121

Re: Hniloba cibule

Karen, vyfotila jsem to, tak cibule má z původních 38 cm (obvod) teď jenom 17 cm  ac  Květ je ve váze, ale cibuli to stejně moc neuleví, protože jsem si až teď všimla, že mezi listy v prostředku se taky tlačí stvol, a ten pryč nedostanu, je úplně uprostřed  ac  http://sklad.obrazku.cz/t320058_DSC03840.JPG http://sklad.obrazku.cz/t320059_DSC03842.JPG http://sklad.obrazku.cz/t320060_DSC03843.JPG

122

To máš uplně to samý co mám já v kuchyni co teďka kvete - ten červenej dnes otevírá třetí květ.já při sázení měla výhodu - začaly růst 3 nové kořínky ,jeden jsem při ošetřování nechtěně ulomila. To podpučí dobře očisti a v Previkuru nech pár hod ležet. Nech osušit a dej na podpučí stimulátor a zasaď. Věřím že to vyjde. Mimčo mělo kořínky? To já neměla.  Ty řízky jsem taky máchala v Previkuru a po oschnutí jemně zasunula do szbstrátu na klíčení semen tím konečkem s podpučím. Zatím se mi s nimi nic neděje, jen se rozevřely.

123

Karen, mimčo kořínky nemá, ale věřím že se chytne  an  Cibule má dva kořeny, nejsou sice nové ale nevypadají nejhůř  an  Stimulátor mám, ten používám pokaždé  an  Ty rozřezané kousky taky máčím v previcuru, uvidíme jestli z toho něco bude. Ten květní stvol nebyl předtím vůbec vidět, lezly jen listy, ale jak jsem je teď odhrnula tak na mě vykoukl  ab

124

Schválně jsem jej šla změřit. To co zbylo z cibule měří dneska a zasazené 15, výška květ. stvolu je 17 a šířka květu je 13 cm. Vypadá jako kolibřík, ale není to jen neměl víc sil, stejně je krásnej.To je dnešní foto, jen ta barva je tmavší  sytější a lesklá.
http://sklad.obrazku.cz/t320075_Snmek034.jpg  http://sklad.obrazku.cz/t320074_Snmek022.jpg

125

Tak v mém případě, už byl květní stvol dost vylezlý,ale zavřený,už když jsem cibuli rozdělovala.To je dobře  si myslím, že je malej u tebe, když nemá ještě aktivní kořen, on zůstane nějaký čas stát. Tu malou cibulku bych dala pod igelit. Tu co jsem ji včera vyndala z cibule Clowna byla mnohem menší v průměru kolem 1 cm ale protáhlejší. Je na ní kousíček podpučí od matky  a je celá bílá, dost pochybuju ,že to k něčemu bude,ale mezi těmi řízky nijak nepřekáží.Všechny mám pod igelitem.

126

Je krásný Karen, snad se mi ta cibulka taky ujme. Teď už vypadá dobře, jak je očištěná od té hniloby  an  Ale přiznám se že se mi moc řezat nechtěla, bylo mi jí líto  ac  Hlavně jsem zvědavá co se z ní vyklube  an

127

Já si ještě pořád nejsem zcela jistá , jestli už je ta moje mimo ryziko.Uvidím jestli porostou listy. Něco už se mi tam zdálo, ale nechápu proč roste křivě květ a i ten list je jakýsi dokroucený. Cibule - jestli se tomu dá tak říkat, není moc tvrtá ale uklidňuje mě že vyrazily ty kořínky.Jeden květ jsem i pylila, říkám si že se bude o to víc snažit aby vychovala dítka. Rozhodně je to krásná barva. A na tu tvoji jsem taky zvědavá jakou má barvu jestli to je to co má být.

128

Karen, na předchozí stránce je vidět, jak bylo poupě venku z cibule, už mu bylo vidět i kousek stopky, když jsem se pustila do "operace"  an  Snad vykvete, a když néé tak vykvete třeba ten co je v cibuli, mohla by to snad utáhnout. I tak jí ještě dost zůstalo a podpůčí je taky skoro celý zachovaný. Snad budu mít štěstí. Jinak další vrstva v cibuli už nemocná není, což je dobrá zpráva. Myslela jsem že to dopadne hůř, že z cibule nic nezbyde. Ta tvoje má krásnou barvu, když budou semínka tak se hlásím, ale jen o pár, už musím myslet na tom kam pak s nimi  ab

129

Jo jasně, já ji opylila hlavně proto,že kvetla zrovna ta Dancing, a s tou jsem poprve neměla co opylit taky.Teďka kvetla podruhý a zase k ní zrovna nic nebylo,jen tahle po hnilobě,tak jsem jeden květ udělala.Pak ještě rozkvetl jeden květ na Minervě,ale ten už kvetl několik dnů když se otevíral Dancing,tak jsem tomu moc nevěřila,zatím drží. Teďka zase čekám na další stvol na Minervě, a chci na něj dát pyl z posledního květu té červené - po hnilobě.
Taky by se ty květy mohly lepší domluvit a kvést najednou  ab   ab

130

Evča napsal:

Karen, vyfotila jsem to, tak cibule má z původních 38 cm (obvod) teď jenom 17 cm  ac  Květ je ve váze, ale cibuli to stejně moc neuleví, protože jsem si až teď všimla, že mezi listy v prostředku se taky tlačí stvol, a ten pryč nedostanu, je úplně uprostřed  ac  http://sklad.obrazku.cz/t320058_DSC03840.JPG http://sklad.obrazku.cz/t320059_DSC03842.JPG http://sklad.obrazku.cz/t320060_DSC03843.JPG

Evi koukám na ty fotky a valím oči co se dá dělat za záchranu.Já dostala v lednu jednu čevenou odkvetla ale druhý stvol nevykvet tak jsem ho přesazovala a byl dost nahnilej tak šel do koše,tedˇbych brečela. ac  ac  ac

131

Jani, já bych to taky nevěděla nebýt tohoto fóra  an  Člověk se má pořád co učit  an  Teď je ještě otázka jestli ta záchrana k něčemu bude  ab Ale naděje umírá poslední  an   ab

132

Prosímtě poradˇmi co mám koupit proti hnilobě kolik vrstev sundáš koukám na fotky že jdete všichni až na holo tak abych věděla pro příště.Hned jsem kokala na tu novou ta má zaplatˇpán cibuly zdravou tak nevím proč byla tak laciná asi protože neměla květ. :cool:  :lol:

133

Jani, to se nedá tak říct, musíš loupat suknice nebo ořezávat tak dlouho, dokud není cibule zdravá. Nedá se říct kolik suknic, někdy stačí jedna, někdy jich padne třeba 8. Já na hnilobu používám Previcur  an

134

Pro jistotu jsem skontrolovala ostatní a jsou v pořádku hlavně ta NYMPH to by mě asi drblo. ag  ab

135

Jani, to buď ráda, té Nymph by byla vážně škoda  an  Je krásná  an

136

Evča napsal:

Jani, to se nedá tak říct, musíš loupat suknice nebo ořezávat tak dlouho, dokud není cibule zdravá. Nedá se říct kolik suknic, někdy stačí jedna, někdy jich padne třeba 8. Já na hnilobu používám Previcur  an

Díky za radu hned v pondělí ho pujdu sehnat.Jestli má někdo ještě jinou radu rada se poučim.

137

Kup Previcur..... an  an  an

138

Macek napsal:

Kup Previcur..... an  an  an

Dobrá a ještě mi poradˇte koupit práškový nebo tekutý stimulátor růstu?

139

Na tohle asi práškový....Tekutý jsem párkrát přidala do zálivky květin  ab

140

Stimulátor používám práškový  an Stojí kolem 39 Kč  an

141

No já to už dělám pokaždé i když kvete a je to lepčí uvidíš hned jak na tom je aa jak říká eda lepší dojít o květ jak o cibulu ale já o květ v tomto případě nedošel   an

142

Jenny napsal:

Chci se zeptat... koupenou amarylis v květináči už s 10 cm květem...můžu taky vyndat a vykoupat v Previkuru?

Jani, já je přesazuji automaticky všechny nové. Nedávno jsem přesazoval Nymh a ten měl dva stvoly včetně několika listů, nic se mu nestalo, v pohodě roste dál. Fotografie je na fóru, za chvíli bude mít další květ.  Někdy ale rostlina zareaguje zežloutnutím listů a myslí si že bude přezimovat. Nedá se dopředu odhadnout jak to dopadne. Pokud má po sloupnutí vrchních šupin vše v pořádku, tak bych ji ani v previcuru nekoupal, ale to už si musí každý rozmyslet sám.

eda

143

Děkuju za info, pustím se do toho, ale úpřímně..bojím se toho.

144

Neboj....já je taky hned přesazuju a vykvetly všechny.....

145

Dneska ráno mi přinesla kamarádka cibulku,byla nahnilá tak jsem jí oloupla.Co sní dál nemám ještě ten previcur ,má 3 kořínky.Má poupátko v krčku azažloutlé lístky.Spodní část jsem očistila od hniloby.POMÓÓC ac  ac  ac  ac

146

Jani nech ji normálně zaschnout a pokud chceš namáčet tak zítra kup previcur a namoč pokud ne tak vem třeba dřevěné uhlí to rozdrt a zasyp pak nech zaschnout a zasaď ,já jěště dávám ten suchej stimulátor a pak po zaschnutí zasadím

147

Radek napsal:

Jani nech ji normálně zaschnout a pokud chceš namáčet tak zítra kup previcur a namoč pokud ne tak vem třeba dřevěné uhlí to rozdrt a zasyp pak nech zaschnout a zasaď ,já jěště dávám ten suchej stimulátor a pak po zaschnutí zasadím

Jak dlouho jí mám máčet je docela velká asi 8cm.Musím pro ten previcur někam vyjet tady ho nikde nemají.Mužu z nouze použít roztok hipermanganu?Tatinek ho používal v zahradě jako 1pomoc.

148

také jsem dělal s hypermanganem ale opatrně také je to dezinfekce ale slabej roztok třeba někdo navrhne něco jiného já v previcuru asi 2-2.5 hod.

149

Je jaro už nebude mrznout snad ale ode mne do Chomutova to šlo tři dni tak radši počítej víc dní   :cool:

150

No,to říkám...nebo je to mladá cibule normálního  ab