1

Téma: Letnění - rizika

Jsem tu nová, stačí mi pročítat vaše příspěvky, kde se leccos dozvím, ale nedá mi to a chtěla bych vás založením tohoto tématu varovat před riziky letnění /pokud už to zde někde je z minulých let, omlouvám se, diskuse je velmi rozsáhlá/.
Před pár lety jsem své prosperující amarylky vystěhovala ven na západní okno ve snaze jim dopřát to nejlepší. Skutečně jim to prospívalo. Bohužel pak nastalo hodně deštivé období, a já nijak nereagovala. Výsledkem bylo rozšíření červené spály ve zničujícím rozsahu. Když jsem následně ty chudáky odstěhovala zpět dovnitř a začala je "léčit", zjistila jsem, že kromě spály jsou v cibulích i červi jak buřty, tj. cibulovka narcisová. Následné léčení sice moucha nepřežila, ale přežil jen zlomek cibulí. U většiny jsem zachránila maximálně dceřinné cibulky, i ty trpí spálou, pomalu rostou, až na výjimky zatím nekvetou či mají květy zdeformované. Už se s tím mořím léta a snažím se docílit toho, aby cibule vykvetly a já věděla, co se vlastně podařilo zachránit, abych mohla vyházet ty horší, které mám možná vícekrát...
Od té doby nemám odvahu vynést je ven, ačkoli UV záření jim zjevně dělá dobře a pomáhá bojovat proti spále.
Další problém spojený s letněním je ožírání slimáky (plzák španělský), kterým chutnají jak listy, tak i samotná cibule, a dokážou rostlinu značně poškodit.
Buďte opatrní, ať nedopadnete jako já, já už je ven nikdy nedám. Maximálně je dávám v létě na chvíli do otevřeného okna na jih, kde mám v okně síť...

2

Re: Letnění - rizika

Mám amarylky na balkoně pod střechou na jižní straně, takže déštivé počasí je neohrozí. Nemají rádi přemokření. Takto jsou nepřetržitě venku až do října. S mouchou je problém, každý rok alespoň 3 až 5 postižených cibulek. Někdy se dají zachránit, červa je potřeba vyšťourat pinzetou nebo drátkem. Mezi kořeny bývá dírka. Cibulku omýt vodou a znovu zasadit. Obvykle vyrostou mezi suknicemi nové cibulky. Dá se i rozkrojit a pěstovat jen část cibulky. Se slimákama zkušenosti nemám. Rostlinky jsou jedovaté ale slimákům to asi nevadí. Přeji ať se daří v pěstování.

eda

3

Re: Letnění - rizika

Tak já mám tu nejlepší skušenost proti mouše narcisové tak i ostatnímu hmyzu s postřikem  rostoku DECIS MEGA.Přišla jsem na to náhodou, ale je to velice účinné. Původně jsem je měla na letnění volně na zahradě pod netkanou textilií. Pak mi je schválně nějakej darebák všechny otrávil  Lontrelem. . Přišla jsem skoro o všechno. Již několik roků mám všechny cibulky na dvorku pod stříškou  a část i volně  - ty za větších dešťů zakrývám  igelitem. Rostok postřiku Decis Mega mám stále při ruce a občas kolem rostlin stříknu.  Posledních 5 roků jsem docela bez jakéhokoliv napadení. Řekla bych že to působí i na slimáky, protože loni jsem je nacházela u dvří na zahradu ale dál nešly - jen lezky na krmení koček u branky.