301

Re: narcisová moucha

A v jakém smyslu? mšice saje nakousané štávy,jak lze dostat před larvu která kouše cibuli amky to co obsahuje mospilan před ní proto aby to sežrala a otrávila se

302

Mospilan je systémový insekticid, a tak proniká do rostliny. Doporučuji jeho fanoušky narcissov, používám ji.

303

aha

304 Naposledy upravil: dj.joop (27-07-2011 19:01:32)

Letos jsem 100% úspěšný v odhalování mouchy.Již cca 14 dnů jsem měl v merku další tři podezřelé cibule a dnes mi to už nedalo,a tak jsem řízl.Ve všech byla.Jedna,co ještě nekvetla,má 15 mimin,tak ta mě netrápí,ale další dvě jsem řízkoval.Jedna z řízkovaných měla už na malé zaděláno.

Jinak průběh napadení u všech naprosto stejný:

Zežloutnutí 2 a více listů,list začne vždy žloutnout jednostraně.

Pokud je narašený v době napadení nový list,tak sice chvíli roste,ale je velice úzký a slabý,na pohmat je cítit,že absolutně ztrácí dužnatost a pružnost.

A druhotně je oslabená cibule napadena spálou,popř.hnilobou ve větší míře oproti ostatním.

305

Jirko, viem že mucha ti robí starosti, ale tvoje informácie na základe napadnutia veľkého množstva cibúľ sú pre nás ostatních nadmieru prospešné. Budeme vedieť skôr odhadnúť napadnutie larvou a zamedziť tak zániku odrody.

306

Musím zaklepat,letos zatím odrůdy drží.Vše co uhynulo byly buď semenáče,nebo neznámé,co ještě nekvetly.Z odrůd jen Lima,tu mám naštěstí ještě jednu.Picotee,taky mám 2 a snad jen ta Amoretta,ta je nařízkovaná. Jinak je letošek daleko lepší než loňský rok.Alespoň co se nemocí týče.Spála se drží na únosné míře,asi 4 cibule jsem byl nucený ořezat(Double Record,Cherry Nymph,Novella a San Remo) ,ale jsou ok.Hniloba byla horší.Úplně hin je Tosca,zbyl jen maličký kousek a moc k světu se nemá.Hodně ořezaná je Athene,ale už koření(konečně),tak snad.Ještě taky Exotica je hodně obraná a bez kořene,a Gilmar,ale ten to snad už zvládl.Jediná cibule,co jsem letos vyhodil byla Pasadenna,té úplně shnilo podpučí a tak jsem koupil novou.

307

Jen jsem to dopsal,tak jsem šel kouknout na Exoticu,jak je na tom.Před dvěma dny jsem jí totiž upravoval podpučí.Asi před dvěma měsíci jsem ho seřízl,zasypal stimulátorem a až do teď nic.Tak jsem nožíkem olámal a oškrabal z podpučí veškerou mrtvou hmotu a dnes koukám jako blázen - 7 nových kořenů.Již dříve jsem to olámání zkusil a prospělo.Mě totiž připadalo,že po seříznutí podpučí u nemocných cibulí se jim na něm vytvořila taková neprostupná krusta z odumřelé hmoty a tak jsem ji opatrně z podpučí odstranil.Velice opatrně,abych živou hmotu co nejméně znovu poškodil.Pár ranek takto na podpučí sice vznikne,ale je to 10% toho jak po seříznutí nožem. a navíc,pokud je již pod touto  krustou zaděláno na kořen,tak seříznutím je po něm.No zatím zkouším co se dá,ale rozhodně se má úspěšnost resuscitací Hvězdníků zvyšuje.

308

Já kvůli mouše zatím nepřišla o nic jen ta jedna Ismenie.Ale jinak jsem letos pochovala Minervu,Baby Star,Pasadenna,Mont Blanc,to byly všechno cibule loni pořízené a nevím jak to nazvat, prostě umřely Mont Blanc  a Byby Star odkvetly letos bez listů a umřely. Passadenna byla pošpatnělá už loni.Ty ostatní prostě nezačaly růst vůbec. Pořád jsem čekala že začnou růst anic nakonec nejspíš odešly na spálu jaksi se seschly.
Z letos kupovaných od fa.Eurobulbu  kvetla bez listů  a umřela  Exotica  .Novella  byla moc nahnilá  ale dostává se z toho.Ta  ale nekvetla,  tak nevím jistě jestli je to ona.

309

Další  napadení:Vera a Sydney   a Limona   ac    ac    ac

310

Dneska jsem všechny semenáčky nacpala do truhlíku a šly domú.  ac    :o Všechny jsem prohlídla a nic jsem už nnašla tak snad už žádnej neodejde.
Musím konstatovat že jim letnění prospělo mají docela velké přírustky. an  an

311

A proč tak brzy?? Nebylo lepší je zakrýt??

312

Karen byly ve skleníku a mrcha je napadla tak jsem je raději schovala.Velké zatím nechám ty vypadají v pořádku.(snad)

313

Tak je jasný že se tam nějak dostala, musíš najít otvor a dát na něj textilii.Je tam nějaké okno, nebo já nevím snad nedoléhají dveře?  .....??

314

Tak jsem přišla o další semenáčky.Odnesl to Exotic star a kříženec Splash x Exotica a to jsou už doma.   ac    ac

315

teda jani, koukam, ze moucha zije snad vsude, od nizin po hory  :rolleyes:

316

Taky jsem překvapená tady v těch opičích horách jsem ji vůbec nečekala.Tak jsem už přišla o 6 semenáčků. ac  ac  ac

317

A to máš semenáčky jak starý? Loňské?

318

Jojo loňské a byly tak pěkný .

319

Tak já loňské pro jistotu již mám zakryté. Volně mám jen z tohoto roku.  an

320

myslite, ze by moucha nepohrdla letosnimi? nebo na tak male si netroufne, kdyz tam pod zemi nic nema?

321

I loni jsem je měla nechráněné a mouchu tady mám taky. Měla jsem napadenou cibulku okrasného česneku  a jednu Ismenii co rostly  mimo textílii. Já si myslím, že ta moucha tak mrňavou cibulku nenapadne. Vždyť si vem jak je ta larva velká, tam by nemohla dorůst. Ale uvidím jak to bude vypadat letos, zatím všechny letošní mimina rostou  ,žádná neodešla.

322

Já včera vykopala Isménie a polovina byla nakažena mochou.Bylo jí jedno jestli malé nebo velké cibulky.V pár kouscích dokonce i malé larvy-řekla bych že druhá várka(kladení).některé jsem musela vyhodit ostatní rozřezat abych ty potvory dostala ven.Vsadila jsem je do květináčů,tak jsem zvědavá kolik to přežije.Na amarylkách zatím mouchu nevidím

323

Tak jsem včera našla dvě cibule napadené narcisovkou.Jak jsem to vše probírala našla jsem i cibule co nerostou a nemají ani listy a okolo nich byli mravenci,tak jsem začala uvažovat jestli mravenci narcisovou mouchu nelikvidují.Poškozené cibule nebyli blízko mravenců a jinak jinde jsem žádné cibulky špatné nenašla.A to Isménie byli napadeny pěkně.50% určitě.

324

Zajímalo by mě, jestli se dá říct s jistotou od kdy už nemůže k dalšímu napadení dojít? Pořád je mám zakryté . Loni jsem je někdy koncem srpna už odkryla.Teď se mi do toho nechce zvlášť, když tady čtu že Hela nachází i malé larvičky.  an   ac

325

no ted ma byt Karen velmi teplo a tak bude moucha urcite hodne čilá
prozatim mi Hymenocallisy nezloutnou, maji pod sebou mulc, ale ten se zmensil a mozna jej dam znovu, nicmene jsem vemi zvedav jak to dopadne

326

Tady teda dneska prší,  ab  ab  na teplo to zrovna není   ab   nechám je pořád zakrytý.
Ale nevím budu muset na další rok to ještě nějak zdokonalit. Loňské semenáče jsou dobrý, ale ty dospělé se mi už do tunýlků nechcou vejít, je vidět, jak se pod překrytím listy krčí.

327

Tady prší už 2 dny a včera se tu přehnala pěkná vychřice.

328

ano, i u nas vcera k veceru prisel velky vitr a slejvak, sice jen 5-10min, ale ten vitr byl nechutny, hl.,ze je zalito

329

http://img.janforman.com/th/DSCF7868pokg.JPG
Tý mrše je uplně jedno jak je cibulka velká.   ac

330

no to je sileny Jani, jaky mas ted plan s vysazovanim, kdyz uz vis, ze tam u tebe zije..?