Re: narcisová moucha
Vyndala jsem 20 velkéjch cibulí a ty jsou zdravé těch si ani nevšimla.Tak si říkám že mladé budu nechávat doma a hlavně než je dám ven tak je pořádně proleju nějakým jedem.
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Škůdci » narcisová moucha
Stránky Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 … 17 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Vyndala jsem 20 velkéjch cibulí a ty jsou zdravé těch si ani nevšimla.Tak si říkám že mladé budu nechávat doma a hlavně než je dám ven tak je pořádně proleju nějakým jedem.
zkusilas Jani prolit cibule nejakym insekticidem???
Prolila jsem je kalipsem
to by melo byt OK
Jani, tak to ti teda narcisovka urobila poriadnu škodu!!! Snáď už ďalšie zlé správy od teba nebudú. Asi do budúcna budeš musieť proti narcisovke niečo vymyslieť...
Tak mi pred pár minútami vletela mucha (eumerus strigatus - určil som to a je to ona) do bytu na 7.poschodí!!! Jej larvy sú na nerozoznanie od cibuľovky narcisovej, zato majú však rovnaký ničivý účinok na cibule. Tak snáď ešte nestačila naklásť vajíčka... Takže pozor!!!! Myslím že to by mohol byť začiatok tretej generácie.
Je sklizeno a po letnění.Jenomže co podniknout,nenapadlo by mě že tady vůbec bude.Říkám si jestli by pomohlo na jaře než pujdou do země je prolejt insekticidem a potom normálně stříkat.Jirka s ní bojuje dýl tak snad na něco přišel a poradí.Po vyndání jsem je prolila Kalipsem a jinak už žádná nebyla(doufám).
Moje amky jsou všechny pořád zakrytý textílií tak nevím, když byly naposledy odkryté nepozorovala jsem nic. Na žádné nebylo vidět že by jí uschly listy.
teda Pavle, vypada jak krizenec vcely a mouchy! no jsem moc rad, ze je mam pod stinovkou
Jani, já jsem takhle prožhrané cibulky sázela.Myslím si že udělají nové
jj Helenka má pravdu. Vzpomínám si na moji loňskou cibulku Izmenie.Když jsem ji dostala ze Slovenska a zasadila sotva vyrazila hned uschla a všude okolo se ukázaly nové výhonky. To mě nic ještě nenapadlo,ale když jsem je na podzim vyndala ukázalo se, že ta původní dospěla byla zlikvidovaná červem, ale ty mimča rostla dál. Určitě už byla napadená když jsem ji sázela.
souhlasim, v miste podpuci se mohou vytvorit nove cibulky
Už jsou v kontejneru .Byla jsem tak nas... že jsem je vyhodila. :mad: :mad:
akorad je zalij fungicidem
Používal jsem Previcur. Za pokus to určitě stojí. Vyhodit se může vždycky.
Stalo se a než jsem je dala do nové hlíny tak jsem je taky namočila do calipsa snad už mi ten zbytek neodejde.
calypso je n skudce, ale jak pise Eda, urcite Previcur nebo treba Dithane, Merpan cibulku ochrani pred hnitim
Jsme si nerozuměli já psala o zdravejch(snad) ty vyžraný skončily v popelnici.
Jani já sázela i takhle vyžhraný jak je máš na fotce.Vždy si žíkám že se uvidí,buď cibulka vytvoří malé a snaží se zachránit,nebo uhnije a časem ji vyhodím.Na popelnici má vždy čas.
A přišla jsem ještě na jednu zajímavou věc.Přemýšlela jsem jak to udělat abych cibuli nemusela řezat.Já vím že je ve vnitř vyžhraná,ale když ji rozřežu myslím že to pro ni je ještě drastičtější.
Tak jsem dumala a přišla jsem nato,že když cibulku s larvou dám do vody a nechala jsem ji tam asi 2-3hodiny,ty potvory vylezly samy.Oni taky potřebují vzduch.Skoušela jsem to asi na 3cm cibulce a vylezla z ní velká larva a asi 12 malých-ty jsem už nepočítala.
Dobrýýýýýýýýýýýýý!!!!
V případě, že cibuli má díru pak larvu vytáhněte drátem.
Ty malé larvy co vylezly z cibule, mohly být spíše nějaký druh hlístů.Moje cibule napadené cibulovkou vykazovaly skoro vždy druhotné napadení těmito potvůrkami.
A k tomu řízkování cibulí,pokud se cibule nařízkuje,mají suknice prostor k rozevření se a na odhalených částech podpučí teprve raší cibulky.Pokud zůstane cibulka v celku,raší většinou dceřinné cibulky po obvodu podpučí a to v daleko menší míře.A také jsem vypozoroval,že při nařízkování se cibulky objevují již po 3 týdnech,kdežto pokud zůstaly cibule v celku,trvalo jim to minimálně 2 měsíce až půl roku.
Tak jsem dnes začala přesazovat loňské semenáčky do truhlíků a asi 6 kusů bylo napadeno narcisovkou.Zatím jsem udělala asi jen třetinu,tak uvidím dál.Použít se nedají,mají zežrané celé podpučí,takže.........
Ty semenáčky od loňska mám taky pod textilií a zatím jsem s nimi nehýbala,ale u nich počítám,že už je budu zimovat na sucho.Podle velikosti listů bych řekla že to tak už bude možné a taky kvůli místu.Do truhlíků přesazuji jen letošní a ty napadené nemám. Ještě nejsem rozhodnutá co udělám s těmi loňskými co jsou až z května nebo i později. Zasazené je mám bez zakrytí s těmi letošními. Na jaře se mi zdály malé.Teď jsou sice větší než ty letošní ale zase takový rozdíl tam není.
Karen, z omez.prostoru jsem lonske male semenacky vyndal-narostly pekne, zazimoval v suchu v kotelne jen tak a zasadil az v cervenci a prezili to taky, takze to jiste zvladnes
zase jsem tu potvoru našla v loňské sadbě ,nic nepomáhá 1,5 práce a piplání v háji.
Janko myslím, že ti nezbude nežli je taky zakrývat. Fakt to pomáhá na 100%.Loni jsem neměla napadenou z těch zakrytých ani jednu.Nevýhodou je, že na ně není vidě, ale amkám to nejspíš prospívá i vytvořením mikroklíma pod textilií.
Stránky Předchozí 1 … 10 11 12 13 14 … 17 Další
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Fórum Amarylis - Hippeastrum » Škůdci » narcisová moucha