Téma: Uskladnění amarylek

Ahoj jen se chci optat ten kdo nemá sklep a potřebuje přezimovat amky a bydlí např v jené místnosti kam je dá?do ledničky?tam by amky měli tmu a chlad

2

Re: Uskladnění amarylek

No Jani já teda sklep má na brambory ale dávat tam amky nechci. Měla jsem je dřív ve špajzu. Protože jich mám teď hodně,plánuji zimování brz květináčů.Myslím že mi to radil mičurinec. Vyrýt a nechat trochu oschnout oklepat hlínu a dát i s listy do novin.I s novinami je dám do bedniček a šoupnu ve špajzu pod regály kde máme zavařeniny a pod. Po 14 dnech kontrolovat a obrat uschlé listí. Tak to mám naplánovaný. Zimuji tam i zmijovec.Je to tam snadněji přístupný.

3

Janino, to je dobrá otázka a proto si zaslouží samostatné téma.
Já je uskladňuji v malém, tmavém sklípku při zimních teplotách mezi 8 až 12 stupni. Mám ale vyzkoušeno, že můžou přezimovat i při vyšších teplotách kolem 15 stupňů. Nechávám je v květináčích, protože sklep je suchý a tak jim dávám měsíčně trochu vody do misky, aby tolik nevysychaly. Kořeny zůstávají celé.

eda

4

Taky bych je měla raději v květináči, ale nemám tolik místa a pak vzhledem k tomu že je musím stejně vyklepat ze zahrady ,si myslím,že už jim to neublíží.Teplotu jsem tam loni hlídala teploměrem většinou tam bylo kolem 10°C a když moc mrzlo šlo to na nejméně 5°C.,ale to byly ty dvě loňské ještě v květináčích.Snad když budou zabalené do novin  ochrání je to .

5

No to já už taky přemýšlela,ve sklepě máme poměrně teplo,jelikož tam vedou trubky topení,je tam kolem dvaceti stupňů.Větrat tam nejde,teda jde ale to hned ti v přízemí zavíraj,že maj v bytě zimu(přitom stále větrají luftkou,aby se jim lépe spalo :mad: )
Tak mě napadlo dát je do garáže.Budou vyndané z květináčů,zabalila bych je do novin,do bedýnky vyložené polystyrenem,aby byly chráněné před chladem.Ale teplota tam klesne až k nule.
To bude asi problém,že ????? :rolleyes:

6

Já je mívám ve sklepě.Bez květináče.V bedýnkách - ničem je nepřikrývám.Teplota tam je tak mezi 10 až 5°C.Ještě se mi nestalo že by mi zmrzly. Je ale pravda,že je nedávám na zem, ty bedýnky.Mám je asi tak metr vysoko.V tomto sklepě zimuji vše i oleandry, kaktusy a spíš mi kaktusy na vánoce ve sklepě kvetou.Podle počasí.
Pro mne je to v bedýnkách lepší, jak usychají listy tak je postupně odstraňuji.I pro kontrolu cibulí.

7

Marci ta teplota je už myslím si moc. Já mám pocit že minulou zimu psal Eda nebo někdo jiný? že těch 5 °C už je jen tak tak. Vzpomínám si že jsem je tenkrát honem odnášela do pokoje přez to že ještě některý nerašily. V paneláku jsem amky neměla  ale zmijáka ano a toho jsem zimovala nejdřív v šatně  a později v ložnici pod postelí. Nic jiného se nedalo dělat. Myslím si že bude lepší vyšší teplota nežli ta nula aspoň je nechat ve tmě. Uvidíš co ti poradí Eda co bude lepší.

8

Macku, když jsme bydleli na bytovce mívala jsem cibulky ve sklepě - jak jsou společné prostory(nebo jak se jim říká).
A taky tam přezimovaly.Měli tam tepleji,ale měla jsem pocit že potřebují vegetativní klid -nezalévat ,nechat zavadnout listy.
Jeden rok jsem dělala pokus, nechala doma na okně amarylky při pokojové teplotě v prosinci přestala na měsíc zalévat.Cibulka stratila listy.Za něsíc jsem začala zalévat znovu a polovina cibulek mi kvetla.To jen pro příklad.
Možností je asi více.

9

Já teda letos budu zimovat poprvé v tak velkém množství.Ale těch 5 co jsem měla jsem zimovala v ložnici a pokaždé kvetly.V ložnici vubec netopím ale teplota tam pod 10 stupňů určitě neklesá.Nikdy mě nenapadlo to změřit.Držim je hlavně ve tmě a nezalévám.Jinak jsem docela napnutá jak to zvládnu letos.Mám jich na uskladnění z 5 ,48ks.   ab     ab  Nevím jestli mi nebudou zvedat na jaře madrace.   ab    ab

10

Macku, tak nízkou teplotu bych určitě neriskoval. Pod 5 stupňů je příliš. Raději bych volil teplo i kdyby to mělo být 20. V tak vysoké teplotě by jim ale bylo lepší v hlíně s občasným zalítím do misky. Nevím jestli by vydržely dlouhodobě například 3 stupně, ale muselo by být nějaké elektronické hlídání teploty aby nezmrzly, bylo by jich škoda.

eda

11

Ok dám samozřejmě na Vás,tak budou v teploučku a ve tmě an

12

Tak nevím, jestli už bych neměla Amky dát raději dovnitř. Ráno u nás bylo jen 8 stupňů,možná už je jim venku zima.Odpoledne prý má být 28, tak to by jim bylo venku dobře, jenže ty noci už jsou hodně chladné ac....

13

Andi, u nás bolo ráno vraj 10°C uvidím ako sa to bude vyvíjať ďalej...ono cez deň je hodne teplo len noci sú akosi chladné až moc..možno ich budem musieť dať dnu a na okno...ale ešte ich neplánujem schovať do pivnice

14

Mně by bylo líto je tak brzy sklízet i když třeba jen na okno.Nemáte možnost je na noc při očekávaném ochlazení přikrýt netkanou textílií,?ta by je před  chladem takto mírným ochránila.

15

Tady bylo ráno 6stupňů ,už pár dní je na noc přikrejvám netkanou a přes ní dávám igelit chrání i proti případnému dešti.

16

My tu ještě tak chladno nemáme. Teď jsem šla po 20 hod ze zahrady a bylo tam 15.°C ráno v 8 hod jsme měli 10°C.Dneska celej den bylo slunečno,ani mráček.

17

Karen poslala jsem ti soukr.správu   ad