391

Re: Papilio

Pěstitelka  - to jsem pořát začátečník vidíš ani jsem nevěděla co to je ty  široké segmenty,ale co se týká chovu, tak to se vyznám dost. Od malička jsem chovala kde co  a nikdy mě nebavilo mít jen tak zvířátko pro potěšení. Já vždycky chtěla všechno rozmnožovat. I když jsem na to neměla podmínky.Teď bych je už měla ,ale...

392

takovych odrud co Ti pokvete!  k tomu i to Papilio, vy mi davate..to snad ani nevydrzim :-)

393

aspon Karen si ted namnozis hvezdniky, splnil se Ti sen! a k tomu ty nase araukany an

394

Jirko nejsi sám:    :rolleyes:       San Remo,Lady Jane,Tosca,Kolibri růžový 2puk,Suzan,Tropic Orange,Amorice,,Red Nymph   ab    ab    ab

395

jste se na me spikli a ted mi davate takovou sodu! :o

396

Mirku, mě také nic nekvete a zatím kvést nebude. Všechny cibule šly spát.

eda

397

jelikoz se kocham a hledam zajimavosti, tak prece jen jsem objevil jeden semenac z Papilia PARTY ANIMAL-takze uz ma i jmeno je mu podobny, asi ma veti kvety, ale ta zelena mi tam chybi

398

Můj letos na podzim koupený papilio vystrkuje květ. Moc se na něj těším.

Myška

399

Je super že idú kvitnúť aj papiláky. Konečne aj sem pribudnú nejaké fotečky a budeme sa všetci môcť kochať tou nádherou.
Miro - to myslíš ako vypadá teraz, alebo ako kvitol? Už to tu v téme síce je, tak sa snáď Edo nenahnevá...
Aktuálna foto z pred pár minút a foto keď kvitol v septembri (9.2010).

http://sklad.obrazku.cz/t543297_am639a.jpg
http://sklad.obrazku.cz/t543296_am584a.jpg

400

Pavle, koukám že svoje Papilio hlídáš ve dne v noci. To je správný. Jestli mu jen a jen nesvědčí ty lidské výpary, když ho máš tak blízko postele. U mojí postele by asi musel hned zajít, neboť když přijdu z hospody, tak by to pro něj asi moc nebylo. Na druhou stranu člověk nikdy neví a třeba by rostl jednou tolik. ab. Ten květ je nádherný. Doufám,. že se ho také jednou dočkám.  ac

401

rostlinu mas Pavle teda mohutnou! a mas nekde vyfoceny i ty Tvoje semenace?

402 Naposledy upravil: Pavel (12-11-2010 11:37:26)

Martin, papilio mám umiestnené spolu s ostatnými nezimujúcimi amkami na parapete. Ku posteli som ho dal iba kvoli foteniu. (proti svetlu sa zle fotí).
Miro, semenáče papilia a jeho hybridy zatiaľ nemám.(mimčá papila mám 3, 1 je pri najvačšej cibuli, 2 pri druhej a pri tretej zatiaľ nič.) Čo sa týka ostatných krížencov mám ich v robote v sklade na parapetoch. (tých 16 truhlíkov by som asi do bytu nezmestil. ab ) Dnes mám v práci voľno, takže ak bude čas budúci týždeň niečo pofotím. Sú to však rastlinky pestované len od jari tohoto roka.

http://sklad.obrazku.cz/t543413_am642a.jpg

403

Edo, niečo k tvojmu kríženiu :

http://www1.pu.edu.tw/~cfchen/20050426/default.htm
ag

404

je videt Pavle, ze potomci Papiláka jsou mooc krasni..

405

Pavle, dík za odkaz, tenhle jsem ještě neviděl. Potomků Papilia může být velmi mnoho a všechny jsou nadherný.

eda

406

Teda Pavle to je přímo k snězení,  jen slintám ab  nebylo by špatné se dokousat k těmto krasavicím an ab

407

Teda právě jsem si okousala nechty  :rolleyes:    :rolleyes:     ,to je nádhera. ab    ab    1-2 kousky vlastnit to by bylo něco.   ad   ad    ad

408

Je zajímavé že u kříženců se docela rychle vytrácí ta zelení barva, ale ty proužky se dědí dál . Zřejmě ta krezba je dominantní.Ale nádherný jsou i bez tý zelený barvy.

409

a v tom je to Papilio uplne vyjimecne,ma tam tu zelenou, ale musim rict, ze i Ti ostatni semenace jsou docela fajnovi...po pravde,sice to nevim,ale tak me napada, ze takova odruda Exotic Star zrovna pochazi z Papilia-ta podoba je velmi podezrela :cool:

410

Já si to taky říkala .Jsou si trochu podobné i co do tvaru.

411

jsou si mimoradne podobne-i cibule je totozna-je praveze protahla

412

No jo, cibuli dospělou jsem ještě neviděla. an an an  ale to by se mělo dobře s Papilie dát křížit, ale zase by to asi nemělo ten správnej efekt. Leda že by se tam podařilo právě tu zelenou povzbudit.

413

Vy dva myslíte na něco jiného než na křížení?     :lol:     :mad:      Vy byste zkřížili snad i kedlubnu s amarylkou kdyby to šlo ab   ab    ab    ab    ab

414

ab ab ab

415

ab ab ab  nebo aspon bleduli s amarylkou-takova zakrsla amarylka by byla hit :-)

416

Letos jsem Exotic Star opýlila vším možným a nezůstalo mi nic (pokud byla matka Exotic Star).Když jsem použila pyl na jiné cibule,semena nějaká byla.Dívám se do soupisu a zjišťuji že žádné křížení nemám,takže pokud něco vzešlo do zimy z toho není nic.Musím se podívat čím jsem to křížila a skusit vybtat lepší potomky aby z toho něco bylo.

Jinak jsem se dívala na křížení kolibříků a pokud jsem chtěla na mateřského kolibříka dát normální amarylku-semeník nedozrál.
Letos budu chtět taky udělat nějaká semínka,tak budu pečlivěji vybírat odrůdy.

417

Jinak cibuli mám kulatou.  ad

418

problem Ex.Star bude stejny jako Papilio-tedy bude tvorit neochotne semena, ale take se domnivam, ze potomci budou vic nez pekni...

419

nazdar mičurini !!!!
Znovu som niečo zistil tak píšem. Vačšina pôvodných druhov Hippeastrum sú diploid (v bunkovom jadre majú dvojnásobný (diploidný)počet  chromozómov. Na druhú stranu zas krížence, čiže drvivá vačšina zo súčasných hybridov sú tetraploid (majú štvornásobný počet chromozómov v bunkovom jadre)
Pri krížení, získate väčší úspech (viac životaschopných semien), ak ide o kríženie diploidný s diploidný a tetraploidná s tetraploidná. Hans a ďalší úspešne vytvorili veľa krás, ktoré sú hybridmi medzi diploidný (napríklad Papilio) a tetraploid. Nebudete však vždy úspešný, obvykle dostanete len málo semien, ak vôbec. Mnohokrát sadenice neprežijú. Ak áno, získate niečo veľmi zvláštne, a ak všetko pôjde dobre, môžete krížiiť v budúcnosti ďalšie nové 'špeciálne' odrody.
Obvykle to však všetko trvá roky, roky venovania sa pestovaniu, ale výsledky sú ohromujúce.

Niekedy, niektoré odrody sú proste  sterilné (to znamená, že nebudú produkovať semenník so životaschopnými semenami) a niekedy ich peľ nie je úrodný.

(1. 2. materská rastlina ,peľ darcu)

4ploid x 4ploid -> úspešné, vrátane vlastného opeľovanie   
4ploid x 2ploid -> nedokáže úplne
2ploid x 4ploid -> semenníky sa začnú zvyčajne formovať , ale čoskoro príde k ich odumretiu, alebo dájú len málo semien.
2ploid x 2ploid -> úspešné, ale tu je však samoopelenie väčšinou neúspešné

Myslím si že E. star  patrí do skupiny diploidných hoci to je kríženec, preto sú s ňou také problémy pri opelovaní. Patrí sem aj Amputo. Cybistery patria do diploidných ako aj Giraffe a Pink Floyd. Bežné hybridy na trhu sú tetraploidy. Preto je problém pri ich opeľovaní a naopak.

... ale ako som už písal : niekedy sa však podarí aj nemožné. Tak veľa úspechov pri krížení an

420 Naposledy upravil: janka (13-11-2010 19:13:48)

Pavko jakou řečí to hovoříš? Vím že rodná řeč je slovenčina ale tomu článku nějak nerozumím.   ab      ab     ab

Míro kedlubna je lepší to by se dalo i sníst.  ab   ab   ab