Re: Eurobulb
Karen, tak já ji taky měla objednanou .Zase příště
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Prodej hvězdníků » Eurobulb
Stránky Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 15 16 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Karen, tak já ji taky měla objednanou .Zase příště
Když já nemám zatím ještě ani jednu z nich
Karen, mě se jen náhodou podařil kopit Icee Qeen.Jinak taky žádnou nemám
To jsi měla velký štígro. Je to moc pěkná amarylka.
tak jsem se konečně dostala i sem. navečer jsem všem zúčastněným (kromě Martina a Garou) posílala mail, takže jeho obsah dávám i sem:
ahoj všichni!
včera dorazily cibule z Eurobulb. přijela jsem ale pozdě večer a už jsem ani neměla sílu vám to napsat.
dneska jsem to téměř všechno pobalila a o prsa stihla poštu. níže je pro každého uvedený odkaz ke sledování jeho zásilky. píšu vám raději i mailem, protože někteří třeba na forum denně nechodíte.
totéž samozřejmě uvedu i tam.
Helenko, promiň, ale tobě pošlu až zítra, protože jsem doma nemohla sehnat tak velkou krabici :-)
vyúčtování snad stihnu večer a nebo zítra... ono se z toho nestřílí
a teď při doplňování adres jsem zjistila, že nemám mail na Garoua a Martina (na toho mail sice mám, ale v současné chvíli se k němu nemohu dostat, protože opět přeinstalovávám svůj NB)
Janka http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl … ;send.y=10
Lenka http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl … ;send.y=14
JaPa http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl … &go=ok
Jirka http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl … p;send.y=9
Martin http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl … p;send.y=9
Karen http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl … &go=ok
Hanka http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl … &go=ok
Helenka http://www.ceskaposta.cz/cz/nastroje/sl … &go=ok
Garou bez kódu
Karen chtěla vědět, jak vypadají cibule. mám z nich trochu rozporuplné pocity. co se týká velikosti, tak některé jsou přímo obří. ale co se týká kvality, tak téměř všechny mně přišly takové trošičku změklé, spála je tam snad bez výjimky, některé mají popraskané vrchní suknice - možná důsledek přehnojení? a jsou tam i ložiska hniloby. takže žádné prvotřídní zboží se nekoná... já po svých loňských zkušenostech, kdy jsem z 5 cibulí 2 musela vyhodit a o třetí vůbec nevím, jestli poroste a nebo půjde za kamarádkami, jsem si myslela, že už si u Eurobulb neobjednám. nakonec jste viděli sami, jak to dopadlo - objednala jsem si nejvíc cibulí ze všech a ještě jsem byla iniciátorem objednávky . prostě nikdy neříkej nikdy
tak uvidíte za pár dní sami, třeba mám moc kritické oko
tak to mě mrzí, ale s tou první objednávkou jsem byla maximálně spokojená. Nejspíš už je to přebraný.
myslim si, ze tyto z teto objednavky jsou uz cibule, ktere byly nucene drzeny v obdobi klidu, proto ta podzimni objednavka byla tak super-vlastne hned po ukonceni vegetace
no , Míro, já nevím, jaké nucené držení v klidu?!? myslím si, ať mě někdo opraví, jestli to není pravda, že hvězdníky se právě na konci února začátkem března teprve začínají probouzet a jaro je jejich hlavní doba prodeje. z cibulí, které mám minimálně rok a déle mám odkvetlé jen Papilio (které je tak trošku nevyzpytatelné), Pasadenu -resp. Unique (která byla napadena narcisovkou, tak se zřejmě snažila kvetením o reprodukci) a Joker, který byl koupen a kvetl v říjnu 2009 a tudíž si i v letošní sezoně pospíšil a kvetl někdy začátkem ledna. všechna ostatní kvetení byla z nově koupených cibulí a moje "staré" cibule všechny ještě spinkají...
po sklizni-v Holandsku asi rijen, je sklidi a maji veg.klid-jenze postupem casu je to delsi a delsi a tak je musi si myslim umele udrzovat pri zivote, aby mohly cibule prodavat i v zime(unor), proto maji nyni horsi kvalitu--ale je to jen muj nazor
Není to spíš tím ,že nabídka byla stejná už když jsme z ní vybírali poprve a tak je prostě přebraná.?? Mně to připadá docela logické,že nejdřív berou ty co jsou hezký a pak teprve sáhnou až na dno do zbytků.
Ale teda zase já ty loňské sklízela ze zahrady taky začátkem října. Odkvetlé mám víc jak 2/3 vlastně k dnešnímu dni spí jen Passadena a jedna Minerva(od Cibulky loni kupovaná.)Část cibulí se narašila už v prosinci a pak dál .Poslední jsem vyndala v únoru a nevztávaly samy vůbec až v pokoji začaly rašit.Ty jdou na květ nebo jen rostou teď.
no já si myslím, že skladování musí mít v NL rozhodně propracované, v klimatizovaných skladech se stálou vlhkostí a teplotou, ale pokud je ta cibule nějak nemocná (a to jsme si všichni ověřili, že známky červené spály mají úplně všechny cibule a že tato nemoc není jen tak nějaká prkotina), tak se to rozjede právě v období skladování. já např. když jsem sklízela cibule ze zahrady, tak jsem kromě jedné, která měla ložisko hniloby už od nákupu v r. 2007, nepozorovala žádné známky napadení. a až po měsíci skladování začaly cibule napadené narcisovkou měknout a hnít a tím jsem na to vlastně přišla.
je jasné, že prodávají to samé co na podzim, resp. všechny cibule (z podzimní i jarní nabídky) byly asi sklizeny ve stejnou dobu, ale nabídka nebývá vždycky totožná. např. jsem dostala asi před 14 dny zvláštní nabídku od Royal Colors - novinka - am. Sonatini - je to kolekce drobnokvětých - a s tou vyrukovali právě teď, aby nalákali zákazníky
možná jsem vás zbytečně vyděsila, ty cibule rozhodně nejsou v nějakém katastrofálním stavu, ale prostě nejsou perfektní. zato mají všechny pěkné kořeny a to si myslím, že je hodně důležité. vloni jsem udělala zkušenost, že pokud je cibule bez kořenů, většinou je v tom vždycky problém. cibule stagnuje v růstu a v mnoha případech kořeny nezačnou růst vůbec, ať děláte psí kusy :o
Co se týká udržení hvězdníků ve vegetačním klidu, mám po babičce několik cibulí, pokud jsem to zjišťoval zpětně, jsou staré minimálně 40 let (nevím jestli to ještě původní cibule, možná jejich děti). Můžou být původem ještě starší, protože bratr od babičky se kamarádil s A.V.Fričem a prý měl nějaké importy od něho, ale to bych bral s rezervou. Obecně cibule uvedu do spánku hodně pozdě, od poloviny října je nezalévám, v půlce listopadu je střihnu a nezačnou kvést a růst dříve, než začátkem dubna i později. Nevadí jim, když zůstanou v teple a v suchu, ve tmě i bez hlíny - v pohodě. Tratí přes zimu i 20% objemu, po zalití to zase natáhnou, ale kvetou pravidelně, jsou krásně tvrdé, ani stopa po spále nebo podobně. Pokud jsem před dvěma lety nakoupil mrtvolky bez kořenů z OBI a adaptoval je na stejné podmínky, ochotně to přijaly a po dvou letech jsou to krásné, tvrdé, zdravé, vyzrálé cibule bez hniloby. Jenom změnily tvar, jsou nižší a daleko širší. Budí se teď koncem února. Rozhodně je nemá smysl moc tlačit do růstu, ony si nejlépe umí poradit samy. Mám je na parapetech a balkóně, v plastových květináčích (hliněné kvetináče nepoužívám, protože podle zkušeností z pěstování kaktusů odpar na keramice ochlazuje substrát). Vodou je lepší šetřit, cibule si kratším nedostatkem vody poradí ze zásob. Na parapetu je třeba vzít hlavně v úvahu, že když se v zimě na skle ochlazuje vzduch a padá dolů na parapet (pokud nemáte v oknech trojsklo), je v květináčích přece jen chladněji. Ještě bych měl dodat, že používám hnojiva s vyšším obsahem draslíku a fosforu, to bude mít taky vliv.
Letošní cibule z Baumaxu, zasazené ve vedlejším květináči ve stejném substrátu a ve stejném režimu zálivky chytají plíseň na povrchu, mají lokálně puntíky od spály, byly na omak měkké (evidentně moc dusíku) a dokonce od nich chytl plíseň i povrch substrátu. Celý problém bude ve způsobu pěstování, protože to nejsou rostliny do vlhka a skleníku a už vůbec ne na nahánění růstu dusíkem - mám obavy že přesně to se při velkovýrobě děje. Jediný jejich zájem je to prodat.
Dovolil bych si jenom srovnání třeba s domácí šalotkou, ta vydrží i rok ve větraném sáčku v pokojové teplotě, ale pokud se dá do vlhka a chladu, je po ní daleko dříve. Pokud ale koupíte konzumní šalotku z velkovýrobny, chytá hnilobu často už za pár týdnů.
Radime, také jsem zjistila, že na parapetu je minimálně o 3-4°C méně, než je teplota v místnosti...
prozradíš, jaké hnojivo používáš?
dnes jsem odeslala konečně i Helence, tak snad vše dobře dopadne. odkaz na sledování balíku viz výše. jen na okraj - Helenko, klíčí ti semínka červený x Jewel? mně plavou od 10.2. a stále nic a přitom z druhého křížení červený x Lady Jane vzešla snad všechna a mají i lístky...
Komulko, balíček mám už na cestě od včera.Kdy napíšeš kolik mám platit a kam?Víš já musím platit přez dceru - nemám účet a ona sem dneska přijde.Aby se to nenatahovalo,jinak to jde samozřejmě s dcerou vyřídit i později.
Já to střídám, hnojivo je doplněk a lepší je cibuli každoročně přesadit (postupně od menšího do většího květináče a jednou za 3 roky kompletně v zimě rozbít bal a zastřihnout kořeny a dát novou hlínu), u hnojiva neměl by být poměr dusíku vyšší než u ostatních složek (např. KAPKA na cibuloviny N-P-K 5%-6%-7%, KAPKA na balkónové rostliny 5%-7,5%-7,5%). Z důvodu dávkování kupuju pouze kapalné hnojivo.
Na jaře když naplno rostou listy může být dusíku i více, ale zase potom člověk riskuje, že když je ze začátku méně světla, narostou mu dlouhé, světle zelené a neduživé listy, které mají později tendenci se lámat dole u cibule. Proto se snažím hvězdníky udržet co nejdéle v klidu, aby rostly až od konce března, kdy už je dost světla. Ale výhoda je, že když se něco úplně nepovede, příští rok listí roste znovu od začátku.
Sem tam prostřídat nějaké jiné plné hnojivo, ale hnojit s mírou, hvězdníky rostou dobře i tak. Že je to houževnatá kytička, o tom svědčí to, jak bojuje v těch hrozných podmínkách v supermarketech.
Radime, máš pravdu.Taky jsem si už všimla že když koupím cibulku,tak ji potom dva roky dávám dohromady.Jinak ony opravdu ve sklepě vydrží.Mě na květ nešla ani jedna, všechny jsem je budila já.A opravdu to chce míň vody.Letos dost hnojím a mohu říct,že cibulám to nesvědčí,zato se semenáčky to nedělá nic.
Už jsem uvažovala nad tím, že asi od příštího roku zavedu změnu.Nechám je celou zimu ve sklepě a vysazovat je budu až na záhon a
budou kvést až v létě.
Komulko, tak jsem se byla dívat leze mi jeden červený x Jewel , červený x Lade Jane-nic . Já se totiž naštvala hodila je pod sáček a postavila na topení.Nechtělo mi totiž klíčit nic.Jsou v hlíně.
Balíček budu příští týden očekávat
to já je ve většině případů také na jaře sázím do nového substrátu a používám také kapalná hnojiva - OBM a AB extrakt 3 v 1 (tam je vyšší poměr draslíku než dusíku) a občas i Kristalon start. ale spálu mám pořád ... i když to se zaléváním rozhodně nepřeháním. letos pro ně zkusím podle vzoru Pavla a Jirky vyrobit foliovníček, že by se tam trochu více vypékaly
Karen, že jsi to ty, tak jsem ti to přednostně spočítala - když tak spěcháš s placením
pův.cena z obj. 881,-
poštovné 105,-
W.Nymph -138,-
celkem 848,-
účet 8057942011/0100 a do zprávy pro příjemce prosím tvoje jméno. dík (a ještě si to raději po mně přepočítej!)
já z těch svých semínek, přesto, že jsem je dávala prakticky hned po sklizni plavat, také neměla 100% úspěšnost. no uvidíme, kdyžtak budeme zase vyměňovat semenáčky
Heleno, měl bych trochu obavu z toho, že na záhon můžou jít někdy po 15. květnu, jestli stihnou bez problémů dorůst a naasimilovat zásoby na další sezónu. Ale koukal jsem se na Royal Colors, mají tam hvězdníky, které by měl být odolné do -10C, možná zkusit tyhle a vysadit je i dříve http://www.royalcolors.com/index.php?na … &id=06 (Dutch Sonatini - Belentino, Lollypop, Helios, Alaska ....). Nemá už je někdo?
Já sklízím ze záhonu tak začátkem října,tak snad by to mohli stihnout .Zvlášť pokud by byli chráněny nějakým skleníkem
Ta zahrada by byla ideální na vykvetení a růst přes léto,pokud bych chěla dělat semínka tam by byl asi problém,to by cibulky nestíhaly
Ve fóliovníku to určitě půjde, ale proč to nezkusit i venku, bude záležet na umístění záhonu. Já mám smůlu - chalupa v Jeseníkách, tam jde úplně perfektně bršlice a kopřivy.
Venku jsem je měla už dva roky posobě.Problém je v mouše a nesmí hodně pršet jako loni,to dostali na frak.
Proto letos uvažuji o uzavřeném prostoru.
Já je mám taky přímo na záhoně a ani déště jim neublížily.Přez netkanou textílii jsem za dešťů natahovala ještě igelit a bylo to. Krásně se tam dařilo i semenáčkům.
http://karelex1.rajce.idnes.cz/B31k_Ama … a_zahrade/
Kvetlo mi jich tam loni taky pár, ale o semínka jsem se nepokoušela nebyla bych si jistá otcem .Dokonce se tam i nějaký semeník objevilm ale odlomila jsem jej.OTEC NEZNÁMÝ!!
ja pouziju ten tunel co koupila mamka, ale radsi ho rozbalim uz ted, abych nebyl zas sokovanej co to koupila za krám -uz to u nas znam dostatecne, abych vedel co se nakonec vyklube
Mohl by jsi mně napsat jaký to má rozměry? Teda nemusí to být hned, ale jak jej budeš vybalovat Já si jej musím vyrobit sama. Mám v plánu udělat to podle mír tunelu kterej má vyrobený soused na okurky,jen si nejsem jistá s tou výškou. Ten můj loňskej byl zbytečně vysokej .Podle souseda by to stačilo na semenáče maličké,ale ty loňské ty už budu dávat do vyššsího.
Stránky Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 15 16 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Prodej hvězdníků » Eurobulb