1

Téma: Popel jako hnojivo

Zkoušel někdo přidávat dřevěný popel do substrátu? Je možné, že by se dal použít na provzdušnění substrátu místo písku nebo perlitu. Složením obsahuje asi 30% vápníku
a 10 % draslíku a proto nepatrně zvyšuje PH, záleží na množství. Dobře a rychle se rozkládá, půdní škůdci ho také nemusejí a možná je dobrý i jako ochrana proti houbovým chorobám.

eda

2

Re: Popel jako hnojivo

Skusím to taťka topí v krbu jen drěvem  :cool:  ten bude mít radost že bude sbírat popel  ab   ab
Edo jakym poměrem to míchat ?

3

Jani, to já právě nevím, proto jsem založil nové téma, možná to někdo již zkoušel.  Příští rok na několika rostlinkách udělám pokus. Zkusím přimíchat při přesazování jednu nebo dvě lžíce do květináče při přesazování a budu hrozně zvědav, jak na to amky budou koukat.

eda

4 Naposledy upravil: janka (29-08-2010 20:06:35)

Já to skusím na těch co jsem koupila teď.Dám to 2díly zeminy a 1 díl popela a uvidím. Jak to budeš  míchat  ty?
Příští tyden dojdou am. od f.Petro tak bych skusila jinej poměr.

5

Jani, tak velké množství bych neriskoval, 2:1 je příliš. To by se jim asi nelíbilo. Myslel jsem tak jednu maximálně dvě polévkové lžíce.

eda

6

Do květináče?

7

To sem teda nepatří, ale před pár lety jsme topili jen dřevem a tenkrát mi někdo doporučil, že prospívá tento popel rybízu jako hnojivo. .Tak jsem moje keře celou zimu zasypávala poctivě pod keře i na sníh. Nevím jestli to pomohlo, ale určitě neublížilo. Sklizeň byla dobrá zvláště, když to byly už dávno odplozené keře tak 15 roků staré.

8

Karen, taťka sype popel už leta na zahradu prý to snižuje kyselost půdy a není tak těžká.A asi to něco do sebe má.

9

Jani, do jednoho květináče. Radši bych vyzkoušel jen jednu lžíci.
Karen, souhlasím s tebou, venku jsem také sypal dřevěný popel, kde se dalo a žádné rostlině to neublížilo. Dobré je dávat dřevěný popel také do kompostu. Pěkně kompost provzdušňuje.

eda

10

Skusím to podle tebe a  uvidíme na jaře  :cool:

11

V květináči by se to nemělo přehnat, zvýšením PH substrátu, nadbytkem vápníku by rostlina přestala přijímat některé živiny ( Fe, Mn, Cu, Zn, Mg) a začala by strádat.
Pravě jsem našel na webu poměr 1:40 až 1:20 (podle kyselosti substrátu) a rozkládá se 3 měsíce.

eda

12

Super ab ty jsi dobrej vždycky něco najdeš já šmejdím a nic  ab   ab

13

A asi by měl sloužit i jako dezinfekce ne :cool: Orchidejáři přidávají do substrátu dřevěné uhlí a poškozené kořeny zasypáváme práškem z něj....tak to určitě něco do sebe taky mít bude

14

Máš pravdu vlastně jsem si uvědomila že mamka zasypává popelem rozříznuté hlízy begonií.

15

Jani, Eda má pravdu poměr 2:1 by asi bylo moc.Opravdu tak polévkovou lžíci,víš jak se to říká trocha nikdy neuškodí.
Ale s tím popelem to není špatný nápad.Možná že i těch škůdců bude míň.Myslím že v malém množství nemůžeme nic pokazit.

16

Chci to zkusit na těch co příjdou teď z podzimní objednávky.

17

Já se přidám já už dával v létě ale ne vyloženě popel ale nespálené i když ohořelé zbytky dř.uhlí tak nevím uvidíme výsledek