1

Téma: Viróza hvězdníku

potřebovala bych poradit, zda jeden z mých hvězdníků má virózu a co s ním. jedná se o údajnou Pasadenu, kterou jsem zakoupila v roce 2007 u p. Tyrychtra a letos poprvé vykvetl. ale nezdá se mi (alespoň podle fotek v Edově přehledu), že by to byl on. fotka od kopci je mu podobnější, ale můj je vyloženě do oranžova, ne červený. vím, že se s virozou nedá nic dělat, takže dotaz spíš směřuje k tomu, zda mám rostlinu zlikvidovat, aby se nákaza nepřenesla na další a hlavně bych potřebovala vědět, zda se přenáší i semeny. připojím fotky. díky za reakce.

2

Re: Viróza hvězdníku

Ty fotky by bodly. Viróza se málokdy projeví plošnou změnou barvy (červená - oranžová), spíš jsou v květech plošky,zpravidla protáhlé ve směru růstu lístku, kde je jiný odstín základní barvy. Na listech pak opět protáhlé fleky, zpravidla světleji zelené než okolí.
T.

3

Re: Viróza hvězdníku

Loni jsem fotil virózu na listech hvězdníku.
http://www.hippeastrum.wz.cz/foto/63-4-x-viroza-forum.jpg

eda

4

Re: Viróza hvězdníku

no konečně!! bojovala jsem s tím a zvítězila

http://img1.rajce.idnes.cz/d4/1/1795/1795833_bfff2ae0d330261626d499c4330a5768/images/DSC04959.jpg

http://img1.rajce.idnes.cz/d4/1/1795/1795833_bfff2ae0d330261626d499c4330a5768/images/DSC04956.jpg

5 Naposledy upravil: komule (27-03-2009 20:26:52)

Re: Viróza hvězdníku

takže jak vidím, Edo, vaši fotku, viroza to u mé "Pasadeny" s největší pravděpodobností je. co jste tedy s tím pacientem udělal?
a navíc mám problémy se svým krasavcem Elvasem. na květním stvolu vykvetl první ze tří květů a nějak jsem ho nestihla vyfotit. říkala jsem si, že se nic neděje, počkám až rozkvetou další, ale ty bohužel zaschly. můžu také umístit fotku, ale asi je to zbytečné. domnívám se, jak jsem si tady někde přečetla, že to bude asi spálou. na květním stvolu zvnějšku byly červené skvrny, ale řez stonku byl čistý. začíná mu rašit další stvol, tak uvidím, jak dopadne... cibule mi nepřišla, že by byla nějak enormně chycená. už vloni jsem zjistila, že spálu mají úplně všechny nově kupované cibule, ať jsou z tuzemska či zahraničí. asi také záleží na odrůdě, jak je která choulostivá, jestli se s tou spálou popere a nebo podlehne.  vloni jsem cibule mořila v Acrobatu, pak v průběhu sezony stříkala, ale stejně jsem se jí nezbavila

6 Naposledy upravil: Miroslav (27-03-2009 21:03:52)

Re: Viróza hvězdníku

co se tyce viroz-mam zkusenosti s cibulovinami obecne,rostliny se nedají vylecit, okamzite se likviduji, jen kdyby se muselo tak se ozdravuji v laboratorich...pres medium---zkracene ---rostl.bunka prejde pres jakesi sito, za to vir nikoli a tudiz lze vytvorit nevirozni rostlinu a tudiz zachranit treba odrudu. Jinak virozy obecne prenaseji hlavne skudci-mšice, trasnenky apod...tez mechanicky lze virozu prenesti, a take zemí, takze pokud mate rostliny vedle sebe, zdravou i nakazenou tak se nemohou nakazit jen proto, ze by byly u sebe....ale riziko hl.diky skudcum tam je. A co se tyce potomstva viroz...tento poznatek mam z jirinek,ale troufnu si odhadnout, ze to nebude daleko od pravdy-60% potomstva si prenese virozu sebou, nebo alespon nachylnost na ni. Takze pro jistotu nesbirat semena z techto napadenych rostlin...

7

Re: Viróza hvězdníku

List na fotografii postižený virózou patří neznámému bílému hvězdníku a nyní ho právě mám pod sklenicí, protože jsem ho také musel rozřezat kvůli cibulovce. U této odrůdy mě nevadí jestli o ní přijdu, bílých mám několik a tento byl stejně nemocný. Pokusně zkouším jestli se vytvoří nějaké malé cibulky.
Pasadeně na vvšem obrázku chybí více bílé barvy, která by měla proužkem zasahovat až do konce okvětního lístku. Možná to nebude úplně čistá Pasadena. Podobně, ale jen na některých fotografiích, které mám stažené, vypadá Unique.
Spála na stvolu dokáže růst poupěte úplně zastavit, zřídka se to stává. Setkávám se v prodejnách květin u hvězdníků zasazených v květináčích, že je prodavači příliš zalévají. Nemají tam dobré světelné podmínky, chybí jim slunce  a po několika dnech v těchto podmínkách, při přemokření jsou určitě více náchylné na červenou spálu. Tyto cibule po odkveteni při přesazování vždy oloupu až na zelené suknice, aby bylo vidět případné postižení. Někdy je to hrůza co se objeví.
Mám také hvězdník Elvas (trochu se od pravého liší) a ten trpí spálou listů rok co rok úplně stejně. Listy zčervenají a postupně zaschnou. Přesto kvete pravidelně už čtvrtý rok dvakrát do roka. Na jaře a na podzim. Ani jednou ještě nevynechal. Dceřinná cibulka má již tyto nemocné listy také. Zpočátku jsem ho také mořil a stříkal, ale už jsem to vzdal.

eda

8

Re: Viróza hvězdníku

tady jsem Karen našel příspěvek na virózu, už je to historické téma, tak ho trochu obnovím ag

9

Re: Viróza hvězdníku

Přečetla jsem si tady o viróze a mám obavu, že jeden můj hvězdník to také má. Není to úplně tak výrazné, jako na tom obrázku nahoře, spíše střídání světle a tmavě zelené barvy. Přidávám fotografie, ale není to na nich moc vidět.
http://img2.rajce.idnes.cz/d0202/6/6232/6232210_75457a7703fd60b9a7cb8f76093bc4d5/images/IMG_0419.jpg
http://img2.rajce.idnes.cz/d0202/6/6232/6232210_75457a7703fd60b9a7cb8f76093bc4d5/images/IMG_0420.jpg

Je to pěkná velká cibule, která pravidelně kvete. Asi odrůda Sydney, jak tady někdo určil. Moc se mi nechce jí vyhazovat, ale píšete, že se s tím nedá nic dělat, tak nevím. Zkusila bych od ní vypěstovat alespoň semena. Zrovna mi kvete, můžete mi někdo poradit, kdy je nejlepší doba pro opylování? Hned jak se rozvine nebo později?

10

Re: Viróza hvězdníku

Mně se listová spála ukázala také na  Elvasu,už to budou tři roky. Tenkrát mi radil Eda, a všechno co řekl bylo tak, jak to předpověděl. Listyx uschly  a dlouho se nic nedělo. Až po vysazení na zahradz na přímém slunci se olistil, listy byly čisté  a zatím se nic neukázalo. Ale i tak se jí moc nevede, .Loni jí myš okousala, no zatím žije, rána se zahojila

11

Re: Viróza hvězdníku

Zdenka, pokiaľ ju budeš pestovať izolovane od ostatných a dávať pozor na to aby si virózu nepreniesla na ostatné amky, kľudne si ju môžeš nechať. Vždy je tu však riziko prenosu choroby. Stačí že odrežeš stvol, listy a nôž neumyješ a použiješ ho na iné amky. Viroza sa prenesie. Chce to viac opatrnosti.Tak pozor na to. Ak opelíš túto amku vlastným peľom, zrejme aj sadenice budú postihnuté virózou.

12

Re: Viróza hvězdníku

Pavle,mám dojem že jsme to tu jednou probírali a viroza se přenáší na dceřinné cibule ale ze semen by to nemělo být.Aspoň tak si to pamatuji.

13 Naposledy upravil: dj.joop (15-04-2013 10:52:05)

Re: Viróza hvězdníku

Viróza se přenáší i na generativní potomstvo,avšak ne ve 100% případů,některé semenáče mohou být zdravé a naopak.

http://amarylis.hys.cz/viewtopic.php?pid=29415#p29415

14 Naposledy upravil: karelex (15-04-2013 11:06:51)

Re: Viróza hvězdníku

Tak že když to vezmeme kolem a kolem  je to na h...o  a raději od nich ruce pryč ab  ab  ab

15 Naposledy upravil: honza39 (15-04-2013 13:30:34)

Re: Viróza hvězdníku

Já sice jsem v oboru Amaryllisů nováček, ale vím, že obecně se virozy semeny nepřenášejí, a to nejen u Amaryllisů, ale ani u jiných rostlin. Virozy se přenášejí poraněním při nešetrné manipulaci, nářadím ( nůž, nůžky) a po napadení hmyzem a jinými predátory. Dceřinnými cibulemi bohužel také.
Je proto nutné nože a nůžky desinfikovat, např. technickým alkoholem, než začneme řezat další rostlinu.
Co se týká semen a  zdravých semenáčků, můžete tedy být v klidu. Právě semeny je možno kolekci obnovit nebo ozdravit, i když to, jak známo, trvá déle.
Má tedy pravdu Helena.

16 Naposledy upravil: dj.joop (15-04-2013 14:20:56)

Re: Viróza hvězdníku

No u některých zdrojů na netu je napsáno,že semeny se virus přenášet může u jiných zase ne.

tady ano: http://link.springer.com/content/pdf/10.1007/BF01987405

tady ne: http://www.fshs.org/Proceedings/Passwor … UFFER).pdf

Nicméně u některých druhů rostlin byl přenos přes semena prokázán.

17 Naposledy upravil: Pavel (15-04-2013 17:22:52)

Re: Viróza hvězdníku

Presne tak ako píše Jirko. Na americkom fóre to potvrdil jeden zberateľ a pestovateľ. Písal že peľ použitý z viroznej amky na inú - produkuje semená s virózou, takže aj semenáčky boli virózne. Naopak opelenie viroznej rastliny s peľom zo zdravej amky vyprodukoval zdravé semená(semenáčky). Je to zaujímavé. Ono je asi ťažko povedať  pri kríženiach s viroznou rastlinou, kedy sa viróza prejaví. Je to lotéria. Asi sa treba tomu radšej vyhnúť. Je to najlepšie riešenie a predíde sa tak problémom.

18 Naposledy upravil: helena (16-04-2013 05:03:04)

Re: Viróza hvězdníku

Největší sranda na tom je ta,že ti prodají nemocnou rostlinu a tváří se že nic,vše v pořádku a ty se pak z toho .....
Je fakt že to berou jako spotřební zboží,vykvete a šup s ní do koše.Nepočítají s tím že by to někdo chtěl mít i více roků a nedej bože ji ještě křížit a pěstovat z ní další potomky. ab