1

Téma: Ismene-Hymenocallis (Ismenie)

Edo mám na vás dotaz,
koupila jsem si isménii a nemohu ji donutit aby kvetla.Četla jsem ,že přes zimu nesmí mít míň než15° ,tak jsem ji letos nechala na chodbě.Zajímá mě jedna věc nedělám chybu že ji na podzim vykopu ze zeminy a nechám v krabici bez hlíny?Na jaře totiž dlouho trvá než začne růst a na podzim má nádherné listy a já ji nutím zimovat.Děkuji za odpověď.helena

2

Re: Ismene-Hymenocallis (Ismenie)

Heleno, já nemám žádné zkušenosti s touto roslinou a tak vám nepomůžu. Dívala jste se na fórum "zahrady". Nějaké informace tam jsou.
http://www.zahrada.cz/forum/cibulnate-k … ocall-1612

eda

3

kdo chce rady o Ismene-Hymenocallis tak at zacne na me chrlit otazky, je to ma veleoblibena rostlina, odolna a skvele se mnozici-mam ji na svych strankach...

4

jinak ve zkratce, cibule sazim stejne jako meciky a to od druhe poloviny dubna, takto vykveta presne na prelomu kvetna a cervna... rostlinam dopreji jen npk a hl.cererit a zalevam jen kdyz se mi chce-tudiz nepravidelne, nenechavam dozrat semeniky a sklizim pred prvnim mrazem nebo tesne po nem,jen kdyz jsou listy jemne mrazem ožehnuty, necham vse doschnout v kotelne, pak ocistim a mam je tam po celou zimu, je tam tak 18-20st, jinak v kvetinacich mi nerostly takrka vubec-malo kvetu i malo namnozenych  rostlinek...

5

Jestli letos nepokvetou,tak uvidí....Také ji dávám zhruba na Marka ven,je ale pravda,že do hlíny na volno a zemina je pouze hnojena kravským hnojem.Těsně před prvníma mrazíkama ji vykopu a ta potvůrka nechce kvést..Mám ještě dotaz.Dostala jsem cibulky isménie a jednu jsem koupila,zdá se mi mezi něma rozdíl.Kupovaná je kulatá a ty co jsem dostala jsou šišaté,je mezi tím nějaký rozdíl?Největší sranda je v tom že už nevím které jsou které.

6

ja mam take ruzne velke cibule, ale je pravda, ze starsi cibule jsou kulatejsi a mlade ovalnejsi... jinak existuje i zluta varieta...a pak ruzne druhy, ty ale se sem nedovazi..

7

Já dostala jen cibulky,ještě mi nekvetly,tak nevím.Určitě budou bílé.Pochybuji ,že bych měla něco jiného.Už se těším na léto snad pokvetou,jinak nevím co bych s něma ještě provedla.

8

no kvetou na prelomu kvetna a cervna...takze spis na jare, hl to chce teple zimovat a vysadit do volne půdy!

9

V prázdnimy napíšu jak jsem dopadla.

10

Heleno,jak jsi dopadla?

11

Kvetla mi jen jedna,přemýšlím jestli ten zbytek je vůbec isménie. Na podzim až je vykopu tak je vyfotím.Však ten počet uvidíte .To přece není normální z takového počtu cibulek aby kvetla jen jedna.No tak dvacet jich určitě bude.

12

Využiji toho,že se tady opět objevuje p.Miroslav.Zeptám se k množení.Chtěla bych si je rozmnožit.Co bylo trošku větší s lístky,to jsem darovala a zbylo mi ještě pár mrňků bez lístků a bez kořínků.Asi jako brut u mečíků.Teď přemýšlím,zda to nechat u cibule s tím,že se to růstem oddělí samo,ale bude to náročnější pro mateřskou cibuli.Nebo oddělit a nasadit do květináče teď nebo na jaře.Nebo vyhodit a čekat,zda příští rok narostou nové větší mimina.

13

Posunu dopředu.

14 Naposledy upravil: Oliq (20-11-2010 22:58:37)

Omlouvám se, psát polsky, česky, prostě nevím;).
helena,
Miroslav soudce dělá dobře na zahradě na jaře, na plném slunci a dobře hnojit.
Nedávno jako já, mám spoustu cebulek, stovky, všechny velké květ.
Po vyhrabání a vyschnout udržet suchý v domě až do jara.
Já jsem já "festalis" a "Sulphur Qeen", druhá je stále o něco horší, ale potřebuje více tepla a pomalu se násobí srpna.
Připojil jsem se ilustrací, tak na fóru jsem ještě nevím, nevím, jak na to.

15

vitej,Oliq.. nemas foto Sulphur Queen? docela by me zajimalo jak vypada :-)
doufam, ze mi nekdo pomuze s mensim prekladem,abych porozumel vsemu :lol:

16 Naposledy upravil: Oliq (20-11-2010 09:42:31)

Miroslav
Ahoj, fotku kdes mam, musim poszperat. Ale ne vim, jak odeslat.
Jak co ne jasne z przekladem - mam slownik.

17

na techto strankach muzes nahravat nove foto  http://sklad.obrazku.cz/  vyber procházet, vyber foto ze sveho pc, pak dej nahrát obrázek,poté si skopíruj Klikatelný kód pro fórum a vlož ho sem na forum a je to :-)

18

Diky Miroslav
Mam fotku ne na cyfre, zatim musim szperat (hledat) ag

19

Mirku jak si to překládáš, já to zkoušela na Guglu jde to ale některá slova jsou dost sranda. ab ab

20 Naposledy upravil: Oliq (20-11-2010 15:11:13)

Sulphur Qeen:
http://sklad.obrazku.cz/t551355_1089108210721085108010881086107410721085108010770001.jpg

21

Oliq, musis kopirovat klikatelny kod pro forum, ten html neeee
Karen, nekdy to je sranda to jo, treba slovo bulb neznamena jen cibuli,ale rovnou i žárovku ab no americane i anglicane musi mit vzdycky vsechno jinak ab na googlu je vpravo od linku prelozit stranku, jinak to neumi, delas to take tak?

22

blahopreju Oliq!! parada! je vidt, ze je světle žlutý an a hlavne ta vune je uzasna

23 Naposledy upravil: Oliq (20-11-2010 16:12:50)

"Uzasna" to u nas : "Hrozna" ab ab ab
Ten svetle zluty brzko sa zmeni na slonovinu.  Uzasne jsou zelene
pruhovani koruny ag

24

uzasna--senzační,báječná :-)
no v Polsku je to koukam pekne jine an

25

Mirku, já jen nastavuji jazyk a pak přenesu kopírováním třeba jen slovo, nebo celý článek jak kdy. Někdy spíš rozumím, když přenáším jen slova nežly celý text.

26

Ne, ne mluvilem ze jsem z Polski ab

27

Mirku, ta cibulka co jsi mi nedávno poslal  už kvete. Vůbec jsem si to nevšimla.  Zatím nemám fotku  nešlo fotit byl tady děsnej vítr  a já ji taky dala do tuneli k amkám .Tak zítra.

28

http://img.janforman.com/th/Snimek019lq36.jpg http://img.janforman.com/th/Snimek022not4.jpg http://img.janforman.com/th/Snimek0253p7z.jpg

Tak jsem musela květ vzít dom.Do tenelu se nevešel.To jsem nedomyslela,ale i tak je krásnej. 
Schválně jsem jej šla ukázat Pepčovi ,chvíli si jej prohlížel  a pak prohlásil  " chudák!!,takovej střapatec, "

29

Mě ještě nekvete.Mám je na volno.Tak jsem zvědavá,budu to muset prohlídnout jestli budou kvést.

30

Tu cibulku mi poslal Mireček ještě suchou ,ale už rašila   http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31a_Ama … 02_....jpg

šlo to velice rychle. Vůbec jsem to nečekala.