361 Naposledy upravil: Anor (07-09-2017 21:23:12)

Re: Neznámá Amarylka-4

Tak jsem si brouzdala po netu, okukovala cibulky na které nemám místo... a narazila jsem na amarylis Desire. Měl by být spíš do oranžova se zeleným středem, výraznějším žilkováním a takovým světlejším proužkem na bočních spodních okvětních lístcích.
No a ta moje neznámá červená je jí nápadně podobná i s tím nádechem do oranžova. Letos sice vytvořila podivný tvar květu (viz výše), ale loni kvetla takhle... Co myslíte? Já bych řekla, že na 95% je to on.
http://img.janforman.com/th/cervenydesiren51f.jpg
Ta barva se hrozně blbě fotí...

Ještě přidávám odkaz na originál... https://www.whiteflowerfarm.com/amaryll … esire.html

362

Re: Neznámá Amarylka-4

Snímky rozkvetlých  květů jsou od Evči.  Ta bílá plnokvětá je z Penny  a považujeme ji za Alfresco .  Co na to ostatní?  Ta červená krasavice  je neznámá  ale jsme jí obě nadšené.   Tak  raďte !  Napadá někoho nějaké určení??????

http://img.janforman.com/th/228357133694727168412041913570066ngp08.jpg http://img.janforman.com/th/Alfresconeznama5btg.jpg http://img.janforman.com/th/22855384369472773507865795746481n1b7n.jpg

363

Re: Neznámá Amarylka-4

Další rostliny byly koupená u firmy  Osiva-semena,  a měla to bejt  Rilona,  že se netrefili  je jasné. ,koupily jsme jí  jak Eva tak i já. Moje se ještě neotevřela  ale již nyní je skoro jasné že dopadneme obě podobně.
Další cibule od teto firmy Ambience - tu jsme koupily celkem pokut vím tak 3 a všechny tři byly prožrané červenou spálou. Dvě jsou vyhozené  a ta třetí u Vosičky je vykrájená  no a uvií se,

Tak tohle měla být  ta Rilona  ještě teda není docela vypnutá  ........
já  vidím nějakou podobu na Minervu ale nemá vyvinuté ty střapečky ve květu.  Nebo snad  Apple blosom? 



http://img.janforman.com/th/Minervabezstrapeckuhjm0.jpg

364

Re: Neznámá Amarylka-4

Taky já přidám jednu cibuli s prosbou o název... Taky pořízená v Penny. Foceno mobilem. Ve skutečnosti má víc zelenkavé barvy.
http://img.janforman.com/th/DSC1156d6m5.jpg http://img.janforman.com/th/DSC1157h0ud.jpg
http://img.janforman.com/th/DSC115802a8.jpg http://img.janforman.com/th/DSC115975gp.jpg

365

Re: Neznámá Amarylka-4

Vosička, vypadá to na Toscu.  ad

366

Re: Neznámá Amarylka-4

Karen, na Apple blosom mi to moc nevypadá. Ťažko povedať, ale žilkovanie v kvete je dosť výrazné. Možno Faro...

367

Re: Neznámá Amarylka-4

Já to taky na Apple  neviděla  mně se zdála ta Minerva ale nevidím ty střapce v květu   Dívala jsem se na to Faro v seznamu  jsou tam dvě  a jedna má taky ty střapce  druhá nemá? Tak nevím mají tam bejt  nebo je to jedno??   No jinak by se mně Faro líbilo  to nemám.

A co ta červeno bíle proužkovaná nahoře  ta ti nepřipomíná nic??  Tu mám slíbenou.

368

Re: Neznámá Amarylka-4

Ešte by to mohla byť aj Flair. Sú veľmi podobné.

Tá neznáma červeno prúžkovaná je nádherná. Vôbec netuším čo to je , zrejme nejaký kríženec.

Ja vôbec nič nestíham, amky mám ešte vo foliovníku na záhrade. Chcem ich dnes popratať, ale počasie nieje dobré. U nás má už aj mrznúť, takže dnes to spraviť musím.

369

Re: Neznámá Amarylka-4

To chápu, moje jsou již zazimované, ale mám jich tak 1/3 co bylo dřív. Jinak mne dnes čeká, ale taky náročnej den.  Návštěva rodiny  a to v dost  lidech. Tak včera jsem vyvařovala  a nyní pokračuji..............Tak až večer  bude pohoidička.

370

Re: Neznámá Amarylka-4

Koukala jsem na tu Flair. a připadá mně dost podobná  . Ještě uvidím až rozkvete ta   u mne. Ještě to bude chvíli trvat. Počítám tak v pondělí nebo uterý. Květy bude mít taky 4  Na obrázku ta  Flair. střapečky nemá tak mi připadá  bližší.

371

Re: Neznámá Amarylka-4

Dneska rozkvetl první květ u zaměněné cibule od firmy  Osiva-semena, kupovala jsem ji jako Rilonu . Je to  ta samá jako rozkvetla u  Evči.   Tak co na to odborníci?  Dala by se zařadit jako Faro? 


http://img.janforman.com/th/IMG6807w0vb.JPG http://img.janforman.com/th/IMG6805lprs.JPG http://img.janforman.com/th/IMG6809osgm.JPG

372

Re: Neznámá Amarylka-4

Podoba s Faro je velká.   ab

eda

373

Re: Neznámá Amarylka-4

Edo dík já si to taky myslela. Nevíš jestli u Fara jsou ty okvětní lístky trvale zahnuté dopředu?  Myslím jestli je to u tohoto druhu jako znak. Právě že Evča si stěžovala že ta její se ne a ne vypnout.

374

Re: Neznámá Amarylka-4

Podle fotografii, jsou ve většině případů okvětní lísky zahnuté dopředu, tak to asi tak má být.  Hlavně spodní lístky.

eda

375 Naposledy upravil: karelex (31-10-2017 17:31:15)

Re: Neznámá Amarylka-4

Edo dík . Mám odrostlejší cibulku   Faro od dj.joop  která snad přežije otravu kterou jsem tu měla. Tak jednou snad je budu moci porovnat spolu.

376

Re: Neznámá Amarylka-4

Jsou pěkné všechny. Ta červeno-bílá proužkaná je obzvlášť povedená, i když bez jména.  ab  Já jsem teď natrefila na amarylky v Tescu, mají cibulku za 70 Kč, ale klasické - červená, bílá, růžová. Tak jsem odolala. Zatím...  ag

377

Re: Neznámá Amarylka-4

Anor  právě ta co se ti líbí  ta červená s proužky je taky koupená jen tak někde v obchoďáku taky tuším že za 70 Kč. Tento rok se takto našlo pár zajímavých kousků.  Tak NAKUPUJ .U nás neměli zatím nic. I když jsem již požádala dceru aby se taky dívala.
Abych nekecala ale myslím si že právě jedna z těch zajjímavých byla koupená jako růžová.

378

Re: Neznámá Amarylka-4

Karen, tos mi neměla říkat.  ag Teď se asi už neudržím a opravdu si aspoň jednu koupím. Moc bych chtěla klasickou červenou s velkým květem. Kuovala jsem jí už 2x, jednou mi z ní vykvetl Apple blossom a podruhé cosi oranžového s drobnějším kvítkem (možná Desire). Tak že by do třetice?  ah
Jen je takhle přes zimu nemám kam dát, okna už mám plná... Ale příští týden budu dělat malou atestaci, tak třeba za odměnu...  af

379

Re: Neznámá Amarylka-4

http://img.janforman.com/th/2354968216036759830253521743136189nv8xk.jpg

mohla by tohle být Apple Blossom ?Je  koupená v obchoďáku a fotka je hodně mizerná  pořád se mi nedaří udělat ji ostrou. Snad dneska  za světla bez blesku. Budu de snažit.   Apple Blossom  by měla vonět ,že.  Teda za vůni to zrovna nepovažuji  ale voní  aspoň ve srovnání s ostatními květy kde není cítit nic.

380

Re: Neznámá Amarylka-4

Tak nyní trochu lepší fotka 
http://img.janforman.com/th/AppleBdglw.JPG http://img.janforman.com/th/AppleBlosom2n0zp.JPG

381

Re: Neznámá Amarylka-4

Myslím, že Apple Blossom by to být mohla. Moje vypadá skoro stejně. A opravdu "voní" tak zvláštně. Trochu mi to připomíná slabší verzi durmanu. ab Víc se rozvoní vždycky k večeru. Je moc pěkná.

Já jsem dostala o víkendu od babičky cibulku v dárkové krabičce z Lidlu. Cibulka vypadá, že je zdravá a měla by být velkokvětá červená. Tak jsem moc zvědavá jestli to tentokrát vyjde. Nebyla zasazená a ještě úplně spala, tak jsem jí zatím uložila do spíže. Ať se budí pomalu, není spěch. br

382

Re: Neznámá Amarylka-4

Dík za potvrzení, jsem ráda že se mi moje určení potvrzuje. Já  ji taky již měla  ale také nepřežila otravu, ale fotku mám uloženou, tak jsem měla s čím porovnávat.  Zároveň s touto jsem dostala ještě druhou  a ta je také červená ještě není docela otevřená, ale již je vidět ,že je hodně tmavě červená. Tu asi neurčíme. Červených je hodně  . Ta moje drží květy jak zvonek směrem dolů. Podobně jako Zombie.

383

Re: Neznámá Amarylka-4

Jen pro úplnost sem dávám dneska neznámou červenou  ještě jednou, tentokrát již docela rozkvetlou  . Květ má menší jen 13x13 cm stvol je vysoký 30 cm.  Nejspíš zůstane neznámou  ,nebo někoho napadá o co by mohlo jít???
Fotila jsem ji na dvorku  při normáílním světle bez blesku  tak barva odpovídá skutečnosti.

http://img.janforman.com/th/IMG7086r7i2.JPG http://img.janforman.com/th/IMG7089notm.JPG http://img.janforman.com/th/IMG7087xabu.JPG

384

Re: Neznámá Amarylka-4

Karen je krásná. U červených je to vždycky těžké odhadnout. A tak si vždycky popisuji - tmavá červená, světlá červená ab ab ab prostě hotový odborník ab ab ab a loni jsem měla obzvlášť červený rok. Snad všechny nové amarylky byly červené. Doufám, že letos bude větší štěstí na barvy a vykvetou i jiné ab. Loni jsem zkoušela nový způsob zimování (v truhličkách v kotelně, kde je nižší teplota) - dříve jsem je dávala do novin a do krabice, ale to také nebylo ono - cibulky byly stále menší. Letos jich mám několik v květináčích na skříni a  ostatní v garáži kde je cca do 10 stupňů tak doufám, že to by mohlo být lepší.... Člověk se pořád učí.....

385

Re: Neznámá Amarylka-4

S tím označováním to dělám podobně, aspoň mne potěšilo, že je tak tmavě červená,tahle má poměrně malý květ i když se mi líbí tvarem.  Pokud jde o zazimování mám podobnou zkušenost. Několik roků jsem vysazovala cibule do volné  půdy pod foliak. Bylo to bezva olistění bylo přímo ukázkové ale vedlo to k tomu, že jsem je zimovala zabalené do novin. Ale po třech letech jsem si všimla, že se cibule zmenšují  a co navíc  ubejvalo kořenů. U několika kousků jsem nacházela jediný kořen který se pak úžasně větvil. Došla jsem k závěru , že každoročné vytváření nových kořenů cibulku příliš vyčerpává  a tak jsem se vrátila ke květináčům .Pak bohužel přišla ta otrava  a bylo po všem.  Vysazené  rostliny do  truhlíků mám poze mladé semenáče  a nebo pak nyní ještě ty co přežily otravu. Tyto ovšem nezimují ale rostou celou zimu v pokoji.
Zimování společně zasazených  rostlin  - ale taky jen mladších jsem vyzkoušela před pár lety taky  a to ve sklepě. Mívali jsme tam brambory  i řepu a dobrý. S amkama jsem zapoměla na jednu důležitou věc.  Nebylo tam větrání  a to jim vadilo.  Rozjela se mi tam hniloba od krčků . Naštěstí jsem na to přišla  asi tak to týdnu  a vypomohla jsem si ventilátorem., pomohlo to celou zimu jsem tam po ránu pouštěla  ventilátor. Aspoň  tam vzduch rozproudil  a cibulky oschly  a hniloba se zastavila  ovšem ztráty byly  . Většinu  zkušeností mám zachycených na fotkách tady   https://karelex1.rajce.idnes.cz/B31k_Am … 2010-2017/

Nyní zimuji  to co přežilo  nebo nově získané  ty co loni již rostly  naskládané  zasazené do květináčů  a seskládané do bedniček (takové ty ze zeleniny  )ve špajzu  . Je to skladné a  bedničky mám na sobě  a ty bedničky jsou vzdušné.No a občas trochu zavlažím aby nepřeschly kořeny  a zůstaly živé.  Jo v tom špajzu mi teplota při velkých mrazech klesla na nejnižší teplotu +5C.

386

Re: Neznámá Amarylka-4

Tak mám další neznámou. Dcera mi ji koupila zase v Lidlu  . Co na ni naši odborníci. Připomíná někomui něco???????????

http://img.janforman.com/th/9mj3.jpg http://img.janforman.com/th/.jpg2m4ou.jpg

387

Re: Neznámá Amarylka-4

Lemon Star, Lemon Sorbet...  Kvet sa mi zdá celkom veľký. Myslím si že Lemon Lime to nebude.
Je veľmi pekná.  ab

388

Re: Neznámá Amarylka-4

Na Lemon Star  se mi zdají listy té nové moc kulaté .Tu druhou neznám ale co jsem vyhledala na Googlu  tak mi přijde podobnější . Ještě jsem ji neviděla. Dcera řekla, že mi ji donese až odkvete,  ak   já bych chtěla hned!! Co nadělám,  zatím mám jen fotku ale třeba budu mít štěstí  a pokvete ještě dalším stvolem.
Dík za radu..

389

Re: Neznámá Amarylka-4

Tak už mám tu novou krásku doma  .Docela jsem měla strach jak bude vypadat cibulka, ale je krásná bílá  a má i nové kořeny.  Květ je již taky rozkvetlý druhý. Nafotila jsem vlastní fotky  Tak odborníci  co na to říkáte. Mohl by to bejt ten  Lemon Sorbet.??
Barva odpovídá skutečnosti


http://img.janforman.com/th/IMG7256wstb.JPG http://img.janforman.com/th/IMG7260m0cr.JPG http://img.janforman.com/th/IMG7259j6ns.JPG

390

Re: Neznámá Amarylka-4

Rozkvetla jedna z těch, se kterými jsem kdysi začínala...  ještě bude další poupě...
http://img.janforman.com/th/IMG2094c824.JPG http://img.janforman.com/th/IMG20959e26.JPG http://img.janforman.com/th/IMG2096c7hn.JPG