Re: Opylování,šlechtění,semena
Edo, děkuju.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Opylování,šlechtění,semena
Stránky Předchozí 1 2 3 4 5 … 17 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Edo, děkuju.
Karen, nevim zdas to tu psala...cim vsim jsi uz opylovala Donau a ten ejden stvol San Rema??
Psala, ale jen tak povšechně, ono nakonec se všechno neudrželo. Na prvním stvolu Donau mám pyl od Janky - bílá neznámá a druhý semeník je vlastní .
Tyhle dva už budou každým dnem zralé. Jsou velké a vypadají dobře. Další dva nedozrály. Na druhém bylo 6 květu, ale udržely se taky jen dva a ty mám od Rity Night Star .Ale ty jsou zatím hodně malé. Právě o tohle opylení jsem hodně stála, ale na prvním stvolu opadaly.
San Remo je opylené taky tím od Rity a pak růžový od Janky. Jenže tady je to ještě uplně na začátku. Květy se teprve zavírají a ještě ani neuschly.
tak hl.z Nightu at udela,to muzou byt vyjimecní semenacci
no jo já jsem věděla že největší naději má pokaždý ten první co je opylený, ale ten pyl přišel později.Proto jsem jej dávala na oba stvoly.Na San Remo už mi skoro nic nezbylo, Už jen zbytečky na stěnách sáčku.Zatím to vypadá že i to stačilo, jen jestli se udrží i tady.
tak mi mamcina kocicka-kockokote shodila plato se semenackama-mamka z toho byla na vetvi-plech sebou vzal i sklenice s vodou kde byly rizky pokojovek a tahle smes se vyvalela na linu..nastesti amky to prezily dobre-ted sem je trosku nezalil a hl.jmenovky zustaly, takze smes prozatim není,ale doufam, ze uz na ptacky číča chodit nebude :o
To tě teda lituji, mně se to ještě nestalo jen loni v zim+ ,jak mě Džes vyhlížela z okna použila k tomu truhlík s cibulkama, všechny je zlámala ale nevadilo to ,vyrostly znovu. Teď už tam neleze, ona pak hlavně si netroufla dolu a zůstala sedět na stolku u počítače a smutně koukala. Dneska už by nevyskčila ani na ten stůl-Už se jí to blíží asi tak dva týdny.
hodna Džes.-)
dobrou noc všem, padla pul11.-a zitra naposled letos do prace,konecne-hlavne at nesnezi!! DOBROU
Tak mám Papiliem opýleny Vittatum,Purple Breeze a tu růžovočervenou,zítra zkusím i Jevel(pravděpodobnost sice skoro nulová,ale proč ne),jeden květ vypadá,že bude také jednoduchý(zítra bude jistota).Další na řadě bude Neon,počítam do týdne pokvete.
no ja si myslim, ze vittatum a PB tu sanci maji-ty kvety jsou taky takovy cybisterní takze by to mohlo klapnout
Můžu nabídnout pyl Vittatum,je mi líto ho bez užitku vyhodit a já s ním nic opylovat nebudu.Letos se budu snažit jen o potomky Papilka,Toscy,E. Star,Giraffe a některých plných.Na Jewel chci zkusit i Lady Jane,pylu je sice poskrovnu,tak na jeden květ ale snad se chytne.
tak se s vama musim podelit o dalsi info-tentokrat ze sveta lilií, ale i tak si myslim, ze kazda rada je draha a lze ji pouzit i u hvezdniku, ja si toto precetl pozdej a tak jeden stvol uz nezachranim-praskl, i kdyz byl nizky, snad zachranim aspon jeden semenik
ted uz k veci-zdroj: 4/2010 Liliář
do sklenice se nalije asi litr vody a pak se prida kavova lzicka cukru
vse se promicha a pocka az se cukr rozpusti
pak se da lodyha lilie(v tomto pripade) s opyleným kvetem
vše se takto umístí na jižní okno
kazde dva dny se serizne šikmo maly kousek stonku
roztok se doleva dle potreby a neni ho nutno casto vymenovat
píse se tam, ze i lodyhu z vystavy doma opylili a udrzovali timto zpusobem a v pohode dozrala semena
Myslím, že obcas se tato rada muze hodit-napr.kdyz je cibule dost slaba a bojime se o jeji zachranu nebo nam stvol praskne nebo ho nechtene zlomíme my samotni.
Když je stvol dost dlouhý dozzají semena i bez toho cukru, ale s ním to může být lepší. Loni jsem tak dělala myslím že dva od zhnilých nebo nemocných .Už vím bylo to u Evergrenu http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31e_Ama … 13_....jpg a taky jen už na chvíli na dojíjí u Night_Star. Byly bez kořenů a padaly..
Ve dvou případech byl stvol ale tak krátký že jsem mohla jen použít pyl.
mozna nejvic me prekvapio to jizni okno...
Taky jsem jej měla na okně , ani jsem nad tím neuvažovala,Spíš jsem řešila aby se nepřevrátil. Seřezávala jsem jej ale podle potřeby. Určitě to nebylo přez den.Měla jse strach aby jej moc neubylo. Nebyl zas tak moc dlouhý - tak 20 cm na začátku.
Já jsem tam loni stvolu přidala tu výživu pro řezané květy,co dávají ke kytce v květince, a stvol v pohodě vydržel od uříznutí (v týdnu po opylení) až po dozrání, se seříznutím asi po14 dnech (o kousíček).
To ještě není vyhráno v této velikosti jsem je taky ještě měla, teprve pak odcházely
To taky netvrdím.
Jirko pěkně se nalévaj tak ať vydrží
Tak jsem šla udělat snímek těch svých.Ty tři větší už by měly co nevidět dojít a je to SanRemo + San Remo,Donau a Night Star.
Druhé menší jsou z opylení kolem 14.12 a je to Ambience + San Remo,Night Star...a to neduživé Papilio.
No a ještě když už jsem v tom focení tak první podzimní semínka Prelude a ještě dvoje moje .Na fotce je Donau + bílý a bez fotky (došly baterky) čistá Donau.
mne ty Prelude od Janicky jiz vzesly nad zem, tak snad porostou o tu Donau x Night S.bych mel Karen nejvetsi zajem, tak radsi to rikam s predstihem
To Prelude už má u některých zelené výhonky.Jen nemám doma výsevní substrát tak buď to vydrží po novém roce a nebo je dám do normální zeminy.Napiš mi to Mirku do objednávek,a jestli dojdou i ty druhý tak budeš chtít taky ne?
Držím vám palce s tým opeľovaním. Hlavne kríženia po Papiliovi.
a Jirko, pri krížení prvé uvádzaš matku druhé otca? Aby som mal jasno.
No Pavlíku, mně to Papílio zatím nijak se nechytá ale aspoň že to Night S. se chytlo.Už jich mám pár z léta.
JJ,Papilko zatím semeníky také drží,jeden i roste ale zatím slabě.
no ja jsem na tom s velikosti semeniku podobne...
Na papiliu mi rástli semenníky veľmi pomaly a až 2 mesiace trvalo dozretie. Opeľované tetraploidmi. Semenníky boli plné sterilných semienok a iba pár som vybral čo by teoreticky mali šancu vyklíčiť. 3+3 semená aj vyklíčili, z toho momentálne 1+3 aj rastie - zatiaľ. Uvidíme ako sa im bude dariť. Je to boj o každý kus
No jo , no lepší je s tím ani nepočítat a o to pak bude větší překvapení,když by nějaké to semínko přece je vyšlo .
Stránky Předchozí 1 2 3 4 5 … 17 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Opylování,šlechtění,semena