Re: narcisová moucha
Mirku, přesně tak. Venku jim je dobře. Nebýt mouchy, tak letnění nemá chybu.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Škůdci » narcisová moucha
Stránky Předchozí 1 … 6 7 8 9 10 … 17 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Mirku, přesně tak. Venku jim je dobře. Nebýt mouchy, tak letnění nemá chybu.
taky si myslim, vsak pristi rok se bude na nase amky divat jen pres sit, to bude jako se divat za vitrinu na nejake luxusni auto
Pavle, já měla letos největší výskyt mouchy na isménii a ta nebyla na přímém slunci (celý den).Takže si myslím že té mouše je to jedno kde cibulky máš,hlavně když se může rozmnožovat.
A zajímavé to bylo na amarylkách.Měla jsem je nasázeny na jednom kousku zahrady tak 2,5x2,5 metru (všechny cibule) a napadené byli jen některé .A to spíš jen na jedné straně záhona.Tak si vyber podle čeho se ta moucha řídí.
Napadeny jsem měla 4ks.U Isménii to bylo myslím 5 nebo6 a to byli na prostoru20cmx1metr.
Mirku,také přemýšlím o nějakém uzavřeném prostoru aby se tam nedostala.Jen by mě zajímalo jak je velká.
Pokud bych použila síť do oken jestli by tím prolezla.
takze i ty Helenko nam das za pravdu, ze Ismene bude asi lepsim kaviarem nez amky...
Podle letošních výsledků má moucha raději Isménii.
A to byli cibule(Isménií a amarylek) od sebeasi 3metry
Já měla jedinou Ismenii mladičkou cibulku jsem dostala už v době kdy byly moje amky již delší dobu na zahradě.Proto jsem zasadila tu vzácnost - Ismenii - hned na krajíček mezi oatatní amky. Ta jediná byla napadená udělala ale tři mimina a ty teda mám. Já se ale myslím že už mi přišla napadená ze Slovenska.Přece jen se mi nechce věřit,že by se tam ta moucha protáhla a nakladla jediné vajíčko.To by tý mouše nestálo za námahu. Mouchu jsem viděla jen na obrázku, ale různé mouchy a i brouka jsem viděla jak se snažili najít skulinuku v textílii aby se dostaly dovnitř. Měla jsem položenou na konstrukci první vrstvu a když jsem viděla jak se mi prodírá o koncstrukci -dělal to vítr-natáhla jsem přez poškozená místa další vrstvu.Právě mezi ty vrstvy bylo vidět mouchy a jiné potvory jak se snaží dostat dovnitř. I nějaký brouk tam zašel - usušily se to na slunku.
taky si myslim, ze mohla prijit jiz ze Slovenska...ale to by zas byla videt díra v cibuli, ne? nicmene bud rada, ze se nevylihla a nedelala pak paseku v amkach! :o
Už jsem se s narcisovkou setkala osobně v bytě, vypadá jako menší čmelák.
a kdys ji tam videla?ted nedavno ?
Mirku, když mi tenkrát ta Ismenie ze Slovenska přišla ,ani mě nenapadlo něco tam hledat.Zároven s ní mně tenkrát poslala i Kalokvět u toho si pamatuji, že jsem se polekala že je něčím napadený, zdálo se mi že na řezné ploše balu je něco jako žížala překrojená.Ale bylo to už mrtvý. Co jestli to byla taky ta larva.Tenkrát mě to ale ani nenapadlo. Ta Ismenie měla kořínky docela dlouhý a byla i s hlínou. Určitě vím že jsem tam nic nehledala. http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31a_Ama … 02_....jpg
pošlem novou
Narcisovka se mi vylíhla na jaře dvakrát v bytě, tuším, že jsem to tady někde psala.
Dnes jsem přesadil poslední 4 hvězdníky. S potěšením můžu říci, že letos snad poprvé nemám v cibulích jedinýho červa narcisové mouchy. Všechny cibule jsou od podzimu OK. Letos opět vyzkouším postřik Calypso, možná jen dva postřiky, jak doporučují v návodu. Uvidím jestli bude dostačující a potvrdí se také účinnost i další rok. Loni jsem použil přípravek 3x, 15.6, 15.7, 15.8.
Edo to by bolo vynikajúce zistenie že Calypso je takto účinný na narcisovku. Asi ho preventívne vyskúšam tento rok aj ja.
Calypso patří mezi systémové insekticidy. Jed je rozváděn v celé rostlině. Ostatní přípravky než jsou systémové podle mě nemají cenu ani zkoušet. Ničení larev zlé mouchy se ověří až po vícerém použití. Nejsem si jist, který temín postřiku by byl nejvhodnější.
Myslím,že termín se určit nedá.Bude rozhodující nálet mouchy a ten se domnívám ovlivňuje ne-li přímo určuje počasí.
to by me zajimalo, zda Calypso pomuze i kdyz budou amky vysazene venku... jinak na ostatni cibuloviny se Calypso osvedcil
tak jsem mrkla do loňských záznamů a opět se mi potvrdilo, že myslet znamená .....
myslela jsem, jak letos jaro nastartovalo brzy - hmmm - posun je o pouhých pět dnů dříve, než vloni
Tak jsem se včeralekla, že vidím tu zlou mouchu. Mám v díravém barelu nastrkaných nár nadbytečných semenáčků a cibulek. Jsou to trakové co mi upadly do trávy při přesazování a já nevím co to je. Nastrkala jsem je tam jako pokusné. Zatím jsem jen zjistila ,že mráz který jim dočistaspálil listy cibulkám neublížil. Už se docela znovu zalisťují. Později jsem mezi ně zasadila sazeničky Petůnek.
Včera jsem koukala , že tam sedí dvě mouchy. Vůbec nechtějí uletět.,Ale myslím, že to byly obyčejné.Zatím jsem viděla jen larvu a dospělou jen na obrázku.Že to není ta zlá?????!!!!
Toco je na obrázku není ta zlá moucha , myslím , že ji znám dobře , vylíhla se mi v obýváku a samozřejmě zničila cibuli.
Myška
Lidičky pozor,moucha už započala své dílo zkázy.Dnes jsem u Amarylysů objevil dva exempláře Cibulovky a mám obavu,že už stihla naklást vajíčka.
Poradí někdo nějaký postřik k zahubení případných čerstvě se líhnoucích jedinců?
Já teda nevím, ale ptej se Edy ten něčím loni stříkal. Já mám vše venku pod netkanou textilií.
Me se ty mrchy dostaly do zimni zahrady.
15 června plánuji opět postřik Calypso.
Pokusím se odpovědět na některé otázky.
1.Proc není vidět díry na cebuli dotčených muchou - protože larvy, vylíhla z vajec, je malý. Proniká do cibuli a začíná vyzerat, pryč - pak ukazuje ostrý porážku na žloutnutí listů. Když díry nejsou - pak larva uvnitř. A pokud je díra - často larvy nemají. Ale jestli ona se ne najedla na jedné cibule, to vylazi z tej . Pak se stěhoval do jiného, a pak díra je na obou.
2. Když se objeví - pokud kvetoucí třešní a pampeliška. To je signál, že je třeba strikat.
3. Po listich strikam mospilanem. Cibule ma byt namorena nejlepej
fosfamidem (rohor, BI-58). Strašně to smrdí, ale larvy zemřít 100%
koupila jsem si dvě nové cibule sprekelie - v jedné byla spinkající larva přitulená ke stvolu a cibule vyžraná, druhá byla OK. moje loňská také vyžraná. tak mám zase jen jednu.... pak jsem našla tuto mrtvolku mezi květináči hvězdníků. protože byla mrtvá, už nebzučela, tudíž nevím, jestli je to ona
já ji teda nepoznám, ale ty ji určuješ podle bzukotu?Mně ta tvoje připomíná nějakou včelku nebo snad vosičku? Viděla jsem jen larvu a to v cibulce okrasného česneku. Nevíš jestli likvidují i tulipány? Vysvětlovalo by to prořmám takovou spoustu malých nekvetoucích cibulek a ty velké mizejí a to jsem se o ně fakt starala.
Karen, říkali, že vypadá jako malý čmelák a silně bzučí... vloni jsem snad jednu takovou umlátila v ložnici, kde jsem měla plné okno hvězdníků, ale že to byla na jistotu ona opravdu nevím :o
tahle mně přišla na včelu moc krátká a tlustá
na tulipány rozhodně nejde. promiň, že tě zpovídám, ale jak se staráš o tulipány? pokud je každoročně nevyndaváš, tak se ti postupně vytratí úplně...
pokud bys měla zájem, můžu ti v červenci poslat nějaké přebytky, jsem lehká forma tulipánového maniaka - na podzim jsem sázela kolem 130 košíčků
Stránky Předchozí 1 … 6 7 8 9 10 … 17 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Škůdci » narcisová moucha