Ahoj Radku, když má cibule spálu jen na povrchu Tak se vyplatí ji ořezat a očistit, ale jakmile je spála uvnitř, tak to není nic dobrého. Nevím jak je možné, že zrovna letos jsou hvězdníky v tak bídném stavu. Dříve jsem se s takto nemocnými cibulemi nesetkával, tak ani nemám zkušenosti jesli je vůbec možné, takto hodně postižené cibule zachránit. Ta moje ořezaná je nyní celá červená a jak to s ní dopadne, to ví jen ten nahoře. Byl bych rád, kdyby vytvořila alespoň malou cibulku. Jaký bude její osud, budu vědět nejdřív, tak za měsíc.
Vrtá mě v hlavě, jak může vzniknout spála mezi jednotlivými suknicemi a ještě střídavě. Myslím si, že je to vlivem zlévání, kdy se hvězdníky stříkají a voda pak zatéká mezi slupky cibule. Bůh ví co ještě do vody přidávají, že to podporuje růst červené spály. Doufám, že to pěstitelé nedělají schválně, aby cibule po odkvetení zašla. Je zajímavé, že u cibulí doma pěstovaných se spála v takovéto formaci nikdy nevyskytne.
Moc jsem ti neporadil a nevím jetli někdo jiný se najde s nějakou chytrou radou. Bylo by to dobré.
eda