrež podpučie. Ak aj bude mať nejaké korene. 3cm je veľmi vysoké podpučie. Po odrezaní a ošetrení nechaj cibuľu obschnúť 1-2 dni, potom zasaď. S vlhkosťou veľmi opatrne pokiaľ cibuľa nezakorení.
Ja zvyčajne nechávam cca 0,5 cm starého podpučia. (pozri si foto)
Děkuji za rady. Určitě to tak udělám. Nechám v zemi než začnou stvoly kvést a pak je dám do vázy. Pak seříznu podpůrčí.
Už mám další adeptku na stejný zákrok.
Rodina pochopila, že mé nadšení pro tyto fešandy je velké a taky zjistili, že mám seznam který můžou využívat jako zdroj dárků pro mě.
je to nákazlivé, daj pozor. (Viem o čom hovorím, vlastná skúsenosť).
jj o tom by nás tady mohlo vykládat víc.
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » jednoduchý » Benfica