271

Re: Botanická hippeastra

Tak jsem se konečně dostal k našemu koníčku a zjistil jsem přes Janu, že Pavlovi nedošlo žádné semínko. Tak jsem mu taky dnes napsal, že mi od každého polovina zbyla, tak mu je taky pošlu, jestli bude mít zájem. ag

272

Martin, napísal som ti správu. an
Je super že sa všetci so mnou chcete deliť, ale moje kapacity na miesto sú značne obmedzené. Takže mi už nemusíte ponúkať. ab an
Ak by som o niečo mal eminentný záujem, napíšem sem. Ďakujem Vám všetkím. an

273

Nevím,jestli jsou semínka čerstvá,nebo starší,ale klíčivost je skvělá.

274

je to zajimavy,vid? asi svem tak dobre vyklicila an

275

tak dnes jeste jeden opozdily semenac vyklicil, takze az na jeden vzorek kde az na jedno semeno, ktere nevzeslo, tak ostatni na 100% to je uctyhodne an tam jim to snad opylovali kolibrici ab

276 Naposledy upravil: karelex (03-02-2011 19:50:40)

Mně to taky tak vzešlo,možná jsou tyhle přírodní rostliny odolnější než ty uměle vyšlechtěné
Dokonce u Papiláčků mám 6 rostlinek z  5 semen ab ab ab

277

ab ab ab Tak to je super!!!

278

no asi je pravda, ze nektera byla o jedno semenko vice an

279

Teda Karen, ty teda umíš kouzlit.

280

tak já mám následující úspěšnost či neúspěšnost výsevů:
z vody jsem přesazovala 30.1. do substrátu, ale něco málo jsem měla vyseto i do substrátu s perlitem
vittatum x Papilio  3 semena v substrátu s lístkem / 8 semen z vody do substr. - 5 s listem, 1 naklíčené, 1 nenaklíčené, 1 shnilé vyhozeno
calyptratum  9 s listem + 2 nenaklíčená z vody do substrátu
aulicum Corupá  dtto calyptratum
teď už to bude horší...
reticulatum  všechna v substrátu - jsou sice nabobtnalá, ale jinak nedělají nic. sem tam se objevila plíseň, tak jsem stříkala previcurem. tato semena jsou úplně jiná, zřejmě oválná, cca 3mm velká, s tmavou slupkou, která byla úplně rozdrcená a odpadávala (Japa, která jediná si je objednala také, měla totéž). Jani, jak to vypadá dnes u tebe?
psitacinum  2 vzešlá z vody do substrátu, jinak ve vodě strašně plesnivěla, tak jsem přesadila i ta bez klíčků - Helenko, jak jsi na tom ty?
johnsonii  7 do substrátu bez známek klíčení, 3 plesnivá vyhozena. dnes zaznamenán úspěch - objevil se první pidi mini lísteček!

281

Koukám že se ti objevuje plíseň ,já s ní taky zápasaila. Naštěstí ne u těch cizokrajných semen, ale u mých vlastních  a taky jedny co jsem dostala. Tentokrát to byla taková škaredá chlupatá plíseň  fuj,fuj, .Nejdřív jsem rostlinky  přesadila,ale byla jsem si vědoma  že infekci přenesu na rostlinkách i do nového substrátu (propařila jsem jej v mikrovlnce)Tak se tak stalo  a kolem rostlinek se ukazovala další plíseň ac ac Místo chemie ale používám odvar z přesličky.  Nejdřív jsem s tím zalila, ale to nebylo ono, substrát byl příliš promáčený  na ty naše mrňouse. Tak jsem uvařila další odvar  a dala jej do rozprašovače.Každý den i víckrát za den jakmile se mi zdá povrch vyschlý jej postříkám.  Zatím je to vpořádku. Plíseň se mi již ale 3-4 dny neobjevila.

282

a Karen, kde bereš přesličku? určitě jsi to tu už někde zmiňovala, protože si pamatuju, že odvar používáš, ale jsem strašně líná to hledat.... díky ag

283 Naposledy upravil: karelex (05-02-2011 19:00:51)

To teda kupuju normálka  v lékárně. Nebo v nějakém obchodě s bylinkama. ab ab ab  Teda sušenou v takovém tom sáčku.

284

hmmm, já myslela, že na ní chodíš do přírody ad
tak dík, určitě to zkusím
sice to sem nepatří, ale nemáš , Karen, nějaké bližší info o těch pokácených stromech? tohle mě fakt vždycky dostane... nezapomenu např. na kauzu Lidl v. pokácené lípy. kdybych měla hlady chcípnout, tak u Lidla bych si nekoupila ani housku...

285

Já se po přeslišce v létě dívala, ale u nás nejspíš neroste  a do lesa já teda dvakrát moc nepřijdu.Leda na chajdě.
O pokácených stromech ? ani nevím o čem mluvíš.U nás tady je někde u řeky (myslím) nějaký parčíček  a vysadili tam památeční stromy  v počtu členů Unie.  Včera si o tom povídala sousedka s náma, že je někdo pokácel  to myslíš tohle?.Prej to bylo v Rovnosti.  Nevím nic novýho ac

286

jinak Karen diky preslicce mam po plisni v tech rocnich semenacich, takze diky! sice to nezbyzelo hned,ale jak tam ulpěly ty kousky z preslicky tak se to pomalu rozkladalo a te zemi a pomohlo to

287

jinak ja ten vysevni substrat propařuji a tak kdyz vysevam tak jsou semena takřka ve sterilnim prostredi...

288

Já ani když je čerstvě koupenej tak s ním nic nedělám, ale to jsem použila na podzim na sázení  semenáčků co byly vysazené na zahradu  do truhlíků zase půdu ze zahrady. Na takovou spoustu truhlíků kupovat zeminu  to by bylo drahý  a když už v ní stejně rostly.?! Ale ty byly zdravý  to chytly ty maličký  a čerstvě zasazený  v několika kelímcích na kuchyňským okně. Sázela jsem to do zbytků z loňska  nic jinýho jsem zrovna neměla. Ani jsem ji nepropařovala  prostě mě to nenapadlo.

289

jo, přesně to myslím, dnes jsem o tom četla v novinách...
substrát normálně taky nepropařuju, jsem líná, ale když jsem teď v zimě otevřela pytel koupený na podzim, začaly na mě vylétat smutnice. okamžitě jsem zapnula troubu a na chvíli tam strčila plný plech a rázem byl klid ab

290

jj ty mušky mně tady taky lítají každou zimu  a ani to není z pytle. Mimo  to poslední pytel zeminy co jsem kupovala ještě v říjnu mně teda hnul žlučí. Byla jsem v jiném obchodě  a tam měli pytle na dešti. Když jsem jej položila  veškerou perforací z něj vystříkla  voda,ale jak !!!to byla dokonala sprcha na všechny strany.

291

zapeceny smutnice s kousky raseliny.to zni jak kulinarsky grund an ab

292

Tak si dej , myslím že by se našly skoro u každého. ab  Jeden rok mě Pepča pořád nadával ,že moje kytky mohou za tu spoustu mušek po bytě a já si to taky myslela, .Nic jsem nenacházela  a žádný  zásah nepomáhal. Pak jsem odhrnula závěs za kterým je skovaný Pepčův bágl na ryby  a henjo se vzneslo. .V tu ránu bylo jasno .Nechal v kabeli od podzimka krmení pro ryby. Moje kytičky v tom byly nevině. an an an

293

takovy dilema ab

294

Já mám přesličku na poli a ne a ne se ji zbavit.Loni jsem ji sypala vápnem,vůbec nic si z toho nedělala ab ab ab
Hned na jaře začnu sušit ab ab  : ):)

295

Komulko ,počet semínek napíšu až odpoledne.Jdu vařit  ab

296

no vidis Helenko, mas novy kšeft ab

297

Evi - Komule, já jsem polovinu semínek h. reticulatum poslala Pavlovi. Zbylých 5 mám stále ve vatě bez nějakých pokroků. Sice neplesniví, ale ani neklíčí.

298

Auliceum Corupá z3 -2ks
Pedra do Garrafáo z5 -5ks
Calyptratum z 6-6ks
Glaucescens z 7-7ks
Morelianum Atibaia z 9-7ks
Papilio z 7-6ks
Papilio II? z 8-8ks
Psitacium z 7-4ks
Puencium z 6-1ks
Psitacium x papilio z 4-3ks
Bigwhite with red stripes x self z 7-2ks
Rodophialia bifida z 7-0,ze dvou vyrostli tak 2cm vysoké lístky a zaschly(tak nevím jestli zalévat málo,nebo hodně)
Calyptratum x Auliceum z 7-3ks
Calyptratum x Auliceum Corupá z 10 -0
Calyptratum x Morelianum z 7 1ks
Vitatum x Papilio z4-2ks
Myslím si že by ještě některé mohly narůst.Tohle je stav k dnešnímu dni.

299

Jani - ani mne z tých 5ks reticulatum zatiaľ nič neklíči.

300

V knize Kena Druse' "Making More Plants"se píše,že semena Hippeastrum Reticulatum nejlépe klíčí při teplotách 70 až 75 stupňů Fahrenheita(21 - 24 st. Celsia). Klíčení trvá 30 - 45 dní. Nedoporučuje klíčení ve vodě,ale ve sterilním substrátu.Tak snad to pomůže.