Re: letnění hvězdníků r.2011
to by chtelo dat do cisterny a celoplosne namlžit
u nas je sucho coz nevyhovuje slimakum, za to prave mravenci jsou vskutku spokojení :lol:
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » letnění hvězdníků r.2011
Stránky Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
to by chtelo dat do cisterny a celoplosne namlžit
u nas je sucho coz nevyhovuje slimakum, za to prave mravenci jsou vskutku spokojení :lol:
super Jani, kvet je na ceste! copak je to za odrudu? - jinak bacha na slimaka-jinak Ti toho moc nezbyde..
Měl by to být Flamenco Star a slimáka už jsem taky honila.Hlídám jak sup a sypu vaniš.
pouzivas na Vanish ty plastovy kyticky(kam se ten Vanish sype)..je to super! ja to navic pouzivam i na syp pro mravence...
Karen,já slyšela že vyluhované kopřivy ve vodě.Už ten pokus dělám.Jak dojedu domů budu zalívat touto zázračnou vodou a uvidím co mravenci.Je fakt,že cibulkám asi nevadí.Jen já se snima zlobím
Tak to jsem neslyšela, ale kopřivy stejně ani nemám, když jsem chovala hejno kačen vyhubila jsem je jako potravu Zatím se neobnovily. Já dneska vyzkoušela ten soc z kafe. Uvidím. Při pletí jahodí jsem pod kachličkou u plotu objevila mraveniště zemních mravenců i s kuklama.
ale stejně, jestli že je to jen vypudí a nevyhubí - přestěhují se o kus dál. Asi bude lepší ta chemie co je zlikviduje nadobro.
Karen mravence jsem logrem vyhnala ze skleníku koncem června a už se neukázali.Měla jsem tam 3 velká a pěkně hluboká mraveniště.Jsou zatím pryč.
No vidíš já našla jen jedno pod kachličkou a taky utekli, ale ještě ten den tam vlezly červení zemní mravenci - kousali jak vzteklí - potvory. Tak jsem je ppostříkala přípravkem na mšice. Nevím jestli to pomohlo ,nedívala jsem se.
Dobrý den,
přistěhovala jsem se do bytu, kde majitel nechat spoustu květin. Ve třech květináčích je podle vzhledu hvězdník. Je ve stavu, kdy má téměř 10cm cibuli a od jednoho do čtyř listů dlouhých kolem 50cm. Zda někdy kvetly, to nevím. Každopádně bych se ráda zkusila postarat o ně tak, aby ještě někdy kvetly. Stačí tedy prozatím běžně zalévat, nechat růst listy a kolem září postupně zálivku ubírat, až listy zežloutnou?
Co mám dělat s malými postranními cibulkami? Dnes jsem tři odstranila od velkých cibulí. Mám je zasadit zvlášť a pěstovat dva roky pouze listy?
Omlouvám se za dotaz, který sem zřejmě nepatří, ale v životě jsem se o žádné květiny nestarala, přesto však nechci, aby mi tu všechno zbytečně poumíralo.
Veronika
Ahoj Veroniko,vítám tě mezi námi.Jestli máš ráda kytky a zvláště hvězdníky,tak jsi našla tu správnou společnost.
Povím ti ,co bych na tvém místě udělala já. Zřejmě se o tvoje amky nikdo moc nestaral a jestli nemáš možnost přesadit je někam ven na letnění,bude nejlepší necht je tak jak jsou jen je přihnojit. Hnojivo si kup to které je určené na cibuloviny a nebo prodávají v balení po 1 kg Cererit. Já jej používám pořád. Můžeš dát lžičku na povrch zeminy a trochu skypřit.Druhá možnost je dát tu lžičku do podmisky a zalévat spodem. Podle toho jak jsi zvyklá zalévat. Většinou to dělám tak že 2x zalévám vrchem a pak spodem.
Ty oddělené cibulky zasaď nejlépe do kupované zeminy .Máme dobré skušenosti s tou co je v červených sáčcích. To jen když je možnost výběru. Nebo je můžeš zasadit i společně do truhlíku.Cibulky mladé skutečně necháváme růst i v zimě.Rychleji pak rostou do prvního kvetení.
Jestli máš možnost udělat fotečku vlož ji sem lepší ti poradíme. Tak klidně přidej další dotazy. Přeji aby se ti u nás líbilo a hodně úspěchů.
Karelex, moc díky.
Netuším, jak sem přidám fotky, asi bych se musela registrovat. Nebo můžu je poslat na nějaký e-mail?
Ahoj Veroniko, registrace má více výhod a s vkládáním fotografii pomůžem.
Verunko,na této staně nahoře je odkaz na vkládání fotek http://img.janforman.com/
myslím že to podle návodu svedeš. Fotku kterou chceš nahrát musíš mít někde u sebe uloženou nebo i jen na ploše. Vložit jde najednou maximálně 3 fotky. Jinak se ptej.
No vidíš povedlo se.!!Amky to jsou .
Tak výborně. Nabídla jsem totiž známým ty tři malé cibulky a byla bych nerada, kdybych jim dala něco jiného, než co chtěli.
Takže co teď s nimi? Dá se poznat, kolikaleté už jsou? Jestli je mám ještě rok nechat růst nebo můžu v září připravit na zimu. A musejí se opravdu hnojit, když rostou jak divé? Nevadí, že roste lichý počet listů? Někde jsem četla, že rostou vždycky symetrické dvojice listů. Neuškodí jim, když je budu trochu uvazovat, aby se tolik nepřehýbaly přes květináč?
Mám spoustu otázek, tak děkuji za ochotu odpovídat. Asi bych tu všechny odpovědi našla, ale je tu toho na foru tolik, že bych to četla týden.
Já mívám takové dlouhé vytáhlé listy na jaře. Je to nedostatkem světla. Když je pak vysadím do zahrady většina starých listů uschne a narostou nové silnější.Už nepadají přez okraje květináče. Jestli je můžeš dát letnit na verandu prospěje jinm to. To přihnojení potřebují. Dá se předpokládat že původní majitel je nejspíš na jaře nepřesadil do nové zeminy. Stará zemina bude už vyčerpaná. Přihnojujeme i ty co byly zasazené do nové,a po nasazení a růstu listů přihnojujeme taky.
Ty sazeničky co chceš rozdat mi připadají ještě mladé. Myslím že by jim jedna zima v bytě ještě prospěla. Počítám,že budu zimovat cibulky jakmile bidou mít minimální průměr cibule 4 cm.
Listy rostou symetricky střídavě na obě strany ,ale ne najednou . Uvazovat můžeš,taky vyvazujeme ale jen v zimě když kvetou. Stvol s květem je těžkej. Máš pravdu v tom,že listy narostlé v náklonu na jednu stranu se kácí.Pak nic jiného nezbívá.
K těm miminkám - myslím, že je jen přenesu kousek dál k sousedům a oni si je budou taky pěstovat v bytě. Já už tu moc nemám kam dávat květináče. Řeknu jim, že je mají nechat růst celou zimu. Takže ty ostatní tři už můžu připravit na zimu a první jarní květy. :-) To je dobrá zpráva.
Takže pokud budu přihnojovat, listy budou menší, ale pevnější? A ještě prosím, jaké hnojivo to teda má být? Jsem na toto fakt hotentot, ale když přijdu do obchodu, co mám chtít?
A pochopila jsem správně, že ty listy jsou důležité, protože posilují cibule, a jenom silné cibule pak vyženou na jaře květy? Může se teda stát, že na jaře mi nic nevykvete, protože mám takové slabé listy?
Já používám , jak už jsem psala nahoře hnojivo CERERIT. Nebo se ptej na hnojivo vhodné pro cibuloviny. Ano, listy jsou pro cibuli důležité jejich růstem cibule mohutní .Eda psal, že za teď nevím buď za každým 3tím nebo 4tým listem se zakládá květ. Pro kvetení je důležitý také zimní odpočinek.Dáváme je spát tak koncem října, nebo jak si řeknou. Ty je nejspíš budeš zimovat v květináčích. Pak je dáš někam do chladna a tmy. Zálivka se postupně omezuje,až listy zaschnou.V zimním spánku jsem zalila jen velmi malinko tak jednou za měsíc. Tak kolem nového roku nebo později až začne cibule rašit ji teprve vyndám,přesadím do nové - kupované zeminy - psala jsem to nahoře a začnu zalívat.
Super, tak prozatím moc děkuji. Budu se pečlivě starat a když vykvetou, určitě dám vědět. :-)
Vitam tu Niku, chovej se tu jako doma, jsme jedna velka rodina
Karen, ty sazenicky uz dokonce rostou! Je videt, ze stredove listky zacaly rust, no to je teda rychle!
Včera byla u mne Evča adala mi pár cibulí. Dneska jsem je sázela do tunýlků a přitom byle třeba je odkrýt. Na prvních dvou snímcích jsou dospělé cibule.Všechny jsou olistěné tak snad se mi tam moucha nedostala. Na posledním snímku jsou semenáčci z loňska. Přežily všechny i ty co jsem tenkrát do nich upadla. Je teda vidět, že jsou v tom místě kratší,ale jinak vpořádku.Rám tunelu jsem musela podložit cihlou.
vypadaji Karen obdivuhodne, jiste v zime budou hnat stvoly jedna za druhou
Кaren, Jaká je vzdálenost mezi rostlinami vysazeny - semenacci?
Mirku dík za pochvalu,ale nemyslím, že by tak do zimy narostly - tada ty semenáčci.Ovšem při tom množství doufám že aspoň udělají cibulky na ty 4 cm.Jinak je nemám kam dát. Listůmají ale fůru.
Oliq semenáčky sázím hustě jeden vedle druhého. Když jsou v truhlíku mám na šířku 3-4 vedle sebe.Tady je to podobný.Dospělé cibule mají mezi sebou asi 10 cm rozestup.
no vida Jani, jaka to vubec je? gratuluji!
Stránky Předchozí 1 2 3 4 5 6 7 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Pěstování hvězdníků » letnění hvězdníků r.2011