Téma: Letnění - rizika
Jsem tu nová, stačí mi pročítat vaše příspěvky, kde se leccos dozvím, ale nedá mi to a chtěla bych vás založením tohoto tématu varovat před riziky letnění /pokud už to zde někde je z minulých let, omlouvám se, diskuse je velmi rozsáhlá/.
Před pár lety jsem své prosperující amarylky vystěhovala ven na západní okno ve snaze jim dopřát to nejlepší. Skutečně jim to prospívalo. Bohužel pak nastalo hodně deštivé období, a já nijak nereagovala. Výsledkem bylo rozšíření červené spály ve zničujícím rozsahu. Když jsem následně ty chudáky odstěhovala zpět dovnitř a začala je "léčit", zjistila jsem, že kromě spály jsou v cibulích i červi jak buřty, tj. cibulovka narcisová. Následné léčení sice moucha nepřežila, ale přežil jen zlomek cibulí. U většiny jsem zachránila maximálně dceřinné cibulky, i ty trpí spálou, pomalu rostou, až na výjimky zatím nekvetou či mají květy zdeformované. Už se s tím mořím léta a snažím se docílit toho, aby cibule vykvetly a já věděla, co se vlastně podařilo zachránit, abych mohla vyházet ty horší, které mám možná vícekrát...
Od té doby nemám odvahu vynést je ven, ačkoli UV záření jim zjevně dělá dobře a pomáhá bojovat proti spále.
Další problém spojený s letněním je ožírání slimáky (plzák španělský), kterým chutnají jak listy, tak i samotná cibule, a dokážou rostlinu značně poškodit.
Buďte opatrní, ať nedopadnete jako já, já už je ven nikdy nedám. Maximálně je dávám v létě na chvíli do otevřeného okna na jih, kde mám v okně síť...