91

Re: Hniloba cibule

Evo, těžká rada, každy asi myslí něco jiného, já bych  mimčo nechal u cibulky a zasadil obě jak jsou.  Myslím si, že spála u mateční cibule nebude mít vliv ma malou cibulku a poroste normálně.
U velké cibule nikdo nemůže předem odhadnout dopadne.   
Dneska mě jde mizerně internet a stěží můžu prohlídnou fotografie jak jde líně.

eda

92

Karen, ty molice jsou nějaký chcíplý. Žijící vypadají trochu jinak. Co na to ostatní?

eda

93

Radek napsal:

Evo a co když bys s malou cibulkou odřízla i kousek té velké jak to množí kousek i s mimčem jinak jen koukám jak je velká

Asi to budu muset zkusit, když mi ta velká odejde, tak ať mám aspoň to mimčo  an

94

eda napsal:

Evo, těžká rada, každy asi myslí něco jiného, já bych  mimčo nechal u cibulky a zasadil obě jak jsou.  Myslím si, že spála u mateční cibule nebude mít vliv ma malou cibulku a poroste normálně.
U velké cibule nikdo nemůže předem odhadnout dopadne.   
Dneska mě jde mizerně internet a stěží můžu prohlídnou fotografie jak jde líně.

Zatím jsem to Edo udělala tak jak píšeš  an  Mimčo je zatím u cibule, třeba zakoření když je teď i s maminou v substrátu  ab  To co šlo jsem vyřízla, vysušila, opláchla previcurem a děj se vůle boží  an  Kdyby mi aspoň vykvetla abych věděla co to vůbec zachraňuji  an

95 Naposledy upravil: Evča (23-02-2010 07:14:00)

japa napsal:

Evi, já jsem zachraňovala už dvakrát malou vzácnou cibulku amarylky bez kořínků. Dala jsem ji do kaktusového substrátu a tepla a opatrně zalívala a hezky zakořenila. Jana

Jani, kaktusový substrát nemám  :o  Já jsem taky už zachraňovala maličkou cibulku bez kořínků, dala jsem ji do výsevního substrátu a zalívala lignohumátem a cibulka se krásně chytla... Zatím jsem toto mimčo nechala u velké cibule a zasadila.. třeba pustí kořínky snadněji  an  Děkuji za všechny rady  an

96

Ještě doplním, že ve Znojmě v Baumaxu nabízeli tyto odrůdy amarylek: Promise, Fairy Tale, Allure - za 189 Kč a Benfica za 275 Kč. Všechno to byly cibule s obvodem kolem 38 cm !!! Některé vypadaly lépe, jiné hůře.. Ta moje Allure vypada krásně, hlavně na první pohled  ab  Snad ji zachráním  an

97

Evčo, my to ještě probereme,až se stavíš, ta moje z Peny tak ta co zůstala větší se pohla s květem.A ta co ji mám mezi hnijícíma na Rajčeti zítra rozkvete,ale listy nemá.S těma molicema nebo snad možná mšicema je zajímavý, proč sami hynou. Takhle se tam už objevují v malém počtu dávno.Zítra ty fialky proberu.Hlavně aby to nešlo na amarylky. Jsou na jiném okně.
Jo a ten internet mi jde taky celé odpoledne jak zpomalenej film. Myslela jsem si ,že mi to dělá jen mně.Ani nešly nekteré programy otevřít.

98

Jen pro představu, 38 cm je přesně obvod cédéčka, tak to je pořádný macek, škoda, že je na tom tak špatně, držím palce, aby se chytly aspoň ty cibulky.   Karel

99

Karel napsal:

Jen pro představu, 38 cm je přesně obvod cédéčka, tak to je pořádný macek, škoda, že je na tom tak špatně, držím palce, aby se chytly aspoň ty cibulky.   Karel

No je to fakt obr cibule, takhle velké jsem ještě neviděla  :o A to mají uvedeno velikost 28/30 cm. Hned na první pohled bylo jasné že jsou větší. A doma jsem ji změřila a měla 38 cm.  A docela dost jich mělo i mimča  an  Snad se chytne aspoň to mimčo, nebo ještě líp i ta velká cibule  an

100

Karen, ty mšice na fialkách znám  ac , ale většinou bydleli na okolních rostlinách často na ibišku. Jestli máš v okolí i jiné kytičky tak bych pátrala na nich. Loni jsem takové mšice hubila postřikem proti sviluškám a pak jsem měla mospilan a střídala jsem to  an

101

Evičko asi před měsícem jsem měla stejný problém s hnijící cibulí. Loupala jsem až z ní nic nezbylo, ale to miminko bez kořínků se chytlo a už má lupínek  ag Věřím, že by se Ti uchytilo i bez kořínku!!!!

102

Andi, taky mám obavy že jakmile začnu loupat tak z ní nic nezbyde  ac  Chtěla bych aby aspoň vykvetla, tak ji tak zatím nechám, to mimčo ještě uvidím, zatím se mu tam daří dobře  an  Když bude potřeba tak ho oddělím a bude  an

103

karelex.... Jenny, ta díra se tam vzala kde? To je vyhnilý nebo  už jednou vykrajovaný?

Tak konečně můžu odpovědět..teda snad..
Ta díra dovnitř tam nebyla(loni když jsem tu cibuli dostala), zvenčí spala,hniloba....jediný co zespodu bylo divné, kořeny po okruhu...přes léto kvetla jak zběsilá, přes zimu se tvářila jako..no to víš, že to přežiju...když kolem mě tak blbneš...
No a protože se mi stejně nezdála, tak jsem ji vytáhla ven, že se pokusím zachránit aspoň ty malé cibulky a dál už to víte...
a dnes PITVA(a fakt mě to bolelo)..bude foto..vyřezávala, okrajovala i ty ušní čistítka na vyšťourávání použila..pozor fakt dobrý  ab  ,a v závěru, ona se díky té vyžranosti úplně rozpadla na několik cibulek..prostě pud sebezáchovy.Ale pozor vylezly na mě dvě bestie..foto nebude, byly moc rychlý!!!No teď jsou mrtvý, samo. Hledám to na netu...jen mi to připomíná, ty potvory...otočíte kámen a vlhko a fura mrch s nožičkama...já jsem úplně zapomněla jak se jim říká...
Foto dodám dodatečně.

104

Zase jsem se prala s pc., takže ne karelex , ale Karen...

Jo ještě dodatek jedna potvora je mrtvá, druhá mi utekla.....

105

Jestli teď někdo tady je...dotázek ...jak dlouho namáčet v Previcuru, už se mi tam holky koupou cca půl hodiny...na krabičce je 20 min.......

106

Jenny, nevím jak ostatní ale já máčím v Previcuru asi dvě hodiny  an

107

Tak jo, a děkuju. No ještě jsem z toho preparovaní paf.

108

Jenny - tak kořeny po okruhu jak píšeš nejsou divný ale normální. v prostředku nejsou .Jen jej prohlížím protože Eda říkal,že pokud je napadená cibule tou mouchou a je tam červ jsou na spodu dírky.A ty potvory co na tebe vyskočily?  Pod kameny bývají dlouhý tenký s moooc nožičkama  - my jim říkaly stonožky ,pak tam bývají tlustý takový šedivý krátky a skoro kulatý  ty se myslím jmenují berušky zemní - taky jsme jim říkaly stonožky bývá to dost ve sklepích s bramborama.Oboje potvory - ale myslím,že cibuli nevyžírají  to dělá jen larva tý mouchy. To je ale fakt červ a je tu někde  od Edy fotka. Myslím že to není nijak rychlý.
A jak píšeš, že se ti rozpadla  to myslíš jako na jednotlevé listy-suknice, nebo na ucelené útvary s uzavřeným spodkem-podpučím  a vrškem kde čouhá květní pupen nebo list?Ten druhý případ jsem měla u sebe. Dva květní stvoly každý má vlastní obal a oba jsou spojené dalším velkým do celkové cibule. Jeden z nich měl hnilobu a tak jsem jej opravovala ,až jsem zrušila ty obvodové suknice a rostlina zbyla jen jedna - myslím, že jsem ji tim zachránila  a teď kvete jeden zbylej stvol ,listy zatím nemá ale vidím to jako nadějné.Po odkvětu se podívám na kořeny.

109

Karen,  tak už jsem na to přišla, vypadá to jako svinka..jen byly takový štíhlejší a fakt prchaly..bestie a vyčetla jsem že rádi žijí v takhle tlejícím prostředí....takže se ptám může to být hniloba, co vykutala takovou díru?
Jinak mám z toho dvě cibule, které jsem jsem  vydolovala....suknice jsem se ani nesnažila zachraňovat, to nemělo smysl.
Už jsou po moření venku...a pěkně červenají...takže se od matiční nakazily...

110

No jasně hniloba ti dělá díru pěknou.Já měla původně zářez do boku cibule, a pak se začala šířit po jedné vnitřní suknici do boku- ne kolmo na střed kam jsem si původně myslela že by to mohlo pokračovat a taky jsem tam občas sáhla ale bylo to docela tuhé,ale pokračovalo to do strany a v poslední fázi,před rozřezáním tam byla díra na půlku ukazováčku.Tu jsem rozkrájela a zkouším jestli pustí nějaké to mimčo. U druhé vyhnil květní puk a šlo to od podpučí u obouch.Tady to mám nafocený. Ta dolní je ta co je dobrá a vlastně odešla půlka. http://karelex1.rajce.idnes.cz/31e_Amar … by_cibule/

111

Jo a ta tvoje svinka  tomu jsme říkali beruška zemní.Všecko je to hnusný,ale díru ti to nevykousala,ty se tam přišli přiživit až do vyhnilého. A podle mne je původní příčina červená spála,která není jen na povrchu ale po suknicích vstoupí dovnitř a rozloží ji. Pak se tam chytá hniloba snadno,kor když tu kytku prodejce zasadí hlboko a přeleje ji.  an

112

Sice jsme v oddílu "hniloba cibule", ale ráno tady byla zmínka o cibuli o 38 cm v obvodu. Dělám v motolské nemocnici a musel jsem na Smíchov něco zařídit. Při tom jsem se zastavil v nákupním centru u Anděla, kde je velké TESCO. Tolik amarylek pohromadě ještě neviděl. (v tom TESCU) Mají tam kolibří za 50 Kč, nejsou pojmenované, červené, červenobílé a růžovobílé. V normální velikosti mají za 70 Kč Sweet Pink, Roayal Red a bílou(zapoměl jsem jméno) A pak mají obří  za 100 Kč Sweet Pink a  Roayal Red. Ješte jsem takové neviděl a docela by mě zajímalo, jak se to dá do takové velikosti dostat. Ty co jsem si koupil mají 39 a 40 cm.Doufám, že budou odpovídat cedulkám se jmény a ne jako Picotee, kterou jsem koupil loni v Hornbachu volně. Právě kvate a je to normální bílá, květy mají 13 cm. Karel

113 Naposledy upravil: Jenny (24-02-2010 13:28:42)

Karle...je to doping.

(Tohle je trošku mimo mísu, ale...posílají k nám ibišky, nízké brčálové keříky, bohatě a do "umření"kvetoucí, když si ibich koupíš od českého pěstitele...normální koště, světlé listy, parádní květy, a záruka na mnoho let kvetení a těšení)

Takže bez znalosti věci říkám...chemie! Neukamenujte mě  ab

114

Takhle povyskočil květní stvol u té mé nešťastné Allure  an  Krásně se začíná otevírat, takže mi možná i nakonec vykvete  an  Na první fotce je Allure v pondělí a na druhé je dnes. Třetí fotka je taky dnešní, akorát je na ní vidět i mimčo  an  http://sklad.obrazku.cz/t319025_DSC03815.JPG http://sklad.obrazku.cz/t319026_DSC03831.JPG http://sklad.obrazku.cz/t319032_DSC03830.JPG

115

Jenny napsal:

Karle...je to doping.

(Tohle je trošku mimo mísu, ale...posílají k nám ibišky, nízké brčálové keříky, bohatě a do "umření"kvetoucí, když si ibich koupíš od českého pěstitele...normální koště, světlé listy, parádní květy, a záruka na mnoho let kvetení a těšení)

Takže bez znalosti věci říkám...chemie! Neukamenujte mě  ab

Jenny já s tebou absolutně souhlasím.Cibule jsou vyhnané a narychlené uměle a jejch struktura málo odolná vůči zevním vlivům.Nejsou určené na další pěstování a vykvést mohou docela dobře i ty zhnilotiny. To my po nich chceme cosi na co nebyly určené.
Starší dcera po mateřské byla v květinářství  a když jezdila na nákupy květin prodejce se tím ani nijak netajil.Proto taky od cibulí odlamují nasazené mimča.

116

Tak jsem tady včera ukazovala jak krásně povyrostl květní stvol u Allure, ale dneska přišel na řadu stejně nůž  ac  Uprostřed cibule se totiž objevila bílá plíseň a cibule byla i na pohmat měkká  ac  Takže jsem vzala nůž, a řezala, a řezala, až jsem se dostala doprostřed cibule. Cibule byla zvláštně napadená hnilobou, pět vrstev bylo zdravých, jedna zhnilá, další tři zdravé, jedna zhnilá  ac  Z cibule mi zůstal jen střed s květem. A to je právě ta otázka, mám tam ten květ nechat nebo uříznout taky a dát do vázy?? Já bych ho nejraději odstranila, aby potom nezačal zahnívat a aby se mohla cibule soustředit jen na zakořenění a růst listů... Ale mám strach aby mi ten květ ve váze rozkvetl  ac  Chci vědět co je to vlastně za tu odrůdu, jestli je to opravdu ta Allure.. Zároveň jsem si udělala z těch ořezaných vrstev a podpůčí "řízky na zakořenění", snad se něco ujme  an  Mimčo je taky stranou. Zbytek cibule je namočený v previcuru. Je to k pláči, taková krásná cibule to byla  ac   ac   ac

117

Evy, já jsem přesvědčená, že ti rozkvete ve vodě . Jak je to poupě velké? Z tý mojí hnijící cibule jsem vytáhla pouvě které bylo uplně zavřený a stopka byla v celkové dýlce tak 10 cm.Podívej se do mých fotek na léčení hniloby. Ty rozřezaný kousky mám šitoký tak 1 cm, víc jsem z toho neměla.Zatím nic nedělají. Jo a to poupě moje rozkvetlo  první květ uplně normální  a teďka se otvírá druhý,ale ten už zůstane jen napůl

118

Má to co ti zůstalo i s poupětem kořeny?  Viděla jsi tu moji v kuchyni co kvete. Tam taky zůstal jen střed a rozkvetlo to.

119

Karen, samotná stopka má 5 cm, květ má 6 cm, takže je to celé dlouhé 11 cm. Je jasný že je důležitější zachránit cibuli než květ, ale moc bych chtěla vědět co to vlastně je za tu odrůdu... Květ už není zavřený, začíná se pomalu otevírat tak ho asi uříznu a uvidím, buď a nebo.. Ty rozřezané kousky mám taky tak široké jako ty, mám jich asi 15. Bylo mi líto to jen tak vyhodit, tak proč to nezkusit  an

120

A ta cibule vypadá jak má kořeny nebo ne, porovnej to s tou mojí,květ je velká dost můj nebyl větší a ve vodě vykvetl