1

Téma: Kořeny

http://sklad.obrazku.cz/t285655_P1103502.jpg

Mrkněte se na tyhle fotky, ráda bych se s váma podělila o svou nově nabitou zkušenost s kořeny v holandském pseudosubstrátu. Tahle cibulka byla kupovaná v OBI jako Sweet Pink či Exotic Striped, už nevím, nakonec z ní je Estrella (osudová náhoda ab ). V autě se mi vysypala (jak jinak) a protože byla hodně utopená v zemině (jak jinak), vytáhla jsem ji z květináče a zasadila tak, aby cibule čouhala 1/3-1/2 ven. Tohle bylo to nejlepší co jsem udělala (u jedné jsem tenhle postup podcenila a přesto, že se cibule tvářila, že je OK, nebyla).
Co jsem ale neudělala asi dobře bylo to, že jsem při jejím přesazení použila původní substrát ( ten šrot)nejspíš z časových důvodů. Vykvetla, vše bylo OK. Protože mám ale k tomuto substrátu nedůvěru, kontrolovala jsem květináč hodně často a zjistila jsem, že kořeny mi vykukují ven z květináče...Bylo mi to divné, protože jsem nevěřila, že by měla tak moc kořenů po tak krátké době, takže jsem ji vytáhla z květináče ven a zjistila jsem, že sice krááásně prokořenila po okraji spodní strany cibule (uprostřed žádný kořínek), ale všechny kořeny rostly směrem nahoru...!!!!!
Jediný důvod, který mě napadá je ten substrát....Jinak jsem se k ní chovala standardním způsobem....jako ke všem. Ještě mám takhle jednu cibuli nechanou (v původním substrátu), do té teď ale nechci vůbec zasahovat tím, že bych ji přesazovala, "léčím" jí z hniloby, konečně vyhodila malý lísteček, až se trochu vzpamatuje, přesadím ji a uvidím, jak vypadají kořeny (pokud bude mít.)

Má někdo podobnou zkušenost nebo tuší někdo čím by to mohlo být mimo mého podezdření na pseudosubstrát....?

2 Naposledy upravil: kopci (17-01-2010 14:39:40)

Re: Kořeny

http://sklad.obrazku.cz/t285654_P1103498.jpg

Ještě jsem chtěla podotknout, že na kořenech můžete vidět zbytky původního substrátu-světlý a pod tím ten tmavý je ten co používám já....

3

Jitko, tak to je teda síla :rolleyes: V těch substrátech mi nikdy amarylka nezakořenila :rolleyes: Nejlepší je to doma hned vyklopit a přesadit an  Takhle kořeny nahoru jsem (zatím) ještě neviděla :/

4

Jojo, taky se mi tohle ještě nikdy nestalo....proto jsem to dala do diskuze sem, aby se i ostatní mrkli....
Já to normálně taky vždy ihned přesazuju do jiného substrátu..!!! Jenže tohle jsem podcenila....Vím přesně, jak se to stalo......Přiřítila jsem se domů z práce obtěžkána taškami z OBI, kde jsem se stavila po cestě. V taškách vysypané kytky, hlína všude, manžel i dítko doma netrpělivě čekající na dobroty od maminky. A maminka místo dobrot dovalila cibule a ještě udělala po domě binec, haha :lol: Takže jsem zachraňovala situaci, prvotně nakrmila "hladovou zvěř" a pak jsem řešila kytky. Mezitím mi ovšem ještě manžel oznámil, že je na cestě řemeslník......Tak proto jsem to takhle "vyvedla" ve spěchu...... ab Holt, to je život... Chybami se člověk učí a jsem zase o jednu zkušenost moudřejší..... ab ab ab A za tu zkušenost to stálo....!

5

To znám moc dobře ag Taky to málokdy hned přesazuju ad

6

Já něco podobného už viděla .K vánocům jsem dostala od dcery amarylku, koupila ji už dřív a měla ji nějakou dobu doma. Nic s ní neudělala jen občas zalila. Hnala nahoru dva květní stvoly a i listy měla. Když jsem ji dostala , byla před rozkvětem  a za dva dny se rozevřel první květ. V květináči byla docela utopená až po krček.Proto jsem ji i přez to, že už skoro kvetla, hned vysypala ven. Byla jsem velmi mile překvapená. Tak v dobrém stavu jako tahle nebyla žádná. Jen ty kořeny byly zvláštní. Zřetelně rostly nahoru a pak se zase obracely dolů,.Já si v tu chvíli myslela, že byla tak blbě zasazená ,že jí ty kořeny obrátili při sázení a ony se sami snaží najít strávný směr. Ovšem teďka po tvém příspěvku ,je fakt, že všechny jsou čerstvé.Proč ale napřed rostly nahoru a pak zase dolů??? :rolleyes: to je teda záhada.Jaký tam byl substrát už s jistotou nevím,ale na fotce je trochu vidět, na hlínu to nevypadá. Všechny zasazené hned přesadím .
http://sklad.obrazku.cz/t285696_102009....03....jpg

7

Evča napsal:

To znám moc dobře ag Taky to málokdy hned přesazuju ad

...neměla jsem jinou možnost....vše bylo vysypané po taškách.... an (a kolem tašek po zemi), tak jsem to tak nějak prostě "pořešila", haha.....To jídlo bylo důležitější v ten daný moment... :lol:

8

karelex napsal:

Já něco podobného už viděla .K vánocům jsem dostala od dcery amarylku, koupila ji už dřív a měla ji nějakou dobu doma. Nic s ní neudělala jen občas zalila. Hnala nahoru dva květní stvoly a i listy měla. Když jsem ji dostala , byla před rozkvětem  a za dva dny se rozevřel první květ. V květináči byla docela utopená až po krček.Proto jsem ji i přez to, že už skoro kvetla, hned vysypala ven. Byla jsem velmi mile překvapená. Tak v dobrém stavu jako tahle nebyla žádná. Jen ty kořeny byly zvláštní. Zřetelně rostly nahoru a pak se zase obracely dolů,.Já si v tu chvíli myslela, že byla tak blbě zasazená ,že jí ty kořeny obrátili při sázení a ony se sami snaží najít strávný směr. Ovšem teďka po tvém příspěvku ,je fakt, že všechny jsou čerstvé.Proč ale napřed rostly nahoru a pak zase dolů??? :rolleyes: to je teda záhada.Jaký tam byl substrát už s jistotou nevím,ale na fotce je trochu vidět, na hlínu to nevypadá. Všechny zasazené hned přesadím .
http://sklad.obrazku.cz/t285696_102009....03....jpg

..podle barvy substrátu to vypadá taky na ten "šrot".... Jsem ráda, že má někdo podobné zkušenosti...

9

Já musím také přispět do mlýna všechny koupené Amarylky co byly sázené z obchodu tak byly zasázené v tom lehkém sajrajtu také hned přesazuji ag

10

Cibule koupené v obchodě jsou zasazené většinou špatně,cibule je do květináče doslova  vtlačena a tím se kořeny dostanou orientací nahoru, je to jen pro prodej.Hlíza totiž vykvete i bez kořenů,kvete totiž ze zásobních látek minulého období.Kořeny potřebuje pro růst po odkvětu.Hlízy sadím do kyselého substrátu pro rododendrony.Přesazovanou hlízu zbavím starých kořenů,zakrátím a zasadím na hrůbek v květináči průměr asi 19-21.Tím nasměruji kořeny směrem dolů a předem očistím kořenový střed.Hlízu sadím jen jednu třetinu pod substrát,Přesazuji v prosinci a to už někdy vidím květní pupen.Hlízy předtím uskladňuji ve sklepě při 15 stupních a nevyjímám je z minulého substrátu,jen je nezalévám.I tak se další květní pupeny derou nad hlízu apak je postupně kvůli kvetení dávám do tepla a zalévám.

11

omlouvam se, ale musim trosku opravit-hvezdniky maji cibule...jeste ted si pamatuju jak ucitelka nadavala, kdyz nekdo plete cibule a hlizy...tak se omlouvam, ale musel jsem to napsat an

12

Nevím, jestli to zařadím správně ...ale týká se to kořenů...když sázíte nové cibule, zakracujete kořeny?

A ještě mimo...jaká je šance na přežití...koupila jsem v květináči 2 amarylisy a mám pocit, že jsou namrzlé cibule...

13

Jenny, o kousek výš to popsal Petr, já to dělám úplně stejně. odstraním všechny staré uschlé kořeny a ty zdravé zakrátím i proto, že jsou většinou hodně dlouhé a nevešly by se do květináče. s namrzlými cibulemi zkušenost nemám, asi bude záležet i na hloubce namrznutí, je-li to jen na povrchu a nebo cibule zmrzla celá. držím palce, aby se vykurýrovaly!

14

Komule, dík ...jsem trubka, ale dala jsem se do toho ..a čas na pročítání jsem si neudělala  ac  , to musíte mít ze mě radost  ab
Přesně jak říkáš, u některých se prostě nevejdou. Hezký den ad

15

Ty namrzlé cibule - myslím si že to se snad pozná, měly by bejt měkké no a pak nezbyde nežli je oloupat jako když jsou nahnilé. Taky jsem se s tím ještě nesetkala.  an

16

Jenny, to je úplně jasný, prostě potřebuješ honem honem sázet a na nějaké čtení není čas. mám to také tak...

17

karelex napsal:

Ty namrzlé cibule - myslím si že to se snad pozná, měly by bejt měkké no a pak nezbyde nežli je oloupat jako když jsou nahnilé. Taky jsem se s tím ještě nesetkala.  an

Já ano..Lemon Lime od Bráta.....mě omeje  ac  ac  ac  A přesně jak píšeš,je měkká,ale v barvě,tak jsem ji oloupala 4 vrstvy a dnes další dvě  :/  ac  ac  ac
http://sklad.obrazku.cz/t323525_P1110076.JPG

18

Tak měkké rozhodně nejsou, ale u jedné mě připadá, že má takové "sklovité" fleky...nevím jak to popsat. Teď přemýšlím, jak vypadá namrzlé jablko...taky divné fleky, ne?

19

Ahoj Jenny, vidím, že už jsi dostala radu co s dlouhými kořeny. Já jsem nemohla psát, měla jsem v práci fofr; a je pravda, že jsem tento problém ještě neměla. Cibule byly spíš bez kořenů než, aby jich měly moc  :rolleyes:

20

V pohodě  ab  jen jsem v tu chvíli byla jaksi bezradná..a napadla si mě jako první ty.

21

Tak to mě lichotíš  ad , já jsem pěstitel samouk, co není dost odolné, tak u mě nevydrží. Mají to ty kytky se mnou tvrdé kafe.  ad

22

an ale jak vidím tak se jim daří  ad

23

Ahojky Radku http://www.celysvet.cz/skin/smile/s12627.gif
to jsou odolní jedinci s kterými je radost spolupracovat   ab .

24

ahoj ahoj taky si jednou pořídím ale až budu mít nějaké zkušennosti   ac  an  ad