211

Re: Papilio

To teda koukám taková spousta listů :rolleyes: ten můj taky pořád spí a listy má jen 3

212

Karen jsme na tom stejně, má jenom o jeden list více a nepřetržitě chrápe.  Už jsem z něj nervní.  ac

eda

213

Edo ,potřebuji se poradit. Mám jej pořád na zahradě mezi Amaryllkama jen, že je v květináči. Záhon jsem hnojila Cereritem před vysazováním amek z bytu a později ještě jsem někdy v létě rozhodila mezi rostliny. Celkem to byl 1kg sáček.Jen tomu Papíliu se jaksi nic nedostalo když je v květináči.Tak si říkám, že bych mu měla taky něco přidat až se probudí. Když se teď začne probírat je to pro něj nástup do vegetace? Jestli ano neměl by být zalitý nějakým tím hnojivem Start? Nebo zase Cererit?Až jej vezmu domů dala bych jej do podmisky a zalívala spodem. Tak jsem přihnojovala ostatní kytky i dříve.Hnojivo se postupně rozpouštělo a jedna lžice vydržela v podmisce tak měsíc.

214 Naposledy upravil: Pavel (27-08-2010 17:11:22)

Edo, dík. Už sa neviem dočkať. ag
Jani, krásne ti rastie. Neboj, časom bude aj kvet. an
Karen, ja som svoje Papilio hnojil od okamžiku ako som ho dal von nepretržite. Nie každou zálievkou, asi tak raz za 10 dní Kristalonom plod a kvet.Umiestnený na najslnečnejšom mieste v sklenníku. V podmiske som ho nemal, aby voda mohla celkom pretiecť spodkom kvetináča von. Kvetináč stál na otočenej podmiske. Niekde som čítal, že nemá rád "nohy vo vode" ab Čiže v podmiske žiadna voda!!! Vodu a vlhko áno, ale nie aby stál kvetináč v podmiske s vodou. Píšem len to čo som čítal a ako som robil ja. V spodnej časti kvetináča asi štvrtinu mám nasypaný keramzit o veľkosti 0,5 - 1cm na dokonalý odvod vody a prevzdušnenie koreňov. Substrát je z Agra v tom červenom pytlíku. (neviem z hlavy ako sa presne volá). Tuším, že aj v ňom bola počiatočná dávka hnojiva na 3 mesiace.

215

Karen, až začne Papilio růst nyní na podzim, tak bych ho začal přihnojovat málo a spíše hnojivem s vyšším obsahem draslíků, jako je Kristalon plod. Hnojení dusíkem v zimě, když není dostatek světla, by nemuselo dělat Papiliu dobře. Přehnojení dusíkem by mohlo špatně skončit, a proto je lepší raději hnojit méně. Záleží na množství světla, ale dny se budou rychle krátit a světla ubývat.  Teplota, voda a světlo mají být v rovnováze jako u převážně všech ostatních rostlinek. 
Je zajímavé, že tvoje amky tak dobře prospívají i když je zaléváš jen spodem a ještě k tomu dáváš hnojivo do misky. Říká se, a hodně se píše, že při spodním zalévání dochází k zasolení substrátu a proto je občas potřeba hlínu prolít vrchem.  Já raději způsob zalévání střídám a jak píše Pavel, žádnou vodu misce raději dlouho nenechávat, aby měly kořeny dostatek vzduchu. Papilio má rád hodně vzdušný substrát. 
Cererit má poměr složek 11,4,12 - Kristalon plod 10,5,30 – Kristalon start 19,6,20
Cererit je v podstatě složením shodný s Kristalonem start.

eda

216

Díky Edo za objasnění jak je to s tím hnojení. S tím mým zaléváním to musím uvést na pravou míru. Nezalévám jen spodem, to jsem dělala až v předjaří kdy už měly amky listy, předtím když kvetly tak dostávaly vodu jen vrchem. Pak, když už jich byla většina odkvetlých a měly listy dlouhý a měla jsem jich všude plno rozestavených po skříních,stejně jsem nemohla zalévat jinak nežli že jsem je sundala tak jednou týdně dolu a postupně je nechala nasáknout. Pak šly zase spátky na skříně už do prázdných podmisek.No a při tomhle zalévání jsem dávala ten Cererit dospodu a stavěla jsem je do nádob s vodou.To trvalo tak asi měsíc nežli jsem je mohla dát na zahradu. Pokaždý to byla akce na celé dopoledne, protože jsem najednou zalévala jen tak 8 rostlin, víc se jich na stolek nevejde.

217

Karen no právě listůů dost ale nenasazuje na květ   an   jsem nedočkavá jestli je to Papilio nebo né  ab    ab

Mám ho celé  léto doma na okně na západ a přihnojuju asi tak  jednou za 15 dní.Zasazené ho mám  v zemině smíchané sperlitem a na dně květináče je keramzit ad  mám tam ten hrubej ,ten drobnej se mi obalil hlínou a nepropouštěl tak dobře vodu.Tuhle směs hlíny ,perlitu a  keramzitu používám u všech am.

Jana

218

To bude to tvoje přihnojování ,proto má ten tvůj asi tolik listů .Já jej mám venku a tak i když ostatní amky dostaly něco navíc on vlastně ne.

219

Tak Papillák je už dnu. Teploty v noci 8-10, cez deň max.14 sú podľa mňa málo.  ... a majú klesať!!! To je neskutočné!!!
Tak uvidím či som urobil dobre alebo nie...

220

Pavle, já si myslím, že nyní již vykvete i doma v teple a růst svolu se již nezastaví.

eda

221

Edo mal si pravdu - pekne rastie aj doma z čoho mám nesmiernu radosť. Ja osobne si myslím, že to Papilio je na 100 percent.

http://sklad.obrazku.cz/t477553_am531a.jpg

http://sklad.obrazku.cz/t477554_am534a.jpg

222 Naposledy upravil: karelex (01-09-2010 11:40:52)

I u mne bylo poupě u Papiláku, takové zelené a jako by víc ploché,jen tomu mému chyběla špička tak tam už to nemohu porovnat. Budeš květ opylovat a máš s čím? Semínka by mě zajímala.Můj když kvetl tak opylit nešel právě pro to poškození.Jinak mně stále ještě odpočívá.

223

Pavle gratuluju je super  :rolleyes:   :rolleyes:  to moje mrška se zas zastavilo  tak jsem ho přenesla do tepla  an

224

Pavle...držím palce ..

225 Naposledy upravil: Pavel (01-09-2010 16:16:43)

Karen, poupě je ploché, len to na fotke nie je vidno. Opeľovať by som chcel, uvidím čím (peľ mám z neznámej z letnenia + mal by byť ešte ďalší z A.splash ? - nápis sa mi zmazal ale mal by to byť on.) Mal by kvitnúť v približnom čase ako papilák, puky sú asi na rovnakej úrovni. Dúfam teda že to bude papilio - a ak áno budem mať volný peľ - môžem ponúknuť niekomu, komu niečo kvitne, teda bude kvitnúť približne o 14-20 dní??? A.splash je plnokvetý, nedá sa opeľovať. Ak by niekto mal k dispozícií čerstvý peľ, napíšte, budem rád.
Inak kvetný puk (poupě)je sám o sebe dosť veľký - 10cm.
  Radku, Jani - dík

226

Pavle držím palce,Možná bych měla pyl ze dvou cibulek.No uvidíme co z toho bude.Jedna je venku,takže podle počasí a druhou jsem si dnes koupila - měla by být růžová,tak uvidím.

227

Vypadá moc pěkně, doufám, že ti to vyjde an ad

228

Pavliku,mně kvete jediný květ - poslední ze tří, je sice taky na zahradě ale pod přístřeškem, jenže kvete nyní v těchto dnech se otevírá. Tak by už tak moc čerstvý nebyl, ale kdyby jsi jej chtěl pošlu ti jej.Je to amka z kategorie babičkovská. Vůbec první jakou jsem měla . Je od sousedky .
http://sklad.obrazku.cz/t478035_02201004....jpg

229

Karen, myslím že za pokus by to stálo nie? Ja mám peľ, ale je tiež už starší. Hoci som nemal problém opeľovať aj so starším peľom, čím čerstvejší tým lepšie. Tak ak sa ti bude chcieť mi poslať, tak môžeš, budem rád. an Ťažko je to takto dopredu predvídať. Ale treba byť pripravený!!!! ab

Helenka - uvidíš ako budú kvitnúť, napíšeme si, prípadne pošlem peľ ja tebe - nie je problém.

230

Dobře, zítra se mrknu jak vypadá květ. Teď co počasí stálo za ....tak jsem přístřešek uzavřela.Zíra jej otevřu a myslím si že by už pyl mohl být na sebrání. Pošlu jej v obálce v jak půjdu do města. Však to tak moc nespěchá. Do dneska mě mrzí ,že ten můj Papilák se nedal opylit.

231

Pavle, držím palečky aby to vyšlo a vykvetlo opravdu Papilio an

232

Tak květ ještě chce jeden den,pyl ještě není dozrálý, ale, mám překvápko. Nejspíš to bude tím ochlazením, že jsem je zakryla igelitem a pod ním je docela pařák,jde do květu další amka. Tentokrát je to 23_....Cracker_Jack_...,nebo ji tak Eda určil jako nejspíš pravděpodobnou, .Mám ji ze Slovenska tenkrát mi jich poslala spoustu a já je tady rozesílala, dneska už nevím komu.Přikládám pár fotek abys měl představu a kdybys chtěl jak rozkvete poslala bych ti od obouch rostlin pyl.První dva květy jsou ze zimy když kvetla a to poupě je nové, vypadá to jen na jeden květ
http://sklad.obrazku.cz/t478361_23201000.....predpokladanirodice10.2..jpg  http://sklad.obrazku.cz/t478362_23201012....jpg  http://sklad.obrazku.cz/t478363_bonitaceCelesta050.jpg

233

KAREN NÁDHERA.

234

To je dost ,že jsi se ozvala, ale já teď jdu kopat brambory, protože to za mne nikdo neudělá, a musím využ,ít že je pěkně, tak večer napíšu.Ahoj   Karen

235

AHOJ,NO NĚKDY TO MUSELO PŘIJÍT:).PŘECE NEBUDU PSÁT POŘÁD SZ.TÍMTO VŠECHNY ZDRAVÍM A PROSÍM O LASKAVÉ PŘIJETÍ DO GRUPY AMARYLKÁŘŮ.PĚKNÝ DEN.MERLOT

236

No vidíš to ti trvalo,  ab   ab

237

Merlot zdravím

238

Ahoj Merlot ab

239

Pavle, myslím si že nevadí že pyl je starší.Na začátku prázdnin jsem opylovala poslední cibulku co jsem koupila (Red Lilian) a to pylem co jsem měla v mražáku a to dost starým vším co jsem od jara nazbýrala.Měla 15 květů.Bylo asi 6 -8 semeníků (teď střílím od oka) a krom jednoho všechny klíčili - ve vodě.Minulý týden jsem sázela poslední.Takže můj odhad je ten, pokud někdo má pyl už teď zase by to tak ztracené nebylo.Hlavně když je z čeho vybírat. ab

240

DĚKUJI ZA POZDRAVY A TAKY ZDRAVÍÍÍÍÍÍM.