Téma: Kořeny
Mrkněte se na tyhle fotky, ráda bych se s váma podělila o svou nově nabitou zkušenost s kořeny v holandském pseudosubstrátu. Tahle cibulka byla kupovaná v OBI jako Sweet Pink či Exotic Striped, už nevím, nakonec z ní je Estrella (osudová náhoda ). V autě se mi vysypala (jak jinak) a protože byla hodně utopená v zemině (jak jinak), vytáhla jsem ji z květináče a zasadila tak, aby cibule čouhala 1/3-1/2 ven. Tohle bylo to nejlepší co jsem udělala (u jedné jsem tenhle postup podcenila a přesto, že se cibule tvářila, že je OK, nebyla).
Co jsem ale neudělala asi dobře bylo to, že jsem při jejím přesazení použila původní substrát ( ten šrot)nejspíš z časových důvodů. Vykvetla, vše bylo OK. Protože mám ale k tomuto substrátu nedůvěru, kontrolovala jsem květináč hodně často a zjistila jsem, že kořeny mi vykukují ven z květináče...Bylo mi to divné, protože jsem nevěřila, že by měla tak moc kořenů po tak krátké době, takže jsem ji vytáhla z květináče ven a zjistila jsem, že sice krááásně prokořenila po okraji spodní strany cibule (uprostřed žádný kořínek), ale všechny kořeny rostly směrem nahoru...!!!!!
Jediný důvod, který mě napadá je ten substrát....Jinak jsem se k ní chovala standardním způsobem....jako ke všem. Ještě mám takhle jednu cibuli nechanou (v původním substrátu), do té teď ale nechci vůbec zasahovat tím, že bych ji přesazovala, "léčím" jí z hniloby, konečně vyhodila malý lísteček, až se trochu vzpamatuje, přesadím ji a uvidím, jak vypadají kořeny (pokud bude mít.)
Má někdo podobnou zkušenost nebo tuší někdo čím by to mohlo být mimo mého podezdření na pseudosubstrát....?