1

Téma: Opylování,šlechtění,semena

Prosím, nezkoušel to někdo, nemáte s tím zkušenosti a poté jak se semenáče ošetřují?
Děkuji Mirek

2

Re: Opylování,šlechtění,semena

Ano, já jsem to zkoušela....jednou, to bylo tak před 10ti lety a teď tento rok znovu. Co konkrétně by vás zajímalo?Upozorňuju, že jsem to jen zkoušela, letité zkušenosti nemám ab

3

za jak dlouho Vám vykvetly a také zda si nepamatujete co jste zkrizila a jak ve vysledku kvetly..díky

4 Naposledy upravil: kopci (25-02-2009 14:33:59)

Křížila jsem mezi sebou dvě neznámé odrůdy, které kvetly mojí mamce. Vůbec nevím co to bylo zač, ale jedna z nich je stará minim. 30 let, druhá možná taky tak. Bohužel o jejich původu opravdu nic nevím. Jedna byla malinová a druhá do oranžova. Malinovou můžete vidět na mých stránkách www.kopci.estranky.cz v oddělení amarylisů, ale bohužel není moc povedená oproti ostatním-ta fotka.
Semena jsem nechala uzrát v semenících přímo na rostlině, ale myslím, že cibuli to hodně vysílilo. :-( Pak jsem je zasadila do substrátu to truhlíků. Vzešlo toho docela dost....Ještě tak tři roky jsem se jim věnovala, ale pak jsem se odstěhovala od rodičů a tak cibulky stagnovaly, protože byly "pouze zalívány", nic víc. Minulý rok (po několika letech) jsem si na ně konečně udělala čas, z truhlíku jsem je přesadila do květináčů a čekám co bude....Zatím nekvetly i když některé z nich jsou docela slušně narostené. Takže ani nevím, jestli se to křížení povedlo nebo ne. Uvidíme, sama jsem zvědavá.
Letos jsem to zopakovala s odrůdama Jewel, Roma, Lemon Lime, Baby Star a nějakou neznámou. Bohužel zjistila jsem jeden fakt, že namnožení plnokvěté odrůdy je asi nemožné, protože ať jsem ji dala na jakoukoli odrůdu, nikdy se neujala. Na dozrání semen netrpělivě čekám, něco se snad povedlo, ale nechci to zakřiknout dopředu.
A jaké máte zkušenosti vy?Zkoušel jste už něco?A s jakým výsledkem?
Zdraví Jita

5

pekny den, prave, ze az letos to chci zkusit a shanim informace, ohledne tech pln odrud-nemaji blizny, proto jedine jak dosahnout plnokvetych odrud je to, ze od nich vezmeme pyl a opylime jine odrudy a z potomstva by urcite mnozstvi mohlo byt opet plnych...take se obavam, ze cibule se vysili,ale dam je pak do volne pudy a tam zarucene narustaji vice nez kdyby byly pestovany v kvetinaci. S pozdravem Mirek

6 Naposledy upravil: kopci (25-02-2009 20:37:00)

Já jsem pyl z Jewela přenesla na Romu i Baby Star(na tyhle dva, protože mi kvetly souběžně s Jewelem), ale nic se neujalo. Vůbec nic, uhynulo to už v první fázi. Hned na začátku. U jednoduchých květů jsem při opylování byla o něco úspěšnější. Některé alespoň narostly a a odpadly až v druhé růstové fázi, jedna mi vydržela a tak čekám, jestli to zvládne až to fáze č. 3 a uzraje mi aniž by předtím zeschnula...Uvidíme.

7

Ještě se zeptám:Vy je dáváte do volné půdy a necháváte je tam jen tak?Bez hnojení?Nebo je nějak hnojíte?

8

ja jsem opyloval take plnokvetou...ale White Nymph..tak jsem zvedav, jinak jsem si nastrihal prasniky a mam je oznacene v lednicce...mely by tam nejakou dobu vydrzet,alespon se to tak dela u meciku a vse je v pohode...tak uvidim, opyluju nekolikrat-pro jistotu,ale zda se vyvine semenik...to se jeste uvidi...

9

kopci napsal:

Ještě se zeptám:Vy je dáváte do volné půdy a necháváte je tam jen tak?Bez hnojení?Nebo je nějak hnojíte?

davam je v kvetnu ven do půdy,prikryju bilou textilii....prece jen slunce hned nemusi,po 3 tydnech sundam,pri sazeni davam cererit a za celou dobu sem ani neprihnojoval....a zaleval malo...slunce mela dost a mela ted 2stvoly...

10

Mě je ohlodaly slimáci i když jsem je měla venku v květináči-předloni jak byly tak rozmnožení....Nejvíc jim zachutnala Apple Blossom ab a květináč byl teda docela vysoký....!!To musely šplhat hodně dloiho, ale asi jim to za to stálo....:|

11

u nas je opravdu poustni oblast takze slimaci by se docela roztavovali...tak radsi chodi jinam ag

12

Hvězdníky pěstuji ze semene třetím rokem, zatím žádný nekvetl. Měl jsem semena z Řecka, sebraná na podzim 2006 a na jaře následujícího roku vysetá, klíčilo to dobře. Vloni se mi podařilo dopěstovat semena na řezaném květenství koupeném v květinářství, opyloval jsem vlastním pylem a mám sedm semenáčů. V předchozím fóru jsem o tom psal, myslel jsem si, že je to raritka, pak jsem někde našel zmínku o tom, že američtí pěstitelé to občas dělají, když nechtějí vysilovat cibuli. Letos pokračuji v opylování vlastním pylem, zajímalo by mne, jak se rozpadnou barvy u semenáčů, ale jestli budu mít místo na dopěstování tolika kytek do dospělosti, je ve hvězdách...
Já bych se vysílení cibule moc nebál, záleží samozřejmě na počtu semeníků, ale pokud by šlo o jeden - dva na rostlinu, tak by to mělo být v pořádku. O výsevu a následné péči o semenáče má Eda vyčerpávající informace na svých stránkách.
T.

13

ano, ma to tam skvele popsane...i ja letos zacinam,taky si rikam co z toho bude a jake barvy. S temi rezovkami to je zajimave...jen skoda,ze k tomu nedavaji prilohu jaka je to odruda :-) by se mi to hnd hodilo. Jinak na http://translate.google.com/translate?h … ls%3Dcs-cz
je to preklad....ale taky docela fajn

14

mam dotaz,prosim poradte jak je to s temi plnokvetymi...pokud necham odkvest kvet, dojde k samoopyleni a vyvinu semeniku, i kdyz rotliny nemaji bliznu? a pokud ano bude potomstvo stejne jako materska rostlina nebo se potomstvo vyštěpí? dekuji

15

Miroslav napsal:

mam dotaz,prosim poradte jak je to s temi plnokvetymi...pokud necham odkvest kvet, dojde k samoopyleni a vyvinu semeniku, i kdyz rotliny nemaji bliznu? a pokud ano bude potomstvo stejne jako materska rostlina nebo se potomstvo vyštěpí? dekuji

No, já bych řekl, že pokud není blizna, tak nedojde. Někde musí pylová zrna vyklíčit a na to je blizna jedinečná, na povrch se vylučují látky, které vyklíčení usnadňují (nebo také znemožňují v případě cizosprašných rostlin a opylení vlastním pylem...).
Pokud by k opylení došlo díky tomu, že byla blizna přehlédnuta mezi zmnoženými okvětními lístky a pyl se na ní dostal, s největší pravděpodobností bude potomstvo nejednotné, říká se tomu hybridní roj. Je to proto, že moderní odrůdy (ke kterým plnokvěté jistě patří) vznikly opakovaným křížením jak botanických druhů, tak různých kříženců, a tak je jejich genetický materiál nepřehlednou směskou mnoha různých vloh; i při opylení vlastním pylem dojde ke vzniku takového "koktejlu", že se nebudou podobat sobě navzájem a ani se vůbec nemusí podobat rodičům.
Pak také není vyloučena možnost, že při vzniku plnokvětých odrůd jsou používány některé hodně odvozené praktiky, jako je např. působení mitotického jedu kolchicinu apod. Výsledné rostliny pak mají větší počet sad chromozomů než jsou obvyklé dvě a následkem toho pak i problémy s plodností. Ale tohle jen hádám, najisto to nevím.
T.

16

Tomáš to tu napsal moc hezky. Já tento rok zkouším různé pokusy s opylováním amarylisů mezi sebou a musím potvrdit, že u plnokvětých je to problém, zatím se mi to nepovedlo. Je to tak nějak jak píše Tomáš....

17

Ja, jak uz jsem psala, jsem mezi sebou krizila dve odruhy-cca 30 let stare. Prispevek si lze precist viz vyse. Letos jsem zkousela i krizeni plnych a jednoduchych odrud.Protoze ty plne moc v lasce nemam, proste nejsou muj salek kavy, tak jich taky moc nemam.....Tudiz jsem k opylovani z plnokvetych mohla pouzit jako "otce" pouze Jewel.Opylovala jsem s nim Romu, Baby Star a to jen proto, ze mi zrovna kvetly   ad a prislo mi to jako dobra volba. Bohuzel (nebo bohudik) matka priroda je silnejsi a presto, ze zpocatku to vypadalo nadejne a semenik zacal rust, tak zhruba v prvni tretine se jeho rust zasekl a proste zezlutnul a byl s nim amen.

18

ahoj všichni!
po letech se opět ozývám a zkusím se zapojit do diskuse. kromě Edy nikoho z vás neznám, tak se představim:
jsem "zkušený" pěstitel hvězdníků  ag  - letos to bude třetí rok. vloni na jaře mně Mar (v roce 2007 docela přispívala do diskuse, ale pak se vytratila...) poslala pár semínek ze svého opylování. byly to dva druhy - Dancing Queen a Blossom Peacock oba na Exotic Star. ze všech vysetých semen vzešlo v každé misce pouze jedno. nicméně oba semenáčky krásně přežily a v tuto chvíli mají oba pěkné cibulky.
a tak jsem si řekla, proč nezkusit opylení také. takže letos jsem se do toho pustila a jsem strašně zvědavá na výsledky. pokusím se vložit sem fotku, jak vypadají semeníky dnes.  opylovala jsem Baby Star 17.3. pylem z Green Godes, Dancing Queen a Aphrodite a 21.3. Night Star. přesně jak píšete - protože zrovna kvetly. jen Miroslav jedná cíleně. to poslední opylení se nepovedlo, neboť stvol květu byl pod semeníkem nějak poškozený a asi upadne. a po přečtení vaší diskuse mě také napadlo, jestli jsem to nepřehnala s počtem semeníků. cibule měla dva stvoly se 6 a 8 květy. k opylení jsem se rozhodla dost pozdě, cca týden po rozkvětu a jen na jednom stvolu. myslíte, že to rostlina utáhne? třeba příští rok nepokvete, ale to se nedá nic dělat.

19

PunBB bbcode test

20

talk za chvili vlozim na sve stranky fotky semeniku,ktere sem dnes slavnostne sklidil :-) je to z odrudy Limona,
pro komuli: take mam semenik z Exotic Star tak sem zvedav az dozraje, ja nechavam max.3semeniky, i kdyz u Lemon Lime jsem udelal vyjimku..kvest by mely i pristi rok, kdyz je budete prihnoovat a dostanou pekny úpal... takze bych se toho vubec nebal. www.daglad.estranky.cz vlozim za chvili fotky sklizeneho semeniku... v sekci Hippeastrum

21

Zdravím Komuli a  jsem potěšen, že nezapomněla  po tak dlouhé době. Vaše skvělé fotografie a také velké množství příspěvků jsou stále na webové stránce "pěstovaní hvězdníků".

eda

22 Naposledy upravil: Miroslav (25-03-2009 18:08:22)

zitra nebo v patek se v praci zeptam do ceho namacime semena meciku-jsou velmi podobne hvezdnikum,takze si myslim,ze by se to dalo take stejne vyuzit, zatim jen vim, ze je to takovy prasek, urcite to bude ku prospechu zarodku v semenu pred houb.chorobami, takze dam do patku ci soboty vedet co to je za pripravek...

23

tak ty pripravky jsou  merpan a sumilex,semena se vhodi do papiroveho sacku a promichaji s fungicidem...pak vyseji a pote je dobre je zalit  pripravkem Previcur...

24

Merpan používám na ošetření cibulí při červené spále po vykrájení a odstranění červených skvrn. Obsahuje 80% captanu.
Pevicur jsem na radu Ivana v tomto fóru také vyzkoušel a můžu doporučit. Je dobrý. Likviduje plíseň u řízků cibule ve vlhkém prostředí např. pod sklenicí a také pomáhá (stimuluje) růst kořenů i listů.

eda

25

takze prece jen to bude spravna volba... ad

26

po delsí dobe se zas ozyvam...pokusim se co nejdrive sem vlozit nejakou tu fotecku mych klicicich hvezdniku...prece jen se neco podarilo a ruzna krizeni postupne vzchazi...

27

http://www.ukazto.com/img_small/4274276~semeneHippeastrum-2.jpg 
tak konecne slibene foto-alespon telefonem...

28

Zdravím Mirku, používáš před setím nějaké chemické ošetření semínek, nebo je rovnou nastrkáš do substrátu? Já jsem je dával přímo do hlíny a vyrostly nové cibulky snad všechny.

eda

29

ahoj, substraty jsem pouzil dva, jeden byl vysevni substrat  se substratem B a druhy jen vysevni a byl lepsi vysevni, jinak semena jsem moril stejne jako semena meciku proti houbam...dva pripravky...pokud chces podivam se co to bylo...a vse se nastesti povedlo, tak uvidime jak to bude dal pokracovat...

30

Taky se přidávám do diskuse ohledně výsadby semínek. Já jsem pro výsadbu použila úplně obyčejný substrát, který používám k přesazování kytek od firmy Agro CS (červený obal) a musím říct, že do tří týdnů mi semínka krááásně vyklíčily a vyrostly. První várka (první křížení) už mají rostlinky 2lístky, z druhé zatím jen jeden, ale krásně prosívají. V prvním případě klíčivost kolem 85%, v druhém případě něco kolem 55%-ale je možné, že ještě něco vyroste. Taky se mi povedlo nakonec to křížení hvězdník x sprekelie (i když to zpočátku vypadalo dost neslibně).Semínka jsem ale ještě nestihla zasadit.Sama jsem na výsledek zvědavá.....škoda jen, že to tak dlouho trvá, než se dočkáme květů, že?