Re: Sprekelia (jakubská lilie)
Kde jste sehnali Sprekeili moc pěkný kousek.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Sprekelia (jakubská lilie)
Kde jste sehnali Sprekeili moc pěkný kousek.
Jitka psala v emailu, že to není amarylis ale patří jen mezi amarylkové, já mám dva odkazy, kde je Sprekelie uvedená jako amarylis.
Sprekelii maji jak v obi tak hornbachu v praze repy,ruzyne....cena neco pod 100,asi 70-80kč
Sprekelia (jakubská lilie) je podle mých informací opravdu z čeledi amarylkovitých.Není to amarylis.
Mrkněte:
http://www.celysvet.cz/sprekelia-formosissima.php
Já ji koupila normálně jako cibuli ve Věžkách, ale prodávají je všude. Viděla jsem je v OBI, myslím i v Baumaxu. Mají je normálně na stojanech, jak jsou semínka, oseva...Tak mezi cibulema a hlízama je sprekelia, agapantus atd.....Finančně nestojí mnoho.Je krásný, má úplně jiný šmrnc než amarylis. Vřele doporučuju.Kvetla mi ale po zakoupení až za 3roky.
...sice jsem to napsala už do rubriky "Odrůdy", ale přepíšu to sem, pro lepší orientaci.
Takže
Sprekelia (jakubská lilie) je podle mých informací opravdu z čeledi amarylkovitých.Není to amarylis.
Mrkněte:
http://www.celysvet.cz/sprekelia-formosissima.php
Já ji koupila normálně jako cibuli ve Věžkách, ale prodávají je všude. Viděla jsem je v OBI, myslím i v Baumaxu. Mají je normálně na stojanech, jak jsou semínka, oseva...Tak mezi cibulema a hlízama je sprekelia, agapantus atd.....Finančně nestojí mnoho.Je krásná, má úplně jiný šmrnc než amarylis.
Vřele doporučuju. Kvetla mi ale po zakoupení až za 3roky.
na podzim chce po sklizni ulozit do tepla,ne mene nez 17 stupnu jinak nekvete!stejne jako Ismene neboli Hymenocallis ten se pestuje stejne...
Hymenocallis taky mám. V zimě mají teploty určitě kolem 17C. Spíš bych to kvetení te mé Sprekelie po 3letech přičítala slabé cibulce. Ale jak jsem psala-květ nádherný....Doporučuju.
Trochu to je s tím názvem zamotané. Na mnoha stránkách je uváděná jako amaryllis a např. na http://en.wikipedia.org/wiki/Sprekelia je napsáno, že byla kdysi nazývána aztéckou lilií, ale že pravou lilií není. Hodně se používá ke křížení s hippeastrum.
Jitko, zkuste porovnat s tou vaší jestli souhlasí. To má být Sprekelia. Obrázek má odkaz na thaiwanské stránky.
Několik poznámek ke sprekelii, ačkoli to budete pravděpodobně už vědět: správný název je Sprekelia formosissima a patří skutečně do čeledi amarylkovitých (Amaryllidaceae), do téhle čeledi patří z naší květeny třeba sněženky a bledule. To, že se ve starší literatuře objevuje také pod jménem "amarylis" je dáno tím, že ji do tohoto rodu původní autor popisu (Karl Linné) v roce 1750 zařadil - prostě proto, že to byl v té době jediný rod této čeledi. Teprve postupem doby, jak přibývaly objevy dalších druhů rostlin této čeledi, vyvstala potřeba to trochu podrobněji roztřídit, takže ten původní "velkorod" Amaryllis se rozpadl na několik menších rodů (Hippeastrum, Zephyranthes, Habranthus, Sprekelia, Hymenocallis....).
Anglickými názvy jako aztécká lilie se nedejme mýlit, skutečně nemá s pravými liliemi skoro nic společného, snad jen příslušnost k řádu Liliales, česky trochu nepěkně liliotvaré.
Jinak na všech obrázcích je skutečně pravá sprekelie. Mimochodem, v Evropě se pěstuje od roku 1593 a je tak jednou z prvních exotických okrasných rostlin.
Omlouvám se za trochu rozvláčný příspěvek. Nakonec na jménu moc nezáleží, hlavně když kvete, ne?
T.
Tomáši, moc dekuju za potvrzení meho nazoru.....Mam stejne informace.
Tomáši, děkuji za vysvětlení. Podrobný příspěvek je velkým přínosem pro toto fórum. Sprekelii vyškrtnu z databáze Hippeastrum, aby nedocházelo zbytečně k dezinformacím. Kdyby kdokoliv zjistil, v seznamu hvězdníků nějakou chybu, neváhejte a napište.
Pěkné foto!!
Sprekélie je moc hezká květina..taky jsem neodolala a jednu si objednala.. bohužel přišla s červenou spálou :-(
Letos ale kvetla:
Prosím omluvte mizerný snímek, mám jen mobil
Vítám Vás na fóru. Vaše fotografie pořízená z mobilu je super.
Tak díky; a můžete mi tykat;)
Také jsem jí měla, koupila jsem si jí už 2x, protože je to fakt kouzelný kvítek, ale ani jednou mi nevykvetla a na podzim, když jsem jí vyndala z květníku, tak od kořenů byla vyhnilá. To samé se mi stalo i s tím křížencem s amarylisem, co nabízejí v Lukon-glads, ten jsem měla loni. Nevíte čím to? Musím dopředu říct, že příliš vody to nebylo, protože u mě kytičky spíš žízní, než že by se topily.
Prosím vás přátelé má někdo tuto rostlinku ? mohl by mi někdo poradit co mám teď udělat s cibulkou? dnes mi došla poštou děkuji
Radku, jestli ti to nevadí, tvuj příspěvek jsem šoupnul sem, mezi Sprekelie. Kopci ji má, snad ti poradí.
http://botany.cz/cs/sprekelia-formosissima pozrite na túto stránku
jo děkuji edo nemněl jsem moc času děkuji za přesunutí příště budu koukat lépe
tehdy jsem i mel-bohuzel mysi byly rychle...ale asi si ji poridim znovu...pestuje se stejne jako Hymenocallis....tudiz vyzaduje alespon 17st behem zimovani...jinak se nevytvori kvetni zaklad, a zjara se zas vysadi...
Pěkné foto!!
Sprekélie je moc hezká květina..taky jsem neodolala a jednu si objednala.. bohužel přišla s červenou spálou :-(
Letos ale kvetla:
Prosím omluvte mizerný snímek, mám jen mobil
Ahoj Scandio, kde jsi se nám takovou dobu toulala? Já už taky našla tohle to Rdovo forum a je nás tady víc Jak se pořád máš?
Sprekélie je nádherná, ale ještě jsem na ni nenarazila. Asi bych taky neodolala.
Jééé já se zapoměla podepsat Karen
Tak se dívám jaká jsem trouba !!Nevšimla jsem si data
Nevim, jestli poradim....:-), ja ji pestuju uplne normalne jako vsechny kytky, dela mi krasne male cibulky, minuly rok mi i kvetla. Foto na : www.kopci.estranky.cz
Fakt nemam zadny specialni recept.....sadim ji jako amarylis-aby couhala trocha cibule nad hlinu, pres zimu zalivku omezuju, pres leto prihnojuju...opravdu nic vic....
tak že děkuji jen .neudělal jsem chybu že jsem ji teď dal do květináče ? tak jako každé nové ? a namočil jsem ji do Previkuru ? toť vše
Ja ji v nicem nemacela....kupovala jsem si ji uz je to dyl...2007, 2008...? Od te doby je pravda, ze z pocatku trochu zlobila, ale presadila jsem ji-nevim cim to tehdy bylo a od te doby roste krasne....Jinak se drzi dobre. Snad mi pokvete i letos...:-))
no on ten kolega psal že je pěstuje normálně na záhoně tak jsem ji namočil preventivně poslal mi ze slovenska tři cibule Ama..a dvě z nich jsou se spálou tak jsem je ořezal a jsou také v previkuru
v Globusu mají Sprekelie.....jen nevím za kolik !!!!
Zítra si tam pro ni pojedu nebo né Radošku .....prohlížela jsem je v rychlosti,ale vypadají zdravé....ale malinké.dodavatel Nohel Garden
mně zrovna dneska dorazila poštou od zahradníka Basíka. taky žádný obr - průměr cca 4,5 cm, bez spály, za 33,- Kč. to mysím jde, ne?
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Sprekelia (jakubská lilie)