Re: Pokec o všem-5
ja mam totiz spatne zkusenosti s chladnym zimovanim hvezdniku-proto se ptam
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Pokec o všem-5
Stránky Předchozí 1 … 7 8 9 10 11 … 19 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
ja mam totiz spatne zkusenosti s chladnym zimovanim hvezdniku-proto se ptam
Co ti to udělalo? Já mám tady na zimování špajz. Loni mi to vyhovovalo,ale při velkých mrazech jsem hlídala teplotu.Jak to došlo na +5°C tak jsem je dala do koupelny než to přešlo. Ta špajz je nepodsklepená a na zemi je beton.Cibule byly loni ještě zasazené a jen tak stály na zemi. Letos jak budou zabalené, mám v plánu k ním vložit teploměr abych měla přehled .Místnost má malé okénko do uličky mezi domky, tma je tam pořád,jen na zimu ještě zavřu to okénko.Jinak je tam určitě sucho,chádek je tam i vlétě, Když dám na podlahu v létě polívku ,tak 1-2 dny vydrží a nezkyše.
Sklep máme na brambory, ale pro mne špatně přípustný a pak si myslím že je tam větší vlhkost nežli je vhodné.
ta vlhkost je nejhorsi, to je pravda, pokazde, kdyz byly cibule ulozeny v teplotach pod 10st tak byl velmi vyrazny podil cibuli postizenych spalou, bylo to opravdu silene, ted v kotelne kde mam 18 je to o dost lepsi, no nekdy je tam taky asi tech 15, nicmene bud doma nebo v kotelne-aspon tak se to u me osvedcilo
Dneska jsem ukončila sušení všech cibulí. Nakonec jsem je přece jen všechny změřila a napsala si výsledky. Docela jsem zvědavá která z cibulí vede co do velikosti. Ještě jsem výsledky nezpracovala. Udělám to ještě dneska v noci. Zítra musím napéct buchty na sobotu pro děcka.Syn nám příjde dělat přípravu na přeložení střechy. Tak na nic nezbude čas..Tak to napíšu. Teď jdu k telce.
taky bych si dal buchty, jeste nam tu delas Karen takovy chute! no jsem zvedav na ty vysledky, jinak mne jen ty lonsky semenace co sem dal zavadnout do kotelny tak tem to trva dlouho, dokonce behem toho zatahovani stacily najednou udelat bulky s priznaky miminek, jedna jich ma potvora i 6! Coz asi znaci, ze kvet nemini delat, ale zas bude dobre, pokud az vykvete a bude se mi libit,ze je dobra v mnozeni, coz je asi nejdulezitejsi ukazatel pro dany semenac - a samozrejme, ktery bude odolny na spalu tak ten bude mit taky plus
jj jsem na tom uplně jako ty. Taky ty mladé nezatahovaly, už jdu k telce.
si asi rikaly-v tom nejlepsim nas neřád vytahne
tady maj taky slusnej vyber, skoda, ze to neni v Cechach :-( ale maji i ty mene znamy! http://www.jacquesamand.com/Merchant2/m … ippeastrum
Mirku, v mém sklípku teplota klesá až k 8 stupňům a nemám se spálou problémy a to je ještě jednou za měsíc zalévám do misky. Pravda je, že je to suchý sklep. 60-70 % vlhkosti.
Známá pěstitelská firma Hadeco doporučuje jako ideální teplotu 9 stupňů, nesmí klesat pod 5 a neměla by stoupat nad 12. Vlhkost vzduchu jako ideální 65-70%.
Způsob pěstování během vegetace možná může mít větší vliv na spálu během uskadnění.
Já je pěstuji během vegetace pouze v suchu. Zkoušel jsem jeden rok hvězdníky rosit a výsledek byl jen ten, že trpěly daleko více spálou.
zimoval jsem bud ve sklepe,kde bylo 12st a vyssi vzd.vlhkost-to byla hruza a pak na chodbe kde vlhkost byla rozhodne nizsi a teplota 9-10st a tam se tez objevila spala, ve sklepe navic mekly vrchni slupky, akorad koreny neseschly, loni jsem zimoval v kotelne a vse bylo dobre...hold jiny kraj, jiny mrav:D
Mirku, dopsal jsem v předešlém příspěvku, že může mít vliv letnění hvězdníků na spálu i v zimě. Myslím, že je pěstuješ většinou venku, někdy i na dešti a tam může vznikat počátek spály, který se pomalu šíří na cibuli i v období klidu. Je to jenom můj názor, nemusí to být pravda.
mozna na tom neco bude to asi jo a ty Edo letos nemas problemy se spalou? semenace sem mel pres okraj strchy takze tam nezatykalo, spis obcas presychaly... ale kdyz jsem je vyndaval tak rozdily tam byly nektere mely lehce chycene slupky--sice jen lehce,ale mely a ostatni byly zcela netknute, jinak stare cibule byly venku a prozatim vypadaji dobre-teda az na White Nymph a Minervu, ktere hodnotim jako vysoce citlive na spalu-at se pestuji kde se pestuji
Mirku, myslím si že se spálou to může být hodně dlouhodobé léčení. U některé cibule i mnoho let, kdy se spála stále každým rokem neustále opakuje. Pokud jsi koupil nebo dostal např. Minervu již nemocnou, může trvat hodně dlouho než se vyléčí. Já mám Minervy zdravé a neřekl bych, že je náchylná na spálu více než některá jiná. To samé bych mohl říci o jiných odrůdach, u kterých se spála objevuje naopak mnohem častěji.
Může také záležet na způsobu zalévání, cibulky by se při kropení neměly polévat vodou. Odlišnosti v pěstování může být více, jenom na to přijít, co může mít takový negativní vliv na rozvoji spály.
no asi ne nadarmo se v tom Holandsku pestuji na mineralni plsti..
Na odkazu http://www.floriana.ws/FACILE/SENTIERO_ … astrum.htm
Je zajímavý obrázek uskadněných hvězdníků, pod regálem je kvůli vysoké vlhkosti, aby neosychaly kořeny, napuštěná voda. Na fotografii je to špatně vidět. Neovyklý způsob uskladnění. Potom nemají mít dovezené hvězdníky spálu.
mas pravdu zrcadli se tam voda, ted koukam, ze tyto tzv.holandske bedny mame i v praci :-) no pokud tam nevhaneji nejaky kouř s fungicidem-což taky jde tak by tu spalu meli mit raz dva
U mne je se spálou na tom jednoznačně nejhůř Minerva od firmy Cibulky.cz, ale já ji mám už od Radka.Ale i u ní je ta spála docela zvláštní. Je jen na jedné půlce,ale od zhora dolů a jako podle pravitka přesná půlka.Když jsem ji vyndala ze země zářila jako oheň rudě. Schválně jsem ji měla pod dohledem při sušení.Většina červené barvy už ztmavla,ale stále je to vidět. Slupka byla uplně živá, tak jsem to nechtěla loupat - vyloženě by to teklo.
No a co se týká tý velikosti cibulí,tak vede co do obvodu -ale mám jej přepočítávaný z průměru,měřený je šuplerou.
21...Herkules...29,20 cm
08...Dancing Queen...28,26 cm
15...Apple Blossom...27,32 cm
05b....Elvas...26,06 cm
01...neznámá - moje první amka...25,12 cm
Tak to jsou největší cibule, které mám .Ještě jích mám několik dalších kolem 22 cm.
Ahojky, po třech měsících v práci mám dnes konečně den volna Tak jdu číst
Koukám Radku jak ti krásně všechno začíná kvést od Amek po kaktusy
to abych si zkusil taky udelat revizi :-D
Ráďo,jablíčko sice není pro mě,ale zakousla bych se
Hlíva supééér.Já uvažovala o té v tom pytli,ale kam s ní a kaktusy.Ty mi taky blázní,dva nakvétají :rolleyes:
děkuji ty jabka Marci jsou koupené ale moc dobré a obrovské chichi
Ahoj Evi no to je dost že jsi se ukázala je to fuška chudáku viď?
Ahoj všichni nebude nááááhodou někdo si něco objednávat z Royal Colors ?
Mám něco vyhlédnuté,ale poštovné je dost vysoké mohly by jsme si ho rozdělit
a zaplatit na půl
ted jsem nakoukl...a koukam, ze maji mooc novych odrud, to je zlákaná .-)
Míro kdy by jsi do toho šel ráda se připojím a samozřejmě poštovné na půl
Kdyby jste objednávali tak se přidám 2-3 ks
Míro tak je to na tobě jak to vidíš ?:) Už jsme tři
Já se taky rád přidám.
Stránky Předchozí 1 … 7 8 9 10 11 … 19 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » Pokec o všem-5